ComputerComputer
Door 4 januari 2019 Lees verder →

Anthropics PortraitPro 18

feaAnthropics brengt al jaren een geavanceerd programma voor het verbeteren van portretopnamen op de markt. Het pakket is alweer toe aan haar achttiende versie. Nieuw in PortraitPro 18 zijn een verbeterde gezichtsherkenning dankzij kunstmatige intelligentie, geavanceerde lagenfunctie, Photoshop Smart Filter functionaliteit, verbeterde gereedschappen voor het corrigeren van haar, huidtinten, ogen en achtergronden.

PortraitPro 18 is verkrijgbaar in een Standard, Studio en Studio Max versie voor Windows (7 en hoger) en Mac (OS 10.7 en hoger) computers. Het programma is beschikbaar in de talen Duits, Engels, Spaans, Frans, Italiaans, Portugees (Brazilië), Japans en Chinees. De Standard versie is alleen te gebruiken als stand-alone programma. De Studio versies kunnen als plug-in ook vanuit een Photoshop compatibel programma worden aangeroepen en ondersteunen daarbij ook DNG- en RAW-bestandsformaten in 16 bits. De Studio Max versie bezit tevens een batch-functionaliteit voor een snellere workflow. Op de website van de makers kunt u een gratis probeerversie voor zowel Windows- als Mac-computers vinden. Na het downloaden en installeren ervan blijkt dat u hiermee uitstekend kunt oefenen en de resultaten van de gedane aanpassingen bekijken. Bewerkte bestanden opslaan of afdrukken is in de probeerversie echter niet mogelijk.

Werking

Om een opname in de stand-alone versie van PortraitPro te openen kiest u rechts in het Control Panel op Open Single Image of kiest u via de menubalk voor File >> Open (Ctrl+O) en bladert u naar het te openen bestand en klikt u op Openen. Het is ook mogelijk een beeldbestand vanuit de Windows Verkenner naar de interface van PortraitPro te verslepen. Deze laatste werkwijze werkt sneller en efficiënter. Met de Studio versies is het ook mogelijk om het programma als plug-in vanuit Photoshop compatibele beeldbewerkingsprogramma’s aan te roepen. In alle gevallen verschijnt na het openen van het beeld in PortraitPro het venster Select Gender waarin voor het gevonden gezicht het geslacht moet worden geselecteerd. Wanneer er meerdere gezichten in de opname zijn, moet u voor elk gezicht aangeven of dit een vrouw, man of kind jonger dan 12 jaar is. Klik daarna op de knop Continue onder een gezicht voor het aanbrengen van verbeteringen. PortraitPro 18 herkent nog beter dan voorgaande versies de contouren van elk gezicht. Het programma onderscheidt daarbij de wang- en kaaklijn, wenkbrauwen, ogen, neus en mond. Deze worden gemarkeerd door gekleurde lijnen. Mochten hier toch fouten in zitten, dan kunt u indien nodig de lijnen eenvoudig met de muis verplaatsen. Tijdens onze tests was dat bijna nooit nodig.

Voorbeeldvenster

Tijdens het bewerken van een gezicht worden standaard in het grote venster links het ‘voor’ en ‘na’ beeld van het geselecteerde gezicht weergegeven. In het rechter voorbeeldvenster is meestal duidelijk te zien dat de huid er meteen al beter uitziet en kleine vlekjes en rimpeltjes al zijn verdwenen. De gesplitste weergave is ideaal om de verschillen goed te kunnen zien. U kunt er echter via de optie View After Only voor kiezen om alleen de versie ‘na’ te zien. Met behulp van de onderdelen in het palet Enhance Photo rechts is een grote mate van controle over het eindresultaat mogelijk. Allereerst kunt u één van de presets kiezen. Er zijn verschillende opties voor vrouwen, kinderen en mannen. De presets zijn verdeeld over de categorieën Global, Face Sculpt. Skin Smoothing, Lightning & Skin Coloring, Makeup, Eyes, Mouth & Nose, Hair en Picture. Voor een snel resultaat biedt de categorie Global al diverse bruikbare voorinstellingen. Door uzelf aangepaste presets kunt u opslaan en later weer hergebruiken. Wil men meer controle dan kan men helemaal los gaan via het tabblad Controls. Hier vindt men per gezichtsonderdeel diverse schuifbalken waarmee men tal van correcties kan toepassen. Met de controls die voorafgegaan worden gegaan door de tekst ‘Add’ kan men zelfs zeer specifieke wijzigingen, zoals de kleur van de ogen (Add Contact lens Green) veranderen, vlot toepassen. Onder Face Sculpt zijn zeer fijnmazige controleopties te vinden. Zo is het hier mogelijk om ogen, mond, lippen, neus of zelfs het hele gezicht breder of smaller te maken. Ook kan men het haarvolume aanpassen, de pupillen donker te maken of oogwit en tanden juist lichter, en ga zo maar door. De mogelijkheden zijn talrijk en dankzij de schuifbalken vrij gemakkelijk in te stellen.

