ComputerComputer
Door 3 juli 2018 Lees verder →

Panasonic Lumix DMC-GX9

Panasonic heeft met de Lumix DMC-GX9 de opvolger van de populaire GX8 op de markt gebracht. Dit nieuwe model bezit net als zijn voorganger een ingebouwde kantelbare elektronische zoeker en oogt als een klassieke meetzoekercamera. De GX9 heeft een 21-megapixel beeldsensor zonder low-pass filter en is beschikbaar in geheel zwart of zwart met een zilverkleurige topplaat. Wij voelden de nieuwe Lumix DMC-GX9 in combinatie met de 50-200mm en 12-60mm zoomobjectieven aan de tand.

De Panasonic Lumix DMC-GX9 is net als zijn voorganger voorzien van een 21,77-megapixel Live MOS-beeldsensor, echter nu zonder low-pass filter. Een optimale gradatie-instelling zorgt voor een groter dynamisch bereik. De driedimensionale functie Colour Control detecteert kleurtoon, verzadiging en helderheid afzonderlijk. Dit leidt tot een rijkere kleurweergave, van de donkere tot en met de heldere delen van het beeld. Vooral de weergave van luchten en menselijke huid wordt hierdoor verbeterd. De Venus Engine produceert zeer nauwkeurige en toch natuurlijk ogende beelden. Zelfs bij weinig omgevingslicht worden er heldere beelden geproduceerd dankzij de Multi Process NR van de GX9. Deze functie stelt ruis nauwkeurig vast en behoudt alle details. De Lumix DMC-GX9 beschikt standaard over verbindingsmogelijkheden via Bluetooth en WiFi, zodat gebruikers beelden direct kunnen delen. Als de camera wordt aangesloten op een smartphone of tablet waarop de Panasonic Image App, de speciale applicatiesoftware van Panasonic, voor iOS of Android is geïnstalleerd, kunnen gebruikers op afstand opnames maken, bekijken en delen. Compatibiliteit met Bluetooth 4.2 (bekend onder de naam BLE: Bluetooth Low Energy) maakt een continue verbinding met een smartphone of tablet mogelijk bij minimaal stroomverbruik. De camera kan dan worden geactiveerd door alleen een smartphone of tablet te gebruiken. Ook kan automatisch een GPS-geotag aan foto’s worden toegevoegd.

Beeldstabilisatie

De GX9 is uitgerust met 5-assige Dual I.S. (Image Stabiliser) om onscherpte nog effectiever tegen te gaan en beelden nauwkeuriger te kunnen vastleggen. Door de combinatie van O.I.S. (2-assige stabilisatie in de lens) en B.I.S. (5-assige stabilisatie in de body) compenseert de 5-assige Dual I.S. grotere bewegingen die tot nog toe niet onderdrukt konden worden. Het optimaal benutten van zowel O.I.S. als B.I.S. komt vooral tot zijn recht bij teleopnames en in lastige omstandigheden, zoals ’s avonds of bij het maken van opnames vanuit één hand bij een 6,5 stops langere sluitertijd. De 5-assige Dual I.S. werkt zowel voor foto- als video-opnames, inclusief 4K-video. De B.I.S. compenseert ook voor camerabewegingen als er een lens zonder O.I.S. wordt gebruikt. Om bewegingsonscherpte nog verder te beperken, is de sluiter van de GX9 voorzien van een elektromagnetische aansturing waardoor de kans op trillingen door het sluiten van de sluiter met circa 90% afneemt. Voor straatfotografen, die hun onderwerp zo min mogelijk willen storen, is de mechanische sluiter ook stiller geworden. Om het geluid nog verder te beperken, kan met de Silent-modus in één handeling de sluiter worden omgezet van mechanisch naar elektronisch, waarbij alle geluiden (AF, bediening) worden uitgeschakeld. In deze modus geven de AF-hulplamp en flitser geen licht af, perfect voor speciale opname-omstandigheden.

