ComputerComputer
Door 10 september 2018 Lees verder →

Nik Collection 2018 by DxO – Silver Efex Pro 2

DxO, een van ’s werelds bekendste fabrikanten van beeldbewerkingssoftware, heeft vorig jaar de Nik Collection overgenomen van Google. Deze populaire bundel plug-ins was bij Google op een zijspoor geraakt en de ontwikkeling was – tot grote schrik van veel gebruikers – dan ook stopgezet. DxO heeft de ontwikkeling van de Nik Collection voortvarend ter hand genomen en onder de naam Nik Collection 2018 by DxO een nieuwe editie van de Nik Collection op de markt gebracht. De plug-ins zijn nu compatibel met het 64-bit platform van Windows en Mac en ondersteunen de meest recente softwareversies van Adobe Lightroom Classic CC, Photoshop CC en Photoshop Elements. In dit artikel aandacht voor de plug-in Silver Efex Pro 2.

Nik Silver Efex Pro 03

Veel digitale fotografen denken dat zij als gebruiker van een goed beeldbewerkingsprogramma als Photoshop of Lightroom niet echt een aparte plug-in nodig zouden hebben voor het omzetten van een kleurenbeeld naar zwart-wit. Het omzetten naar grijstinten kan in Photoshop en soortgelijke programma’s immers op diverse manieren. Photoshop heeft daar zelfs een ingebouwd filter Zwart-wit voor, dat een grote mate van controle over het eindresultaat mogelijk maakt. Toch blijkt het nog een hoop werk om van een standaard kleurenopname een uitdrukkingsvolle zwart-wit opname te maken. Niet alleen moeten kleuren worden omgezet naar grijstinten, maar ook zaken als contrast, scherpte, vignettering, kaders en filmkorrel zijn van grote invloed op het resultaat. Misschien wilt u zelfs wel een bepaald filmtype emuleren, zoals Kodak Tri-X. Met Nik Collection’s Silver Efex Pro 2 kan dat allemaal.

Nik Silver Efex Pro 02

Werkwijze

Wij gaan uit van bewerkingen in Photoshop, maar u kunt de plug-in ook starten vanuit Photoshop Lightroom. In Photoshop opent u natuurlijk eerst de te bewerken afbeelding. Daarna kiest u Filter >> Nik Collection >> Silver Efex Pro 2. Een venster verschijnt met de interface van het programma. Dit venster is overigens in grootte verstelbaar en ook te maximaliseren. Links in beeld vindt u de Preset Bibliotheek. Zo niet, klik dan op het kleine knopje Aanpassingsvenster verbergen of weergeven bovenaan. Standaard zijn alle voorinstellingen zichtbaar en kunt u er doorheen schuiven met een verticale schuifbalk. Het is ook mogelijk het aantal te beperken door een categorie te selecteren, zoals Klassiek, Modern, Vintage of Favorieten (deze categorie kunt u zelf vullen met uw favoriete voorinstellingen). In alle gevallen staan de effecten als kleine plaatjes onder elkaar. Elk plaatje toont al direct het effect op uw eigen opname en is voorzien van een omschrijving. Er zijn over- en onderbelichte effecten, high- en low key, HDR-achtige effecten en bijvoorbeeld antieke en vergeelde foto’s.

Nik Silver Efex Pro 04

Geschiedenis

Met een Geschiedenis browser kunt u de geschiedenis van de toegepaste voorinstellingen of presets zien. Door op een miniatuur te klikken wordt het effect toegepast op uw opname. Met behulp van drie kleine knopjes voor de weergave kunt u in het grote venster de opname met effect, een half effect of twee beelden (met en zonder effect) weergeven. Boven het voorbeeldvenster zijn knoppen aangebracht voor de zoomfunctie en voor het wijzigen van de achtergrondkleur (zwart, wit of grijs). Elke preset is een combinatie van belichting, contrast, vignettering, korrel, tint en zo meer. Elk onderdeel is in het rechter schermdeel te bewerken. De eerste stap is het corrigeren van de Algemene aanpassingen. Met de schuifbalken Helderheid, Contrast, Structuur, Schaduwen en Hooglichten past u de tonaliteit van het beeld aan. Klik tot slot op OK om het effect op uw opname toe te passen. De plug-in maakt hiervoor netjes een tweede laag aan. U kunt dus gemakkelijk terug naar de originele opname of mengen tussen de originele en de bewerkte laag.

