ComputerComputer
Door 1 maart 2019 Lees verder →

CamFi Pro Plus

Steeds meer camera’s beschikken tegenwoordig over ingebouwde WiFi-functionaliteit. Deze draadloze verbindingstechniek biedt tal van nieuwe fotografische mogelijkheden, zoals remote shooting, bulb fotografie, time lapse fotografie enzovoort. Wat nu als je camera geen WiFi aan boord heeft? Of de snelheid van de WiFi-functie van je camera niet naar wens is? In deze gevallen biedt de CamFi Pro Plus uitkomst. Het betreft een accessoire met ingebouwde WiFi-hotspot die in combinatie met de gratis te downloaden CamFi-app ervoor zorgt dat je draadloos kunt communiceren met je digitale Canon, Nikon of Sony camera. En dankzij de Plus upgrade kan men gemaakte beelden nu ook direct naar een ondersteund beeldbewerkingsprogramma transporteren.

De CamFi Pro Plus wordt geleverd in een langwerpige zwarte doos met daarin de CamFi Pro met batterij, een USB-oplaadkabel, USB 3.0- en 2.0-kabels en een summiere handleiding in de vorm van een Engelstalige Quick Start Guide. De CamFi Pro zelf is een zwart rechthoekig apparaat met een lengte van circa 10,5 cm, een breedte van ongeveer 6,2 cm en circa 3,8 cm dikte. Het geheel weegt inclusief geplaatste accu circa 150 gram. Bovenop staat de naam CamFi en aan de voorzijde zien we vier LED-lampjes en aan de zijkant zit een aan/uit-knop, een USB-poort, een mini-USB-poort en een reset-gaatje. Aan de onderkant zit een flitsvoetje met daarin een schroefdraad waarmee het apparaat eventueel op een statiefhouder kan worden geschroefd. De CamFi Pro beschikt over een verwisselbare 3200 mAh Lithium batterij, die goed moet zijn voor 3 uur onafgebroken functioneren. De ingebouwde WiFi (802.11ac) biedt een maximale overdrachtssnelheid van 10 MB/s. Het signaalbereik is circa 60 meter. Het apparaat ondersteunt een groot aantal Canon, Nikon en Sony camera’s. De benodigde en gratis te downloaden CamFi-app is beschikbaar voor iOS 8 en hoger (iPhone en iPad), Android 4.0 en hoger, Mac OSX 10.9.5 en hoger, en Windows 7 en hoger (PC). Wij hebben de CamFi Pro getest op een Canon EOS 6D reflex in combinatie met een iPad Pro met iOS 12.

Praktijk

Na de CamFi Pro eerst volledig te hebben opgeladen, plaatsen we het apparaat op de Canon reflex en sluiten hem aan op de USB-poort van de camera. Vervolgens zetten we de CamFi Pro aan. De vier LED-lampjes aan de voorzijde gaan aan. Zij tonen of de CamFi Pro aan of uit is, of de accu opgeladen is, de 5G-verbinding actief is en of de USB-verbinding wordt gebruikt. Direct na het aanzetten gaan de LED-lampjes bovenop het apparaat branden, ten teken dat het apparaat gereed is. We gaan nu naar de iPad Pro waarop we de CamFi app hebben geïnstalleerd. We kiezen Instellingen en gaan naar de optie WiFi en selecteren hier het actieve CamFi-netwerk. We openen nu de app. We zien een zwart scherm met (in portret modus) onderaan een aantal knoppen, linksboven de – geruststellende – melding Canon EOS 6D met batterijstatus en in het midden een grote knop Live View. Als we hierop drukken verschijnt het Live View-beeld van de camera live op het scherm van de iPad Pro. Door te klikken op een plek op het scherm, stelt de camera automatisch scherp op dat punt. Via de opties linksboven kunnen we allerlei camera-instellingen, zoals belichtingscompensatie, sluitertijd, diafragma en ISO-waarde, vrij vlot wijzigen. De grote ronde knop in het midden onderaan fungeert als ontspanknop.