Kantelbare elektronische zoeker

Het meest opvallende aan het uiterlijk van de GX9 is – net als bij de GX7 en GX8 – de in de body geïntegreerde 80-graden kantelbare elektronische zoeker (LVF). Dit maakt een bijzondere manier van fotograferen mogelijk, vooral voor onderwerpen onder ooghoogte. De Eye Sensor AF van de LVF begint scherp te stellen zodra hij wordt gebruikt, waardoor er geen opnamekans wordt gemist. Met een resolutie van 2.760.000 pixels en een kleurenweergave van vrijwel 100% biedt de breedbeeld (16:9) zoeker een vergroting van 1,39x/0,7x (equivalent van 35mm-camera) en een gezichtsveld van 100%. Om stroom te besparen, heeft de camera een nieuwe functie die de slaapmodus automatisch na een aangegeven periode inschakelt als er zich geen oog meer voor de oogsensor van de LVF bevindt. Door de sluiterknop half in te drukken gaat de camera direct terug in de opname modus. Met deze stroombesparende LVF kunnen er circa 900 beelden per batterijlading worden vastgelegd. Naast deze elektronische zoeker beschikt de GX9 voor het bepalen van de compositie over een 3 inch groot OLED-scherm aan de achterzijde van de camera. Dit scherm heeft een resolutie van 1.240.000 pixels, een gezichtsveld van circa 100% en kan 80 graden omhoog en 45 graden omlaag worden gekanteld, waardoor het maken van opnames vanuit een hoge of lage hoek makkelijker wordt. Met Live View Boost kan de gevoeligheid worden vergroot zodat de compositie op het scherm kan worden gecontroleerd, zelfs als het volledig donker is.

AF-systeem

Alle camera’s in de Lumix systeemcamera serie gebruiken Contrast AF als scherpstelsysteem. In vergelijking met het Phase AF-systeem, dat veel wordt toegepast bij reflexcamera’s, biedt Contrast AF een grotere nauwkeurigheid, vooral bij opnames met een lichtsterke lens en een groot diafragma. Het Contrast AF-systeem van de GX9 is uitgerust met Depth From Defocus (DFD) technologie en is zowel bijzonder snel als nauwkeurig, omdat het digitale signaal tussen de camera en de lens tot 240 bps wordt uitgewisseld. De GX9 biedt hierdoor een ultrasnelle automatische scherpstelling van circa 0,07 seconden en een zeer snelle burst opnamemodus met 9 bps (AFS)/6 bps (AFC) waarmee haarscherp snel bewegende onderwerpen kunnen worden vastgelegd. Dankzij een verscheidenheid aan AF-functies, waaronder Face/Eye Detection AF en het populaire Pinpoint AF, kan de camera in zeer verschillende opnamesituaties worden gebruikt. Met Low Light AF kan zelfs zonder de AF-hulplamp preciezer worden scherp gesteld op het onderwerp bij zeer weinig omgevingslicht (tot -4EV). Verder kunnen gebruikers met Starlight AF ’s nachts met autofocus opnames maken van een ster aan de hemel. De GX9 biedt deze mogelijkheid doordat de contrastwaarde in een kleiner AF-gebied nauwkeurig wordt berekend. In combinatie met de Touch AF-bediening gaat het instellen en het scherpstellen op een onderwerp bijzonder snel en eenvoudig. Hiermee kan men onmiddellijk scherpstellen op het onderwerp door het aan te raken op het OLED-scherm en kan men zelfs de sluiter bedienen. Nadat het onderwerp is vergrendeld door middel van een aanraking, volgt de fotocamera het onderwerp zelfs wanneer het beweegt, dankzij de AF Tracking functionaliteit. De GX9 is ook uitgerust met Focus Peaking waarmee bij handmatige scherpstelling nog nauwkeuriger kan worden scherp gesteld.

4K-functionaliteit

Net als zijn voorganger beschikt de GX8 over diverse 4K-functies. De DMC-GX9 legt hoge resolutie 4K Ultra HD-videobeelden vast in 3840×2160 bij 25p (50 Hz) of 24p in MP4-fotmaat, naast Full HD 1920×1080 bij 50p (50 Hz) video’s in AVCHD Progressive of MP4 (MPEG-4/H.264) formaat met het praktische Full-time AF. Videoliefhebbers kunnen verder hun hart ophalen met Time Lapse Shot en Stop Motion Animation. Met Time Lapse Shot kan men een video-opname maken over een langere tijdperiode van bijvoorbeeld een bloem die opbloeit en met de functie Stop Motion Animation kan een stop motion video worden gemaakt. Met de Clear Retouch-functie kunnen ongewenste delen van een opname worden gewist. Dit kan simpelweg in de camera worden uitgevoerd zonder gebruik te hoeven maken van additionele software. De 4K-functionaliteit van de DMC-GX9 maakt niet alleen schitterende videobeelden mogelijk. Met de 4K-fotofunctie kun je een specifieke foto van 8 megapixels heel nauwkeurig uit video-opnames knippen, zodat je zelfs die magische momenten die in een oogwenk voorbij zijn kan vastleggen om er voor altijd van te genieten. De DMC-GX9 biedt drie 4K-fotofuncties, te weten 4K-burst, 4K-burst (Start/Stop) en 4K-voorburst. In de stand 4K-burst kan men tot 30 minuten continu opnames maken bij 30 bps. Deze functie is net zo te gebruiken als een fotoburstmodus door de ontspanknop ingedrukt te houden. In de stand 4K-burst (Start/Stop) start men het maken van opeenvolgende foto’s door één keer op de ontspanknop te drukken. Het foto’s maken stopt wanneer men voor de tweede keer op de knop drukt. Deze functie is geschikter voor opnamemogelijkheden waar bij je langer moet wachten. De stand 4K-voorburst legt automatisch 30 frames vast de seconde voor én na het indrukken van de ontspanknop. Men heeft dus 60 kansen om het perfecte moment vast te leggen. Met zowel de 4K-burst modus als de 4K-burst (Start/Stop) modus is het mogelijk in één keer bijna 30 minuten aan beelden vast te leggen zodat er tienduizenden beeldmogelijkheden zijn in verschillende beeldverhoudingen, te weten: 3840 x 2160 (16:9), 3328 x 2496 (4:3), 3504 x 2336 (3:2) en 2880 x 2880 (1:1).

