ComputerComputer
Door 23 april 2018 Lees verder →

Canon EOS 6D Mark II

Met de EOS 6D Mark II heeft Canon de langverwachte opvolger van de zeer populaire EOS 6D op de markt gebracht. Deze nieuwe Canon reflex is geschikt voor zowel gepassioneerde amateurfotografen als professionals en voorzien van de meest recente generatie Canon-technologieën. De Canon 6D Mark II is voorzien van een nieuwe 26,2-megapixel full-frame beeldsensor, Digic 7-processor, 45-punts AF-systeem en Dual Pixel CMOS AF-technologie. Dit alles maakt EOS 6D Mark II tot een veelzijdige full-frame reflexcamera en allround inzetbaar van reis- tot portretfotografie.

De Canon EOS 6D Mark II volgens Canon ontwikkeld aan de hand van feedback van gebruikers. Als opvolger van de EOS 6D biedt dit nieuwe model naast een groot aantal innovaties ook extra controle en flexibiliteit. De nieuwe 26,2-megapixel CMOS-beeldsensor in de EOS 6D Mark II biedt gebruikers van de Canon EOS 6D of een van de EOS-reflexen met APC-S-beeldsensor naast hogere prestaties ook een betere beeldkwaliteit. Het grotere dynamisch bereik garandeert een grotere belichtingsvrijheid en stelt gebruikers in staat hun grenzen te verleggen bij fotografie onder extreme belichtingscondities. Het ISO-bereik is uitgebreid tot 102.400 ISO en in combinatie met de nieuwste Digic 7-processor beschikt de EOS 6D Mark II over de technologie om hoogwaardige fotobestanden te produceren, ongeacht of je ’s nachts vanuit je tuin de sterrenhemel of zelfs het Noorderlicht vastlegt. Net als zijn voorganger beschikt de EOS 6D Mark II over een ingebouwde GPS-ontvanger zodat men automatisch in elke opname de bijbehorende GPS-coördinaten in de EXIF-gegevens van het beeld kan opslaan. Op die manier kan men altijd achteraf exact de plek op aarde terugvinden waar de foto is gemaakt. En dat is erg handig voor reisfotografen.

AF-systeem

Het 45-punts AF-systeem is instelbaar en maakt een veel nauwkeuriger volgen van het onderwerp mogelijk. Daarmee biedt de EOS 6D Mark II gebruikers meer controle over hun creatieve visie. De upgrade naar de EOS 6D Mark II stelt gebruikers in staat ook moeilijke scenario’s met snelle, spontane actiemomenten vast te leggen. Dankzij de verwerkingskracht van de DIGIC 7-beeldprocessor kan de EOS 6D Mark II de veranderende afstand van een onderwerp binnen het beeldveld volgen en onmiddellijk reageren. In combinatie met de snelheid van 6,5 bps opent de EOS 6D Mark II hiermee een nieuwe reeks aan mogelijkheden. Met het nieuwe AF-systeem is het nog steeds mogelijk om zelfs bij minimale verlichting het onderwerp te volgen en dit is perfect voor portretopnamen in omgevingen met afnemend licht. De gerenommeerde Dual Pixel CMOS AF-technologie van Canon garandeert niet alleen nauwkeurig volgen, maar ook vloeiend scherpstellen en kortere scherpsteltijden bij video’s. Deze kenmerken zijn een groot voordeel bij zowel macro- als productfotografie en worden ondersteund door het Live View-scherm. De EOS 6D Mark II is de eerste full-frame EOS-camera met een ingebouwde 5-assige beeldstabilisatie voor video’s en dit systeem corrigeert trillingen wanneer opnamen vanuit de hand of onderweg worden gemaakt.

