Computer algemeen
Door 5 september 2018 Lees verder →

Canon lanceert full-frame systeemcamera: EOS R

Canon heeft met de lancering van het nieuwe EOS R Systeem – eindelijk! – een full-frame systeemcamera op de markt gebracht. De 30-megapixel EOS R heeft een nieuwe RF-lensvatting, die voorzien is van 12 contactpinnen, een 20mm flange back en een grote mount met een diameter van 54mm die een nog grotere flexibiliteit in lensdesign mogelijk maakt. Drie adapters maken het mogelijk om bestaande EF- en EF-S lezen op de nieuwe EOS R te gebruiken.

De Canon EOS R heeft een 35mm full-frame CMOS-beeldsensor met circa 30 miljoen effectieve pixels en de nieuwste DIGIC 8-beeldprocessor. De Digital Lens Optimizer, die factoren zoals aberraties corrigeert, werkt op de kracht van de bijbehorende RF-lenzen om op die manier de camerabody te corrigeren waar nodig, waardoor de impact op de continue opnamesnelheid wordt geminimaliseerd. Met een autofocus van slechts 0.05 seconden en de mogelijkheid om bewegende onderwerpen zeer nauwkeurig vast te leggen met 8 bps met continuous shooting (fixed AF) en 5 bps met AF tracking, maakt de EOS R continu werken mogelijk. De EOS R beschikt tevens over Touch & Drag AF, die een intuïtieve selectie mogelijk maakt uit de 5655 AF-posities – meer dan welke andere camera in zijn klasse dan ook. Als ’s werelds eerste camera die een automatische scherpstelling bij licht tot -6 EV mogelijk maakt, is de EOS R uiterst geschikt voor opnamen bij weinig licht. In combinatie met de geavanceerde Electronic Viewfinder (EVF), met 3.69 miljoen pixels, die het mogelijk maakt om zelfs in het donker de nauwkeurige kleuren van het onderwerp weer te geven, biedt de EOS R 100 procent dekking van welke scène dan ook. De EOS R is fluisterstil voor opnamen in de meest discrete omgevingen, waardoor deze camera ideaal is voor fotojournalisten of bruidsfotografen.

4K video

De EOS R is met 4K-videobeelden inclusief volledige audiobediening, een variangle scherm en handmatige focus peaking bovendien zeer geschikt voor filmopnames. Daarnaast kunnen filmmakers ook werken in 10-bit via HDMI en stelt Canon Log filmmakers in staat om beelden in neutrale contrasten vast te leggen, met een dynamisch bereik tot 12 stops met ISO 400, waardoor tijdens de nabewerking elke subtiele nuance van kleur en detail in schaduwen en highlights benadrukt kan worden. Vrijwel elke knop op de EOS R-body is aanpasbaar, zodat nieuwe personalisatie- en functionaliteitsniveaus bereikt kunnen worden voor de EOS-gebruiker. De vertrouwde EOS-ergonomie en bediening inclusief de weerbestendige, stevige behuizing van magnesiumlegering, de comfortabele grip en intuïtieve lay-out, stellen gebruikers in staat om gedurende een langere tijd te fotograferen. Als eerste onder de Canon EOS-camera’s, beschikt de EOS R over een multi-function bar die gepersonaliseerd kan worden door middel van een swipe of een lichte aanraking voor voorkeursinstellingen zoals ISO. Speciaal ontworpen voor gebruikers die onderweg zijn, zorgt Bluetooth voor een verbinding tussen een smartphone en de EOS R en kunnen GPS-gegevens eenvoudig vastgelegd worden in foto’s. Dankzij remote shooting via de Canon Camera Connect-app zijn er extra veel mogelijkheden voor creativiteit

RF-lenzen

Tegelijk met de EOS R heeft Canon tevens vier nieuwe EOS R-lenzen geïntroduceerd. De Canon RF 50mm F1.2L USM is een extreem snelle 50mm prime lens. De RF 24-105mm F4L IS USM is een zoomlens uit de L-serie en de eerste full-frame Canon-lens die is voorzien van Nano USM voor controle en het vloeiend volgen van het onderwerp wanneer deze van de camera af beweegt of juist naar de camera toe – ideaal voor filmmakers waarvoor een soepele scherpstelling een must is voor natuurlijk ogende focusovergangen. De lens is slank, gemakkelijk te gebruiken en heeft een constant diafragma van F4. De snelle, stille autofocus en 5-stops beeldstabilisatie maken de lens eveneens perfect voor het maken van films. De veelzijdige RF 28-70mm F2L USM is de eerste full-frame standaardzoomlens is met een diafragma van F2 over het gehele zoombereik. Verder heeft de lenstubus een schokabsorberend mechanisme dat uitstekend in staat is om de impact van stoten te verminderen. Ten slotte is er de RF 35mm F1.8 Macro IS STM, een lichtsterke macrolens die ideaal is voor straat-, reis- en close-up fotografie. Alle RF-lenzen zijn allemaal voorzien van een Control Ring om het diafragma, de sluitertijd, ISO of belichtingscompensatie aan te passen. Dit betekent dat het niet meer nodig is om weg te kijken van het onderwerp. De intuïtieve ergonomie van de RF-lenzen zorgt voor een zo natuurlijk mogelijke fotografie-ervaring.

Adapters

Met drie nieuwe mount-adapters, kunnen meer dan 70 EF en EF-S lenzen gebruikt worden met het EOS R-systeem. De Canon mount-adapter is net als de RF-lenzen voorzien van een control ring, zodat gebruikers hun setup eenvoudig kunnen behouden ongeacht of ze nu RF-, EF-, of EF-S lenzen gebruiken. De drop-in filter mount-adapter biedt tevens de mogelijkheid om een serie drop-in filters te gebruiken (drop-in circulair polarisatiefilter of drop-in variable ND-filter). Het drop-in variable ND-filter controleert de belichting, terwijl het circulair polarisatiefilter reflecties vermindert en de kleurverzadiging verbetert. Beide ideaal voor filmmakers, bij gebruik van lenzen waarbij het moeilijk is om een filter toe te voegen.

De Canon EOS R body is vanaf medio oktober verkrijgbaar voor een adviesprijs van € 2.539,99. De RF 50mm F1.2L USM is vanaf eind oktober verkrijgbaar en heeft een adviesprijs van € 2.539,99 en de RF 24-105mm F4L IS USM gaat € 1.219,99 kosten. De RF 28-70mm F2L USM is vanaf eind december verkrijgbaar voor een adviesprijs van € 3.299,99 en de RF 35mm F1.8 Macro IS STM is dan verkrijgbaar voor een adviesprijs van € 559,99. De Canon mount adapters variëren in prijs van € 119,99 tot € 459,99.

Kijk voor meer informatie op www.canon.nl.

Geplaatst in: Nieuws