Computer algemeen
Door 4 december 2018 Lees verder →

Adobe Premiere Elements 2019

Gelijktijdig met de introductie van het beeldbewerkingsprogramma Adobe Photoshop Elements 2019 heeft Adobe ook een nieuwe versie van het videobewerkingsprogramma Premiere Elements op de markt gebracht. Adobe Premiere Elements 2019 helpt gebruikers om van korte videoclips (en eventueel foto’s) geweldige films te maken met behulp van onder meer stap voor stap instructies en exportmogelijkheden naar telefoons, tablets en het web. Deze nieuwe versie is op tal van punten verbeterd en telt ook een aantal nieuwe functies.

Een van de opvallendste nieuwe mogelijkheden van Adobe Premiere Elements 2019 is de functie Automatische ontwerpen. Je ontvangt automatisch gegenereerde foto- en videopresentaties in het startscherm van Adobe Elements 2019. Deze nieuwe functie wordt aangestuurd door Adobe Sensei AI-technologie. Deze techniek werpt een spotlicht op gedenkbare gebeurtenissen zoals uw verjaardagen en vakanties. Het startscherm wordt (eventueel) gedeeld met Photoshop Elements 2019 en biedt de gebruiker inspirerende ideeën, hulp en tutorials. Ook nieuwe functies worden hier uitgelegd. Nieuw is bijvoorbeeld het glaspaneeleffect door middel van matte bedekkingen. Met dit effect lijkt het net alsof uw filmscène zich achter een glazen venster afspeelt. En met het nieuwe Luma-overgangseffect maakt u vlot een dramatische kleurovergang tussen scènes door de kleuren van donker naar licht te laten overvloeien. De Mac-versie van Premiere Elements 2019 biedt nu ondersteuning voor het importeren van media die met de HEVC (High Efficiency Video Coding) en HEIF (High Efficiency Image Format) codecs zijn vastgelegd. IOS-apparaten met iOS 11 of hoger kunnen video- en afbeeldingsbestanden met deze codecs vastleggen. U kunt nu ook op de Mac geanimeerde GIF’s exporteren. Ook wordt Adobe Premiere Elements 2019 de audio automatisch gesynchroniseerd met video’s die zijn gemaakt op mobiele apparaten met variabele framesnelheid (VRF). Verder gaat het downloaden en installeren nu nog sneller en zijn ook het afspelen en de weergave verbeterd.

Organizer

Wanneer u Premiere Elements 2019 opstart, ziet u eerst een venster waarin u een keuze kunt maken uit de Organizer, Foto-editor of Video-editor. De tweede optie zal alleen functioneren als u de bundel met het beeldbewerkingsprogramma Photoshop Elements 2019 hebt gekocht. Wat overigens een aanrader is. In de Organizer kunt u multimediabestanden importeren of de plaats ervan op schijf aangeven. De Organizer kent vier tabbladen, namelijk de normale weergave Media en daarnaast Personen, Plaatsen en Gebeurtenissen. Kies eerst linksboven de optie Importeren en geef aan vanuit welke mappen u videoclips naar de Elements catalogus wilt importeren. Alle mappen die u hebt geïmporteerd zijn in de weergave Mappen terug te vinden. Een andere weergave, genaamd Albums, is ideaal wanneer u videoclips in zelf gekozen groepen wilt catalogiseren. Voor beide weergaven geldt dat een verwijderde opname niet van schijf wordt gewist (tenzij u daar expliciet voor kiest). Dat is wel zo veilig. Alle gevonden videoclips worden in het grote venster weergegeven als miniaturen. Geselecteerde clips kunnen worden voorzien van bijschriften, waarderingen en trefwoorden (tags). Om videobeelden snel terug te kunnen vinden zijn ze te markeren met een waardering in de vorm van sterren, een bijschrift of trefwoorden (tags). Denk bijvoorbeeld aan de naam van een persoon, een gebeurtenis (verjaardag) of een plaats (Texel). U kunt videoclips ook van een Plaatsentag voorzien om de plek waar ze zijn opgenomen te markeren. Natuurlijk kunnen clips direct naar de video-editor worden verzonden voor verdere bewerking. Ze worden dan direct aan het einde van de Tijdlijn geplaatst.

