Computer algemeen
Door 6 juli 2019 Lees verder →

Pop Art Studio 9.1

Het programma Pop Art Studio is al jaren een favoriet van ons. Met dit leuke programma zet u beelden snel en gemakkelijk om in fraaie posters in pop art stijl. Denk daarbij aan het werk van befaamde kunstenaars als Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Robert Rauschenberg of recenter Banksy. Nieuw sinds versie 9.0 zijn de functies Text Art Effects, Word Art, Business Word Art, Typographic Portrait, Vector Pop Art, Banksy en Collage. Het gebruik van lagen stelt u in staat om complexe ontwerpen te maken.

Via de website van maker FotoView kan men een probeerversie van Pop Art Studio downloaden. Als men een 64-bits versie van Windows gebruikt dan kunt u de link naar de standaard versie kiezen. Gebruik in alle andere gevallen de link Pop Art Studio 9.1 (32-bit version). De probeerversie plaatst watermerken in de beelden en blokkeert bepaalde opties in het programma, zoals kopiëren en plakken, maar men kan wel alle mogelijke effecten verkennen. Kies na het installeren Help >> Language om de taal indien nodig te wijzigen naar het Nederlands.

Werking

Om te beginnen moet u eerst een digitale opname in het programma openen. Dat hoeft geen hoge resolutie beeld te zijn. Experimenteren en zelfs het resultaat afdrukken gaat even goed met een opname in een lagere kwaliteit. Kies Bestand >> Openen >> Bestand of druk op Ctrl+O om een eigen opname te openen. Gebruik de optie Venster (ook te vinden via Beeld >> Zoom) in het pull-down menu bij de zoomknoppen om de gehele opname passend in het voorbeeldscherm te zien. Nu kunt u uit de bovenste werkbalk een specifiek effect kiezen of via de optie Effecten zoeken een geschikt effect zoeken. Na het selecteren van deze optie krijgt u links een boomstructuur te zien met daarin alle aanwezige effecten. De effecten zijn onderverdeeld in de groepen Afbeelding, Effecten, Pop Art, Andy Warhol, Gereedschap en Aanpassen. Klikken we bijvoorbeeld op de mapnaam Andy Warhol, dan zien we in het venster rechts kleine voorbeelden van de aanwezige effecten op basis van het geopende beeld verschijnen. Op deze manier kan men door alle aanwezige effecten bladeren. Door te klikken op een van de voorbeelden wordt het desbetreffende effect vervolgens op het geopende beeld toegepast. Klik op OK (of OK + Als lagen exporteren) of het effect definitief toe te passen. Via bestand > Opslaan als (of F12) kan men het bewerkte beeld vervolgens opslaan.

Nieuw

Bekende en populaire filters zijn Che, Marilyn, Roy Lichtenstein, Ten Marilyns en het van Barack Obama bekende Yes we can. Recente toevoegingen zijn de effecten Text Art Effects, Word Art, Business Word Art, Typographic Portrait, Vector Pop Art, Banksy en Collage. De typografische Word Art effecten stellen de gebruiker in staat om opvallende en geavanceerde collages met woorden samen te stellen. Met de functie Typographic Portrait kan men een portretfoto vlot omzetten in een typografisch kunstwerkje. Met het effect Vector Pop Art kan men een beeld omzetten in een vector-afbeelding in Pop Art kleuren. Het effect Banksy is geïnspireerd op de gelijknamige Britse straatkunstenaar die graffiti combineert met sjabloontechnieken. Met de functie Collage kan men snel een collage van meerdere beelden samenstellen. Hierbij kan men zelf het aantal beelden (van 2 tot en met 8) opgeven. Door een vak aan te klikken en op Ctrl+O te drukken, kan men het vak met het gewenste beeld vullen. Geopende beelden kan men eenvoudig in het vak positioneren en als alles naar wens is kan men de collage opslaan.

Andere bewerkingen

In het paneel links zijn thumbnails van de geopende afbeeldingen zichtbaar en eronder kunt u kiezen uit de tabbladen Lagen en Historie. Lagen maken het mogelijk verschillende elementen toe te voegen aan uw kunstwerk en bewerkingen uit te voeren op alleen dat element. U kunt lagen toevoegen en verwijderen, kopiëren, de volgorde van de lagen wijzigen en de zichtbaarheid en dekking aanpassen. Het programma onderscheidt een achtergrondlaag, rasterlagen en vectorlagen. Verder wordt een groot aantal tekenmogelijkheden ondersteund, waaronder polygonen en Bezier-curven. Via het menu Gereedschap >> Clip Art is verder een hele collectie clip art te vinden en binnen uw eigen afbeeldingen te gebruiken. U kunt ook tekst en vele typografische effecten maken. Via Bestand >> Openen >> Sjablonen kunt u een groot aantal sjablonen openen en daarmee verder spelen. Er zijn afbeeldingen van verkeersborden, wenskaarten, cartoonfiguren, bedrijfslogo’s, knoppen en eenvoudige animaties. Wanneer u kiest voor Bestand >> Opslaan als (F12) kunt u een beeld opslaan in BMP-, JPG-, GIF-, PNG-, TIFF, PSD, WMF of PAS-formaat. Dit laatste is het Pop Art Studio bestandsformaat.

Conclusie

www.pixelmania.nlDe basiswerkwijze van Pop Art Studio is zeer eenvoudig. U hoeft alleen maar een foto te laden en op een knop te drukken of een menu-optie te gebruiken om een professioneel effect te bereiken. Er zijn vele en bijzonder creatieve filters aanwezig die moderne kunstwerken nabootsen. Naast Andy Warhol, Roy Liechtenstein en andere pop art kunstenaars zijn ook tal van andere grafische en typografische effecten mogelijk. De recent toegevoegde effecten Text Art Effects, Word Art, Business Word Art en Typographic Portrait zijn welkome aanvullingen. Het programma (1 licentie) kost € 59,- en een upgrade voor gebruikers van vorige versies moet € 35,- wordt betaald. Wat ons betreft is dit programma zijn geld dubbel en dwars waard, want het levert vele dagen plezier achter de computer op en de resultaten zijn over het algemeen bijzonder fraai. Een Pixelmania Award is dan ook wederom op zijn plaats. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.fotoview.nl.

Geplaatst in: Pixelmania Award, Software