ComputerComputer
Door 17 september 2018 Lees verder →

Photolemur 3: beeldbewerking met kunstmatige intelligentie

Artificial Intelligence (AI) ofwel kunstmatige intelligentie rukt op en ook in de fotografie wordt het steeds vaker toegepast. Zo corrigeren camera’s in smartphones automatisch lensfouten en wordt bij portretten de achtergrond kunstmatig onscherper gemaakt voor een mooi bokeh-effect. Ook in veel moderne systeemcamera’s zit software die lensfouten, zoals lichtafval en vertekening, automatisch corrigeert. Photolemur is een van de eerste beeldbewerkingsprogramma’s die helemaal op AI is gebaseerd. Recent verscheen versie 3 en wij bekeken de Windows-versie.

Photolemur 3 is beschikbaar voor Windows (7 en hoger, 64-bit) en MacOS (10.11 en hoger). De systeemvereisten van de Windows-versie zijn minimaal een Intel Core i3 of AMD Athlon 64 processor; 2 GHz (of sneller) processor, 4 GB werkgeheugen (8 GB aanbevolen), 1024×768 beeldscherm, 4GB harddisk ruimte (bij voorkeur SSD), een Open GL 3.3 compatibele grafische kaart en een DirectX 10-capabele video-adapter. Het programma kan stand-alone of als plug-in in Adobe Lightroom (Mac en Win) en Photoshop (alleen Windows) worden gebruikt. Photolemur is beschikbaar in diverse talen, waaronder het Nederlands. Het programma ondersteunt alle gangbare beeldformaten, te weten JPEG, TIFF, PNG en een groot aantal RAW-formaten, van minimaal 800×600 pixels. Volgens de makers corrigeert het programma beelden op verschillende aspecten, waaronder witbalans, kleurverzadiging, scherpte, lichtafval, vertekening enzovoort.

Praktijk

Het nabewerken van beelden is veelal een tijdrovende klus. In diverse beeldbewerkingsprogramma’s zit een groot aantal functies (bijvoorbeeld Automatische kleurcorrectie en Automatisch contrast in Photoshop Elements) waarmee men het proces kan versnellen en er zijn ook tal van plug-ins die daarbij behulpzaam kunnen zijn. Echter die functies en plug-ins moet men wel zelf steeds oproepen en activeren en dat kost tijd. Kortom, als je echt iets van je foto’s wilt maken ben je zo een flinke tijd verder. Photolemur neemt al die handelingen uit je handen en optimaliseert geladen foto’s helemaal automatisch. De werking is simpel: nadat het programma is gestart verschijnt het startscherm met daarin de tekst Foto’s hierheen slepen en een knop Importeren. Men kan dus een of meer foto’s naar dit scherm verslepen om ze te laden of via de knop Importeren de beelden in het programma plaatsen. Zodra de beelden zijn geladen kan je ze met één druk op de knop Foto’s Exporteren laten verbeteren en vervolgens op je harde schijf opslaan of direct naar je Facebook of Twitter account sturen. Het programma analyseert tijdens deze procedure miljoenen pixels en gaat op zoek naar de meest optimale sluitertijd, past de kleuren indien nodig aan, verbetert het contrast, draait de foto zodat de horizon recht staat en doet nog veel meer, zonder dat je er omkijken naar hebt. Bij één foto zien we tijdens dit proces ook een kleine animatie met allemaal puntjes die over het beeld bewegen. Uiteindelijk verschijnt het beeld met een Voor & Na-balk die men over het beeld kan bewegen om het resultaat te bekijken.

Nieuw

Nieuw in versie 3 zijn de gereedschappen Facial Retouch (Gezichtsverbetering), Eye Enlarger (Grotere Ogen) en Photolemur Styles (Stijlen). De eerste twee opties zijn natuurlijk bedoeld voor portretopnames. Nadat het programma zijn standaard automatische correcties heeft uitgevoerd, kan men door met een rechter muisklik op het beeld te klikken de opties Gezichtsverbetering en Grotere ogen aanzetten. Met Gezichtsverbetering worden huid en tanden verfraaid en rimpels rond en wallen onder de ogen verzacht. Met de functie Grotere ogen worden de ogen volgens de makers iets sprekender gemaakt. In de praktijk leverde het inderdaad een iets zachtere huidtint op, maar de ogen veranderden soms in gloeiende kooltjes. Het wit van de ogen werd witter en iets vergroot en de iris donkerder. Gelukkig kan het effect Grotere ogen uit worden gezet of worden getemperd door de schuifbalk Boost onderaan het beeld naar links te verschuiven. De optie Photolemur Stijlen biedt zes verschillende kant-en-klare fotostijlen, genaamd Apollo, Fall, Noble, Spirited, Mono en Evolve, die men direct op een geopend beeld kan toepassen. Klik op de knop Stijlen rechtsonder en kies een van de zes stijlen. Ook hier kan men met de schuifbalk Boost de werking van de toegepaste stijl aan de eigen smaak aanpassen. We waren vooral te spreken over de stijl Mono waarmee we vrij vlot een sprekend zwart-witbeeld mee konden maken.