Videocollage

Een leuke functie in de Organizer is Videocollage. De werking is simpel: selecteer in Media een aantal videoclips en kies vervolgens Maken > Videocollage. De Editor van Premiere Elements 2019 wordt nu gestart en in het dialoogvenster Videocollage zien we links een Mediavak met de geselecteerde videoclips en rechts een collage met drie vakken. Aangezien we vijf videoclips hebben geselecteerd, klikken we rechtsboven op Sjablonen, selecteren we onder Raster 5 een sjabloon met vijf vakken en klikken op Toepassen. Vervolgens slepen we elk van de vijf videoclips naar een van de vakken en vullen zo de videocollage. Via de knop Voorvertoning onder de collage kan een voorvertoning worden aangemaakt om te kijken of alles goed op zijn plek staat. Is dat niet het geval, dan kan men videoclips eventueel nog van plek veranderen. Ook kan een vak worden verwijderd door het aan te klikken en op het prullenbakje rechtsboven te klikken. Vakken kunnen ook worden vergroot en verkleind. Is alles opnieuw ingedeeld, klik dan weer op Voorvertoning en bekijk het resultaat. Is men tevreden over het resultaat, dan kan men de voorvertoning sluiten en via de knop Exporteren en delen de videocollage in elk gewenst bestandsformaat opslaan. De functie Videocollage is vooral leuk om impressies van een gebeurtenis met anderen te delen. Men kan het resultaat bijvoorbeeld via de functie Exporteren en delen > Online vrij eenvoudig op YouTube of Vimeo plaatsen.

Video-editor

De video editor van Adobe Premiere Elements 2019 heeft drie weergaven voor de clips. In de modus Snel worden videclips als kleine plaatjes getoond. Naast het ‘videospoor’ zijn er sporen voor titels (Tekst toevoegen) boven het videospoor en muziek (Muziek toevoegen) onder het videospoor. Geïmporteerde videoclips of audiobestanden worden automatisch op het juiste spoor geplaatst. Videoclips kunt u heel gemakkelijk inkorten of verslepen en een titel of overgang zijn ook door klikken en slepen toe te voegen. In de modus Met instructies vinden we vier categorieën, te weten Basisbeginselen, Video-aanpassingen, Aanpassingen voor audio, en Grappige bewerkingen. Voor beginners is de categorie Basisbeginselen interessant. In deze modus leert u snel omgaan met het programma, waarbij lastige taken zoveel mogelijk uit handen genomen worden. Beginners doen er verstandig aan om eerst de korte inleiding Aan de slag te volgen. Hierin wordt uitgelegd hoe men clips toevoegt, in de juiste volgorde rangschikt, oneffenheden verwijdert en de film opslaat. De meer gevorderde gebruiker doet dit soort zaken overigens gewoon via de knoppen onderin en de tijdlijn. Doorloop ook de andere instructie van Basisbeginselen, te weten Clips bijsnijden en opsplitsen, Overgangen tussen clips toevoegen, en Titel toevoegen. Stapsgewijs wordt u door Premiere Elements 2019 door het desbetreffende bewerkingsproces begeleid. Dat is erg leerzaam voor onervaren videobewerkers!