Nik Silver Efex Pro 07

Geavanceerde mogelijkheden

Silver Efex Pro 2 kan veel meer dan een paar standaard effecten toepassen. De secties in het rechter schermdeel bieden een volledige controle over het effect. De eerste truc is het klikken op een driehoekje voor de tekst van een schuifbalk. Hierdoor worden ‘subschuifbalken’ zichtbaar, waarmee u het effect tot in detail kunt aanpassen. Onder de schuifbalk Helderheid verschijnen bijvoorbeeld de schuifbalken Hooglichten, Middentonen, Schaduwen en Dynamische Helderheid. Een mogelijke volgende stap is het toevoegen van lokale aanpassingen. Open indien nodig de groep Selectieve Aanpassingen. Met de knop Controlepunten voegt u een zogenaamd U Point toe. Dit zijn gebieden die u apart kunt bewerken, zonder eerst een ingewikkelde selectie te maken. Vergelijk het met lokaal tegenhouden en doordrukken. In eerste instantie worden drie schuifbalken op het U Point getoond: He, Co en St. Door op een schuifbalk te klikken ziet u dat dit staat voor helderheid, Contrast en Structuur. Klikt u op het pijlknopje naar boven, dan verschijnen nog meer schuifbalken: WV (Wittinten versterken), ZV (Zwarttinten versterken), FS (Fijne structuur) en SK (Selectieve inkleuring). Met deze laatste schuifbalk is het mogelijk selectief kleur terug te brengen in het monochrome beeld.

Nik Silver Efex Pro 08

Filmtypen

Onder Kleurenfilter kunt u het effect van rood-, oranje-, geel-, groen- en blauwfilters regelen. De groep Filmtypen biedt keuze uit een aantal bekende zwart-witfilmtypen, zoals Ilford Delta, Kodak T-Max en Fuji Neopan. De ISO-waarde van de film bepaalt mede de aanwezige korrel. Deze kunt u met een schuifbalk Korrel nog verder aanpassen aan uw wensen. Er zijn ook schuifbalken voor de kleurgevoeligheid en voor niveaus en curven. Onder Laatste Aanpassingen kunt u de kleur van het beeld aanpassen. Hierdoor is het mogelijk zelf een blauw- of sepia-effect te maken. Er zijn diverse vignetteringseffecten, waarmee u de randen van het beeld donkerder of juist lichter kunt maken. Iets soortgelijks doet de optie Randen Branden. De optie Fotoranden telt veertien opeenvolgend genummerde kaders. Van elk kader zijn de breedte en de ruwheid (voor getekende kaders) instelbaar. Het moet gezegd, een fraai kader voegt wel degelijk een extra dimensie toe aan de opname. Hieronder een aantal voorbeelden van de standaard voorinstellingen van Silver Efex Pro 2. Klik op een afbeelding om door de beelden te kunnen bladeren.

Conclusie

www.pixelmania.nl

DxO heeft de Nik Collection geschikt gemaakt voor gebruik in de meest recente beeldbewerkingsprogramma’s. Dat is natuurlijk goed nieuws. Minder goed nieuws is dat er nu (weer) een prijskaartje van € 69,- aan de bundel hangt. Desondanks zijn we erg blij dat deze unieke bundel weer nieuw leven is ingeblazen, want deze set plug-ins biedt unieke bewerkingsmogelijkheden die men elders niet kan vinden. Het onderdeel Silver Efex Pro 2 is een bundel met 38 zwart-witfilters, die op elke denkbare wijze naar eigen inzicht kunnen worden aangepast. Ook handig zijn de ingebouwde klassieke filmtypen die oude tijden laten herleven. Op basis van de uitstekende filters en de handige gebruikersinterface kennen wij Nik Collection 2018 by DxO – Silver Efex Pro 2 een Pixelmania Award toe. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op nikcollection.dxo.com.

Geplaatst in: Pixelmania Award, Software