ComputerComputer
Door 8 juni 2018 Lees verder →

Sony A7 III

Sony heeft met de A7 III full-frame systeemcamera een aantrekkelijke opvolger van de populaire A7 II op de markt gebracht. Dit nieuwe model is uitgerust met een 24,2-megapixel back-illuminated Exmor R CMOS-beeldsensor. De A7 III levert hoogwaardige 4K-videokwaliteit, een breed dynamisch bereik tot 15 stops bij een lage ISO-gevoeligheid en kan snel fotograferen met maximaal 10 bps in combinatie met maar liefst 693 fasedetectie scherpstelpunten die 93% van het beeld dekken evenals 425 contrast-AF-punten. Dankzij deze eigenschappen en de compacte behuizing is de A7 III een veelzijdig stuk gereedschap voor alle soorten beeldmakers. Wij namen de proef op de som.

De Full-frame 24,2-negapixel Exmor R CMOS-beeldsensor is gekoppeld aan een nieuwe, verbeterde BIONZ X-verwerkingssensor en een front-end LSI die de algehele prestaties maximaliseert en resulteert in een verwerkingssnelheid die 1,8 keer sneller is dan van de A7 II. Deze krachtige componenten werken samen om de camera in staat te stellen met hogere snelheden te fotograferen en tegelijkertijd een royaal ISO-bereik van 100-51200 (uitbreidbaar tot 50-204800 ISO voor stilstaande beelden) en een algehele 1.5-stop verbetering van de beeldkwaliteit mogelijk te maken. De camera beschikt over een breed dynamisch bereik tot 15 stops bij lage gevoeligheid. Daarnaast zijn diverse vernieuwingen toegepast voor een nauwkeurigere kleurreproductie van huidtinten. De A7 III heeft een 14-bits RAW output zelfs tijdens het fotograferen in de stille of continue modus. Het 5-assig in-body beeldstabilisatiesysteem van de A7 III is afgestemd op de beeldsensor en is in staat met 5,5 stops te compenseren

AF-snelheid

De A7 III is uitgerust met snellere AF-prestaties ten opzichte van de A7 II. De nieuwe camera heeft 425 contrast-AF-punten die werken met 693 fasedetectie AF punten. Deze innovatie is overgenomen van het A9-model. Dit AF-systeem dekt ongeveer 93% van het frame, waardoor een betrouwbare scherpstelling en tracking mogelijk is zelfs bij snel bewegende objecten. AF reactie- en trackingsnelheid zijn sterk verbeterd ten opzichte van de voorganger: bijna 2x de focussnelheid in low-light condities en 2x tracking snelheid dankzij de snellere sensoruitlezing. Dit resulteert in een betrouwbaar scherpstelsysteem met een hoge precisie en nauwkeurigheid. De veelgeprezen Eye AF-functie is ook beschikbaar in deze nieuwe camera (ook in AF-C modus). De AF optie is uitermate doeltreffend in situaties waarin het model zich omdraait of naar beneden kijkt. Overige verbeteringen op het gebied van focusflexibiliteit zijn de beschikbaarheid van autofocus in de vergrootglasmodus (Focus Magnifier Mode), ondersteuning van Eye AF bij het gebruik van A-mount lenzen, een AF On-knop, een joystick voor het snel verplaatsen van focuspunten en flexibele functies voor aanraakscherpstelling.

AF/AE-tracking

De vernieuwde beeldprocessor van de A7 III maakt opnamen in 24,2-megapixel in 10 beelden per seconde mogelijk en is uitgerust met een nauwkeurige AF/AE-tracking voor maximaal 177 JPEG / RAW-beelden of 89 ongecomprimeerde RAW-beelden. Deze supersnelle 10 bps-modus is beschikbaar met een mechanische sluiter of een volledig geluidloze opname. De camera kan ook continu opnemen met maximaal 8 beelden per seconde in de Live View-modus met een minimale vertraging in de zoeker of op het LCD-scherm. Dankzij deze opties kunnen zelfs snel bewegende onderwerpen en vluchtige momenten nauwkeurig en gedetailleerd worden vastgelegd. Bij het opslaan van burstbeelden naar de geheugenkaart zijn belangrijke camerafuncties gewoon te bedienen. Gebruikers hebben bijvoorbeeld toegang tot de knoppen Fn (Functie) en Menu, fotoweergave en verschillende andere opties, waaronder fotobeoordeling en functies voor het sorteren van beelden op locatie. Als een opnamelocatie wordt verlicht door TL-verlichting of ander kunstlicht kan de antiflikkering-functie geactiveerd worden. De A7 III detecteert vervolgens automatisch de frequentie van de verlichting en past de sluitertijd aan.