Professioneel

In de modus Professioneel is de tijdlijn veel uitgebreider. Hulpteksten voor beginnende gebruikers zijn verdwenen, er zijn meer sporen en u ziet de geluidsgolven van de audiosporen Audio 1, Audio 2, Stem en Muziek. In deze modus beschikt u over alle mogelijkheden van Premiere Elements. De tijdlijn is extra uitgebreid en onder in beeld is altijd de knop van de Organizer beschikbaar om daar naartoe over te schakelen voor het zoeken en toevoegen van nieuwe bestanden. Rechts zien we de optie Repareer, Bewerk, en Voeg toe met diverse bewerkingsopties. Om aanpassingen met de eerste optie van Repareer uit te voeren, dient men eerst een of meer clips op de tijdlijn te selecteren. Daarna komen tal van opties tevoorschijn om een en ander te verbeteren. De eerste functie SmartFix corrigeert het beeldmateriaal zodat het er optimaal uitziet. Is uw video schokkerig? Klik hier dan op Schokreductie om dat te verminderen. Verder kan men hier tint-, kleur-, gamma- en belichtingscorrecties uitvoeren. Ook de audiosporen kan men hier optimaliseren. Onder de knop Gereedschappen is onder meer het gereedschap Beweging bijhouden voor het volgen van beweging te vinden. Zo kunt u bijvoorbeeld een tekstballon met een persoon laten meelopen. Ook de functie Frame stilzetten om een beeld stil te zetten en in de productie of als losse foto te gebruiken is leuk. Handig bij Effecten is de optie Nevel verwijderen. Hiermee kan men wazige landschappen scherper maken. Via de knop Muziek kunt u achtergrondmuziekjes en geluidseffecten toevoegen. Dat is natuurlijk in aanvulling op het importeren van elk willekeurig muziekfragment, want daarvoor zijn speciale muzieksporen. Handig is dat de voorbeeldmuziek zich automatisch aanpast aan de tijdsduur van de video. Ze beginnen en eindigen dus precies goed voor de lengte van uw video.

Exporteren

Is de film helemaal naar wens, dan wordt het tijd om het resultaat op te slaan of met de rest van de wereld te delen. Rechtsboven bevindt zich een knop Exporteren en delen. Het gelijknamige dialoogvenster helpt u bij het exporten van een video naar het optimale formaat. Voor ongeduldige types is er de optie Snel exporteren, die een MP4-bestand van goede kwaliteit van de film aanmaakt. Wilt u meer controle, en dat raden wij zeker aan, kijk dan bij Apparaten. Hier vindt u verdeeld over de groepen Computer, TV, Mobiel en Aangepast alle denkbare exportmogelijkheden. Wilt u uw video’s afspelen op een 4K TV, kies dan TV > 4K UltraHD. Premiere Elements houdt overigens wel rekening met de resolutie van het gebruikte bronmateriaal door de best mogelijke optie in blauw weer te geven. Het is ook mogelijk om via de optie Schijf de film op een DVD of Blu-Ray te branden of via de optie Online de een video geschikt maken voor plaatsing op YouTube of Vimeo. Via de knop beginnen met delen kan men inloggen op zijn of haar account en de video meteen online plaatsen. Erg handig om beelden snel met de wereld te delen. Via de voorlaatste optie Audio kan men alleen de audio opslaan of via de laatste optie Beeld kan men een frame uit de film opslaan in JPEG-formaat. Dat is vooral handig om een foto uit een film te halen.

Conclusie

Adobe Premiere Elements ontwikkelt zich stapsgewijs. Ook versie 2019 is een evolutie op de voorgaande versies. Er is in feite niet zo heel veel nieuws, maar het hele pakket ziet er goed doordacht uit en werkt prima. De grote kracht van Premiere Elements 2019 is dat het geschikt is voor zowel beginners als gevorderden. Er zijn ruim voldoende mogelijkheden op het gebied van editing, overgangen, sporen, effecten en geluid om de mooiste producties te maken. Het programma kost circa € 100,- en de bundel met Photoshop Elements 2019 kost € 151,25. Vooral deze bundel is zijn geld wat ons betreft dubbel en dwars waard en tijdelijk met extra korting te koop op Bol.com. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.adobe.nl.

Geplaatst in: Software