ComputerComputer
Door 14 maart 2019 Lees verder →

Canon EOS R

Canon heeft met de EOS R voor het eerst een full-frame systeemcamera op de markt gebracht. Het hart van de EOS R wordt gevormd door een 31,7-megapixel CMS-beeldsensor, een nieuwe DIGIC 8-beeldprocessor en een 0,5 inch OLED elektronische zoeker. Meest opvallende kenmerk is dat de camera voorzien is van een compleet nieuwe RF-lensvatting, maar dankzij adapters is het mogelijk om bestaande EF- en EF-S lezen op de nieuwe EOS R te blijven gebruiken. Wij probeerden de EOS R uit in combinatie met de het nieuwe RF 24-105mm zoomobjectief.

De Canon EOS R heeft een 35mm full-frame CMOS-beeldsensor met circa 31 miljoen effectieve pixels en de nieuwste DIGIC 8-beeldprocessor. De nieuwe RF-lensvatting is voorzien van 12 contactpinnen, een 20mm flange back en een grotere vatting met een diameter van 54mm die een nog grotere flexibiliteit in lensdesign mogelijk maakt. De Digital Lens Optimizer, die factoren zoals aberraties corrigeert, werkt op de kracht van de bijbehorende RF-lenzen om op die manier de camerabody te corrigeren waar nodig, waardoor de impact op de continue opnamesnelheid wordt geminimaliseerd. Met een autofocus van slechts 0.05 seconden en de mogelijkheid om bewegende onderwerpen zeer nauwkeurig vast te leggen met 8 bps met continuous shooting (fixed AF) en 5 bps met AF tracking, maakt de EOS R continu werken mogelijk. De EOS R beschikt tevens over Touch & Drag AF, die een intuïtieve selectie mogelijk maakt uit de 5655 AF-posities. Als ’s werelds eerste camera die een automatische scherpstelling bij licht tot -6 EV mogelijk maakt, is de EOS R ook uiterst geschikt voor opnamen bij weinig licht. In combinatie met de geavanceerde elektronische zoeker (EVF) met 3,69 miljoen pixels, die het mogelijk maakt om zelfs in het donker de nauwkeurige kleuren van het onderwerp weer te geven, biedt de EOS R 100 procent dekking van welke scène dan ook. Vrijwel elke knop op de EOS R-body is aanpasbaar, zodat men de camera helemaal naar zijn of haar hand kan instellen.

RF-lenzen

Tegelijk met de EOS R heeft Canon tevens vier nieuwe EOS R-lenzen geïntroduceerd. De Canon RF 50mm F1.2L USM is een extreem snelle 50mm prime lens. De RF 24-105mm F4L IS USM is een zoomlens uit de L-serie en de eerste full-frame Canon-lens die is voorzien van Nano USM voor controle en het vloeiend volgen van het onderwerp wanneer deze van de camera af beweegt of juist naar de camera toe – ideaal voor filmmakers waarvoor een soepele scherpstelling een must is voor natuurlijk ogende focusovergangen. De lens is slank, gemakkelijk te gebruiken en heeft een constant diafragma van F4. De snelle, stille autofocus en 5-stops beeldstabilisatie maken de lens eveneens perfect voor het maken van films. De veelzijdige RF 28-70mm F2L USM is de eerste full-frame standaardzoomlens is met een diafragma van F2 over het gehele zoombereik. Verder heeft de lenstubus een schokabsorberend mechanisme dat uitstekend in staat is om de impact van stoten te verminderen. Ten slotte is er de RF 35mm F1.8 Macro IS STM, een lichtsterke macrolens die ideaal is voor straat-, reis- en close-up fotografie. Alle RF-lenzen zijn allemaal voorzien van een Control Ring om het diafragma, de sluitertijd, ISO of belichtingscompensatie aan te passen. Dit betekent dat het niet meer nodig is om weg te kijken van het onderwerp. De intuïtieve ergonomie van de RF-lenzen zorgt voor een zo natuurlijk mogelijke fotografie-ervaring.

Body

De body van de EOS R zal voor gebruikers van Canon EOS reflexen niet direct vertrouwd aanvoelen. Zo zit de Aan/uit-knop niet onder een Programmakeuzewiel links bovenop de body, maar heeft een eigen verzonken draaiknop gekregen en het Programmakeuzewiel is vervangen door een knop Mode rechts bovenop de body met daar omheen een instelwiel. Drukken we op deze knop dan kunnen via het voorste Hoofdinstelwiel op het grijze LCD-scherm bovenop de body de gebruikelijke standen Programma (P), Sluitertijd- (Tv), Diafragmavoorkeuze (Av), Handmatig (M), Bulb (B), drie Customstanden (C1, C2 en C3), A+ (Scene Intelligent Auto) en de nieuwe Flexibele modus (Fv) worden geselecteerd. In laatstgenoemde stand kan men razendsnel schakelen tussen de handmatige instellingen en autostand. Rechts van het grijze LCD-paneel zit voorop de ontspanknop met daarachter een multifunctionele knop (M-Fn), het eerder genoemde Hoofdinstelwiel, de rode Filmopnameknop, een LCD-paneelinfowisseling- en paneelverlichtingsknop en een Multifunctionele vergrendelknop (LOCK). De EOS R bezit geen ingebouwde opklapbare flitser. De flitsschoen bovenop het zoekerhuis is geschikt voor aansluiting van Canon Speedlite-flitsers.