4K videokwaliteit

De A7 III is ook inzetbaar als videocamera en biedt 4K-videoopnamen (3840 x 2160 pixels) over de hele breedte van de full-frame beeldsensor. Bij opnamen in Super 35 mm gebruikt de camera uitlezing van elke pixel zonder pixel binning resulterend in 2.4x de data voor 4K beelden. De camera kan dit oversamplen – zodat hoogwaardig 4K-beeldmateriaal met uitzonderlijk veel details en diepte geproduceerd wordt. Het nieuwe HLG-beeldprofiel (Hybrid Log-Gamma) op de A7 III ondersteunt een rechtstreekse HDR-workflow, waardoor HDR (HLG)-compatibele tv’s levensechte 4K HDR-beelden kunnen afspelen. Verder zijn zowel S-Log2 en S-Log3 beschikbaar voor meer kleurgradatie. Ook kan de camera Full HD op 120 bps met maximaal 100 Mbps opnemen, waardoor het beeldmateriaal kan worden bewerkt in 4x of 5x slow-motion videobestanden in Full HD-resolutie met AF-tracking. De A7 III bezit tal van verbeterde functies die als eerste werden toegepast in de A9 en vervolgens in de A7R III, waaronder twee SD-card slots met ondersteuning in één slot voor UHS-II-SD-geheugenkaarten. De batterijlevensduur is ook aanzienlijk verlengd. De camera is ook voorzien van de functie Mijn menu, waarin maximaal 30 menuopties kunnen worden vastgelegd en onmiddellijk worden opgeroepen wanneer ze nodig zijn. Verder kunnen gebruikers met de bedieningselementen van de camera hun foto’s beoordelen met sterren, voor eenvoudiger afspelen en beoordelen, en de eerste drie tekens van alle fotobestanden bewerken. Daarnaast heeft de gebruiker de keuze uit in totaal 81 functies die kunnen worden toegewezen aan 11 aanpasbare knoppen, en is de camera stof- en waterbestendig.

Zoeker

De A7 III is voorzien van een XGA OLED Tru-Finder met hoge resolutie en hoog contrast met circa 2,3 miljoen dots voor een uiterst nauwkeurige, levensechte reproductie van details. Ook zijn de beeldkwaliteitsinstellingen Standaard en Hoog zowel beschikbaar voor de zoeker als de monitor. Naadloze bestandsoverdracht naar een smartphone, tablet, computer of ftp-server via Wi-Fi behoort eveneens tot de mogelijkheden, net als het gebruik van de SuperSpeed USB (USB 3.1 Gen 1) USB Type-C-aansluiting voor extra flexibiliteit qua voeding en voor hogere overdrachtssnelheid als de camera is aangesloten. Bij de A7 III wordt ook het nieuwe softwarepakket Imaging Edge van Sony geleverd, waarmee de creatieve mogelijkheden van het hele opnameproces — van voorbewerking tot nabewerking — worden uitgebreid. Sony Imaging Edge bestaat uit de drie pc-toepassingen, te weten Remote, Viewer en Edit. Deze kunnen gratis worden gedownload en bieden ondersteuning voor Live View-opnamen op afstand en RAW-ontwikkeling. In de nieuwste versie 1.1 zijn verschillende verbeteringen doorgevoerd. Zo is de gegevensoverdracht bij een bekabelde aansluiting op een pc 10% sneller en is de reactiesnelheid voor bewerking van RAW-beelden circa 65% hoger. De camera is tevens compatibel met E-mount accessoires van Sony, waaronder de batterijlader BC-QZ1 en de verticale handgreep VG-C3EM.

