ComputerComputer
Door 27 november 2018 Lees verder →

ON1 Photo RAW 2019

Softwarefabrikant ON1 heeft met Photo RAW 2019 een nieuwe versie van hun RAW-converter op de markt gebracht. ON1 Photo RAW 2019 beschikt nu over een vernieuwde gebruikersinterface en diverse nieuwe functies en gereedschappen. Het programma is daardoor completer dan ooit tevoren en uitgegroeid tot een alles-in-1 oplossing voor veeleisende fotografen. Wij probeerden ON1 Photo RAW 2019 uit.

ON1 Photo RAW 2019 is volgens de makers een complete oplossing voor het bewerken van foto’s. Het programma is beschikbaar als stand-alone applicatie, maar kan ook als plug-in in Adobe Photoshop, Photoshop Elements en Adobe Lightroom fungeren en wordt tevens aangeboden als extensie voor Apple Photos. Wij bekeken de stand-alone Windows-applicatie. De minimale hardware vereisten hiervoor zijn: Windows 7, 8 of 10 operating systeem, Intel Core 2 Duo, Xeon processor of beter, 1,5GB harddiskruimte, minimaal 4GB werkgeheugen (8GB als Photoshop plug-in), Open GL 3.3 compatibele videokaart met 256MB RAM en een minimale beeldschermresolutie van 1280×720 pixels. Onze Microsoft Surface Pro 4 met Intel Core i7-processor, Windows 10 en 8GB werkgeheugen voldoet ruimschoots aan de gestelde minimumvereisten. Het programma ondersteunt standaard de bestandsformaten JPG, TIF, PSD, PSB, PNG, HEIC en DNG en daarnaast kan het programma van meer dan 250 cameramodellen de RAW-bestanden openen. Voor het delen van bestanden worden ook diverse clouddiensten (Dropbox, Google Drive en OneDrive) standaard ondersteund. Goed om te weten: kopers mogen het programma op maar liefst 5 computers (Mac en Windows) installeren en gebruiken! Overigens is het goed om te weten, dat alle bewerkingen in ON1 Photo RAW 2019 niet-destructief zijn. De originele RAW-bestanden blijven dus altijd in tact!

Welkomstscherm

Na het opstarten van de standalone versie verschijnt een welkomstscherm met daarin een aantal instructievideo’s met gebruikstips. Het eerste tabblad in het welkomstscherm heet Getting Started. Hier vinden we de opties Setting Up ON1 Photo RAW 2019, Editing Your First Photo, Migrating from Lightroom en ON1 Photo RAW 2019 Training Videos. Deze opties openen specifieke pagina’s in het ON1 online blog om de gebruiker op weg te helpen met dit programma. De tabbladen Video Training, Webinars en Support bieden toegang tot nog meer ondersteuning. Prima! Via het tabblad Buy ON1 Plus kunnen gebruikers eventueel een abonnement nemen op het ON1 Plus programma inclusief ondersteuning van experts als Matt Kloskowski, Hudson Henry, Tamara Lackey en andere vooraanstaande fotografen en beeldbewerkers die ON1 Photo RAW gebruiken. Via het vinkje Show At Launch kan men dit welkomstscherm eventueel uitzetten, maar dat is zeker in het begin niet verstandig want het biedt toegang tot heel veel ondersteuning. Via Close sluit men dit welkomstvenster en dan komt men in de module Browse van het programma. De stand-alone versie van ON1 Photo RAW 2019 omvat vier modules: naast Browse zijn dat Edit, Resize en Export. De nieuwe Edit Module telt nu vier tabbladen, te weten Develop, Effects, Portrait en Local. Dit is dé plek waar de meeste bewerkingen plaatsvinden.