Achterzijde

De achterzijde van de EOS R wordt gedomineerd door het aanraakgevoelige, draai- en uitklapbare 3,15 inch LCD-kleurenscherm. Links boven dit scherm zit de knop Menu. Rechts van de zoeker zit de nieuwe Multifunctionele (M-Fn) balk. Aan deze balk kan via het menu een specifieke (opname)functie, bijvoorbeeld ISO-waarde, worden toegekend. Door naar links op de balk te vegen of te tikken wordt de ISO-waarde verlaagd en rechts verhoogd. Wij konden er niet aan wennen in de korte periode dat we de camera tot onze beschikking hadden. Te vaak raakten we per abuis de balk aan. Bij de duim zitten de AF-On start-, AE-vergrendel- en AF-puntselectieknop. Rechts van het LCD-kleurenscherm zitten de knoppen Info, Weergave, Wissen, Snel instellen (Q)/SET en de Lees-/schrijfindicator. Via de knop Snel instellen (Q) kan men een scherm oproepen waarin de meest belangrijke instellingen overzichtelijk bij elkaar staan, waar via de Lees-/schrijfindicator doorheen kan worden gebladerd en vervolgens met een instelwiel eventueel kan worden gewijzigd. Via de knop Menu kan het menusysteem van de EOS R geactiveerd. Het bestaat uit een eenvoudige tabbladstructuur, waar met behulp van de Lees-/schrijfindicator of het Hoofdinstelwiel doorheen kan worden gewandeld. Een optie wijzigen doet u met de Lees-/schrijfindicator en de knop SET. Via de knop Weergave is het mogelijk gemaakte beelden te bekijken en via de knop Info is het dan mogelijk om een miniatuurbeeld van de zojuist gemaakte opname te bekijken met daaronder de opnamegegevens en ernaast een histogram.

Zoeker

De EOS R beschikt over een 0,5 inch OLED elektronische zoeker. Het zoekerbeeld is helder en overzichtelijk. Het heeft een dekking van circa 100% en een vergroting van circa 0,76x. In de zoeker (met dioptrie-instelling: van -4 tot +2) is de volgende informatie te zien: AF-puntinformatie, indicator belichtingsniveau, aantal resterende meerdere opnamen, belichtingscompensatie, HDR-opnamen, lichte tonen prioriteit, opnamen met meervoudige belichting, ISO-snelheid, Dual Pixel RAW-opnamen, mogelijke opnamen, ruisreductie bij meerdere opnamen, aantal opnamen met zelfontspanner, digitale lensoptimalisatie, maximale burst-snelheid, AF-methode, accuniveau, AF-functie, belichtingssimulatie, transportmodus, AEB, meetmethode, FEB, anti-knipperopnamen, foto’s bijsnijden, opnamemodus, beeldverhouding, scènepictogrammen, Auto Lighting Optimizer (Auto optimalisatie helderheid), AE-vergrendeling, Picture Style, flitser gereed, witbalans, flitser uit, witbalanscorrectie, FE-vergrendeling, beeldkwaliteit, High-speed Sync, Bluetooth-functie, sluitertijd, Wi-Fi-functie, waarschuwing multifunctievergrendeling, histogram, diafragma, elektronisch niveau, en lensinfo. Ook het 3,15 inch Clear View LCD-kleurenscherm kan dienst doen als zoeker. Het scherm heeft een beeldverhouding van 3:2 en een resolutie van 2,1 miljoen pixels. Het oppervlak van dit LCD-kleurenscherm is voorzien van een anti-reflecterende en waterafstotende coating om het te beschermen en leesbaar te houden in fel zonlicht of bij wisselende kijkhoeken. Op dit aanraakgevoelige LCD-scherm kan men vrij vlot het scherpstelpunt verplaatsen door het aan te raken. Erg handig! Wisselen tussen de zoeker en het LCD-scherm gaat dankzij een sensor onder het zoekerbeeld, maar deze was niet altijd betrouwbaar. Vaak sprong het LCD-scherm aan terwijl we door de zoeker keken.

