ComputerComputer
Door 29 oktober 2019 Lees verder →

Skylum Luminar 4

Softwarefabrikant Skylum brengt op 18 november een nieuwe versie van hun beeldbewerkingsprogramma Luminar uit. Luminar 4 is beschikbaar voor Mac- én Windows-computers en telt diverse nieuwe gereedschappen die door kunstmatige intelligentie (AI) worden aangedreven. Zo kan men met het nieuwe gereedschap AI Sky Replacement in een handomdraai een saaie lucht in een foto vervangen door een indrukwekkende wolkenpartij of met de gereedschappen AI Skin Enhancer en Portrait Enhancer een portret verfraaien. Wij probeerden de Windows-versie uit.

Skylum Luminar 4 is geschikt voor Mac-computers met minimaal een Intel 64-bit Core 2 Duo processor (vanaf 2010 of nieuwer), 8 GB werkgeheugen, MacOS 10.12 of hoger, 10 GB opslagruimte en een beeldschermresolutie van 1280×768 pixels of meer. Retina beeldschermen worden ondersteund. De Windows-versie draait op Windows 7 of hoger met minimaal een Intel Core i5 processor, 8 GB werkgeheugen, 10 GB opslagruimte, Open GL 3.3-compatibele grafische kaart en een beeldschermresolutie van 1280×768 pixels of meer. Eén licentie mag worden gebruikt op maximaal 2 computers! Luminar 4 is in principe een standalone programma, maar kan eventueel ook worden gebruikt als plug-in in Adobe Photoshop, Lightroom, Apple Aperture en Photos for Mac. Op die manier kan men Luminar 4 gemakkelijk integreren in de eigen workflow. Al met al biedt het programma gebruikers alle functionaliteit die men van een volwaardig beeldbewerkingsprogramma mag verwachten, zoals beeldbeheer, RAW-ondersteuning, lagen, filters, voorinstellingen, aanpasbare gebruikersinterface, maskers, niet-destructieve bewerkingen enzovoort.

Library

Na het starten van het programma verschijnt een welkomstscherm. Klik hier op Let’s get started en geef in het volgende venster de map(pen) op waar je beelden zich standaard bevinden. Doorloop vervolgens alle stappen en uiteindelijk komt men in de module Library van Luminar 4 terecht. Rechts ziet men onder Shortcuts diverse mogelijkheden om de beelden te benaderen. De eerste optie All Photos toont alle gevonden beelden in een boomstructuur verdeeld over jaren en maanden. Single Image Edits toont het aantal (via Edit Single Image) los bewerkte beelden, Recently Added toont de recent toegevoegde beelden en Recently Edited de recent bewerkte beelden. In Trash staan de verwijderde beelden. De optie Albums toont de aangemaakte albums en via Folders kan men op basis van mappen de beelden benaderen. Heeft men een map of album geopend, dan worden rechts in het grote venster de thumbnails van de aanwezige beelden getoond. De grootte van de thumbnails kan men aanpassen (Small, Medium, Large of Largest) via knoppen in de balk boven de thumbnails. Een map toevoegen kan via de knop Add Folder with Images (plusteken linksboven) en via de knop All Photos kan men snel terugkeren naar alle aanwezige beelden. Gaat men op een beeld staan en klikt men er rechts op, dan verschijnt een menu met opties om het desbetreffende beeld van een vlagmarkering (Set Flag) en een sterwaardering te voorzien (Set Rating), een kleurlabel te geven (Set Color Label), te roteren (Rotate), gedane bewerkingen te kopiëren (Copy adjustments), te exporteren (Export), in een album te plaatsen (Create Album), weg te gooien (Move To Trash) of te tonen in de Verkenner (Show in Explorer). Al me al gaat het navigeren tussen mappen en albums prima en ook het toekennen van een vlagmarkering, sterwaardering of kleurlabel gaat lekker vlot.

