Computer algemeen
Door 6 november 2018 Lees verder →

Luminar 2018 update met AI Sky Enhancer

Softwarefabrikant Skylum heeft een update uitgebracht voor Luminar 2018. Versie 1.3.2 bevat naast een aantal kleine verbeteringen nu met AI Sky Enhancer een opvallend nieuw filter waarmee men vrij vlot een saai ogende lucht in een opname kan verfraaien. Wij namen de proef op de som.

Luminar 2018 is geschikt voor Mac-computers met minimaal een Intel 64-bit Core 2 Duo processor (vanaf 2009 of nieuwer), 4 GB werkgeheugen, OS X 10.10.5 of hoger, 2 GB opslagruimte en een beeldschermresolutie van 1280×768 pixels of meer. Retina beeldschermen worden ondersteund. De Windows-versie draait op Windows 7 of hoger met minimaal een Intel Core i3 processor, 4 GB werkgeheugen, 2 GB opslagruimte, Direct X10-compatibele grafische kaart en een beeldschermresolutie van 1280×768 pixels of meer. Eén licentie mag worden gebruikt op maximaal 5 computers! Luminar 2018 is in principe een standalone programma, maar kan eventueel ook worden gebruikt als plug-in in Adobe Photoshop, Lightroom, Apple Aperture en Photos for Mac. Op die manier kan men Luminar 2018 gemakkelijk integreren in de eigen workflow. Al met al biedt het programma gebruikers alle functionaliteit die men van een volwaardig beeldbewerkingsprogramma mag verwachten, zoals RAW-ondersteuning, lagen, filters, voorinstellingen, aanpasbare gebruikersinterface, maskers, niet-destructieve bewerkingen enzovoort. Deze nieuwe editie telt ten opzichte van de vorige versie ook een aantal uitbreidingen en verbeteringen. Zo zijn de functies Luminosity Mask en Crop Tool verbeterd en is de 8-bits TIFF export stabieler. Het is in verband met strengere beveiliging in deze versie niet meer mogelijk om beelden direct naar een Facebook- of Twitter-account te uploaden.

AI Sky Enhancer

Luminar 2018 bezit ook een preset Sky Enhancer waarmee men door middel van een Adjustable Gradient en een Polarizing Filter luchten kon verbeteren. Nadeel van deze voorinstelling is dat ook andere delen in de opname door het verloopfilter en het polarisatiefilter worden beïnvloed. In een opname waarin bijvoorbeeld ook water zichtbaar is, wordt niet alleen de lucht maar ook het water blauwer door deze preset. Het filter AI Sky Enhancer doet wat dat betreft zijn werk veel beter. En de werking is kinderlijk eenvoudig: men opent het te bewerken beeld, past het eventueel eerste naar wens helemaal aan en kiest in de Filters Catalog onder Essential het filter AI Sky Enhancer. In het venster Layers verschijnt nu het filter AI Sky Enhancer en via de bijbehorende schuifbalk Amount kan men vervolgens de mate waarin men het filter op het geopende beeld wil toepassen instellen. Wat direct opvalt is dat ook echt alleen de lucht wordt aangepakt. Is de schuifbalk Amount na het toepassen van het filter grijs en niet beschikbaar, dan heeft het filter geen lucht in het beeld gedetecteerd of is een verbetering niet nodig. Wil men dan toch ingrijpen, dan zijn de filters Golden Hour, Polarizer, Vibrancy en HSL beter geschikt. Via de knop Before/After boven het beeld kan men het uiteindelijke resultaat vergelijken met het origineel. Er is ook een knop Compare waarmee men via een schuifbalk de verschillen tussen het origineel en het bewerkte beeld zichtbaar kan maken. In combinatie met Issue Fixers als Clarity en Details Enhancer kan men beelden vrij vlot aanzienlijk verbeteren. Hieronder een viertal beelden na toepassing van – uitsluitend – het nieuwe filter AI Sky Enhancer. Getoond wordt het originele beeld en daarna drie beelden waarop respectievelijk in de standen 50, 75 en 100% het filter AI Sky Enhancer is toegepast.

Voor                                                                             Na

Conclusie

Door het toepassen van een verloop- en polarisatiefilter ogen saaie luchten al snel wat fraaier. Dat werkt echter in veel gevallen niet optimaal omdat ook andere delen van het beeld door de toegepaste filters worden aangetast. Het nieuwe filter AI Sky Enhancer in Luminar 2018 doet wel wat het beloofd: luchten verbeteren zonder de rest van het beeld aan te tasten. Met dit nieuwe filter toont Skylum aan dat door het toepassen van kunstmatige intelligentie filters tegenwoordig ‘slimmer’ zijn dan voorheen. Ook filters als Dodge & Burn (het klassieke doordrukken en tegenhouden) en Issue Fixers als Clarity, Dehaze, Denoise, Remove Color Cast en Sharpening zijn handig in gebruik. En dankzij de diverse masking gereedschappen kan men ook delen van een beeld bewerken. Skylum Luminar 2018 kost € 69,- (of € 49,- als men al andere Macphun software gebruikt) en voor dat geld krijgt men een krachtig beeldbewerkingsprogramma boordevol handige gereedschappen. Lees meer over Luminar 2018 hier.

Kijk voor meer informatie op skylum.com/nl/luminar.

Geplaatst in: Nieuws