Computer algemeen
Door 9 april 2018 Lees verder →

Nikon D3400

Nikon heeft met de D3400 een nieuw instapmodel voor amateurfotografen op de markt gebracht. Deze in zwart of rood uitgevoerde reflex heeft een DX-formaat CMOS-beeldsensor met 24,7 miljoen pixels, het Nikon Expeed 4 beeldverwerkingssysteem, een 11-punts autofocussysteem én SnapBridge-functionaliteit. Verdere kenmerken zijn een Full HD-videofunctie, 100-25600 ISO-bereik, ingebouwd anti-stofsysteem, onderwerpherkenningssysteem en diverse ingebouwde beeldbewerkingsfuncties. Wij voelden de Nikon D3400 uitgebreid aan de tand.

De Nikon D3400 bezit een 24,7-megapixel CMOS-beeldsensor in DX-formaat met de afmetingen 23,5×15,6 mm. We hebben de reflex getest met het AF-P Nikkor 18-55mm F3.5-5.6 G VR zoomobjectief. De verlengingsfactor is de voor het DX-formaat gebruikelijke 1,5x, wat betekent dat dit kitobjectief zich op de D3400 gedraagt als een 27-83 mm zoomobjectief. De D3400 beschikt verder over het inmiddels vertrouwde Expeed 4 beeldverwerkingssysteem van Nikon. Het ISO-bereik loopt van 100 tot en met 25600 ISO. De camera beschikt verder over DDL-lichtmeting met een 420-pixels RGB-sensor en een 11-punts autofocussysteem. Al deze zaken moeten zorgen voor een nauwkeurige autofocus, belichting en witbalans. De D3400 is de eerste amateurreflex van Nikon die uitgerust is met SnapBridge. Hierdoor is deze reflex uitermate geschikt voor mensen die van het maken van foto’s met hun smartphone over willen stappen naar meer serieuze fotografie, maar die hun beelden wel graag willen blijven delen via hun smartphone of tablet. Nikon’s SnapBridge maakt gebruik van Bluetooth low energy-technologie (BLE) waarmee een continue verbinding met een laag stroomverbruik gehandhaafd wordt tussen camera en smartphone of tablet. Gebruikers van de Nikon D3400 kunnen foto’s automatisch tijdens de opname synchroniseren, waar ze zich ook bevinden. Als ze vervolgens op het met de camera verbonden smartapparaat kijken, zijn de foto’s daar beschikbaar en gereed om direct te worden bewerkt en/of gedeeld.

LCD-kleurenscherm

De Nikon D3400 bezit een vast 3 inch LCD-kleurenscherm met een resolutie van 921.000 beeldpunten. Standaard worden op dit scherm de nodige camera-instellingen getoond. Door te drukken op de knop Info (linksonder op de body) kan men vlot de nodige instellingen wijzigen. Voor echte beginners heeft de D3400 een zogeheten Hulpstand. Zet de programmaknop op Guide en er verschijnt een scherm dat laat zien hoe u in enkele eenvoudige stappen schitterende resultaten kunt bereiken. Voorbeeldafbeeldingen en duidelijke instructies helpen de gebruiker om de best mogelijk foto’s en films te maken. De D3400 beschikt uiteraard ook over een Live View-modus. Om in deze stand automatisch scherp te kunnen stellen beschikt de reflex over contrastdetectie. Hierbij maakt de camera gebruik van het contrast in het beeld om scherp te stellen. Via de zoomknoppen links van het LCD-kleurenscherm kan eventueel ook nog worden in- en uitgezoomd om de scherpte te controleren. Dat is onder andere handig bij macrofotografie. De speciale Live View-schakelaar is dusdanig achterop de body gepositioneerd dat deze met de duim gemakkelijk te bereiken is. Hierdoor is het systeem gemakkelijk te activeren en weer te deactiveren. Prima! Overigens zou een kantelbaar LCD-scherm de camera nog aantrekkelijker maken.

Opnamemenu

De meeste essentiële camera-instellingen kan men vlot via de Info-knop bereiken en wijzigen. In het Opnamemenu zijn nog meer zaken in te stellen. Het menu telt vijf tabs, te weten Weergavemenu, 0pnamemenu, Setup-menu, Retoucheermenu en Recente instellingen. In het Weergavemenu vindt u opties met betrekking tot het weergeven van de gemaakte beelden. In het Opnamemenu kunnen zaken als beeldkwaliteit, beeldformaat, witbalans, vertekeningscorrectie, Picture Control en dergelijk worden ingesteld. In het Setup-menu kan men tal van camera-instellingen aanpassen en het Retoucheermenu biedt opties om gemaakte opnamen eventueel in de camera te bewerken. Zo kan men onder andere een gemaakt beeld bijsnijden, het formaat wijzigen, een rode-ogencorrectie uitvoeren, het beeld rechtzetten, een vertekeningscorrectie toepassen of een filter toepassen. Bij het laatste heeft men de keuze uit een skylight-, warm-, ster- en softfocus-filter. Jammer, dat een Neutral Density (ND) verloopfilter ontbreekt. In het laatste menu kan men in een oogopslag zien wat men recent heeft gewijzigd aan de camera-instellingen. Als men zijn camera eenmaal naar eigen wens heeft ingesteld, dan heeft men deze menu’s veelal niet meer nodig, want de meest belangrijke instellingen kan men oproepen via de Info-knop.

