ComputerComputer
Door 18 oktober 2018 Lees verder →

Nik Collection 2018 by DxO – HDR Efex Pro 2

DxO, een van ’s werelds bekendste fabrikanten van beeldbewerkingssoftware, heeft vorig jaar de Nik Collection overgenomen van Google. Deze populaire bundel plug-ins was bij Google op een zijspoor geraakt en de ontwikkeling was – tot grote schrik van veel gebruikers – dan ook stopgezet. DxO heeft de ontwikkeling van de Nik Collection voortvarend ter hand genomen en onder de naam Nik Collection 2018 by DxO een nieuwe editie van de Nik Collection op de markt gebracht. De plug-ins zijn nu compatibel met het 64-bit platform van Windows en Mac en ondersteunen de meest recente softwareversies van Adobe Lightroom Classic CC, Photoshop CC en Photoshop Elements. In dit artikel aandacht voor de plug-in HDR Efex Pro 2.

Nik HDR Efex Pro 01

De HDR Efex Pro 2 plug-in is bedoeld voor het maken van High Dynamic Range- oftewel HDR-beelden. In deze versie is de tone-mapping engine vernieuwd voor betere kleuren en een meer natuurlijk resultaat. De workflow in Photoshop, Lightroom en Aperture is identiek en het samenvoegen van onderling iets verschillende opnamen is verbeterd. Er is ook een betere onderdrukking van chromatische aberratie. Een schuifbalk Tint biedt complete controle over de kleurbalans en de controle over grijsverlopen is verbeterd. Dat geldt ook voor de Preset Bibliotheek en Geschiedenis browser. De plug-in maakt gebruik van Intel- en Nvidia-chipsets voor optimale prestaties.

Nik HDR Efex Pro 03

Gebruik in Photoshop

Er zijn drie manieren om de plug-in te gebruiken in Photoshop. Als u een enkel beeld hebt geopend, dan kunt u gewoon de optie Filter > Nik Collection > HDR Efex Pro 2 gebruiken. De programma-interface verschijnt dan direct. Wanneer u meerdere beelden in RAW-formaat wilt samenvoegen is de werkwijze anders: u moet dan kijken onder Bestand >> Automatisch en daar de optie Samenvoegen tot HDR Pro kiezen. Via een venster kunt u nu uw bronbestanden opzoeken. Hebt u al meerdere verschillend belichte beelden geopend, dan is ook dat geen probleem. U kiest dan in het venster Samenvoegen tot HDR Pro de knop Geopende bestanden toevoegen en voegt ze direct van schijf toe. Een derde mogelijkheid is het gebruik van het zwevende venstertje genaamd Selective Tool dat automatisch kan verschijnen. Hier kiest u onder HDR Efex Pro 2 voor Samenvoegen voor het openen en samenvoegen van meerdere beelden of Tonemapping voor het bewerken van een enkel beeld. Na deze stap is de werkwijze verder gelijk.

Nik HDR Efex Pro 02

Gebruikersinterface

De gebruikersinterface is onderverdeeld in een groot voorbeeldvenster met links de voorinstellingen in de Preset Bibliotheek en rechts de instellingspaletten. U kunt ervoor kiezen alle 28 voorinstellingen of presets te bekijken of u te beperken tot een groep als Architectuur of Artistiek. De voorinstellingen verschijnen als miniaturen waarin al een gerenderd beeld van uw eigen opname is te zien. Dat maakt het kiezen van een voorinstelling of preset als uitgangspunt gemakkelijk. Vervolgens gaat u in de paletten aan de rechterkant aan de slag om het beeld verder te optimaliseren. De drie hoofdonderdelen zijn Tooncompressie, Tonaliteit en Kleur. Met de schuifbalken in het eerste palet bepaalt u de kracht van het HDR-effect. Hoe verder naar rechts in de schuifbalk, des te krachtiger het betreffende effect zal zijn. Onder Tonaliteit bepaalt u de belichting en het contrast in de afbeelding. Het palet Kleur heeft schuifbalken voor verzadiging, kleurtemperatuur en tint. Onder in beeld kunt u kiezen voor het tonen van een loupe of een histogram. Boven het voorbeeldvenster vinden we de gebruikelijke knoppen om het originele en bewerkte beeld te vergelijken. Met een klik op OK wordt het bewerkte beeld teruggehaald naar Photoshop (of Lightroom of Aperture, als u dat gebruikt).

Nik HDR Efex Pro 04

Selectieve aanpassingen

Onder het palet Selectieve aanpassingen vinden we de van Nik bekende U-Points of Controlepunten. Door de gelijknamige knop te kiezen en ergens in het voorbeeldvenster te klikken plaatst u een controlepunt. Via de positie en de eerste horizontale schuifbalk bepaalt u het bereik van het controlepunt; het masker als u wilt. De andere horizontale schuifbalken zijn voor het selectief aanpassen van respectievelijk belichting, contrast, verzadiging, structuur, zwarttinten, wittinten, kleurtemperatuur, tint en methodesterkte. Onder Afwerking zijn drie nuttige functies verenigd. De functie Vignet maakt de randen en hoeken van het beeld donkerder of lichter. De functie kent een aantal voorinstellingen waarvan u kunt afwijken door de positie, vorm en grootte van het effect zelf in te stellen. De functie Geleidelijke neutrale Dichtheid is ideaal voor landschappen en voegt als het ware een grijsverloopfilter toe. Met de laatste functie, Niveaus en curven, wijzigt u niet alleen het contrast in het beeld, maar desgewenst ook de kleur.

Nik HDR Efex Pro 05

Conclusie

www.pixelmania.nl
DxO heeft de Nik Collection geschikt gemaakt voor gebruik in de meest recente beeldbewerkingsprogramma’s. Dat is natuurlijk goed nieuws. Minder goed nieuws is dat er nu (weer) een prijskaartje van € 69,- aan de bundel hangt. Desondanks zijn we erg blij dat deze unieke bundel weer nieuw leven is ingeblazen, want deze set plug-ins biedt unieke bewerkingsmogelijkheden die men elders niet kan vinden. Het onderdeel HDR Efex Pro 2 is een bundel met 28 kant-en-klare voorinstellingen voor het maken van High Dynamic Range- oftewel HDR-beelden. Een enkel beeld kan door middel van tonemapping tot een HDR-beeld worden verwerkt en meerdere, verschillend belichte beelden kunnen door HDR Efex Pro 2 automatisch tot een HDR-beeld worden samengevoegd. Daarna kan men nog tal van zaken handmatig verfijnen. Op basis van de uitstekende filters en de handige gebruikersinterface kennen wij Nik Collection 2018 by DxO – HDR Efex Pro 2 een Pixelmania Award toe. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op nikcollection.dxo.com.

Geplaatst in: Pixelmania Award, Software