Computer algemeen
Door 29 oktober 2018 Lees verder →

Adobe Photoshop Elements 2019

Adobe heeft dit najaar traditiegetrouw weer een nieuwe versie van Photoshop Elements uitgebracht. Photoshop Elements 2019 kent net als de voorgaande versies twee gescheiden programmaonderdelen, namelijk de Organizer waarin u de foto’s bekijkt, sorteert, filtert of terugvindt, en de Foto-editor waarin u beelden kunt bewerken. Nieuw in Elements 2019 is de mogelijkheid om automatisch presentaties en collages te genereren, een Meme maker om leuke memes te maken voor gebruik op social media, een functie om een foto om te zetten in een gedeeltelijke schets en diverse nieuwe bewerkingsopties.

Adobe Photoshop Elements 2019 is beschikbaar voor Windows- (vanaf versie 7 met Service Pack 1) en Macintosh- (Mac OS X v10.11 via macOS v10.13) computers. Versie 2019 is in tegenstelling tot Photoshop en Lightroom nog altijd gewoon in de winkel en verpakt in een doos te koop. Dat wil zeggen dat u er geen Adobe Creative Cloud abonnement voor hoeft af te sluiten. Wie Adobe Photoshop Elements 2019 koopt heeft dat product voor het leven, en dat vinden veel mensen toch een prettige gedachte. Voor wie al een oudere versie van Elements heeft is de vraag natuurlijk: wat is er nieuw en wat is er verbeterd? Wanneer u Elements 2019 opstart, ziet u eerst een openingsscherm waarin u een keuze kunt maken voor de Foto-editor of de Organizer. Een derde optie, genaamd Video-editor, zal alleen functioneren als u de bundel met het videobewerkingsprogramma Premiere 2019 hebt gekocht. Wat overigens een aanrader is. Verder ziet u in dit openingsscherm diverse vensters die u uitnodigen om specifieke programmaonderdelen uit te proberen. Het venster Nieuwe Functies brengt u naar een webpagina waarin een overzicht van de nieuwe functies en verbeteringen ten opzichte van de vorige versie van Elements wordt getoond. Dit is vooral voor overstappers van de vorige editie een prima plek om te beginnen.

Automatische ontwerpen

Nieuw is bijvoorbeeld dat direct al in het openingsscherm automatisch fotopresentaties en collages worden gegenereerd. Klik onder Automatische ontwerpen op Media toevoegen en selecteer in de Organizer de gewenste fotomappen. Vanaf dat moment worden bij het opstarten automatisch gecreëerde foto- en videocollages en presentaties speciaal voor u op het startscherm geplaatst. U kunt al deze automatische ontwerpen via de knop Alles weergeven niet alleen direct bekijken, maar ook openen, bewerken, weer opslaan en in geval van een videopresentatie deze eventueel direct exporteren naar YouTube en Vimeo. Deze automatische ontwerpen worden mogelijk gemaakt door Adobe Sensei AI-technologie en kunnen variëren van fotocollages, presentaties, videocollages tot zogeheten Spontane momenten (Candid Moments). Als u een video van een gebeurtenis hebt gemaakt, dan hebt u alle herinneringen (in de vorm van foto’s en video’s) vastgelegd in die videoclip. Met de functie Spontane momenten kunt u leuke en spontane foto’s uit uw videoclips halen. De functie past technologie voor inhoudsintelligentie toe om fotomomenten van een goede kwaliteit en met een correcte focus automatisch te identificeren en te extraheren. U kunt de spontane fotomomenten ook handmatig toevoegen of verwijderen. Wanneer u eenmaal alle spontane fotomomenten hebt geëxtraheerd, kunt u ze opslaan op uw computer, exporteren naar uw tijdlijn, of er een diavoorstelling mee maken. Gebruik de functie voor een of meer clips van allerlei gebeurtenissen, zoals een verjaardagspartij, schooltheater, dansvoorstelling of skivakantie.