Browse

Het openen van een te bewerken beeld doen we via de module Browse. We zien in de linkerkolom onder Folders bij Local Drives de boomstructuur van de lokale harddisk. Wil men beelden op een netwerkdrive benaderen, dan zal men er in Windows eerst een driveletter aan toe moeten kennen. Na het selecteren van de gewenste (netwerk)map met beelden, verschijnen in het middelste scherm de thumbnails van de beelden die in de desbetreffende map staan. Via de schuifbalk linksonder of door op het plus- en minteken te drukken kan men de getoonde thumbnails groter en kleiner maken. Klikken we een van de beelden aan, dan verschijnt in de rechterkolom genaamd Info de metadata van het desbetreffende beeld. We zien helemaal bovenaan in een grijs venstertje de naam van het gebruikte cameramodel, het objectief, de datum en tijd, ISO-waarde, sluitertijd en het diafragma staan. Direct daaronder staan de bestandsnaam, kleurruimte, resolutie en bestandsomvang. Onder Metadata kan men eventueel de EXIF- of IPTC-informatie raadplegen en/of wijzigen. Door op een beeld te dubbelklikken (of klik linksonder op Switch to detail view) wordt het geselecteerde beeld beeldvullend geopend in het middelste venster. Klikken we nogmaals op het zojuist geopende beeld, dan wordt ingezoomd tot 100% van het beeld en kan men door met de muis te slepen delen van het beeld bekijken. Via de menu-optie View kan men in- (Ctrl+) en uitzoomen (Ctrl-). Met een druk op de Escape-toets (of een klik linksonder op Switch to thumbnail view) keren we terug naar de thumbnails. Er zijn linksonder ook nog de opties Switch to Filmstrip View en Switch to Compare View. Ook waarderingsopties door middel van het geven van sterren, kleuren en het aanklikken van een hartje ontbreken in de Thumbnails View niet.

Edit

Beelden verwerken doet men in de module Edit. Open via de module Browse het te bewerken (RAW-)beeld en klik dan helemaal rechts op de knop Edit. Wat opvalt is dat de functie Layers nu permanent in de rechter kolom in beeld is. Hier kan men bijvoorbeeld twee beelden gemakkelijk samenvoegen of de luchtpartij in een beeld vervangen. Daaronder zien we nu vier opties staan: Develop, Effects, Portrait en Local. In Develop kan men onder Tone & Color met behulp van schuifbalken zaken als belichting, contrast, hooglichten, schaduwpartijen, witbalans, structuur en dergelijke aanpassen. Onder Color kan men de kleurtemperatuur, kleurtoon, kleurverzadiging en levendigheid aanpassen en bij Purity de doortekening van de lichte en donkere partijen bewerken. Verscherpen en ruisreductie doet men onder Details en Lens Correction biedt lensprofielen om lensfouten automatisch te corrigeren. Via Transform kan men tot slot vertekeningen en dergelijke corrigeren. Via het tabblad Effects kan men een filter aan het beeld toevoegen. De lijst telt meer dan 20 stapelbare en individueel aanpasbare effecten. De aanwezige filtereffecten dragen de namen Antique, Black & White, Bleach Bypass, Blur, Borders, Color Enhancer, Cross Process, Curves, Dynamic Contrast, Film Grain, Glow, Grunge, HDR look, Lens Blur, Lens Flare, LUTs, Noise Reduction, Photo Filter, Sharpening, Skin Retouching, Split Tone, Sunshine, Textures, Tone Enhancer, Vignette en Vintage. Het tabblad Portrait is nieuw en biedt specifieke functies om huid, ogen en mond (tanden) te verfraaien. Via het tabblad Local kan men lokaal een groot aantal aanpassingen doen. Men behulp van de schuifbalk Opacity kan men de sterkte instellen en via de voorinstellingen eronder vrij vlot de gewenste bewerking selecteren en met de schuifbalken vervolgens de instellingen optimaliseren. Helemaal links is een menubalk zichtbaar met de gereedschappen Crop, Text, Local (Adjustment Brush), Faces (Portrait Tool), Mask (Masking Brush), Refine (Refine Brush), Fix (Perfect Eraser), en View (Zoom Tool).

