ComputerComputer
Door 22 juni 2018 Lees verder →

Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 50-200mm F2.8-4.0 ASPH Power O.I.S.

Panasonic heeft met de Leica DG Vario-Elmarit 50-200mm F2.8-4.0 ASPH Power O.I.S. een lichtsterk 4x telezoomobjectief op de markt gebracht. Met een zoombereik van 100-400mm in kleinbeeldformaat is dit objectief ideaal voor elk onverwacht fotomoment, thuis en onderweg. Wij hebben dit nieuwe telezoomobjectief uitgebreid getest op een Panasonic Lumix DMC-GX9.

Op een Micro Four Thirds systeemcamera heeft dit zoomobjectief een vergelijkbaar zoombereik van 100-400mm (kleinbeeld equivalent) en een diagonale beeldhoek van 24 tot 6,2 graden. Het zoomobjectief weegt circa 655 gram en dat is lekker licht voor een 4x telezoomobjectief. De diameter van het objectief is circa 7,6 cm, de lengte 13,2 cm, de filtermaat 67 mm en de kortste scherpstelafstand bedraagt 75 cm. Het kleinste diafragma bedraagt F22. De lensconstructie telt 21 elementen in 15 groepen met twee asferische lenselementen, twee UED (Ultra Extra-Low Dispersion) lenselementen, twee ED (Extra-low Dispersion) lenselementen en één UHR (Ultra High Refractive-Index) lenselement. Dit laatste element zorgt voor een uniforme beeldkwaliteit van het midden naar de randen van het objectief. De ED- en UED-lenzen corrigeren chromatische aberratie en zorgen zo voor scherpe en contrastrijke beelden. Alle lenselementen zijn voorzien van de speciale Nano Surface Coating van Leica om dubbelbeelden (ghosting), lichtvlekken en schitteringen (flare) tegen te gaan. De negen lamellen van het diafragma vormen een cirkelvormige opening en zorgen voor de achtergrondonscherpte (bokeh). Een inwendig scherpstelsysteem met stappenmotor draagt zorg voor optimale autofocusprestaties. Het objectief beschikt verder over een vergrotingsfactor van 0,25x voor close-up-opnames (0,5 vergeleken met full-frame) en de geïntegreerde Power O.I.S. compenseert kleine handbewegingen. De lens is tevens compatibel met Lumix G camera’s die beschikken over het door Panasonic ontwikkelde Dual I.S. stabilisatiesysteem. De standaard meegeleverde zonnekap en lensdop zijn van kunststof. Een buidel om het objectief in op te bergen wordt eveneens meegeleverd.

Prestaties

De met dit zoomobjectief gemaakte beelden hebben geen last van vertekening. Onze metingen geven in de 50mm stand een zeer geringe tonvormige vertekening (circa -0,05%) aan en na inzoomen gaat deze tonvormige vertekening langzaam over in een zéér lichte kussenvormige vertekening (+0,1%) in de telestand. In de meeste opnamen zal er in de praktijk weinig van deze vertekeningen te zien zijn. In onderstaande beelden is het royale zoombereik in beeld gebracht.

50mm                                                        200mm

Ook op het gebied van scherpte presteert dit telezoomobjectief goed. Bij volle lensopening is het beeld in de 50mm stand aan de randen wel wat zachter, maar in het centrum zeer scherp. Na diafragmering neemt de scherpte in het midden nog iets toe om vanaf F5.6 langzaam weer af te nemen. Het zoomobjectief presteert het meest optimaal in de 50 en 100mm standen op F4.0 en in de 150 en 200mm standen op F5.6. Zoals altijd bij een dergelijk zoomobjectief is de scherpte in uiterste telestand minder dan in de andere standen. Van chromatische aberratie (paarse randjes langs randen met een hoog contrast) is nauwelijks sprake. Mocht er sprake van zijn, dan is een en ander in Photoshop eventueel eenvoudig te corrigeren. De vignettering of lichtafval bedraagt in de uiterste hoeken in de groothoekstand bij volle lensopening minder dan 1 stop en dit neemt na diafragmeren snel af om bij F5.6 helemaal te zijn verdwenen. In de uiterste telestand is er bij volle lensopening (F4.0) ook sprake van een geringe lichtafval in de hoeken, maar ook dat is vanaf F5.6 verdwenen. Dit zijn voor een 4x telezoomobjectief allemaal zeer goede waarden. Het Power O.I.S. stabilisatiesysteem zorgt daarbij minimaal voor een 2 à 3 stops extra speelruimte en in combinatie met het in de GX9 ingebouwde beeldstabilisatiesysteem heeft men zelfs 5 stops extra speelruimte. Dat is vooral in uiterste telestand (200mm) erg plezierig. De achtergrondonscherpte (bokeh) oogt in uiterste telestand dankzij de negen diafragmalamellen met afgeronde kanten goed tot zeer goed. Soms oogt het – afhankelijk van de situatie – echter iets aan de onrustige kant. Bekijk onderstaande testbeelden en oordeel zelf. Klik op een beeld om door de beelden te bladeren.

Testbeelden

Conclusie

Het Panasonic Leica DG Vario 50-200mm / F2.8-4.0 ASPH Power O.I.S. zoomobjectief kost € 1.599,-. Voor dat geld krijgt men een lekker licht en compact telezoomobjectief dat prima presteert. De beeldkwaliteit is goed en dankzij het geïntegreerde Power O.I.S. stabilisatiesysteem kan er ook bij weinig licht prima uit de hand worden gefotografeerd. De lens is tevens compatibel met Lumix G camera’s die beschikken over het door Panasonic ontwikkelde Dual I.S. stabilisatiesysteem. Dit compenseert een eventueel gebrek aan lichtsterkte prima. Het 4x zoombereik maakt een grote verscheidenheid aan opnames mogelijk. Al met al is het een zeer aantrekkelijk telezoomobjectief, dat vooral op reis zijn waarde zal bewijzen. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.panasonic.nl.

Geplaatst in: Objectieven (syscam)