Praktijk

We hebben de EOS R getest in combinatie met het RF 24-105 mm F4 L IS USM zoomobjectief. Body en lens wegen samen circa 1380 gram. Dat is zelfs iets zwaarder dan een EOS 6D met 24-105mm zoomobjectief. De body voelt uiterst degelijk aan en ligt dankzij de goed gevormde handgreep prima in de hand, maar het geheel is wel zwaar. Zoals hierboven al gemeld zullen ervaren Canon-gebruikers met deze EOS R minder snel uit de voeten kunnen dan voorheen, want de bediening wijk op een aantal punten sterk af van de EOS reflexen. Het grootste gemis is het vertrouwde Hoofdinstelwiel bij de duim, maar ook knoppen om de lichtmeetmethode en ISO-waarde vlot te bedienen zijn verdwenen. Natuurlijk kan men deze functies aan een van de multifunctionele knoppen of zelfs een de functiering op het zoomobjectief toekennen, maar toch. Een belichtingscompensatie (plus/min 3EV in stappen van 1/3 EV) kan worden toegepast door na het indrukken van de ontspanknop te draaien aan het Snelinstelwiel aan de achterzijde. De video-stand kan vlot via de rode videoknop bovenop de body worden gestart en gestopt. In de video-stand (PAL) kan men met de EOS R videoclips maken in 4K (3840 x 2160 pixels, (29,97, 25, 24, 23,98 bps), Full-HD- (1920×1080 pixels, 59,94, 50, 29,97, 25, 23,98 bps) of HD Ready- (1280×720 pixels) kwaliteit. De filmpjes worden opgeslagen in het MPEG4-formaat. Dankzij de ingebouwde HDMI-aansluiting zijn foto’s en videobeelden snel en gemakkelijk te bekijken op elke compatibele HDTV.

Beeldkwaliteit

De Canon EOS R beschikt over een 31,7-megapixel CMOS-beeldsensor waarvan effectief maximaal 30,3 miljoen pixels worden gebruikt. Dit resulteert in een maximale beeldgrootte van 6720×4480 (L) pixels; er kan eventueel ook gekozen worden voor 4464×2976 (M), 3360×2240 (S1) of 1696×1280 (S2) pixels. De Canon EOS R slaat de gemaakte beelden op in JPEG, RAW of RAW+JPEG. Voor wat betreft JPEG-compressie kan men kiezen uit de twee
compressiestanden. Bij RAW kan er worden gekozen uit RAW, C-RAW en Dual Pixel Raw (14-bits, Canon originele RAW 3e versie). De EOS R ondersteunt de kleurruimten sRGB en Adobe RGB. De gemaakte beelden worden opgeslagen op Secure Digital (SD, SDHC, SDXC en UHS-I) geheugenkaarten.

Kleurstanden

De door ons gemaakte testopnamen in de beeldstand Standaard zijn licht verzadigd. Ook de standen Neutraal en Natuurlijk zijn betrekkelijk licht verzadigd. De stand Landschap is echter zeer stevig verzadigd. Elke beeldstand is voor wat betreft scherpte, contrast, verzadiging en kleurtoon overigens aan de eigen smaak aan te passen. Een meer neutralere kleurweergave voor bijvoorbeeld de stand Neutraal is dan ook eenvoudig te realiseren. Voor wat betreft scherpte en contrast presteert de EOS R goed en dat geldt ook voor de automatische witbalans. Onze altijd moeilijke testopstelling werd probleemloos vastgelegd. De camera heeft wel de neiging om eerder iets over dan onder te belichten.

Beeldruis

Zoals we inmiddels gewend zijn van Canon zijn ook de hogere ISO-waarden goed bruikbaar. De kwaliteit van de beelden gemaakt met 400 ISO doen niet of nauwelijks onder voor beelden die gemaakt zijn met 100 ISO. Ook de 1600 en 3200 ISO-beelden ogen prima en zelfs de 6400 ISO-beelden zijn in de meeste gevallen nog prima bruikbaar. Bekijk de testbeelden en oordeel zelf.

Testbeelden

Conclusie

We hebben gemengde gevoelens over de EOS R. We missen een aantal vertrouwde zaken, zoals het grote instelwiel achterop de body, en een aantal vernieuwingen, zoals de multifunctiebalk, kan ons niet echt bekoren. Bezitters van veel Canon EF of EF-S glas moeten er tevens rekening mee houden dat ze in feite overstappen op een geheel nieuw camerasysteem en dat hun oude objectieven op de EOS R alleen met behulp van een adapter nog bruikbaar zijn. In de kern is het echter een prima systeemcamera, die menig amateurfotograaf of semi-professional niet zal teleurstellen. De Canon EOS R met RF 24-105mm F4 zoomobjectief kost € 3.499,-. Tijdelijk krijgt men er een EF naar RF adapter gratis bij.

Kijk voor meer informatie op www.canon.nl.

Geplaatst in: Systeemcamera's