ComputerComputer
Door 12 november 2019 Lees verder →

DxO PhotoLab 3 Elite

Softwaremaker DxO Labs heeft onlangs een nieuwe versie van hun beeldbewerkingsprogramma DxO PhotoLab uitgebracht. Versie 3 bezit onder andere een nieuw HLS (Hue, Saturation en Luminance) gereedschap en een ColorWheel waarmee de gebruiker beter dan ooit kleuraanpassingen kan doen. De functies Local adjustments en Repair zijn in deze versie verbeterd. Vermeldenswaard zijn verder de Clearview Plus functie voor het verwijderen van atmosferische waas en de DxO Prime functie voor het nog beter onderdrukken van ruis.

DxO PhotoLab 3 is verkrijgbaar in de versies Essential en Elite en beide zijn beschikbaar voor Windows- en Mac-computers. De minimale systeemvereisten zijn voor Windows een Intel Core 2 of AMD Athlon 64 X2 processor met 4 GB werkgeheugen en minimaal Windows 8.1 (64 bit). Mac-gebruikers dienen te beschikken over een Mac-computer met minimaal een Intel Core i5 processor, 4 GB werkgeheugen en OS X 10.13 of hoger. Meer werkgeheugen wordt geadviseerd. Wij hebben de Windows-versie van PhotoLab 3 Elite getest op een Microsoft Surface Pro 4 met een Intel Core i7 processor en 8GB werkgeheugen. Op deze machine liep het programma als een zonnetje. Vermeldenswaard is dat men de Essential versie op twee en de Elite versie op drie machines mag installeren en gebruiken. De Elite versie wordt geleverd inclusief de gereedschappen PRIME Denoising (RAW), DxO ClearView Plus en een Presets editor. Ook biedt deze versie ondersteuning van kleurprofielen (DCP en ICC). DxO Labs staat bekend om haar rigoureuze wetenschappelijke kalibratie van fotoapparatuur. Dit stelt de firma in staat om ongekend exacte optische correcties op beeldbestanden uit te kunnen voeren. Het programma maakt daarvoor gebruik van downloadbare modules voor zo ongeveer elk type camera en objectief dat op de markt verkrijgbaar is. Zodra u een beeld opent en de module voor de gebruikte camera en/of objectief is niet aanwezig, dan verschijnt de DxO Optics Module installer met de vraag of u de benodigde modules wenst te downloaden. Hierna past u met DxO PhotoLab correcties toe die specifiek toegespitst zijn op de gebruikte apparatuur.

PhotoLibrary

De DxO PhotoLab 3 interface is redelijk eenvoudig en bestaat uit twee delen. In het onderdeel PhotoLibrary kunt u via de optie Search For Images beelden opzoeken op basis van de in het beeld aanwezige metadata. Men dient dan wel eerst de map of mappen te indexeren via de optie Index a folder. Typen we daarna een specifiek getal in het zoekvenster, dan verschijnt afhankelijk van het ingevoerde getal een lijstje met ISO, brandpunt, sluitertijd, diafragma, bestandsnaam en/of sterrenwaardering met daarachter het aantal beelden dat aan deze zoekopdracht voldoet. Hebben we bijvoorbeeld het getal 4 ingevoerd, dan zien we dat er beelden in de map aanwezig zijn met een F4 diafragma en 4 sterrenwaardering. Ook kan er worden gezocht op bestandsnaamextensie of aanmaakdatum. Zo kan men gemakkelijker dan voorheen specifieke beelden opzoeken. Via de optie Folders kan men door de mappenstructuur op de computer wandelen of via Projects naar eerder aangemaakte projecten gaan. Heeft men in Folders een map geselecteerd, dan worden miniaturen van de aanwezige beelden ernaast onder in beeld getoond en een groot voorbeeldvenster erboven toont het eerste beeld uit de map. Dit beeld wordt al direct geoptimaliseerd door PhotoLab. Via de knop Apply Preset rechtsboven kan één van de ingebouwde voorinstellingen op de geopende opname worden toegepast, voor een snel resultaat. De presets zijn onderverdeeld in groepen, zoals Portrait and Landscape, Black & White, Atmospheres, High Dynamic Range, Smartphones en DxO ONE Scene Modes. Door te klikken op een miniatuur wordt het desbetreffende effect op de geopende opname toegepast. Met behulp van de knop Compare boven het voorbeeld kunt u de situatie voor en na correctie vergelijken of met de knop Side-by-side preview ernaast de twee situaties naast elkaar zetten. Via de knop Reset kan men de bewerking eventueel weer ongedaan maken. Rechtsonder het voorbeeld vinden we de knop Export to disk. Door op de pijlknop naast Export to disk te klikken kunt u het aangepaste beeldbestand ofwel opslaan naar een lokale schijf of exporteren naar een applicatie, Adobe Lightroom of de online fotodienst Flickr.

