ComputerComputer
Door 18 december 2018 Lees verder →

Skylum Luminar 3

Softwarefabrikant Skylum heeft vandaag een nieuwe versie van hun beeldbewerkingsprogramma Luminar uitgebracht. Luminar 3 is beschikbaar voor Mac- én Windows-computers en heeft nu ook een module Library voor het bekijken en beheren van beelden. Dit maakt dat het programma een prima alternatief voor Lightroom is. Wij probeerden de Windows-versie uit.

Skylum Luminar 3 is geschikt voor Mac-computers met minimaal een Intel 64-bit Core 2 Duo processor (vanaf 2010 of nieuwer), 8 GB werkgeheugen, MacOS 10.10.5 of hoger, 2 GB opslagruimte en een beeldschermresolutie van 1280×768 pixels of meer. Retina beeldschermen worden ondersteund. De Windows-versie draait op Windows 7 of hoger met minimaal een Intel Core i5 processor, 8 GB werkgeheugen, 2 GB opslagruimte, Open GL 3.3-compatibele grafische kaart en een beeldschermresolutie van 1280×768 pixels of meer. Eén licentie mag worden gebruikt op maximaal 5 computers! Luminar 3 is in principe een standalone programma, maar kan eventueel ook worden gebruikt als plug-in in Adobe Photoshop, Lightroom, Apple Aperture en Photos for Mac. Op die manier kan men Luminar 3 gemakkelijk integreren in de eigen workflow. Al met al biedt het programma gebruikers alle functionaliteit die men van een volwaardig beeldbewerkingsprogramma mag verwachten, zoals beeldbeheer, RAW-ondersteuning, lagen, filters, voorinstellingen, aanpasbare gebruikersinterface, maskers, niet-destructieve bewerkingen enzovoort.

Library

Na het starten van het programma verschijnt een welkomstscherm. Klik hier op Let’s get started en geef in het volgende venster de map(pen) op waar je beelden zich standaard bevinden. Doorloop vervolgens alle stappen en uiteindelijk komt men in de nieuwe module Library van Luminar 3 terecht. Rechts ziet men diverse mogelijkheden om de beelden te benaderen. De optie All Photos toont alle gevonden beelden in een boomstructuur verdeeld over jaren en maanden. In Trash staan de verwijderde beelden en Favorites toont de als favoriet gemarkeerde beelden. Recently added toont de recent toegevoegde beelden en Recently Edited de recent bewerkte beelden. De optie Albums toont de aangemaakte albums en via Folders kan men op basis van mappen de beelden benaderen. Heeft men een map of album geopend, dan worden rechts in het grote venster de thumbnails van de aanwezige beelden getoond. De grootte van de thumbnails kan men aanpassen (Small, Medium, Large of Largest) via knoppen midden in de balk boven de thumbnails. Een map toevoegen kan via de knop Add Folder links en via de knop All Photos kan men snel terugkeren naar alle aanwezige beelden. Gaat men op een beeld staan en klikt men er rechts op, dan verschijnt een menu met opties om het desbetreffende beeld van een sterwaardering te voorzien (Set Rating), een kleurlabel te geven (Set Color Label), een vlagmarkering (Set Flag), gedane bewerkingen te kopiëren (Copy adjustments), te exporteren (Export), in een album te plaatsen (Create Album), werg te gooien (Move To Trash) of te tonen in de verkenner (Show in Explorer). Al me al gaat het navigeren tussen mappen en albums prima en ook het toekennen van een waardering, kleurlabel of waardering gaat lekker vlot.

Edit

Dubbelklikken we op een thumbnail in de Library, dan wordt het desbetreffende beeld geopend in de module Edit. Nadat we dat hebben gedaan, oogt het programma zoals zoveel beeldbewerkingsprogramma’s met bovenaan het scherm een menubalk, links een kolom met thumbnails (genaamd Filmstrip), een groot venster met daarin het geopende beeld, daaronder een rij voorinstellingen (Luminar Looks) en rechts een histogram en eronder een lijst van de gebruikte gereedschappen en filters van de geselecteerde voorinstelling. Via de menu-optie View kan men eventueel de Filmstrip, Luminar Looks en dergelijke sluiten. De Luminar Looks zijn in feite voorinstellingen bestaand uit een set van filters en gereedschappen waarmee men vrij snel het beeld kan bewerken. Deze voorinstellingen zijn onderverdeeld in zeven categorieën, te weten Essentials, Street, Landscape, Portrait, Lifestyler, Dramatic en Aerial. Via de standaard optie All Luminar Looks kan men door alle aanwezige voorinstellingen bladeren. Veelgebruikte voorinstellingen kan men door ze met de ster rechtsonder te markeren plaatsen in de categorie Favorite. Zelfgemaakte voorinstellingen kan men opslaan via de knop User Luminar Looks. Via Get More Luminar Looks komt men op de Luminar Marketplace waar men meer voorinstellingen kan downloaden. Zeker doen, want er zitten fraaie (gratis) exemplaren, zoals RAW Develop Presets, Winter Preset Collection en Stunning Portrait Presets, tussen. Voor de Premium versie moet een bedrag van € 9,99 of € 14,99 worden betaald. Onze ervaring is echter, dan de meegeleverde en gratis te downloaden Luminar Looks in de meeste gevallen toereikend zijn.

