ComputerComputer
Door 3 september 2018 Lees verder →

PhotoFast PhotoCube

We maken steeds meer foto’s met onze smartphone. Echter, om de gemaakte foto’s veilig te stellen moet men wel met enige regelmaat een back-up maken. Dat kan naar een Clouddienst of naar de eigen computer. PhotoFast heeft onder de naam PhotoCube een slim accessoire op de markt gebracht waarmee iPhone- en iPad-bezitters hun foto’s tijdens het opladen automatisch naar een microSD-kaart kunnen kopiëren. En dankzij de ingebouwde USB 3.0-aansluiting kan men de gekopieerde foto’s en video’s direct op een computer of TV afspelen. Wij namen de proef op de som.

De PhotoFast PhotoCube is een zeer compact (43×26×25mm) apparaatje dat slechts 6,3 gram weegt. Aan de ene kant zien we een USB-poort met daaronder een microSD-kaartsleuf en aan de andere zijde zit een USB-connector. De bijna vierkante vormgeving sluit goed aan op de vierkante Amerikaanse USB-laders van Apple. Dat geldt echter niet voor Europese laders, maar dat doet verder niets af aan de werking. Om gebruik te kunnen maken van de PhotoCube dient men de gratis PhotoFast One app op iPhone of iPad te installeren. De PhotoFast One app ondersteunt een groot aantal bestandsformaten, waaronder de beeldformaten jpg, png, bmp, gif, tif, tiff, ico, xbm, cur, jpeg, CR2, ref, rw2, orf, nef, nrw, mrw, 3fr, raw, ldc, mos, met, dag, crew, paf en ppm, en de videoformaten mp4, mov, m4v (without DRM), mkv, avi, flv, rm, rmvb, wmv, vob, 3gp en H.264. De PhotoCube is compatibel met Mac iOS 9, 10 en 11, alsmede Windows en macOS computers. Via de Finder of Verkenner kan men de inhoud benaderen, bekijken en/of afspelen. We hebben de PhotoCube ook in een USB-poort van onze 4K TV met Android TV gestoken en konden probleemloos en zonder haperen zelfs 4K videobestanden afspelen op de TV. Prima! Als we de eerste keer de PhotoCube in de USB-lader steken en daar vervolgens onze iPhone op aansluiten, dan wordt er gevraagd – indien niet al aanwezig – om de PhotoFast One app te downloaden. Nadat dat is gebeurd, kan men ermee aan de slag.

App

In het hoofdmenu van de PhotoFast One app zien we twee grote knoppen, genaamd In-App opslag en Externe opslag. De knop In-App opslag geeft tevens de vrije ruimte in het flash-geheugen van de iPhone of iPad weer. De knop Externe opslag toont de vrije ruimte op het microSD-geheugenkaartje in de PhotoCube. Daaronder zien we diverse kleurige knoppen met namen als Muziek, iTunes Music, Photo Viewer, Video, Chromecast, Camera, YouTube, Vimeo, Zip, Dropbox, Google Drive, iCloud Drive, OneDrive, Instagram Backup, Contact backup, Kalender backup enzovoort. Wij zijn vooral geïnteresseerd in het back-uppen van de foto’s en video’s op onze iPhone. Welnu, dat is kinderlijk eenvoudig: in principe gebeurt dat namelijk elke keer automatisch als men het iOS-apparaat op de USB-lader met PhotoCube aansluit. De PhotoFast One app start automatisch en maakt een back-up. Via de knop Instellingen (rechtsboven) zien we dat de optie Auto Backup standaard aan staat. Hier kunnen we er ook meteen voor kiezen om alleen de optie Foto aan te zetten zodat er elke keer automatisch als we de iPhone (of iPad) op de PhotoCube aansluiten automatisch alleen de foto’s en video’s worden geback-upt. Daarbij worden alleen de nieuw gemaakte bestanden aan de map Backup toegevoegd. Heb je daarna per abuis een of meer foto’s op je iPhone gewist, dan kun je ze altijd weer terugzetten via de knop Herstellen. Halen we de PhotoCube uit de USB-lader en steken we deze in de USB-poort van onze Windows-computer, dan verschijnt er onmiddellijk een nieuwe driveletter op ons scherm met daarin onder andere een map genaamd Backup. In deze map vinden we een map genaamd iPhone (of iPad) van XXXX. Hier vinden we al onze foto’s en video’s keurig ingedeeld op jaar en maand terug. Handig!

Opties

Via de optie Photo Viewer kan men de op de iPhone of iPad aanwezige foto’s en video’s bekijken en eventueel markeren als favoriet (hartje) en/of van een tag (bijvoorbeeld de namen van de personen die op de foto staan) voorzien. De Photo Viewer kent drie weergaves, te weten Smart View, Comfy View en Gallery View. Via de optie Browse Mode linksonder kan men tussen deze weergaves snel wisselen. En via de optie Filter kan men tijdens het kijken een filter (All, Foto, Video, Favorites en Tag) toepassen om sneller specifieke foto’s terug te vinden. Naast diverse multimediabestanden als foto’s en video’s, kan men met de PhotoFast One app ook muziekbestanden, de contacten en de kalender back-uppen. Maar er is meer: er kan ook een koppeling worden gemaakt met diverse Clouddiensten, zoals Dropbox, Google Drive, iCloud Drive en One Drive. Uiteraard dient men daar dan wel eerst een account voor te openen en vervolgens je via de app op de desbetreffende dienst aan te melden. Daarna kan men foto’s en video’s vrij eenvoudig vanaf de iPhone of iPad naar de geselecteerde Clouddienst kopiëren. Ook kan men vanuit deze app foto’s op Instagram en Tumblr of video’s op YouTube of Vimeo plaatsen. Verder is er een ZIP-functie aanwezig om bestanden te zippen en unzippen. Via de Recorder functie kan men geluid opnemen en de knoppen Muziek en iTunes Music maken het mogelijk om audiobestanden (MP3, AAC, AIF, AIFF, WAV, M4A en CAF) te back-uppen. Helaas wordt het door ons gebruikte FLAC-bestandsformaat (nog steeds) niet ondersteund. Ook aan beveiliging is gedacht. Via de optie Beveiliging van gegevens kan men onder andere de app met een wachtwoord of via Touch ID vergrendelen en ontgrendelen. En via de opties Lightning Lock en USB vergrendelen kan men de beveiliging nog verder opschroeven.

Conclusie

www.pixelmania.nlDe PhotoFast PhotoCube biedt iPhone- en iPad-gebruikers een slimme manier om al hun foto’s en video’s automatisch te back-uppen. Elke keer als men het iOS-apparaat op de oplader met PhotoCube aansluit wordt er een back-up gemaakt van alle nieuwe foto’s en video’s. Bijkomend voordeel is dat dit gebeurt zonder dat men verbinding hoeft te maken met het internet. Vanuit het oogpunt van privacy is dat een groot voordeel. Wil men enkele foto’s en/of video’s echter toch delen met anderen of direct uploaden naar een Clouddienst dan kan dat met de PhotoFast One app ook. De PhotoFast PhotoCube kost € 39,99. Op basis van het gebruiksgemak kennen wij de PhotoFast PhotoCube een Pixelmania Award toe! Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.photofast.com en www.digitrading.nl.

Geplaatst in: Accessoires, Pixelmania Award