Edit

Dubbelklikken we op een thumbnail in de Library, dan wordt het desbetreffende beeld geopend in de module Edit. Nadat we dat hebben gedaan, oogt het programma zoals zoveel beeldbewerkingsprogramma’s met bovenaan het scherm een menubalk, links een kolom met thumbnails (genaamd Filmstrip), een groot venster met daarin het geopende beeld, onder het geopende beeld een rij voorinstellingen (Luminar Looks) en rechts een histogram en eronder een lijst van de gebruikte gereedschappen en filters van de geselecteerde voorinstelling. Via de menu-optie View kan men eventueel de Filmstrip, Luminar Looks en dergelijke sluiten. De Luminar Looks zijn in feite voorinstellingen bestaand uit een set van filters en gereedschappen waarmee men vrij snel het beeld kan bewerken. Deze voorinstellingen zijn onderverdeeld in zeven categorieën, te weten Essentials, Street, Landscape, Portrait, Lifestyle, Dramatic en Aerial. Via de standaard optie All Luminar Looks kan men door alle aanwezige voorinstellingen bladeren. Veelgebruikte voorinstellingen kan men door ze met de ster rechtsonder te markeren plaatsen in de categorie Favorite. Zelfgemaakte voorinstellingen kan men opslaan via de knop User Luminar Looks. Via Get More Luminar Looks komt men op de Luminar Marketplace waar men meer voorinstellingen kan downloaden. Zeker doen, want er zitten fraaie (gratis) exemplaren, zoals RAW Develop Presets, Winter Preset Collection en Stunning Portrait Presets, tussen. Voor de Premium versies moet een bedrag van € 9,99 of € 14,99 worden betaald. Onze ervaring is echter, dan de meegeleverde en gratis te downloaden Luminar Looks in de meeste gevallen toereikend zijn.

Voorinstellingen

Elke Luminar Look of voorinstelling is in feite een set filters en/of gereedschappen die in één keer op het geopende beeld worden toegepast. Elke voorinstelling die men toepast toont in de bijbehorende thumbnail een schuifbalk waarmee men de intensiteit van de voorinstelling kan instellen. Een goed startpunt om een geopend beeld te bewerken is de voorinstelling AI Image Enhancer, die het complete beeld analyseert en vervolgens met behulp van kunstmatige intelligentie zoveel mogelijk optimaliseert. Wij probeerden deze voorinstelling uit op een foto van een molen en het beeld zag er in één klap een stuk pittiger uit. Via de schuifbalk in de thumbnail van de voorinstelling kan men de intensiteit eventueel aanpassen en rechts van het beeld kan men daarna nog alle door de voorinstelling toegepaste filters en gereedschappen met behulp van schuifbalken handmatig verder naar wens aanpassen. Een specifiek onderdeel van een voorinstelling kan men ook uitschakelen door de desbetreffende schuifbalk op nul te zetten. Zo kan men spelenderwijs het beeld helemaal naar eigen inzicht aanpassen. Eventueel kan men nog een extra filter toepassen of specifiek gereedschap gebruiken om het beeld nog verder te verbeteren. Via de knop Before/After boven het beeld kan men het resultaat vergelijken met het origineel. Er is ook een knop Compare waarmee men via een schuifbalk de verschillen tussen het origineel en het bewerkte beeld zichtbaar kan maken.

Essentials

Uiteraard kan men er ook voor kiezen om een beeld vanaf het begin helemaal zelf te bewerken zonder eerst gebruik te maken van een voorinstelling. In dat geval opent men het te bewerken beeld en selecteert men als eerste de gereedschappen uit de groep Essentials. Deze zijn onderverdeeld in Light, AI Enhancer, AI Structure, Color, Details Enhancer, Denoise, Landscape Enhancer en Vignette. Via Light kan men onder andere de kleurtemperatuur, tint, belichting, contrast en dergelijke aanpassen. De groep AI Enhance bestaat uit de gereedschappen AI Accent en AI Sky Enhancer. Met de eerste kan men het beeld over het geheel al flink oppeppen en met AI Sky Enhancer kan men luchten verfraaien. Via het nieuwe AI Structure (zie video) wordt automatisch de structuur verhoogd van die delen waar dat verantwoord is. Personen worden hierbij automatisch genegeerd. Via Color kan men de verzadiging en dergelijke aanpassen en met Details Enhancer kan men de detaillering verbeteren. Beeld ruis kan men aanpakken via Denoise en Landscape Enhancer bevat gereedschappen om een landschap te verfraaien. Lichtafval kan men oplossen via Vignette.