Organizer

De Organizer is het onderdeel waarmee u uw foto’s kunt bekijken en beheren. Meestal start u Elements in deze weergave. Het kan zijn dat u eerst nog helemaal geen miniaturen van uw beelden ziet. Kies dan linksboven Importeren en geef aan vanuit welke mappen u foto’s naar de Elements catalogus wilt importeren. Alle mappen die u hebt geïmporteerd zijn in de weergave Mappen terug te vinden. Een andere weergave, genaamd Albums, is ideaal wanneer u foto’s in zelf gekozen groepen wilt catalogiseren. Voor beide weergaven geldt dat een verwijderde opname niet van de harde schijf wordt gewist (tenzij u daar expliciet voor kiest). Dat is wel zo veilig. De Organizer kent vier tabbladen, namelijk de normale weergave Media en daarnaast Personen, Plaatsen en Gebeurtenissen. Om beelden snel terug te kunnen vinden zijn ze te markeren met een waardering in de vorm van sterren, een bijschrift of tags. Denk bijvoorbeeld aan de naam van een persoon (bijvoorbeeld Jan), een gebeurtenis (bijvoorbeeld Verjaardag), een plaats (bijvoorbeeld Parijs) of een trefwoord (bijvoorbeeld Natuur). Klik rechtsonder op Tags/Info om de tags te zien of om deze toe te voegen. Klik voor dit laatste achter Trefwoorden, Personentags, Plaatsentags of gebeurtenissentags op het groene Plusteken en doorloop de stappen om een nieuwe tag aan te maken. Om de sterrenwaardering en de datum te zien kiest u voor Ctrl+D of Weergave >> Details. Met de muisaanwijzer kunt u nu vrij vlot de beelden in de map van een sterrenwaardering voorzien. Dit alles maakt Elements 2019 tot een prettig fotobeheerprogramma, want dankzij de sterrenwaardering, bijschriften en tags kan men later beelden razendsnel terugvinden en dat is naarmate de fotocollectie groeit erg handig.

Automatisch collectie

Bijzonder handig is de functie Automatisch ordenen. Die kunt u activeren door rechtsboven een vinkje te plaatsen bij Automatische collectie. Onoverzichtelijke mappen die overal verspreid staan op de computer zijn hiermee verleden tijd, want men krijgt nu een visueel overzicht van de foto’s, automatisch gesorteerd op datum, onderwerp, personen en locaties. Daarnaast suggereert Photoshop Elements standaard automatisch zogenaamde slimme tags voor alle geïmporteerde foto’s, zodat men kan zoeken op basis van specifieke onderwerpen als zonsondergangen, verjaardagen, honden, katten en nog veel meer. De Elements Organizer kan tal van slimme tags automatisch genereren, zoals Auto, Boot, Café, Dieren, Eten, Familie, Gezicht, Glimlach, Hond, Huisdier, Instrument, Jongen, Kind, Kinderen, Landschap, Meisje, Natuur, Oceaan, Puppy, Reizen, Strand, Thuis, Vrienden, Wijn en Zomer. Zoeken op basis van deze Slimme tags kan via de optie Zoeken in het hoofdvenster. Men klikt daartoe op Zoeken en vult in de zoekbalk bovenaan het venster de gewenste tag in en drukt op Enter. En voilà, alleen de beelden die voldoen aan deze tag worden nu getoond. Erg handig! Dat geldt ook voor de weergave Personen. Elements 2019 is ook prima in staat om gezichten van personen te herkennen. Dat kan al tijdens het importeren gebeuren. En via de weergave Plaatsen kan men locaties toewijzen aan opnamen die nog geen GPS-informatie bevatten. Beelden waarvan de locatie wel bekend is, zijn via een kaartweergave terug te vinden en te bekijken. In de weergave Gebeurtenissen maakt u gebruik van een kalenderweergave om beelden die in een bepaalde tijd gemaakt zijn terug te vinden. U kunt eerst het jaar kiezen en daarna een maand uit de kalender. Alle beelden die in dat jaar en die maand gemaakt zijn verschijnen dan vanzelf in beeld. De beelden worden daarnaast op datum gegroepeerd zodat het gemakkelijk is er een gebeurtenis aan te koppelen (bijvoorbeeld een verjaardag).

Foto-Editor

De Foto-Editor is verdeeld in drie bewerkingsmodi: Snel, Met instructies en Expert. De eerste modus toont alleen de meest eenvoudige gereedschappen en veelgebruikte aanpassingen. Via de knop Aanpassingen rechtsonder kan men een geopend beeld bewerken. De eerste optie Slim repareren doet een en ander volledig automatisch. Mocht dat niet naar wens zijn, dan kan men met de eronder getoonde opties Belichting, Licht, Kleur, Balans en Verscherpen een en ander verder handmatig aanpassen. Via de knop Effecten opent men 11 groepen met effecten en via Structuren heeft men toegang tot diverse structuureffecten. Tot slot kan men via Kaders het bewerkte beeld van een omlijsting voorzien. De modus Snel is dankzij de grote knoppen ook aanraakvriendelijk en dus met een vinger on een aanraakscherm te bedienen. Al met al is het een prima modus voor het snel corrigeren en opleuken van beelden. Ideaal voor beginners! De modus Met instructies toont, verdeeld in groepen genaamd Basisbeginselen, Kleur, Zwart-wit, Grappige bewerkingen, Speciale bewerkingen en Photomerge, maar liefst 47 bewerkingen en effecten die iedereen nu gemakkelijk kan toepassen. Alle bewerkingen en effecten gaan – zoals de naam al aangeeft – gepaard met duidelijke, stapsgewijze instructies in een kolom rechts van het te bewerken beeld. Na het doorlopen van alle stappen – het is overigens ook mogelijk om een of meer stappen tijdens het bewerkingsproces over te slaan – wordt gevraagd of men het gecorrigeerde beeld wil opslaan of dat men verder wil gaan in een van de andere bewerkingsmodi. Ook kan men het gecorrigeerde beeld hier direct via knoppen delen via Flickr of Twitter. De mogelijkheid nom beelden direct op Facebook te plaatsen ontbreekt in Elements 2019. Via de knop Klaar kan men het bewerkingsproces beëindigen.

