ComputerComputer
Door 8 januari 2019 Lees verder →

Photoshop Tools voor fotografen

Bij uitgeverij Van Duuren Media is een nieuw boek voor gebruikers van Adobe Photoshop verschenen. In Photoshop Tools voor fotografen (ISBN 9789463560740) deelt fotograaf Glyn Dewis Photoshop op in slechts drie hoofdfuncties: laagmaskers, penselen en overvloeimodi. Hij onderwees duizenden mensen online en steeds weer zag hij dat zodra gebruikers deze drie gereedschappen echt begrijpen, er niets is dat ze ervan weerhoudt om in Photoshop te verwezenlijken wat ze willen realiseren.

Dit 256 pagina’s dikke boek is speciaal geschreven voor fotografen met weinig kennis van Photoshop. Verdeeld over zes hoofdstukken legt Glyn niet alleen het ‘wat’ maar ook het ‘waarom’ achter laagmaskers, penselen en overvloeimodi uit. In het eerste hoofdstuk De basis wordt er aandacht besteed aan de basisbeginselen van lagen en de werkruimte van Photoshop. In het tweede hoofdstuk Laagmaskers wordt er dieper ingegaan op de basisprincipes van laagmaskers, evenals de afzonderlijke technieken voor uitsnijden, verwijdering van halo’s, vullen met inhoud behouden, kleuropzoektabellen en meer. In het derde hoofdstuk Penselen draait het allemaal om penselen die nuttig zijn voor van alles, van uitsnijden tot het maken van speciale effecten zoals sneeuw, rook, gras en zelfs je eigen handtekening. In het vierde hoofdstuk Overvloeimodi wordt uitgelegd hoe je overvloeimodi gebruikt voor lastige selecties, het lichter en donkerder maken van een afbeelding en het opschonen van een laagmasker. Onder de noemer Bonus inhoud wijdt Glyn een heel hoofdstuk aan ‘bonus’-technieken, zoals de correctie van een te rode huid, het maken van rook, het op elkaar afstemmen van kleuren en het aanbrengen van diepte in je afbeelding met contrast, licht en scherpte. Tot slot brengt Glyn in het laatste hoofdstuk Een portret retoucheren alle behandelde technieken samen in een project dat zich vooral richt op het retoucheren van foto’s. Alle benodigde oefenbestanden zijn online beschikbaar. Een prima en vooral praktisch leerboek voor beginnende Photoshop-gebruikers! Het kost € 34,99 en is onder andere te koop op Bol.com. Aanbevolen!

Geplaatst in: Boeken