Beeldstabilisatie

De A7 III bevat een 24-megapixel full-frame Exmor CMOS beeldsensor, die ook over vijf assen kan bewegen om onverwachte bewegingen van de camera te compenseren. Deze in de camera ingebouwde optische 5-assige beeldstabilisatie detecteert en corrigeert bewegingen van de camera langs 5 assen voor foto- en video-opnames, inclusief schuine bewegingen (helling en verdraaiing), die vaak gemaakt worden bij opnames met een telelens, horizontale en verticale bewegingen (langs de X- en Y-as) die beter zichtbaar worden naarmate opnames meer uitvergroot worden, en rollende bewegingen, die vaak van invloed zijn op opnames ’s nachts of bij het maken van video-opnames. De full-frame beeldsensor beweegt mee om dit soort bewegingen van de camera te compenseren. Voor foto’s is de stabilisatie gelijk aan een tot 4,5 stops snellere sluitersnelheid voor correctie. Er kunnen vanuit de hand opnames bij weinig licht gemaakt worden met lagere sluitersnelheden, die meer creativiteit en mobiliteit mogelijk maken zonder dat een statief nodig is. De ingebouwde beeldstabilisatie in de camera werkt ook in combinatie met E-mount lenzen zonder Optical SteadyShot (OSS). Ook voor A-mount lenzen (gebruikt met een optionele bevestigingsadapter, zoals LA-EA4 or LA-EA3), wordt het bewegen van de camera gecompenseerd langs 5 assen in de body van de camera. Zo kunnen gebruikers met de A7 III het beste halen uit diverse lenzen. U kunt het gecorrigeerde beeld onmiddellijk bekijken op het LCD-scherm achterop de camera of in de elektronische zoeker, zodat u nauwkeurig kunt kaderen en scherpstellen, zelfs als u een telelens of macrolens gebruikt.

Foto-effecten

De A7 III bezit een aantal in de camera ingebouwde foto-effecten. Ten opzichte van de A7 II zijn het er iets minder en ook de mogelijkheid om Playmemories Camera Apps te gebruiken ontbreekt, maar dat is wat ons betreft niet zo een gemis. Men kan op de A7 III kiezen uit de volgende foto-effecten: Speelgoedcamera, Hippe kleuren, Posterisatie, Retrofoto, Zachte felle kleuren, Deelkleur, Hoog contrast monochroom en Monotoon met rijke tonen. Verder kan men onder de noemer Creatieve stijl kiezen uit diverse kleurweergaven en scène-instellingen, te weten Standaard, Levendig, Neutraal, Doorzichtig, Diep, Licht, Portret, Landschap, Zonsondergang, Nachtscène, Herfstbladeren, Zwart-wit en Sepia. Veel effecten kan men veel gemakkelijker achter de computer in Photoshop of een ander beeldbewerkingsprogramma toepassen, maar dat geldt niet voor allemaal. We zijn vooral gecharmeerd van de HDR-functies waarmee men beelden kan maken met een hoger dynamisch bereik. Ook erg leuk is het foto-effect Deelkleur waarmee men een zwart-witfoto kan maken waarin nog één kleur aanwezig is. Er kan daarbij gekozen worden uit de kleuren rood, groen, blauw en geel. Hieronder een voorbeeld van een beeld gemaakt met het foto-effect Deelkleur waarin alleen de kleur rood zichtbaar is en de rest zwart-wit.

Praktijk

De A7 III oogt dankzij de afgeronde hoeken eigenlijk wel elegant en ligt dankzij de royale handgreep prima in de hand. Aan de achterzijde zit rechts van het LCD-kleurenscherm een kleine verdikking waartegen de duim kan worden geplaatst. De body met accu en geheugenkaart weegt circa 650 gram en als we er een standaard 24-105mm zoomlens op zetten dan weegt het geheel ruim 1,3 kg. Dat is voor een full-frame camera alleszins redelijk, maar zeker niet echt licht te noemen. De kwaliteit van het kantelbare 3 inch LCD-scherm is prima en de kwaliteit van de elektronische zoeker uitstekend. Op het LCD-scherm en in de zoeker kan tijdens het fotograferen een live histogram zichtbaar worden gemaakt, wat zeker nuttig is om onder moeilijke lichtomstandigheden tot een goede belichting te komen. Ook het ingebouwde raster – in het menu aangeduid met de merkwaardige naam stramienlijn – is nuttig. De body beschikt verder over een programmaknop, belichtingscompensatieknop, twee draaiwielen, AF-joystick, multi-selector en diverse knoppen. De aan/uit-schakelaar zit onder de ontspanknop. De AF-joystick is een hele vooruitgang ten opzichte van voorgaande modellen. Ook handig is het feit dat men aan een aantal knoppen zelf een functie kan toekennen. Door het toevoegen van bijvoorbeeld de functie Foto-effect aan knop C1 en de functie Creatieve stijl aan knop C2, heeft men alle creatieve functies altijd binnen handbereik, prima!

