Computer algemeen
Door 26 juni 2018 Lees verder →

Focus op fotografie: Nikon Autofocus

Autofocus (AF) is een misleidende term, want om goede resultaten te boeken moet u toch echt ook veel zelf doen, tenzij het u niet uitmaakt waarop de camera scherpstelt. Dat begint ermee dat u moet uitzoeken hoe de camera werkt en welke knoppen u op de camera en op het objectief moet bedienen. Al die instellingen zijn verre van vanzelfsprekend. En er komt nog veel meer bij kijken. Bij uitgeverij Van Duuren Informatica is in de serie Focus op fotografie een boek verschenen dat helemaal gewijd is aan autofocus op Nikon D-camera’s. In Focus op fotografie: Nikon Autofocus (ISBN 9789463560139) gaan auteur Dré de Man uitgebreid in op deze functie op Nikon D-reflexen.

Dit boek laat u zien hoe al die instellingen voor autofocus zijn ontstaan en waarom en hoe u ze kunt aanpassen. Het laat ook zien welk instellingen voor welk soort fotografie van belang zijn: fotografeert u een vogel, dan is dat heel anders dan het fotograferen voor een huwelijksreportage en weer anders dan het fotograferen bij een voetbalwedstrijd. Het 200 pagina’s tellende boek telt zestien hoofdstukken. Hierin komen tal van zaken aan bod, zoals De geschiedenis en werking van Nikon AF, Basisbegrippen, AF-fijnafstelling, Objectieven, Anatomie, AF-S, Groepveld-AF, Dynamische AF-veldkeuzes en tracking, Handmatig scherpstellen, Scherpstellen bij Livebeeld en video, Menu-instellingen, enzovoort. Het voorlaatste hoofdstuk is helemaal gewijd aan praktische situaties en de bijbehorende oplossingen. In het laatste hoofdstuk Bloopers passeren tot slot een aantal scherpstelfouten en hun oplossing. Tijdens het lezen van dit boek komt u er ook achter dat u zeker niet alle instellingen hoeft te gebruiken. Vaak volstaat het een paar sets te maken, bijvoorbeeld met behulp van geheugenbanken met persoonlijke instellingen. Al met al geeft dit informatieve boek antwoord op veel AF-vragen en wanneer u zich alle kennis eigen hebt gemaakt dan zullen uw foto’s ook veel beter (lees: scherper) worden. Het kost € 29,99 en is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com. Aanbevolen!

Geplaatst in: Boeken