Beeldfuncties

De Nikon D3400 beschikt over drie lichtmeetmethoden, te weten matrix-, centrumgerichte- en spotmeting. Via de optie Picture Control kan men de eigenschappen van JPEG-beelden beïnvloeden. De stand Picture Control kent zes waarden: Standaard, Neutraal, Levendig, Monochroom, Portret, Landschap en Gelijkmatig. Deze opties zijn eventueel allemaal aan de eigen smaak aan te passen voor wat betreft verscherping, lokaal contrast, contrast, helderheid, verzadiging en tint. De functie Actieve D-Lighting past het contrast tussen de lichte en donkere delen van het beeld aan door plaatselijk tooncorrecties toe te passen tijdens het maken van de opname. Het verloren gaan van details, bijvoorbeeld bij opnamen die zijn gemaakt in situaties met een hoog contrast, wordt hiermee volgens Nikon voorkomen. Een andere handige beeldinstelling in het Opnamemenu is Ruisonderdrukking. Dit voorkomt bij lange tijdopnamen dat er teveel beeldruis zichtbaar wordt. Met de optie Vignetteringscorrectie wordt lichtafval in de hoeken automatisch gecorrigeerd en met Automatische vertekeningscorrectie wordt een mogelijke ton- of kussenvormige vertekening van het objectief gecompenseerd. De eerste functie heeft drie standen, te weten Hoog, Normaal en Laag. Het is per objectief een kwestie van uitproberen om de beste stand te vinden.

Filminstellingen

Zoals zoveel moderne reflexen kan men met de D3400 naast fotograferen ook videoclips opnemen. Door de mogelijkheid verschillende objectieven te gebruiken kunt u een geheel eigen wending aan uw filmprojecten geven. Ook kunt u voordat u gaat filmen de emotionele impact van de filmopnamen vergroten met behulp van de Picture Control instellingen. Met de filmfunctie van de D3400 kunt u videoclips in Full HD (1920×1080 met 60, 50, 30, 25 en 24 bps) met stereogeluid opnemen. Via de optie Filminstellingen in het Opnamemenu kan de gewenste filmkwaliteit worden ingesteld. Er kan worden gekozen voor het beeldformaat 1280×720 (60 en 50p). Via de menuoptie Microfoon kan de gevoeligheid van de (ingebouwde of externe) microfoon automatisch of handmatig worden ingesteld of eventueel helemaal worden uitgezet. Het maken van videoclips is verder vrij simpel: u activeert de Live View-optie via de Lv-knop en drukt vervolgens op het rode knopje bovenop de body en uw digitale reflex maakt een video-opname! Druk nogmaals op dit knopje om de opname te beëindigen. In de praktijk kan men dus vrij vlot schakelen tussen fotograferen en videograferen. De videokwaliteit is zonder meer goed te noemen. De beelden worden in MPEG4-formaat (.MOV) opgeslagen en kunnen dankzij de aanwezige HDMI-poort direct op een Full HD-TV vanuit de camera worden afgespeeld. Via dezelfde poort kunnen uiteraard ook de gemaakte foto’s op een TV worden afgespeeld.

Praktijk

De body weegt met accu, geheugenkaart en 18-55mm kitobjectief circa 650 gram. Dat is voor een 24-megapixel reflex betrekkelijk licht. De reflex ligt dankzij de voorgevormde grip prima in de hand en ook de meeste bedieningsknoppen zijn goed gepositioneerd. Ook de AEL/AFL- en Live View-knop zijn goed bereikbaar. Ook vinden wij het prettig dat de aan/uit-schakelaar onder de ontspanknop zit en met de wijsvinger te bedienen is, in plaats van met een knop ergens achterop de body. De D3400 start lekker vlot op en ook de ontspanvertraging is dik in orde. De maximale opnamesnelheid bedraagt maximaal 6 beelden per seconde. De aanwezigheid van een pop-up flitser (richtgetal circa 7 bij 100 ISO) is een pluspunt. Voor bijvoorbeeld het inflitsen van portretten in zonlicht hoeft men nu geen aparte flitser meer mee te nemen. Het zoekerbeeld is helder en ook de ingespiegelde informatie, zoals sluitertijd, diafragma, ISO-waarde enzovoort, is in één oogopslag te zien. Kortom, de ergonomie van de D3400 is – zoals we van Nikon inmiddels wel gewend zijn – over het algemeen in orde.

