ComputerComputer
Door 4 oktober 2018 Lees verder →

Macphun Aurora HDR 2019

Softwaremaker Macphun heeft met Aurora HDR 2019 een nieuwe versie op de markt gebracht van hun programma voor het samenstellen van High Dynamic Range- oftewel HDR-beelden. Aurora HDR 2019 is ontwikkeld in samenwerking met de bekende HDR-fotograaf Trey Ratcliff en beschikbaar voor zowel Macintosh- als Windows-computers. Wij bekeken de meeste recente Windows versie 1.0.0 (2439) van Aurora HDR 2019.

Hoewel steeds meer high-end digitale camera’s over een ingebouwde HDR-functie beschikken, heeft men de meeste controle over het eindresultaat als men de diverse belichte beelden op de computer samenvoegt tot een HDR-beeld. Aurora HDR 2019 biedt gebruikers een groot aantal gereedschappen en voorinstellingen verpakt in een intuïtieve gebruikersinterface. De systeemvereisten voor het programma zijn Windows 7 of hoger (64 bits), Intel Core i3 processor of beter, 8 GB werkgeheugen of meer, Open GL 3.3 compatibele grafische kaart of beter, 2 GB vrije harddiskruimte en een beeldschermresolutie van minimaal 1280×768 pixels. Mac-gebruikers dienen te beschikken over een MacBook, MacBook Air, MacBook Pro, iMac, iMac Pro, Mac Pro of Mac mini met een Intel 64-bit Core 2 Duo processor of beter, 8 GB werkgeheugen of meer, macOS vanaf begin 2010 of nieuwer, 2 GB vrije harddiskruimte en een beeldscherm met een minimale resolutie van 1280×768 pixels. In geval van twijfel, geen nood want op de website van Macphun kan men een 30 dagen probeerversie van Aurora HDR 2019 downloaden om het programma op de eigen computer uit te proberen. Het programma kan zowel standalone draaien of als plug-in functioneren in Adobe Lightroom 4, 5, 6 en CC, Photoshop Elements 10 en hoger, Apple Aperture 3.2 (Mac), Apple Photos, Adobe Photoshop CS5, CS6 of СС, CC 2014, CC 2015, CC 2017 en CC2018.

Nieuw

De 2019 editie van Aurora HDR telt een handvol vernieuwingen en verbeteringen. Zo bezit deze versie een compleet nieuwe Quantum HDR Engine, die automatisch miljoenen pixels analyseert om zo tot het meest optimale resultaat te komen. Deze nieuwe engine is het resultaat van drie jaar ontwikkeling en vormt nu het hart van Aurora HDR 2019. De nieuwe optie Smart Structure biedt de gebruiker de mogelijkheid om precies de juiste hoeveelheid details en structuur in een beeld aan te brengen zonder dat er extra artefacten worden toegevoegd. Met de nieuwe optie LUTs kan men beelden van unieke sferen afkomstig uit de wereld van filmmakers voorzien. Nieuw zijn ook de HDR Looks voor het vlot verbeteren en optimaliseren van beelden. Deze versie telt nu diverse kant-en-klare looks van de bekende HDR-fotografen Trey Ratcliff, Serge Ramelli en Randy van Duinen. Aurora HDR 2019 ondersteunt nu ook diverse populaire plug-ins, waaronder Photolemur 3, Imagenomic Portreture en de Nik Collection by DxO. Insteekmodules van externe makers zijn oproepbaar via Plugins > Other. Overigens bijna alle op ons systeem geïnstalleerde Photoshop compatibele plug-ins verschenen op deze plek in Aurora HDR 2019, maar de meeste werkten niet of veroorzaakten zelfs een crash. De fraaie Nik Collection by DxO werkte – zoals beloofd – echter prima. Verbeterd zijn ook het menu van de plug-ins, het HDR Details Boost filter en het Verloopfilter is voorzien van nieuwe bedieningselementen voor Schaduwen en Hooglichten.