Menu’s

Via een druk op de knop Menu komt u in een scherm met zes verschillende submenu’s. Eventueel kan men dit menu ook in tegelvorm zichtbaar maken. Via de eerste optie Kwaliteit/beeldformaat kan men onder andere de beeldkwaliteit, transportfunctie, flitser , scherpstelgebied, lichtmeetfunctie, kleurruimte enzovoort instellen. Via de tweede optie Film kan alle instellingen doe met betrekking tot het videoformaat. In het menu netwerk vindt men alle instellingen betreffende de NFC- en WiFi-functies en het menu Afspelen biedt toegang tot alle relevante functies voor het bekijken en in de camera bewerken van beelden. Het menu Instellingen biedt toegang tot een groot aantal functie-instellingen. Hier kan men onder andere de taal, datum en tijd instellen en de geheugenkaart formatteren. In Mijn Menu kan men veelgebruikte functies plaatsen zodat ze vlotter toegankelijk zijn. Al met al een erg overzichtelijke en gebruiksvriendelijke menustructuur. Een aantal essentiële instellingen – denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van de ISO-waarde, transportmodus en belichtingscompensatie – zijn via knoppen en draaiwielen direct vlot buiten het menu om instelbaar.

Beeldinstellingen

De Sony A7 III bezit een 24,3-megapixel full-frame beeldsensor, waarvan er effectief 24 miljoen pixels worden gebruikt. Dat resulteert in beelden met een maximale resolutie van 6000×4000 (L) pixels. Lagere resoluties zijn eveneens beschikbaar, zoals 3936×2624 (M) en 3008×2000 (S) pixels. Naast deze 3:2 beeldstanden zijn er ook drie 16:9 breedbeeldstanden beschikbaar en bij gebruik van een APS-C objectief krijgt men automatisch een kleiner beeldbestand. Voor wat betreft compressie kan er gekozen worden uit de instellingen Standaard, Fijn en extra fijn. De beelden worden opgeslagen in JPEG-, RAW- en JPEG- en RAW-formaat op een Secure Digital-geheugenkaart. De A7 III kan maximaal circa 10 beelden per seconde in volledige resolutie vastleggen. Voor wat betreft kleurruimte ondersteunt de A7 III de kleurruimten sRGB en Adobe RGB. Verder kan er gekozen worden uit een aantal kleurstanden, te weten Standaard, Levendig, Neutraal, Portret, Landschap en Zwart-wit. Elke kleurstand kan voor wat betreft contrast, verzadiging en scherpte (+/-3) aan de eigen smaak aan te passen. De camera ondersteunt ISO-waarden van 50 tot en met 204800 ISO.

Beeldkwaliteit

Wij hebben onze JPEG-testopnamen gemaakt in de hoogste resolutie met compressiestand Extra fijn. We hebben gebruik gemaakt van diverse objectieven. Voor wat betreft kleurweergave hebben we veelal de stand Standaard gebruikt. Zoals altijd hebben we de verschillen gemeten tussen de diverse kleurstanden: de standaardinstelling Standaard heeft een licht verzadigde kleurweergave, terwijl de stand Levendig sterk verzadigd is. De stand Neutraal is wat aan de koele kant. De standen Portret en Landschap zijn toegespitst op het goed weergeven van respectievelijk huid en landschappen. Ook deze standen zijn respectievelijk licht en stevig verzadigd. Maar niet getreurd, want elke kleurweergave is voor wat betreft contrast, kleurverzadiging en scherpte (+/-3) aan te passen.

Kleurstanden

Voor wat betreft beeldruis presteert de A7 III uitstekend. Beelden tot en met 6400 ISO zijn zonder meer prima bruikbaar en boven de 6400 ISO zijn de beelden vaak na enige bewerking ook nog bruikbaar. De allerhoogste ISO-standen zouden we wel zoveel mogelijk proberen te vermijden.

Beeldruis

De automatische witbalansfunctie deed zijn werk goed. Onze moeilijke testopstelling werd goed vastgelegd. Scherpte en contrast zijn prima en eventueel ook in de camera aan de eigen smaak aan te passen. Al met al levert de A7 III zeer fraaie 24-megapixel beelden. Bekijk onderstaande testbeelden en oordeel zelf.

Testbeelden

Conclusie

www.pixelmania.nlDe A7 III combineert het beste wat Sony op dit moment op het gebied van systeemcamera’s te bieden heeft: een uitstekende beeldkwaliteit, snelheid en een plezierige ergonomie. De Sony A7 III is verkrijgbaar als losse body (adviesprijs € 2.299,-) en in diverse kits. Een prima combinatie is wat ons betreft een A7 III body met het 24-105 mm/F4 zoomobjectief (circa € 3.650,-). De Sony A7 III is een van de beste full-frame camera’s die op dit moment verkrijgbaar zijn. Op basis van de uitstekende beeldkwaliteit en het prima gebruiksgemak is een Pixelmania Award dan ook op zijn plaats. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.sony.nl.