Exporteren

Ben je tevreden over de gedane aanpassingen, dan kan je het bewerkte beeld via de knop Exporteren op je harde schijf opslaan. In het scherm Exportopties kan je de map waarin je het beeld wilt opslaan selecteren, het bestandsformaat (JPEG, TIFF, PNG, JPEG 2000, Photoshop of PDF) selecteren en eventueel de kwaliteit instellen. Via de knop Geavanceerde instellingen kan nog een aantal andere instellingen worden gedaan. Zo kan je hier een voor- of navoegsel (héél verstandig) aan de bestandsnaam van het nieuwe beeld toevoegen, het kleurprofiel (sRGB, Adobe RGB of ProPhoto RGB) instellen, en eventueel het formaat (onder andere op basis van lange of korte zijde) aanpassen. De hier gedane instellingen kan via de knop Instellingen opslaan voor later gebruik worden bewaard. Is men hier klaar, dan klikt men op Doorgaan en wordt het bewerkte beeld opgeslagen. Via de knop Onthullen in Explorer kan men direct naar de map met het opgeslagen beeld gaan. Klik tot slot op Klaar om weer terug te keren naar het startscherm. Hier kan men eventueel via Meer importeren nieuwe beelden openen of via het kruisje rechtsboven het programma sluiten.

Resultaat

We hebben een groot aantal testfoto’s die we de afgelopen maanden met diverse camera’s (Canon EOS 6D Mark II, Nikon D3400, Panasonic GX9 en Sony A7 III) hebben gemaakt door Photolemur 3 laten verbeteren. Wat opvalt, is dat bij veel foto’s de helderheid, contrast en verzadiging omhoog gaan en de lichtafval in de hoeken wordt gecorrigeerd. Ook worden de luchten blauwer en het groen van bomen en gras pittiger. In veel gevallen zijn de aanpassingen redelijk beperkt, maar dat kan ook te maken hebben met het feit dat de gebruikte camera’s allemaal zeer recent op de markt zijn gekomen en zelf ook al veel zaken softwarematig corrigeren. Desondanks ogen de meeste beelden na bewerking beter op het scherm en daarmee zijn we aangekomen bij het belangrijkste nut van Photolemur: beelden snel geschikt maken voor plaatsing op webpagina’s, Facebook of Twitter. Men kan vooraf de gewenste maat, het kleurprofiel en bestandsformaat instellen, en in één keer tientallen (RAW-)beelden klaar maken voor gebruik op het web. Voor drukwerk zijn de aanpassingen die Photolemur maakt wat ons betreft veel te beperkt, dus dat raden we dan ook af. Hieronder voorbeelden van een beeld voor en na een bewerking met Photolemur en daaronder zes beelden waarop de zes aanwezige stijlen zijn toegepast.

Conclusie

Het idee achter Photolemur is prima: een programma dat beelden automatisch en snel oppoetst. Voor gebruik op het web voldoet het programma, maar bijvoorbeeld voor drukwerk zijn de gedane aanpassingen ontoereikend. Van de nieuwe functies in versie 3 heeft de functie Stijlen wat ons betreft de meeste potentie, maar is het aanbod met zes stijlen nog wel erg beperkt. Voor het snel omzetten van kleurenbeelden naar zwart-wit is de stijl Mono ons echter goed bevallen. Wie op zoek is naar een programma waarmee men met één enkele muisklik RAW-beelden geschikt kan maken voor gebruik op het web, kunnen we Photolemur 3 zeker aanbevelen. Het programma kost normaliter $ 55,-, maar is tijdelijk te koop voor $ 35,-. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.photolemur.com.

Geplaatst in: Software