Welkomstscherm

Na het starten van het programma wordt een welkomstscherm getoond. Om het programma beter te leren kennen kan men hier kiezen voor de opties New to Aurora HDR? of User Guide. Achter de eerste optie gaat een webpagina schuil met diverse instructievideo’s. De tweede optie opent een Engels- of Duitstalige website met uitleg over de installatie en werking van het programma. Via de derde optie More Aurora HDR Looks komt men in de Aurora HDR Marketplace waar men Presets en Textures kan downloaden. Boven deze opties zien we een blauwe balk met de tekst Open Image. Via deze knop kan men beelden in het programma laden. Eventueel kan men eerst ook klikken op de optie Open Sample Image. Er worden dan drie beelden geopend die men kan samenvoegen tot een HDR-beeld. Een prima manier om kennis te maken met dit programma. Wij kiezen voor deze optie en er verschijnt een venster genaamd An HDR image will be made from these images met daarin drie beelden. Het eerste dat opvalt is de strakke en zeer rustig ogende gebruikersinterface. De werkruimte is zwart met grijsblauwe balken. Linksonder in dit venster vinden we drie opties, te weten Auto Alignment en via het pull-down menu Ghost Reduction en Chromatic Abberation Removal, die eventueel kunnen worden aangezet door middel van een vinkje. Is alles naar wens ingesteld, dan is een druk op de knop Create HDR voldoende om de drie beelden samen te voegen tot een DHDR-beeld. Dit beeld verschijnt nu in de werkruimte en staat klaar om nu verder te worden bewerkt.

Werkruimte

De werkruimte bestaat uit een menubalk met daaronder een rij knoppen, het te bewerken beeld met daaronder thumbnails die de voorinstellingen of presets vertegenwoordigen en rechts een histogram met daaronder de opties Layers en Filters. Via de rij knoppen kan men onder andere een te bewerken beeld openen, in- en uitzoomen, schakelen tussen het origineel en bewerkte beeld, een bewerking ongedaan maken, de bewerkingsgeschiedenis bekijken, een beeld croppen, de voorinstellingen en de rechterkolom aan- en uitzetten. Om snel een beeld te bewerken kan men het beste eerste een voorinstelling kiezen die dicht in de buurt komt van het beeld dat men voor ogen heeft. Het programma telt diverse collecties met kan-en-klare voorinstellingen, te weten Essential, Landscape, Architecture, Dramatic en Artistic, alsmede Trey Ratcliff Looks. Serge Ramelli Looks en Randy van Duinen Looks. We kiezen hier eerst de gewenste categorie en daarna in de getoonde thumbnails de voorinstelling die ons het meest aanspreekt. Daarna kan men via de diverse gereedschappen onder Filters rechts het beeld verder bewerken. De gereedschappen die men hier tot zijn of haar beschikking heeft zijn HDR Basic, Color, HDR Enhance, HDR Denoise, LUT Mapping, Image Radiance, Polarizing Filter, HDR Details Boost, Glow, Adjustable Gradient, Tone Curve, HSL, Color Toning, Dodge & Burn, en Vignette. Bijna elk gereedschap werkt met schuifbalken om specifieke wijzigingen door te voeren. Is men klaar, dan kan men via de knop Share Image rechtsboven ervoor kiezen het zojuist gemaakte HDR-beeld op te slaan of te delen met anderen via email.

Conclusie

Macphun Aurora HR 2019 is een prima programma voor het vervaardigen van HDR-beelden. Met 85 presets verdeeld over 8 categorieën beschikt het programma standaard al over voldoende aanknopingspunten om tot een goed resultaat te komen en via de Aurora HDR Marketplace kan men – veelal gratis – dit aantal ook nog uitbreiden. De gebruikersinterface is doordacht en de werkwijze intuïtief, maar de ondersteuning van plug-ins kan beter. Het programma kost € 99,- en is dat wat ons betreft ook zeker waard. Liefhebbers van HDR-beelden kunnen we dit programma dan ook van harte aanbevelen. Ons advies: download de probeerversie en probeer het programma zelf uit!

Kijk voor meer informatie op www.aurorahdr.com.

Geplaatst in: Software