Presets

Via de optie Presets in de linker kolom kan men kiezen uit ruim 275 voorinstellingen verdeeld over 16 verschillende subgroepen, genaamd Architecture, Black & White, Cinematic, Color Film, Color Grading, Develop Workspaces, Faded & Matte, Film, Haze Reducing, Hipster, Landscape, People, Sports, Starting Points, Urban en Weddings. Het toepassen van een dergelijke voorinstelling is kinderlijk eenvoudig: men selecteert de gewenste subgroep en kiest uit de getoonde voorbeelden de gewenste bewerking. In de rechterkolom worden automatisch de bijbehorende instellingen van de in de voorinstelling gebruikte effecten getoond. Via schuifbalken kan men vervolgens een en ander naar eigen inzicht en smaak aanpassen. Eventueel kan men het effect via de Masking Tools links of via Blending Options op slechts een deel van het beeld toepassen. Handig zijn ook de voorinstellingen die in het effectkader direct onder de titel staan. Een eenmaal toegepast effect kan men eventueel uitzetten via het vinkje voor de titel. Definitief weghalen doet men door te klikken op het prullenbakje in de rechter bovenhoek. Men kan op deze manier naar hartenlust experimenteren met de aanwezige effecten. En men hoeft daarbij niet bang te zijn dat het originele beeld wordt overschreven. Schakelen over naar de optie Effects in de module Edit, dan zien we naast de Presets de optie Filters verschijnen.

Resize en Export

In de module Resize kan men beelden voorbereiden om af te drukken. Bij Pixel Dimensions kan men het gewenste formaat in pixels opgeven of bij Document Size de gewenste breedte en hoogte in centimeters en de gewenste afdrukresolutie in dpi instellen. Via Settings kunnen zaken als Sharpening, Film Grain, Tiling en Gallery Wrap worden geregeld. Is alles naar wens ingesteld, dan is een klik op Done voldoende om het bewerkte beeld op te slaan. Via File > Print (Ctrl+P) kan men het beeld vervolgens direct naar de printer sturen. Via de optie Export kan men het beeld via de optie Watermark van een watermerk voorzien. Bij File Type kan men het gewenste bestandsformaat )JPEG, Photoshop PSD, TIFF of PNG) instellen en bij Location de drive en map selecteren waar men het bewerkte beeld wil opslaan. Via de optie Rename kan men eventueel het te bewaren beeldbestand van een nieuwe naam voorzien. Is alles naar wens ingesteld, dan is een druk op Export Now voldoende om het beeld op de opgegeven locatie in het gewenste bestandsformaat op te slaan. Via Reset kan men eventueel de gedane instellingen omgedaan maken en via Cancel kan men deze optie verlaten om terug te keren naar het onderhavige beeld.

Conclusie

www.pixelmania.nlSoftwarefabrikant ON1 heeft met Photo RAW 2019 een nog completere RAW-converter op de markt gebracht. Hoewel het programma gepositioneerd is als RAW-converter, kan men er ook andere beeldbestanden, zoals JPEGs, prima mee bewerken. Groot pluspunt is de ingebouwde Browse module waarmee men de te bewerken beelden gemakkelijk kan benaderen, zonder dat men ze eerst in het programma moet importeren. Ook de talrijk ingebouwde voorinstellingen en filters zijn erg handig en bieden veel gemak. Het programma kost $ 99,99 en een upgrade gaat voor $ 79,99 over de toonbank. Op basis van de prima functionaliteit en het hoge gebruiksgemak kennen wij ON1 Photo RAW 2019 een Pixelmania Award toe in de categorie RAW-converters. Op de website van de makers kan men eventueel eerst een 30-dagen probeerversie downloaden. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.on1.com.

Geplaatst in: Pixelmania Award, Software