Computer algemeen
Door 23 augustus 2018 Lees verder →

Nikon kondigt Nikon Z-systeemcamera’s aan

Nikon heeft met de Nikon Z7 en Z6 twee compleet nieuwe full-frame FX-formaat Nikon-systeemcamera’s met bijbehorende Nikkor Z-objectieven aangekondigd. Centraal in het nieuwe Z-vattingsysteem staat een nieuwe vatting met grotere diameter die meer mogelijkheden voor objectiefontwerp en nieuwe creatieve mogelijkheden binnen bereik brengt. Het Z-vattingsysteem omvat een verscheidenheid aan krachtige objectieven, inclusief het meest lichtsterke objectief in de geschiedenis van Nikon met F0.95. Daarnaast is de nieuwe FTZ-vattingsadapter compatibel met Nikkor-objectieven met F-vatting.

De Nikon Z7 en Z6 zijn uitgerust met een nieuwe full-frame Nikon FX-formaat BSI CMOS-beeldsensor voorzien van ingebouwde AF met fasedetectie in het filmvlak, hierbij wordt de nieuwste beeldverwerkingsengine Expeed 6 toegepast. De Nikon Z7 heeft 45,7 effectieve megapixels en ondersteunt een standaard gevoeligheidsbereik van 64 tot 25.600 ISO. In combinatie met Nikkor Z-objectieven bereikt de camera uitstekende scherpte en detail, helemaal tot aan de randen van het beeld. De Nikon Z6 is een FX-formaat camera met 24,5 effectieve megapixels die geschikt is voor allerlei soorten opnamen en een groot standaard gevoeligheidsbereik van ISO 100 tot 51.200 ondersteunt. Met full-frame 4K UHD-filmopnamen met volledige pixeluitlezing voorziet de Z6 in allerlei behoeften, zoals fotograferen in donkere omgevingen en het maken van filmopnamen.

Hybride AF-systeem

De Nikon Z7 heeft 493 scherpstelpunten en de Z6 heeft er 273. Hierdoor is een brede dekking van circa 90% van het beeldveld zowel horizontaal als verticaal mogelijk. Dit hybride AF-systeem gebruikt een algoritme dat is geoptimaliseerd voor de FX-formaat sensor en kan automatisch schakelen tussen AF met fasedetectie in het filmvlak en contrastdetectie-AF met scherpstelling. Het gebruik van NIKKOR Z-objectieven zorgt voor een zeer nauwkeurige AF bij zowel foto’s als video’s. De Z7 en Z6 zijn verder uitgerust met de nieuwe Expeed 6-beeldverwerkingsengine. Dankzij het oplossende vermogen van Nikkor-objectieven met Z-vatting en F-vatting worden onderwerpen scherper vastgelegd dan ooit tevoren. Ruis wordt ook effectief onderdrukt. Daarnaast is een optie verscherping middenbereik toegevoegd binnen Picture Control. Samen met de bestaande parameters zorgt dit dat verschillende texturen op het scherm scherper of zachter gemaakt kunnen worden, zowel bij foto’s als bij video’s. De camera’s bieden nu 20 opties om Picture Control creatief toe te passen. Het effectniveau is aanpasbaar van 0 tot 100 procent.

Elektronische zoeker

De elektronische zoeker in de Nikon Z7 en Z6 is comfortabel, helder, duidelijk en vergelijkbaar met optische zoekers. Beide camera’s zijn uitgerust met een elektronische zoeker met een OLED-scherm van ongeveer 3.690.000 beeldpunten. De elektronische zoeker heeft een beelddekking en vergroting van respectievelijk circa 100% en 0,8× en een diagonale kijkhoek van circa 37 graden. De zoeker bouwt voort op de optische en beeldverwerkingstechnologieën van Nikon en zorgt voor een helder en aangenaam beeld, vergelijkbaar met dat van optische zoekers, met minder chromatische aberratie. Dit leidt minder snel tot vermoeide ogen, zelfs tijdens langdurige opnamesessies. Bovendien is op het beschermende glas van het oculair een fluorcoat aangebracht dat vuil effectief afstoot. Ook kan het info-menu in de ektronische zoeker worden weergegeven, waardoor gebruikers snel allerlei opname-instellingen, zoals ISO-gevoeligheid, AF-veldstand en Picture Control, kunnen bekijken en aanpassen zonder op het LCD scherm te moeten kijken.

Ergonomisch ontwerp

De Nikon Z7 en Z6 bieden hetzelfde bedieningsgemak en ergonomie dat Nikon al jarenlang hanteert bij de ontwikkeling van hun camera’s. De body’s zijn compact, terwijl ze toch een stevige, comfortabele grip hebben. Knoppen zoals de secundaire selector, AF-ON, ISO en belichtingscorrectie zijn allemaal zo geplaatst dat ze een snelle en eenvoudige bediening mogelijk maken. Daarnaast bevindt zich bovenop de camera een LCD-monitor waar informatie over instellingen kan worden weergegeven, net als bij geavanceerde digitale SLR-camera’s. De Z7 en Z6 beschikken tevens over ingebouwde vibratiereductie (VR) in de camera. Deze beeldstabilisatie biedt correctie voor beweging langs vijf assen. De effecten van vibratiereductie zijn equivalent met een sluitertijd dat circa 5,0 stops korter is. Deze functie kan ook worden gebruikt met NIKKOR F-objectieven, waaronder die zonder VR-functie, met de FTZ-vattingadapter (apart verkrijgbaar).

Overige kenmerken

De knop lay-out en menu structuur is overgenomen van de digitale SLR-camera’s van Nikon, dit maakt een intuïtieve bediening van knoppen en schakelaars mogelijk. Dezelfde kracht, duurzaamheid, stofbestendigheid en druipwaterdichtheid als de Nikon D850 in een compacte camerabody. Een aanraakgevoelige LCD-monitor van 8,0 cm/3,2 inch met circa 2.100.000 beeldpunten en een kantelmechanisme. Bij geluidloos fotograferen worden de trillingen en het geluid die worden veroorzaakt door het ontspannen van de sluiter, onderdrukt. Snelle continu-opnamen (uitgebreid) met circa 9 bps (Z7) en 12 bps (Z6) leggen snelle bewegingen vast. Met intervalfotografie kunnen 8K (Z7) time-lapse-films worden gemaakt en met de optie gelijkmatige belichting kan een groter meetbereik bij weinig licht vastgelegd worden, zoals de overgang van zonsondergang naar een sterrenhemel. Ingebouwde WiFi voor rechtstreekse verbinding met een smartapparaat via SnapBridge en de mogelijkheid om foto’s en video’s draadloos over te zetten naar een computer. Ondersteuning voor bestaande accessoires voor digitale SLR-camera’s zoals de WT-7 draadloze zender (apart verkrijgbaar), waarmee foto’s en video’s snel via een bedraad of draadloos LAN kunnen worden overgezet, en radiogestuurde geavanceerde draadloze flitssturing, die flexibel fotograferen met meerdere flitsers mogelijk maakt.

De Nikon Z7 is eind september 2018 te koop voor een adviesprijs van € 3.699,- en de Z6 is eind november 2018 beschikbaar voor een adviesprijs van € 2.299,-.

Kijk voor meer informatie op www.nikon.nl.

Geplaatst in: Nieuws