Creative

In de groep Creative vinden we een groot aantal gereedschappen om het beeld verder onder handen te nemen. Deze groep bevat de volgende gereedschappen: AI Sky Replacement, Sunrays, Dramatic, Matte Look, Mystical, Color Styles (LUT), Texture Overlay, Glow, Film Grain en Fog. De meeste namen spreken voor zich. Eén gereedschap springt er uit en dat is AI Sky Replacement (zie video). De werking is kinderlijk eenvoudig en het resultaat verbluffend. Men opent een beeld met een saaie lucht en selecteert in de groep Creative het gereedschap AI Sky Replacement. In het pull-down menu Sky Selection selecteert men vervolgens een luchttype. Er kan standaard worden gekozen uit Blue Sky (6x), Bright Blue Sky (4x), Dramatic Sky (4x), Dramatic Sunset (7x), Sunset (4x) en Sunset Clouds. Zodra we een keuze hebben gemaakt, wordt de huidige lucht vervangen door de nieuwe. Op die manier kan men vrij vlot een aantal verschillende luchten uitproberen. Heeft men een keuze gemaakt, dan kan men via de opties Horizon Blending, Horizon Position, Relight Scene en Sky Global een en ander eventueel verder aanpassen. Via Advanced Settings krijgt men toegang tot nog meer gereedschappen om een en ander nog verder te verfijnen. Zo kan men bijvoorbeeld via Sky Defocus de lucht onscherper maken, via Landscape Exposure de belichting van het landschap aanpassen en via Landscape Contrast kan het contrast van het landschap eventueel worden gewijzigd. Al met al een zeer krachtige functie, maar wel een die men met mate moet toepassen om onecht ogende beelden te voorkomen.

Portrait

De groep Portrait bevat de gereedschappen AI Skin Enhancer, Portrait Enhancer, High Key en Orton Effect. Met het nieuwe AI Skin Enhancer kan men de huid van geportretteerden vrij vlot verfraaien. Vink eventueel ook de optie AI Skin Defects Removal aan en beweeg de Amount schuifbalk totdat het gewenste resultaat is bereikt. In de foto ziet men de huid steeds zachter en gelijkmatiger worden. De tweede optie Portrait Enhancer bevat een groot aantal gereedschappen, te weten Face Light, Red Eye Removal, Eye Whitening, Eye Enhancerd, Dark Circles Removal, Slim Face, Enlarge Eyes, Eyebrow Improve, Lips Saturation, Lips Redness, Lips Darkening en Teeth Whitening, om een portret te verbeteren. De namen van de gereedschappen spreken voor zich. Ze beschikken allemaal over een schuifbalk om de sterkte van het gereedschap in te stellen. Met het gereedschap High Key kan men onder andere de hoge lichten en zwarting in het beeld aanpassen. Via Orton Effect kan men twee dromerige effecten aan een portret toevoegen. Via de schuifbalken Softness, Brightness, Contrast en Saturation kan men de droomeffecten aan de eigen smaak toepassen.

Conclusie

www.pixelmania.nlSkylum Luminar 4 is een prima beeldbewerkingsprogramma, waarmee men dankzij de diverse voor instellingen en AI-gereedschappen beelden vrij vlot kan bewerken of een compleet andere uitstraling geven. En dankzij de diverse masking gereedschappen kan men eventueel ook delen van een beeld bewerken. Luminar 4 kost € 79,- en voor dat geld krijgt men een krachtig beeldbewerkingsprogramma boordevol handige en innovatieve gereedschappen. Op basis van de prima functionaliteit en de aantrekkelijke prijs kennen wij Skylum Luminar 4 een Pixelmania Award toe in de categorie beeldbewerkingsprogramma’s. Op de website van de maker kan men na verschijning een probeerversie downloaden. Ons advies: zeker doen!

Kijk voor meer informatie op skylum.com/nl/luminar/.

Geplaatst in: Pixelmania Award, Software