Makeup

Een zeel handige functie is Makeup. Hier kunt u zaken als lipstick, mascara, oogschaduw, eyeliner, blusher en dergelijke aanpassen. Het aanpassen van bijvoorbeeld de kleur van de lipstick is kinderlijk eenvoudig. Men opent in het vak Controls het menu Makeup en klikt er de optie Lipstick aan. Door met de muis rechts te klikken op het kleurvlak onder Texture opent men het dialoogvenster Select Color waar men de gewenste lipstickkleur kan selecteren. Met de bijbehorende schuifbalk kan men de kleurintensiteit aanpassen en met de schuifbalk Shine kan men de lippen meer of minder laten glanzen. Met de optie Coverage kan men de dekking eventueel aanpassen. Op dezelfde wijze kan men ook de mascara rond de ogen aanpassen. Ook de oogschaduw is eenvoudig met een schuifbalk zwaarder of lichter te maken. De huid wat gezonder laten ogen is ook geen probleem: met de optie Bronzer krijgt een bleek fotomodel ineens een gezond kleurtje. Al met al is de optie Makeup een zeer krachtig gereedschap om make-up correcties uit te voeren. Vermeldenswaard is ook het onderdeel Skin Lighting & Coloring dat een krachtige functie bevat voor het aanpassen van de belichting. U kunt de globale verlichting wijzigen of alleen licht- en schaduwpartijen toevoegen op delen van het gezicht. Bij juist gebruik is het net of u lampen in de studio verplaatst of een reflectiescherm toevoegt. Fenomenaal! Heeft men een beeld geopend met meer gezichten, dan kan men als men met een gezicht klaar is via de knop Select Another Face In This Photo (links van de knop Save) naar het volgende gezicht in de opname gaan en deze op dezelfde wijze bewerken. Herhaal deze procedure voor alle gezichten in de opname.

Achtergrond

Tot slot kan men eventueel ook nog de achtergrond wijzigen met de functie Background Mask. Selecteer Layers > Background Mask om deze functie te openen. De eerste keer wordt een korte instructievideo getoond met uitleg over deze handige functie. PortraitPro maakt nu automatisch een masker aan om het onderwerp vrijstaand te maken. Dat gaat bij een egale achtergrond beter dan bij een drukke achtergrond, maar er zijn voldoende gereedschappen beschikbaar om eventuele fouten handmatig te corrigeren. Heeft men de geportretteerde(n) eenmaal vrijstaand gemaakt, dan kan men via de opties Add Flat Color Layer, Add Gradient Color Layer of Add Background Image Layer respectievelijk een egale achtergrondkleur, een kleurenverloop of een geheel nieuwe achtergrond plaatsen. Met het programma wordt overigens een twaalftal achtergronden meegeleverd, maar men kan natuurlijk ook een eigen beeld als achtergrond laden. Is men tevreden met het resultaat, dan keert men via een druk op OK weer terug naar het bewerkingsvenster. Is men verder klaar, dan kan men het resultaat via de knop Save Enhanced Photo in de menubalk of via File >> Save As opslaan. In geval van de plug-in selecteert men Return From Plugin om terug te keren naar het beeldbewerkingsprogramma. In de stand-alone versie hebt u de mogelijkheid om het gecorrigeerde beeld in JPEG-, TIFF- of PNG-formaat te bewaren.

Conclusie

www.pixelmania.nlAnthropics PortraitPro 18 is geschikt voor zowel mannen, vrouwen als kinderen en vrijwel onmisbaar voor elke (professionele) fotograaf die zonder tussenkomst van Photoshop portretten wil verbeteren. Want dat is meteen het grote voordeel van PortraitPro: u hoeft er geen Photoshop-specialist voor te zijn. Gezichten worden automatisch herkend en u voert verbeteringen door via eenvoudige schuifbalken. Pas de effecten wel met mate toe, want voor je het weet kan een portret er ook té nep en ‘plastic’ uitzien. De stand-alone versie van PortraitPro 18 kost € 44,95. De Studio versie kost € 79,95 en de Studio Max versie € 149,95. Op basis van de krachtige bewerkingsfuncties en het hoge gebruiksgemak is een Pixelmania Award op zijn plaats. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.portraitprofessional.com.

Geplaatst in: Pixelmania Award, Software