 

Customize

Men kan een opname ook direct openen in het onderdeel Customize. Hierdoor verdwijnt de mappenlijst en komt u in een modus waar het (RAW) beeld op allerlei manieren is aan te passen. In het midden zien we het geopende beeld. Links daarvan zijn een venster Move/Zoom met het volledige beeld, een palet met Metadata-informatie en een Preset-editor te vinden. De belangrijke zaken bevinden zich aan de rechterkant. Helemaal bovenaan staat een histogram van het geopend beeld en daaronder een venster What’s new in PL3 waarin de nieuwe functies HSL. Local adjustments en Repair. Daar weer onder staan de Essential Tools. Hier vinden we de essentiële bewerkingen weer terug plus diverse specifieke bewerkingen. Deze bestaan uit paletten die kunnen worden opengeklapt met vervolgkeuzelijsten en/of schuifbalken waarmee tal van instellingen kunnen worden gewijzigd. Denk hierbij aan witbalans, belichtingscompensatie, DxO Smart Lightning, selectieve kleurtonen, DxO ClearView Plus, contrast, kleur, ruisreductie, horizon en Crop ofwel uitsnede. Onder deze essentiële hulpmiddelen zitten de groepen Light, Color, Detail, Geometry en DxO Viewpoint. Voor elke functienaam zit een aan/uitknop waarmee de werking van de functie kan worden in- en uitgeschakeld. Stel dat u de ruisonderdrukking niet wilt gebruiken, dan klikt u eenvoudigweg op het vierkante knopje voor de naam Noise reduction (het wordt dan dof gekleurd weergegeven). Via het kruisje rechts van de paletnaam, kan men eventueel het hele palet uit de lijst verwijderen. Via de menu-optie Palettes kan men instellen welke wel en welke niet in deze lijst worden getoond. Via F9 kan men alle paletten verbergen of weer tevoorschijn halen.

Local adjustments

In het palet Essential Tools vinden we de nieuwe functie Local adjustments. DxO Lab 3 maakt daarvoor onder andere gebruik van de van Nik Software bekende U Point-technologie. DxO Labs heeft deze software overgenomen van de vorige eigenaar Google en deze handige technologie in PhotoLab geïntegreerd. Men heeft de U Point-technologie echter wel onder handen genomen en qua functionaliteit uitgebreid. De werking is simpel: via de knop Local adjustments kan men een zogeheten Control Point op de te bewerken plek plaatsen. Door de getoonde cirkel via verslepen te vergroten of verkleinen kan men de omvang van het te bewerken gebied instellen. Daarna heeft men de keuze uit maar liefst 15 schuifbalken verdeeld over drie groepen, genaamd Light, Color en Detail. De groep Light bevat van links naar rechts: Exposure, Contrast, Microcontrast, ClearView Plus, Highlights, Midtones, Shadow en Blacks – om respectievelijk de belichting, contrast, microcontrast, helderheid, hooglichten, middentonen, schaduwpartijen en zwarting naar wens aan te passen. De groep Color bevat de schuifbalken Vibrancy, Saturation, Temperature (alleen RAW), Tint (alleen RAW) en Hue en de groep Detail de schuifbalken Sharpness en Blur. Hiermee kan men dus lokaal een groot aantal aanpassingen op het gebied van kleurverzadiging, kleurtemperatuur, scherpte enzovoort doen. Door in het beeld rechts te klikken met de muis kan men overschakelen naar andere gereedschappen, te weten Auto Mask, Eraser, New Mask, Brush en Graduated Filter. Via de Reset knop kan men eventueel alle gedane bewerkingen ongedaan maken en opnieuw beginnen. Men kan dus naar hartenlust experimenteren met lokale aanpassingen om een zo goed mogelijk resultaat te verkrijgen. Vermeldenswaard zijn ook de functies DxO Smart Lightning om het dynamische bereik van een beeld te verbeteren en DxO Prime om beeldruis in RAW-beelden te onderdrukken.

