ComputerComputer
Door 7 juni 2019 Lees verder →

Ashampoo Cinemagraph

De Duitse softwarefabrikant Ashampoo heeft onder de naam Cinemagraph een programma op de markt gebracht waarmee men geanimeerde foto’s uit video’s kan maken. Videobeelden worden semi-stilstaande foto’s met subtiele bewegingen die alleen bepaalde delen van het beeld beïnvloeden en die in een korte, oneindige lus spelen. Het voelt alsof foto’s op magische wijze tot leven zijn gekomen.

Ashampoo Cinemagraph draait op 64-bits Windows (vanaf versie 7) en heeft verder Windows Media Player 10 en .NET Framework 4.0 nodig. De minimale hardware systeemvereisten zijn verder een dual Core processor met 2,4 GHz (Intel Core i5 / i7 of soortgelijke quad-core processor voor HD-kwaliteit), 2 GB werkgeheugen (8 GB aanbevolen), een DirectX 9 grafische kaart met minimaal 128 MB RAM, Pixelshader v2.0 en een monitor met een minimale resolutie van 1280×1024 pixels. Het programma ondersteunt alle gangbare videoformaten, codecs en resoluties, telt standaard 23 effecten en 6 overgangsmodi, kan beelden bijsnijden naar elke gewenste beeldverhouding en het resultaat uitvoeren naar animated-GIF of een zestal videoformaten. Ashampoo Cinemagraph is betrekkelijk gemakkelijk in gebruik, maar voor het beste resultaat moet de video niet uit de hand maar vanaf een statief zijn gemaakt. Alleen dan kan men een beweging optimaal losmaken van de statische achtergrond. Hiervoor beschikt het programma over een Functie Kleuren masker met penseel. Daarnaast kan men eventueel de belichting, witbalans en dergelijke aanpassen, een effect toevoegen, het beeld roteren en bijsnijden, afgeronde hoeken plaatsen, de snelheid aanpassen en tekst toevoegen. Tot slot kan men het resultaat via de knop Exporteren als animated-GIF of in een van de zes videoformaten opslaan.

Praktijk

De gebruikersinterface van Ashampoo Cinemagraph bestaat uit een zwart venster waarin in het midden de te bewerken video wordt getoond met daaronder de afspeelknoppen en een schuifbalk genaamd Selectie, links de functie Projecten en Aangepaste voorinstellingen en rechts zeven pull-down venster met gereedschappen, te weten Kleuren masker, Exposure/kleuren, Roteren en bijsnijden, Afgeronde hoeken, Snelheid en Tekst. Het eerste dat men moet doen is de te bewerken video laden door deze naar het programma te verslepen of deze via de optie Openen in het programma te laden. De zojuist geïmporteerde video verschijnt in het venster Projecten en kan nu worden bewerkt. Met behulp van de schuifbalk Selectie kan men dat deel van de video selecteren dat men wil gaan animeren. De volgende stap is via de optie Kleuren masker met een penseel het statische of dynamische deel te markeren. Behulp van schuifbalken kan men de grootte, hardheid en opaciteit van het penseel eventueel aanpassen. Is het masker naar wens, dan kan men eventueel via de optie Exposure/kleuren nog aanpassingen op het gebied van belichting, witbalans, kleurverzading en dergelijke doen. Ook kan men effecten toevoegen, het beeld roteren of bijsnijden, afgeronde hoeken toevoegen, de snelheid aanpassen of eventueel nog tekst toevoegen. Is men klaar, dan kan men het resultaat via de knop Exporteren opslaan. Ook hier kan men nog de grootte, framesnelheid en beeldkwaliteit aanpassen. Ook kan men hier nog kiezen voor een crossfade voor een naadloze looping of het aantal keren instellen dat het bestand in een lus moet worden afgespeeld. Handig is dat bij Verwachte bestandsgrootte de omvang van het te maken bestand staat vermeld. Is alles naar wens ingesteld, dan is een druk op de knop Exporteren voldoen om het eindresultaat op te slaan.

Conclusie

Ashampoo Cinemagraph is een prima programma om geanimeerde foto’s uit video-opnamen te maken. De gebruikersinterface is overzichtelijk en eenvoudig, zodat iedereen ermee uit de voeten kan. Het maken van het masker gaat dankzij het penseel en de real-time preview vlot en er zijn voldoende gereedschappen aanwezig om een en ander naar wens aan te passen. Ashampoo Cinemagraph kost € 59,99 en op de website van de maker kan men een 30 dagen (10 dagen + 20 dagen na e-mailregistratie) probeerversie downloaden. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.ashampoo.com.

Geplaatst in: Software