Filters

Het aantal creatieve functies dat in de GX9 is ingebouwd is talrijk. Nieuw is de mogelijkheid om tegelijkertijd foto’s te maken met én zonder creatief filter. De camera telt maar liefst 22 filters, te weten Expressief, Retro, Vroeger, Overbelichting, Donker, Sepia, Zwart-wit, Dynamisch zwart-wit, Ruw zwart-wit, Zacht zwart-wit, Expressieve indruk, Hoge dynamiek, Kruisproces, Speelgoedcamera effect, Speelgoedcamera levendig, Bleach bypass, Miniatuureffect, Zachte focus, Fantasie, Sterfilter, Kleuraccent en Zonneschijn. Expressief versterkt de kleuren en geeft opnamen een popart-effect, Retro vervaagt de foto voor een ouderwetse indruk, Vroeger geeft het beeld een zachte en nostalgische uitstraling en Overbelichting zorgt voor een heldere uitstraling. Donker geeft het beeld een donkere uitstraling en Sepia geeft het te maken beeld een nostalgisch sepia-effect. De diverse zwart-wit effecten zorgen voor opvallende zwart-witbeelden, Expressieve indruk levert een beeld op met sterke contrasten en Hoge dynamiek zorgt voor een optimale helderheid in zowel de donkere als de heldere delen. Kruisproces geeft foto’s een opvallend kleureffect en bij gebruik van beide speelgoedcamera-effecten lijkt het op een opname uit een speelgoedcamera. Bleach bypass verhoogt het contrast en verlaagt de verzadiging voor een sober, rustig beeld en Miniatuureffect wekt de indruk van een kijkdoos. De effecten Zacht focus en Fantasie zorgen voor een dromerige sfeer en Sterfilter verandert lichtpunten in sterretjes. Met Kleuraccent kunt u een specifieke kleur accentueren en andere kleuren vervagen. Zonneschijn voegt invallend zonlicht aan een foto toe.

Bracketing

Oranje, gele, rode en groene kleurenfilters waren vroeger erg populair bij zwart-witfotografie. De GX9 beschikt bij het maken van zwart-witopnamen over deze filters. Zo kunt u bijvoorbeeld een roodfilter gebruiken om karakter te geven aan de lucht bij een landschapsopname of een groenfilter om een portretopname extra aan te zetten. Veel van de in de GX9 aanwezige filters zijn ook te gebruiken tijdens het maken van video-opnamen. Vermeldenswaard is verder de optie Panorama waarmee panoramabeelden kunnen worden gemaakt. Voor nog meer creatieve vrijheid zijn de functies Focus Bracketing en Aperture Bracketing toegevoegd. Met Focus Bracketing kunnen maximaal 999 foto’s worden gemaakt met verschillende brandpuntsafstanden. Met Aperture Bracketing kunnen meerdere opnames gemaakt worden met een verschillende scherptediepte. Gebruikers kunnen achteraf de opname kiezen met de beste scherpstelling of de meest geschikte scherptediepte. De GX9 biedt ook geavanceerde modi, zoals Multi Exposure en Time Lapse Shot/Stop Motion Animation. De GX9 beschikt verder over een ingebouwde, opklapbare flitser (richtgetal 6) waarmee men eventueel, bijvoorbeeld bij het schieten van een portret in de volle zon, kan inflitsen. Kortom, de GX9 beschikt over voldoende creatieve opties om beelden met een geheel eigen sfeer te kunnen maken.

