ComputerComputer
Door 15 juli 2019 Lees verder →

Luminar Flex 1.1

Voor beeldbewerkers die de door kunstmatige intelligentie aangedreven AI filters, voorinstellingen en looks van Luminar 3 willen integreren in hun bestaande workflow is onlangs Luminar Flex beschikbaar gekomen. Deze versie is geschikt om als plug-in te gebruiken in Adobe Lightroom, Adobe Photoshop, Photoshop Elements en Foto’s voor MacOS. Wij hebben het uitgeprobeerd in combinatie met Adobe Photoshop Elements 2019.


Er zijn verschillen in ondersteuning van functies tussen de genoemde beeldbewerkingsprogramma’s, maar in alle drie zijn de door kunstmatige intelligentie aangedreven AI filters, de filmstockemulaties, de Luminar Flex Looks en de ruim 50 filters voor kleurcorrectie, retouche en creatieve effecten van Luminar beschikbaar. In Lightroom en Foto’s voor MacOS is batch-verwerking mogelijk en in Photoshop wordt de Smart Object workflow ondersteund. De Flex plug-in versie van Luminar kan ook met RAW-bestanden overweg, dus Luminar Flex kan probleemloos meedraaien in elke professionele workflow. Het aardige van Luminar Flex is dat men een oudere versie van Photoshop kan ‘upgraden’ met nieuwe technologie. Wij probeerden Luminar Flex uit in Adobe Photoshop CS6. De werking in Photoshop CS6 is hetzelfde als men andere insteekfilters. Men opent het te bewerken beeld en kiest vervolgens Filters,  Skylum Software en dan Luminar Flex. Luminar Flex wordt vervolgens gestart met daarin het desbetreffende beeld.

Werking

De werking van de plug-in is vrijwel identiek aan de stand-alone versie van Luminar. Rechts van het beeld zien we een histogram en eronder een lijst met de Filters, te weten het Accent AI Filter 2.0, AI Sky Enhancer, Golden Hour, Foliage Enhancer, Saturation/Vibrance, Structure, Brilliance/Warmth, en Advanced Contrast. Via het pull-down in de Filters Catalog men kan men wisselen naar andere groepen filters, genaamd Essential, Issue Fixers, Creative, professional, en Utlity. Via de Luminar Looks zijn voorinstellingen bestaand uit een set van filters en gereedschappen op het beeld los te laten. De filters met kunstmatige intelligentie (AI) zijn echter prima om mee te beginnen. Een goed startpunt om een geopend beeld te bewerken is de voorinstelling Accent AI filter 2.0, die het complete beeld analyseert en vervolgens met behulp van kunstmatige intelligentie zoveel mogelijk optimaliseert. Wij probeerden deze voorinstelling uit op een strandscène en het beeld zag er in één klap een stuk aantrekkelijker uit. Via de schuifbalk van de voorinstelling kan men de intensiteit eventueel aanpassen. Via de knop Add Filters eventueel nog een extra filter toepassen of specifiek gereedschap gebruiken om het beeld nog verder te verbeteren. Via de knop Before/After boven het beeld kan men het resultaat vergelijken met het origineel. Er is ook een knop Compare waarmee men via een schuifbalk de verschillen tussen het origineel en het bewerkte beeld zichtbaar kan maken. Is men klaar dan kan men een druk op de knop Apply linksboven terugkeren naar Photoshop Elements.

Conclusie

www.pixelmania.nlSkylum Luminar heeft zich in een hoog tempo ontwikkeld tot een krachtig beeldbewerkingsprogramma. Dankzij de Flex-versie kan men de talrijke slimme filters nu ook integreren in een al bestaande workflow met Adobe Lightroom, Adobe Photoshop, Photoshop Elements of Foto’s voor MacOS. Skylum Luminar Flex kost € 59,-. Op basis van de prima functionaliteit en de aantrekkelijke prijs kennen wij Luminar Flex een Pixelmania Award toe in de categorie plug-ins. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op skylum.com/nl/luminar-flex.

Geplaatst in: Pixelmania Award, Software