ComputerComputer
Door 2 december 2019 Lees verder →

Nik Collection 2 by DxO – Analog Efex Pro 2

DxO, een van ’s werelds bekendste fabrikanten van beeldbewerkingssoftware, heeft onder de naam Nik Collection 2 by DxO een nieuwe versie van deze populaire bundel plug-ins op de markt gebracht. Deze nieuwe versie bestaat nog steeds uit dezelfde zeven plug-ins, maar is op een aantal punten uitgebreid en verbeterd. Zo kan men nu RAW-bestanden met de U point-functies bewerken, de optische correctiemogelijkheden zijn uitgebreid, het aantal presets is uitgebreid en HiDPI monitoren worden beter ondersteund. Ook wordt nu het beeldbewerkingsprogramma PhotoLab 2 meegeleverd. In dit artikel aandacht voor de plug-in Analog Efex Pro 2.

De plug-in Analog Efex Pro biedt de mogelijkheid om digitale opnamen de uitstraling van klassieke camera’s, specifieke filmtypen en lenzen te geven. Wanneer je met Photoshop werkt start je de plug-in via Filter >> Nik Collection >> Analog Efex Pro 2. De interface is van het bekende soort: in het midden een voorbeeldvenster waarin de te bewerken opname getoond wordt, links de presets en rechts opties en schuifbalken om die presets aan te passen naar jouw wensen. Analog Efex Pro 2 bezit een zogeheten Camerakiezer waarmee men vrij vlot ingewikkelde filtercombinaties op beelden kan toepassen. In het kader onder Instant Ondersteuning linksonder zie je uitleg over de interface-onderdelen die je met de muis aanwijst. Dat is handig, want zo weet je snel wat iets doet zonder een handleiding te hoeven raadplegen. De presets kunnen worden onderverdeeld in de groepen Aangepast en Geïmporteerd en er is een palet Geschiedenis. Hierin zie je al jouw gedane aanpassingen en kun je eventueel teruggaan naar een eerdere status.

Klassieke camera

De standaard presetgroep is Klassieke camera. De presets die je hier via miniaturen bekijkt en kiest zijn nogal grof. Dat wil zeggen dat ze een behoorlijke verkleuring en vignettering bevatten en ook flink wat korrel hebben. Eén en ander kun je aanpassen via de opties aan de rechterzijde. Maar Analog Efex Pro 2 bevat veel meer dan alleen maar de Klassieke camera presets. Door op de naam links bovenin te klikken maak je een venster genaamd Tools en Toolcombinaties met alle mogelijkheden zichtbaar. De met pictogrammen aangegeven Toolcombinaties zijn onder meer Zwart-wit, Kleurbalans, Beweging, Natte plaat, Subtiel bokeh, Dubbele belichting, Speelgoedcamera, Vintage camera, Multilens en de nieuwe groep En Vogue. Deze set telt tien nieuwe presets. Je kunt via dit venster ook individuele gereedschappen oproepen, zoals Lensvervorming, Bokeh, Dubbele belichting of Lichtinval. Dit worden de Tools genoemd. Kort gezegd zijn de Tools individuele opties en de Toolcombinaties presets. Stel dat je een foto er oud uit wilt laten zien. Je kunt dan bijvoorbeeld de Toolcombinatie Vintage Camera selecteren. Daarmee krijg je miniaturen van negen antieke camera presets te zien. Klik er één aan, bijvoorbeeld Vintage Camera 4, om het effect op jouw opname te bekijken. Tegelijkertijd worden de instellingen van deze preset in het rechter schermdeel geladen. Deze preset maakt onder meer gebruik van bokeh, lichtinval, vignettering en één van de ingebouwde filmtypen. Ook wordt een eenvoudig frame gebruikt, zeg maar een kader om het beeld.

Aanpassingen

Met de groepen in het rechter schermdeel pas je de preset aan. Om te beginnen kun je een hele groep tegelijk uitschakelen. Wil je bijvoorbeeld geen lichtinval, dan vink je de groep Lichtinval uit. Door deze met het driehoekje open te klappen kun je ook de sterkte aanpassen of een ander lichtinvaleffect selecteren. De andere groepen werken op dezelfde manier. Klap bijvoorbeeld de groep Lensvignet uit om de hoeveelheid en grootte van het lichtinvaleffect te wijzigen. Met de knop Opslaan kan de gewijzigde preset worden bewaard. Hij komt dan links in de groep Aangepast te staan. Wanneer je een specifieke aanpassing wilt doen, en dus niet een hele antieke ‘filmlook’ wilt gebruiken, ga je iets anders te werk. Om bijvoorbeeld het tilt/shift-effect uit te proberen handel je bijvoorbeeld als volgt: kies linksboven onder Camera’s in de Camerakit de tool Bokeh. Het gereedschap wordt rechts in een palet zichtbaar. Kies bij Bokeh-stijl de rechterknop Kantelen en schuiven toepassen voor het tilt/shift-effect, want standaard krijg je een ellipsvormig scherptegebied. Verplaats nu in de opname de lijnen die de scherpte- en onscherptegebieden aangeven. Stel de sterkte van het effect in en kies eventueel een diafragmarotatie. Met een klik op OK wordt het filter toegepast en de aangepaste opname teruggestuurd naar Lightroom of Photoshop.

Conclusie

DxO heeft de Nik Collection 2 geschikt gemaakt voor gebruik in de meest recente beeldbewerkingsprogramma’s. Dat is natuurlijk goed nieuws. Minder goed nieuws is dat er een hoger prijskaartje van € 129,- aan de bundel hangt. Desondanks kunnen we deze unieke bundel zeker aanbevelen, want Nik Collection 2 biedt unieke bewerkingsmogelijkheden die men elders niet kan vinden. Het onderdeel Analog Efex Pro 2 biedt de gebruiker standaard een groot aantal filters en combinaties van filters om digitale beelden een klassieke ofwel analoge uitstraling te geven. Wat deze plug-in echt bijzonder maakt, is dat men de filters aan de eigen smaak kan aanpassen en vervolgens opslaan voor later (her)gebruik. Op die manier kan men zelf een set filters en filtercombinaties met een geheel eigen uitstraling samenstellen. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op nikcollection.dxo.com.

Geplaatst in: Software