Praktijk

De body van de Panasonic Lumix DMC-GX9 bestaat uit een gegoten frame van magnesiumlegering in geheel zwart of met een zilverkleurige topplaat. Dit maakt de DMC-GX9 tot een uiterst degelijke camera. Dit merkt men zodra men de camera ter hand neemt. Een lichte uitstulping aan de rechterkant zorgt voor een goede handligging. De GX9 is iets kleiner dan zijn voorganger. Het ontwerp doet op geen enkele manier denken aan een reflex, maar oogt als een klassieke meetzoekercamera. Aan elk onderdeel van de fotocamera is veel aandacht besteed, niet alleen aan hoe hij eruitziet, maar ook aan hoe hij aanvoelt. Fotograferen met de Lumix DMC-GX9 is ons zeer goed bevallen. De camera ligt goed in de hand en de bedieningsknoppen zijn goed gepositioneerd. Ondanks de krachtige en talrijke creatieve functies is het aantal bedieningsknoppen beperkt gebleven. De ontspanknop, functiekiezer, twee draaiknoppen, een multi-selector en diverse knoppen aan de achterkant van de body zijn goed gepositioneerd. Aan drie knoppen (Fn1, 2 en 3) kan men zelf eventueel een andere functie toekennen. Schakelen tussen automatisch (AF) en handmatige scherpstelling (MF) gaat via een schakelaartje bij de duim en een belichtingscompensatie kan door het draaiwiel bovenop de body worden toegepast. Al met al is de bediening van de GX9 redelijk intuïtief en kwamen we niet voor verrassingen te staan.

Beeldkwaliteit

De Panasonic Lumix DMC-GX9 heeft een 21,77-megapixel beeldsensor, waarvan er effectief 20 miljoen pixels worden gebruikt. Dat resulteert in beelden met een maximale resolutie van 5184×3888 (L) pixels. Er kan ook gekozen worden voor lagere resoluties, te weten 3712×2784 (M) en 2624×1968 (S) pixels, evenals diverse 3:2, 16:9 en 1:1 beeldformaten. De camera slaat de gemaakte beelden op in JPEG, RAW of JPEG+RAW. Voor wat betreft JPEG-compressie kan men kiezen uit de standen Standaard en Fijn. De beelden worden opgeslagen in JPEG-, RAW- en JPEG+RAW-formaat op een Secure Digital-geheugenkaart. Voor wat betreft kleurruimte ondersteunt de Lumix GX9 de kleurruimten sRGB en Adobe RGB. Verder kan er gekozen worden uit de kleurweergaven Standaard, Levendig, Natuurlijk, Zwart-wit, L.Zwart-Wit, L.Zwart-wit D, Landschap, Portret en Custom. Via deze laatstgenoemde optie kan men zelf een kleurmodus aanmaken en opslaan.

Kleurstanden

Zoals altijd hebben we de verschillen gemeten tussen de diverse kleurstanden: de kleurstand Standaard is al redelijk verzadigd, terwijl de stand Levendig fiks verzadigd is. De stand Natuurlijk is nog altijd licht verzadigd en de standen Landschap en Portret zijn weer aan de verzadigde kant. In de stand Landschap ligt het accent op blauw en groen en de stand Portret is geoptimaliseerd voor huidtinten. Elke kleurweergave kan overigens voor wat betreft contrast, scherpte, ruisreductie en verzadiging (+/-5) aan de eigen smaak aan worden gepast.

Beelduis

Bij ISO-waarden van 200 tot en met 1600 is de opnamekwaliteit zeer goed tot goed. Daarboven neemt de hoeveelheid ruis weliswaar toe, maar zelfs beelden gemaakt op de stand ISO 6400 zijn – zeker als men in RAW fotografeert – na gebruik van een ruisonderdrukkingsprogramma nog altijd zeer goed bruikbaar. De automatische witbalansfunctie deed zijn werk goed. Onze moeilijke testopstelling leverde geen problemen op. Wij hebben onze JPEG-testopnamen gemaakt in de hoogste resolutie met compressiestand Fijn. Voor wat betreft kleurruimte hebben we gebruik gemaakt van sRGB. Daarnaast hebben we veelal de kleurstanden Standaard en Levendig gebruikt. Bekijk de testbeelden en oordeel zelf. Klik op een beeld om door de beelden te bladeren.

Testbeelden

Conclusie

www.pixelmania.nlDe Panasonic Lumix DMC-GX9 is net als zijn voorganger een heerlijke camera om mee te werken. De camera levert fraaie beelden, de creatieve mogelijkheden zijn talrijk en de 4K-videokwaliteit is uitstekend. Kortom, het is een veelzijdige systeemcamera, die mede dankzij het ontbreken van een low-pass filter nu nog beter kan concurreren met camera’s met een APS-C-formaat beeldsensor. Voeg daarbij het royale aanbod uitstekende Micro Four Thirds-objectieven en ook de meest veeleisende fotograaf kan met deze camera prima uit de voeten. Minpuntje is het ontbreken van een losse acculader, maar verder niets dan lof. Op basis van de hoogwaardige body en de prima beeld- en videokwaliteit is een Pixelmania Award dan ook dik verdiend. De huidige winkelprijzen variëren van € 799,- (alleen body) tot € 1.199,- (body met 14-140 mm zoomlens). Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.panasonic.nl.