Functies

Onderaan zien we de knoppen Timer, Grid, Focus Mode, Focus, View, Metering, Quality, White Balance, Advanced Bracketing, Focus Stacking en Video. Via Timer kan de timer worden geactiveerd, maar na een druk op de knop Advance kan hier ook een zogeheten Shooting interval of Shooting count worden ingesteld. Ook de Bulb-functie – nadat die op de camera is geselecteerd – kan hier op afstand mee worden bediend. Via Grid kunnen we een raster op het scherm oproepen en via Focus kunnen we overschakelen naar Manual Focus. Via de knop View kunnen we de Live View-modus in- en uitschakelen en via de knop Metering kunnen we – niet in de Live View stand – de ingestelde lichtmeting wijzigen. Via de knop Quality kan de gekozen beeldkwaliteit (JPEG en/of RAW) en via White Balance kan de witbalans worden gewijzigd. De knop Advanced Bracketing biedt toegang tot de bracketingfunctie en via Focus Stacking kan men de gewenste instellingen doen voor het maken van hiervoor geschikte beelden. Via de knop Video kan de videofunctie van de camera worden gebruikt. De witte ontspanknop verandert dan in een rode start- en stopknop. Via de knop Browse kan men door de al gemaakte beelden bladeren en de knop Auto-view tot slot toont een beeldstrip onderaan het scherm met de laatste gemaakte beelden. Door op de i rechtsonder te klikken wordt de EXIF-data van het geselecteerde beeld zichtbaar. Een beeld delen kan via de knop Share rechtsonder. Het desbetreffende beeld wordt dan gedownload naar het apparaat en kan dan vervolgens via e-mail, Dropbox, Twitter enzovoort worden gedeeld.

Plus

Sinds kort is er voor de CamFi Pro een zogeheten Plus upgrade beschikbaar. Hiermee kan men via WiFi draadloos verbinding maken met verschillende softwareapplicaties, zoals Capture One, Lightroom, EOS utility, Sony Edit en meer. De CamFi Pro Plus heeft – afhankelijk van de afstand – een overdrachtssnelheid van maximaal 10MB/sec. RAW-bestanden van ongeveer 20 megapixel hebben circa 3 seconden nodig om van de camera naar de computer overgebracht te worden. Deze functie is beschikbaar voor alle camera’s die USB-tethering ondersteunen, dus naast camera’s van Canon, Nikon en Sony kan men hiervoor ook cameramodellen van Fuji, Olympus, Panasonic en Pentax gebruiken. Via de knop Settings rechtsboven kan men via de optie Network Settings aan de CamFi een IP-adres in het (thuis)netwerk toekennen. Dat is vooral handig in een studio-omgeving. Via de optie Transfer Settings kan men opgeven in welke kwaliteit de beelden draadloos moet worden overgebracht en of de beelden automatisch aan een album moeten worden toegevoegd. Via de optie Remote Transfer is het tevens mogelijk om gemaakte beelden automatisch te uploaden naar Dropbox of een eigen FTP-server. Op die manier stelt men op locatie zijn beelden direct veilig. Voor Sony camera’s is er een optie Auto download beschikbaar. Hiermee worden de beelden tijdens het fotograferen direct automatisch gedownload.

Conclusie

De CamFi Pro Plus is een klein wondertje van gebruiksgemak. De bediening spreekt voor zich en de toepassingsmogelijkheden zijn talrijk: van time lapse-fotografie tot tethering-shooting, het is allemaal mogelijk. En dankzij de Plus upgrade kan de CamFi Pro ook in een studio-omgeving prima uit de voeten, want de gemaakte beelden worden razendsnel draadloos naar de gewenste beeldbewerkingsapplicatie op de computer overgebracht. De CamFi Pro Plus kost € 329,-. Bezitters van een CamFi Pro kunnen de Plus upgrade aanschaffen voor $ 40,- bij de fabrikant. Vooral het gebruiksgemak is een groot pluspunt en voor ons reden om de CamFi Pro Plus een Pixelmania Award in de categorie Accessoires toe te kennen. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.digitrading.nl of cam-fi.com/en/product/camfi-pro-plus.html.