Kitobjectief

Het standaard kitobjectief is het AF-S Nikkor 18-55 mm/F3,5-5,6G VR zoomobjectief. Dat is op de D3400 met zijn DX-beeldsensor een 27-83 mm zoomobjectief in kleinbeeld termen. Het is zowel in de groothoek- als in de telestand een beperkt objectief. Met 27 mm beschikt met over een matige groothoek en 83 mm is een matige telestand. Tijdens het fotograferen ervaarden we vooral de korte telestand als een tekortkoming. Een 24-105 mm zoombjectief werkt een stuk lekkerder. Dankzij de in de reflex ingebouwde functie Automatische vertekeningscorrectie presteert dit zoomobjectief alleszins redelijk. Staat deze functie uit dan meten we een kussenvormige (ruim 1%) vertekening in de groothoekstand. Vanaf 35 mm presteert het zoomobjectief prima. De hoeveelheid lichtafval bedraagt in de hoeken bij 18 mm circa 2/3 stop. Ook dat is niet echt schokkend en gemakkelijk in Photoshop te corrigeren. Kortom, een redelijk presterend kitobjectief maar ons inziens met een te beperkt zoombereik.

Beeldinstellingen

De Nikon D3400 bezit een 24,7-megapixel beeldsensor (in DX-formaat), waarvan er 24,2 miljoen pixels effectief worden gebruikt. Dat resulteert in een maximale beeldkwaliteit van 6000×4000 pixels (Groot). Er kan ook gekozen worden voor 4496×3000 (Middel) of 2992×2000 (Klein) pixels. Voor wat betreft het opslagformaat kan er worden gekozen uit JPEG en/of NEF (RAW). In de stand JPEG kan er voor wat betreft compressie gekozen worden uit de standen Basis, Normaal en Fijn. Wij hebben onze JPEG-testopnamen gemaakt in de hoogste resolutie met kleurruimte sRGB en compressiestand Fijn. oor wat betreft kleurweergave hebben we de standaardinstelling Standaard gebruikt. De instellingen voor het beïnvloeden van de beeldkwaliteit zijn overigens schier onuitputtelijk. Wie op zoek is naar een specifieke beeldweergave kan dat na enig uitproberen zeker realiseren.

Kleurstanden

Via de optie Beeldinstelling instellen kan men de kleurweergave aanpassen. Er zijn duidelijke verschillen tussen de diverse kleurstanden. Zo is de instelling Standaard enigszins verzadigd. De stand Neutraal is zeer licht verzadigd, maar de stand Levendig is ronduit stevig verzadigd. De vierde stand is Monochroom en bij de standen Portret en Landschap ligt het accent respectievelijk op huidtinten en blauwe en groene kleurtonen. De stand Gelijkmatig is redelijk neutraal, maar kon ons niet echt bekoren. De fotograaf kan overigens al deze beeldinstellingen voor wat betreft verscherping, lokaal contrast, contrast, helderheid, verzadiging en tint aan de eigen smaak aanpassen. De opnamen uit de Nikon D3400 zien er over het algemeen prima uit, met de kanttekening dat de camera bij een hoog contrast de neiging heeft om iets over te belichten. De automatische witbalans liet geen steekje vallen bij onze testopstelling: het beeld werd zonder enige zweem vastgelegd.

Beeldruis

Scherpte en contrast zijn prima en op het gebied van beeldruis presteert de D3400 zoals we inmiddels van Nikon gewend zijn: uitstekend. Beelden tot 6400 ISO zijn prima bruikbaar. Daarboven neemt de ruis toe. De hoogste standen 12800 en 25600 ISO zouden we – behalve in de kleurstand Monochroom – vermijden. Al met al levert de D3400 prima 24-megapixelbeelden. Bekijk onderstaande testopnamen en oordeel zelf.

Testbeelden

Conclusie

Nikon heeft met de D3400 een uiterst handzame digitale reflex op de markt gebracht, waarmee dankzij de SnapBridge-ondersteuning het delen van foto’s een stuk gemakkelijker is dan voorheen. Bloggers en vloggers zullen echter het vaste LCD-scherm als een minpunt ervaren. Kijken we puur naar de fotokwaliteit, dan is de resolutie met 24 miljoen pixels voor de meeste doeleinden ruimschoots voldoende en ook bij hogere ISO-waarden zijn de beelden prima bruikbaar. De 18-55mm kitlens is wat ons betreft qua zoombereik wat aan de korte kant. De Nikon D3400 heeft een adviesverkoopprijs van € 499,- (body) en € 599,- (body en 18-55 mm kitlens), maar zowel body als kit zijn onder andere op Bol.com al voor veel minder te koop. Al met al is de Nikon D3400 – zeker gezien het aantrekkelijke prijskaartje – een uitstekende instapreflex voor beginnende reflexfotografen. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.nikon.nl.

Geplaatst in: Reflexen