WiFi

Het draai- en kantelbare LCD-touchscreen stelt gebruikers in staat met een tikje op het scherm te wisselen van scherpstelling en onder moeilijke hoeken te werken wanneer wordt gefotografeerd met een ongebruikelijk perspectief of in een menigte van mensen. De EOS 6D Mark II is de eerste Canon-camera met zowel een 4K time-lapse videomodus als een intervalmeter voor meer creatieve vrijheid bij video’s. Creatief aan de slag gaan is nu nog gemakkelijker en de 4K-resolutie is ideaal voor het haarscherp vastleggen van een sterrenhemel. De ingebouwde intervalmeter geeft gebruikers maximale vrijheid bij het editen van hun time-lapse video’s. Voor een slimmere continue verbinding met de wereld beschikt de EOS 6D Mark II over Wi-Fi en Bluetooth. Dit geeft gebruikers meer flexibiliteit bij het verzenden van beeldmateriaal naar smart devices en stelt hen in staat hun werk sneller te delen en te integreren in werkprocessen. Dankzij deze connectiviteit kunnen fotografen de camera met hun smartphone bedienen en op afstand foto’s of videoscènes vastleggen; belangrijk voor gebruikers die hun onderwerp niet willen storen, zoals een vlinder. De ingebouwde gps registreert elke locatie en stelt je in staat om bestemmingen automatisch op te slaan wanneer jij bezig bent je verhalen te creëren.

Body

De body van de EOS 6D Mark II zal voor gebruikers van Canon EOS reflexen direct vertrouwd aanvoelen. Vooral de plaatsing van de bedieningsknoppen vertoont veel overeenkomsten met andere EOS reflexen. Zo zit de Aan/uit-knop onder het Programmakeuzewiel links bovenop de body. Dit Programmakeuzewiel bevat naast de gebruikelijke standen Programma (P), Sluitertijd- (Tv), Diafragmavoorkeuze (Av), Handmatig (M) en Bulb (B), tevens twee Customstanden (C1 en C2), een stand Scèneprogramma’s (SCN), een stand Automatisch/creatief (CA) en één groene basisstand A+ (Scene Intelligent Auto). Het Programmakeuzewiel bezit overigens een vergrendelknop om abusievelijke verdraaiingen te voorkomen. Rechts bovenop de body zit het bekende grijze LCD-paneel met daarboven knoppen om de scherpstelmodus, transportmodus, ISO-waarde en lichtmeetmethode te wijzigen. Via het knopje helemaal rechts kan men de verlichting van het LCD-paneel aanzetten. Tussen dit LCD-paneel en de ontspanknop zit het Hoofdinstelwiel. Via het kleine knopje tussen het Hoofdinstelwiel en de ontspanknop kan de AF-gebiedsselectiemodus vlot worden gewijzigd. De EOS 6D Mark II bezit geen uitklapbare flitser. De flitsschoen bovenop het zoekerhuis is geschikt voor aansluiting van Canon Speedlite-flitsers.

Achterzijde

De achterzijde van de EOS 6D Mark II wordt gedomineerd door het aanraakgevoelige, draai- en uitklapbare 3 inch LCD-kleurenscherm. Links boven dit scherm zitten de knoppen Menu en Info. Rechts van de zoeker zit de schakelaar annex knop Live View/Video starten. Bij de duim zitten de AF-On start-, AE-vergrendel- en AF-puntselectieknop. Rechts van het LCD-kleurenscherm zitten de knoppen Index/vergroten en –verkleinen, Weergave, Wissen, Snel instellen (Q) en het Snelinstelwiel met in het midden de Multi-selector met SET-knop. Via de knop Snel instellen (Q) kan men een scherm oproepen waarin de meest belangrijke instellingen overzichtelijk bij elkaar staan, die via de Multi-selector eventueel snel kunnen worden aangepast. Via de knop Menu kan het menusysteem van de EOS 6D Mark II worden geactiveerd. Het bestaat uit een eenvoudige tabbladstructuur, waar met behulp van de Multi-selector of het Hoofdinstelwiel doorheen kan worden gewandeld. Een optie wijzigen doet u met de Multi-selector en de knop SET. Via de knop Info is het mogelijk om een miniatuurbeeld van de zojuist gemaakte opname te bekijken met daaronder de opnamegegevens en ernaast een histogram. Onder het Snelinstelwiel zit een vergrendelknop (Lock).