Palletten

De nieuwe functie HSL vinden we in het palet Color. Als we deze functie activeren verschijnt een kleurwiel met daarboven negen kleurkanalen en eronder drie schuifbalken genaamd Saturation, Luminance en Uniformity. Selecteer het gewenste kleurkanaal, bijvoorbeeld blauw, en via de greepjes op het kleurwiel in combinatie met de drie schuifbalken kan men het desbetreffende kleurkanaal in het beeld helemaal naar wens aanpassen. Men kan hiermee naar hartenlust experimenteren, want via de laatst knop Reset kan men altijd snel terugkeren naar de oorspronkelijke instelling. Het selectief aanpassen van kleuren was nog nooit zo gemakkelijk! In het palet Detail staat de nieuwe functie Repair. Hiermee kan men snel door middel van de opties Repair of Clone respectievelijk automatisch reparaties laten uitvoeren of zelf delen van het beeld klonen naar een andere plek. Erg handig is de optie Show mask zodat men precies kan zien wat men aan het doen is. Het palet Detail heeft verder functies als Noise Reduction, Chromatic Aberration, Unsharp Mask (verscherpen) en Red Eye. In het palet Light vinden we de functie DxO ClearView Plus. Hiermee verwijdert men geheel automatisch atmosferische waas uit vrijwel elke landschapsopname, maar ook uit stadsfoto’s die vaak te kampen hebben met smog. Hoewel het een automatische functie is, kan de intensiteit van de ClearView Plus correctie worden aangepast met behulp van een schuifbalk Intensity of een numerieke waarde. De functie DxO Smart Lighting optimaliseert het beeldcontrast door slimme aanpassingen op basis van de inhoud. Via het palet Geometry kan men beelden rechtzetten, uitsnijden en tevens geometrische vervormingen corrigeren. Dat werkt dankzij de ingebouwde DxO Optics Modules heel goed. De benodigde modules voor uw camera en objectief worden automatisch gedownload van de website van DxO. Ook handmatige correctie is mogelijk. In DxO PhotoLab 3 Elite kunnen de geometrische correcties van het gespecialiseerde programma DxO ViewPoint via een plug-in worden toegepast.

Conclusie

www.pixelmania.nlDxO PhotoLab 3 Elite is een zeer doordacht en goed werkend beeldoptimalisatieprogramma annex RAW-editor. De ClearView Plus functie maakt beelden duidelijk helderder en ‘driedimensionaler’, Smart Lighting haalt het uiterste uit de contrasten, de ruisonderdrukkingstechnologie DxO PRIME is uitzonderlijk goed en dankzij de U Point-technologie kan men ook op lokaal niveau gedetailleerde aanpassingen doen. Met de toevoeging van het HSL-gereedschap kan men nu ook vrij eenvoudig kleuraanpassingen doen. DxO PhotoLab 3 is hierdoor nog completer en krachtiger geworden. Reden voor ons om DxO PhotoLab 3 (wederom) een Pixelmania Award toe te kennen in de categorie beeldbewerkingsprogramma’s. DxO PhotoLab 3 Essential kost € 129,- en de door ons geteste Elite editie gaat voor € 199,- over de toonbank. Dat is gezien de uitgebreide functionaliteit en het hoge gebruiksgemak alleszins redelijk. Op de website van DxO zijn 30 dagen probeerversies beschikbaar. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.dxo.com.

Geplaatst in: Pixelmania Award, Software