Voorinstellingen

Elke Luminar Look of voorinstelling is in feite een set filters en/of gereedschappen die in één keer op het geopende beeld worden toegepast. Elke voorinstelling die men toepast toont in de bijbehorende thumbnail een schuifbalk waarmee men de intensiteit van de voorinstelling kan instellen. Een goed startpunt om een geopend beeld te bewerken is de voorinstelling AI Image Enhancer, die het complete beeld analyseert en vervolgens met behulp van kunstmatige intelligentie zoveel mogelijk optimaliseert. Wij probeerden deze voorinstelling uit op een strandscène (een RAW-beeld van een Sony A7R II) en het beeld zag er in één klap een stuk aantrekkelijker uit. Via de schuifbalk in de thumbnail van de voorinstelling kan men de intensiteit eventueel aanpassen en rechts van het beeld kan men daarna nog alle door de voorinstelling toegepaste filters en gereedschappen met behulp van schuifbalken handmatig verder naar wens aanpassen. Een specifiek onderdeel van een voorinstelling kan men ook uitschakelen door de desbetreffende schuifbalk op nul te zetten. Zo kan men spelenderwijs het beeld helemaal naar eigen inzicht aanpassen en via de knop Add Filters eventueel nog een extra filter toepassen of specifiek gereedschap gebruiken om het beeld nog verder te verbeteren. Via de knop Before/After boven het beeld kan men het resultaat vergelijken met het origineel. Er is ook een knop Compare waarmee men via een schuifbalk de verschillen tussen het origineel en het bewerkte beeld zichtbaar kan maken.

Filters Catalog

Uiteraard kan men er ook voor kiezen om een beeld vanaf het begin helemaal zelf te bewerken zonder eerst gebruik te maken van een voorinstelling. In dat geval kiest men via de knop Add Filters in de zogeheten Filters Catalog voor de filters en gereedschappen die men op het geopende beeld wil toepassen. Deze Filters Catalog toont standaard een alfabetische lijst van alle filters en gereedschappen, maar men kan ook specifieke groepen filters – genaamd Essential, Issue Fixers, Creative, Professional en Utility – zichtbaar maken. We openen een beeld en vervolgens selecteren we het filter Accent AI Filter en dan gebeurt er niets. Dat is dus een groot verschil met de voorinstellingen. We moeten nu zelf handmatig via de schuifbalk Boost de sterkte van het filter op het geopende beeld toepassen. Daarbij dient men op te passen dat men niet overdrijft omdat het beeld anders wel erg onnatuurlijk gaat ogen. Is men tevreden, dan kan men (via de optie Add Filters) eventueel een tweede filter op het beeld toepassen. En daarna een derde enzovoort. Alle toepassingen worden in aparte lagen opgeslagen, dus men kan rustig wat experimenteren. Filters als Advanced Contrast, Brilliance/Warmth, Clarity, Color Temperature, Exposure, Highlights/Shadows, Saturation/Vibrance en Sharpening zijn vaak prima om een beeld verder te optimaliseren. Het recent toegevoegde AI Sky Enhancer filter biedt een slimme manier om luchten te verfraaien. Een toegepast filter of gereedschap kan men eventueel tijdelijk uitschakelen via het oog-knopje. Heeft men een voorinstelling gemaakt, die men wil hergebruiken dan drukt men op de knop Save Luminar Look rechtsonder, voer vervolgens een unieke naam in en klik op Save. De zojuist gemaakte voorinstelling is nu altijd beschikbaar voor hergebruik. Via de optie Tools kan men filters en gereedschappen – met behulp van de opties Brush, Gradient Mask en Radial Mask – ook op delen van een beeld toepassen, prima! Via de menu-optie Tools is nog een viertal gereedschappen, te weten Crop, Free Transform, Clone & Stamp, en Erase, beschikbaar. Deze gereedschappen zijn overigens ook via short-cuts te activeren.

Conclusie

www.pixelmania.nlSkylum Luminar 3 is een prima beeldbewerkingsprogramma, waarmee men dankzij de nieuwe module Library nu ook gemakkelijk beelden kunt beheren. Pluspunten zijn verder de vele handige voorinstellingen waarmee men vrij vlot beelden kan optimaliseren of een compleet andere uitstraling geven. Ook filters als Dodge & Burn (het klassieke doordrukken en tegenhouden), AI Sky Enhancer voor het verfraaien van luchten en Issue Fixers als Dehaze, Denoise, Polarizing Filter, Remove Color Cast en Sharpening zijn handig in gebruik. En dankzij de diverse masking gereedschappen kan men ook delen van een beeld bewerken. Luminar 3 kost € 69,- en voor dat geld krijgt men een krachtig beeldbewerkingsprogramma boordevol handige gereedschappen. Op basis van de prima functionaliteit en de aantrekkelijke prijs kennen wij Skylum Luminar 3 een Pixelmania Award toe in de categorie beeldbewerkingsprogramma’s. Op de website van de maker kan men een probeerversie downloaden. Ons advies: zeker doen!

Kijk voor meer informatie op https://skylum.com/nl/luminar/.

Geplaatst in: Pixelmania Award, Software