ComputerComputer
Door 19 september 2019 Lees verder →

Ashampoo Backup Pro 14

Een digitale fotocollectie is een kostbaar bezit. Een virus- of malware-aanval of een falende harddisk kan deze echter in één klap vernietigen. Regelmatig een back-up maken is dan ook het devies. De Duitse softwaremaker Ashampoo heeft met Backup Pro 14 een krachtig programma voor het back-uppen en herstellen van afzonderlijke bestanden en mappen of van volledige schijven op de markt gebracht. Fotografen kunnen hiermee vrij eenvoudig back-ups maken van hun mappen met beeldbestanden op een externe (netwerk)schijf of zelfs naar de Cloud. Wij namen de proef op de som.

Altijd up-to-date back-ups nemen de angst voor hardwaredefecten, OS-problemen of malware-infecties effectief weg. Specifieke compressie- en versleutelingtechnologie minimaliseert de bestandsomvang en beschermt gegevens tegen ongeoorloofde toegang. Naast de traditionele opslagmedia, ondersteunt Backup Pro 14 ook meerdere Clouddiensten, zowel voor individuele bestanden als voor hele schijfpartities. Back-ups kunnen via het programma of de Windows Verkenner hersteld worden. In het geval van een totale systeemstoring of malware-infectie kunnen gebruikers vertrouwen op het ingebouwde reddingssysteem om hun systemen op te starten (te booten) of te herstellen en toegang tot hun back-ups te krijgen. Voor dit doel kan Ashampoo Backup Pro 14 ofwel opstartbare DVD’s of USB-sticks aanmaken. Versie 14 is voorzien van een volledig gereviseerde back-up engine voor verbeterde veiligheid, compatibiliteit en veelzijdigheid. Automatische gegevensverificatie elimineert praktisch elke kans op corruptie bij het maken van back-ups, terwijl de nieuwe 1-klik verificatie van de harde schijf en de op de SMART-informatie gebaseerde storingsvoorspelling de gezondheid van de schijf en de integriteit van de gegevens garandeert. Ook de ondersteuning van Clouddiensten is verbeterd en verder geoptimaliseerd voor beter beveiliging en optimale prestaties.

 

Beginnen

Na installatie verschijnt het scherm Beginnen van Ashampoo Backup Pro 14. Men dient eerst een Back-up plan aan te maken. In het scherm Back-up opslagtype selecteren selecteert men het type plek waar de back-up moet worden opgeslagen. Behalve een lokaal- of netwerkstation, kan men hier ook kiezen uit diverse clouddiensten, waaronder Dropbox, Google drive en OneDrive. Wij kiezen voor de eerste optie en selecteren in het volgende venster Back-up station selecteren een op de computer aangesloten USB-drive. De standaardmap waarin de back-ups worden bewaard heet Ashampoo Backups. In het volgende venster geven we de back-upprocedure een unieke naam en daarna kan men opgeven wat men wil back-uppen, hele schijven of individuele bestanden en mappen. Wij kiezen voor de laatste optie. In het volgende venster selecteert men de (foto)mappen die men in de back-up wilt opnemen. Daarna kan men er eventueel voor kiezen om de back-up te versleutelen en met een wachtwoord te beveiligen. Daarna kan men instellen hoeveel oude back-ups er bewaard moeten blijven en of de back-up elke keer incrementeel of volledig moet zijn. Daarna kan men instellen of de back-up dagelijks of wekelijks moet plaatsvinden en op welke dag en tijdstip. In de schermen daarna kan men onder andere de verificatie-instellingen en rapportage instellen. Aan het eind krijgt men een overzicht te zien van alle gedane instellingen. Nadat het zojuist aangemaakte back-up plan is opgeslagen kan men ervoor kiezen of deze direct te starten door op de knop Back-up nu starten te klikken.

 

Menu-opties

Nadat de back-up is gemaakt, kan men via het uitvouwmenu aan de zijkant tal van zaken bekijken, wijzigen en instellen. Via de knop Overzicht krijgt men de actuele status van de al gemaakte back-up(s) te zien. Een nieuwe back-up maken gaat via de knop Nieuwe back-up plan. Een back-up terugplaatsen kan via de knop Herstellen en de inhoud van een gemaakte back-up bekijken kan via de knop Back-up tonen. Via de knop Rapporten kan men per back-up een rapport inzien met informatie over de desbetreffende back-up. De kwaliteit van de harde schijven kan men controleren via de knop Schijven controleren en via de menu-optie Herstelsysteem kan men een reddingsschijf op DVD-schijf of USB-drive aanmaken die u uit de brand kan helpen in geval van een totale systeemcrash. Hoewel Ashampoo Backup Prio 14 zeer weinig systeemmiddelen (resources) vereist kan men de toepassing via Instellingen > Automatisch pauzeren eventueel tijdelijk pauzeren wanneer u de volledige kracht van uw PC nodig hebt. Via Instellingen kan men ook onder andere de taal en de service instellingen wijzigen. Via de laatste menu-optie Dienst kan men onder andere op software updates controleren en de helpfunctie benaderen.

 

Conclusie

Ashampoo heeft met Backup Pro 14 een gebruiksvriendelijk back-upprogramma op de markt gebracht. De gebruikersinterface is duidelijk en spreekt voor zich. Handig is ook dat de back-ups bewaard kunnen worden in mappen op netwerkstations, zoals van een NAS, of in de cloud. Hebt u nog geen back-upprogramma, dan is dit programma zeker het proberen waard. Het kost normaliter € 49,99, maar tijdelijk slechts € 25,- (download-versie). Men kan het programma eerst 30 dagen gratis uitproberen. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.ashampoo.com.

Geplaatst in: Software