Expert

De modus Expert lijkt op een wat uitgeklede versie van Photoshop. Links zien we bijna dezelfde gereedschappen en ook de menustructuur oogt bijna hetzelfde. Desondanks heeft ook deze modus via de menu-optie Verbeteren een groot aantal gereedschappen waarmee beelden automatisch zijn te verbeteren. Zoals de optie Automatisch nevel verwijderen waarmee mistige, contrastloze foto’s pittiger gemaakt kunnen worden. Deze optie werkt het beste bij landschapsfoto’s. Voor de experts is in dit menu ook een optie Nevel verwijderen aanwezig. In dat geval verschijnt er een dialoogvenster waarin de kracht van het effect door de gebruiker handmatig kan worden ingesteld. Een optie Scherpte aanpassen om onscherpe foto’s te verbeteren werkt op dezelfde manier. De optie Schokreductie is bedoeld voor foto’s die bij weinig licht gemaakt zijn. Denk aan selfies met de mobiele telefoon. Open een beeld dat onscherp oogt en kies Verbeteren >> Automatische schokreductie. Wilt u meer controle over het eindresultaat, gebruik dan Verbeteren >> Schokreductie. In het dialoogvenster dat verschijnt, kunt u een deel van het beeld kiezen en de gevoeligheid van de scherpteverbetering instellen voordat u het effect toepast. Via de optie Rode ogen automatisch corrigeren kan men de bekende rode flitsogen automatisch aanpakken.

Filters

Filters zijn een fantastische manier om een nieuw effect uit te proberen en je creativiteit te tonen, en het is nu zelfs nog eenvoudiger om het beste filter voor je foto te kiezen en de details te verfijnen. Via Filter > Filtergalerie biedt Elements 2019 toegang tot zes categorieën filters, genaamd Artistiek, Penseelstreek, Schets, Stilleven, Structuur en Vervormen. Op deze manier heeft men toegang tot 48 filters waarmee men met één druk op de knop een beeld een geheel ander karakter geeft of zelfs omtovert in een pentekening of schilderij. Het toegepaste filter is via schuifbalken eventueel nog handmatig verder naar wens aan te passen. Via de optie Nieuwe effectlaag kan men ook vrij eenvoudig filterbewerkingen op elkaar stapelen. Via Verwijderen kan men een effectlaag eventueel weer uit de lijst verwijderen. Door op OK te klikken wordt het filter of de filters op het beeld toegepast en keert men terug naar de Expert modus. Via de optie Cameravervorming corrigeren kan men onder ander een kussen- en tonvormige vertekening, vignetering en het perspectief corrigeren. Elements 2019 ondersteunt ook tal van Photoshop compatibele plug-ins. Echter, de uitstekende Nik Collection konden wij in Elements 2019 niet aan de praat krijgen, jammer!

Conclusie

Adobe Photoshop Elements 2019 kost € 100,43. Een bundel met Adobe Photoshop Elements 2019 en het videobewerkingsprogramma Adobe Premiere Elements 2019 kost € 151,25. Voor gebruikers van oudere versies zijn ook upgrades tegen een gereduceerde prijs beschikbaar. Hoewel de Expert modus van de Elements Editor veel weg heeft van groter broer Photoshop en het programma inclusief de Adobe Camera RAW editor wordt geleverd, mikt Adobe met Photoshop Elements 2019 toch vooral op de minder ervaren beeldbewerker. En die wordt nog meer dan voorheen op zijn of haar wenken bediend met tal van geautomatiseerde functies en effecten. Vooral de nieuwe functie Automatische ontwerpen mag in dat verband niet onvermeld blijven. Helaas, bleek de Organizer 2019 echter redelijk instabiel en klapte er op onze Windows 10 Surface Pro (met Intel Core i7 processor en 8GB werkgeheugen) vrij vaak uit. We gaan er van uit dat dat binnenkort wel met een update zal worden verholpen, maar het aantal vernieuwingen en verbeteringen ten opzichte van de vorige versie is dusdanig gering dat we een upgrade ook niet kunnen aanbevelen. Wie deze nieuwe versie toch wil bekijken, kan op de website van Adobe een 30 dagen probeerversie downloaden.

Kijk voor meer informatie op www.adobe.nl.

Geplaatst in: Software