Zoeker

Het zoekerbeeld is helder en overzichtelijk. Het heeft een dekking van circa 98% en een vergroting van circa 0,71x. In de zoeker (met dioptrie-instelling: van -3 tot +1) is de volgende informatie te zien: AF-punten, scherpstelbevestiging, AF-gebiedselectiemodus, AF-modus, belichtingsmodus, sluitertijd, diafragmawaarde, ISO-snelheid, AE-vergrendeling, belichtingsniveau/-correctie, meetmethode, spotmetingscirkel, belichtingswaarschuwing, AEB, flitser gereed, high-speed sync, FE-vergrendeling, flitsbelichtingscompensatie, lampje rode-ogen-reductie, geheugenkaartinformatie, maximale opnamereeks (2-cijferig display), lichte tonen prioriteit (D+), raster, digitale waterpas, aspect ratio, transportmodus, accuniveau, waarschuwingssymbool, knipperdetectie en ingesteld beeldkwaliteit (RAW/JPEG). In de Live View modus doet het 3 inch LCD-kleurenscherm dienst als zoeker. Het scherm heeft een beeldverhouding van 3:2 en een resolutie van 1.040.000 pixels. Het oppervlak van dit LCD-kleurenscherm is voorzien van een anti-reflecterende en waterafstotende coating om het te beschermen en leesbaar te houden in fel zonlicht of bij wisselende kijkhoeken. Op dit aanraakgevoelige LCD-scherm kan men vrij vlot het scherpstelpunt verplaatsen door het aan te raken. Erg handig!

Praktijk

We hebben de EOS 6D Mark II getest in combinatie met het EF 24-105 mm/F3.5-5.6 IS STM zoomobjectief. Body en lens wegen samen circa 1230 gram. De body voelt uiterst degelijk aan en ligt dankzij de goed gevormde handgreep prima in de hand, maar het geheel is wel zwaar. Zoals hierboven al gemeld zullen ervaren Canon-gebruikers snel uit de voeten kunnen met de 6D Mark II, want de meeste bedieningsknoppen spreken voor zich en de meest essentiële knoppen, zoals Programmakeuzewiel, programmaknop, draaiwielen en multi-selector, zitten op hun vertrouwde plek. Ook de knoppen om de lichtmeetmethode, ISO-waarde, Transport- en Autofocus-mode zijn vlot te bedienen. Een belichtingscompensatie (plus/min 5EV in stappen van 1/3 EV) kan worden toegepast door na het indrukken van de ontspanknop te draaien aan het Snelinstelwiel aan de achterzijde. De video-stand kan vlot via de schakelaar Live View/Filmopnamen worden geactiveerd. Via dezelfde knop kan dan vervolgens een video-opname worden gestart en gestopt. In de video-stand (PAL) kan men met de EOS 6D Mark II videoclips maken in Full-HD- (1920×1080 pixels, 24, 25, 30 of 60 bps) of HD Ready- (1280×720 pixels) kwaliteit. De filmpjes worden opgeslagen in het QuickTime .MOV-formaat. Dankzij de ingebouwde HDMI-aansluiting zijn foto’s en videobeelden snel en gemakkelijk te bekijken op elke compatibele HDTV.

Beeldverwerking

In de EOS 6D Mark II zijn diverse beeldverwerkingsopties ingebouwd om de beeldkwaliteit te optimaliseren. Zo kan de fotograaf via de optie Beeldstijl (Picture Style) een specifiek beeldprogramma, te weten Standaard, Portret, Landschap, Gedetailleerd, Neutraal, Natuurlijk en Monochroom, kiezen en ook nog eventueel de scherpte, contrast, verzadiging en kleurtoon zelf aanpassen. Er is daarnaast ook nog een Picture Style Editor beschikbaar waarmee men eventueel zelf beeldstijlen kan maken. Via de stand SCN krijgt men toegang tot de scèneprogramma’s Portret, Groepsfoto, Landschap, Sport, Kinderen, Panning, Close-up, Voedsel, Kaarslicht, Nachtportret, Nachtopnamen uit hand, en HDR-tegenlicht. Handig voor beginnende fotografen. De camera beschikt verder over Lichtetonenprioriteit, Auto Lighting Optimizer (4 instellingen), Ruisreductie lange sluitertijd, Ruisreductie door hoge ISO (4 instellingen), Ruisreductie voor meerdere opnamen, Automatische correctie van lichtafval, Chromatische aberratie corrigeren, Diffractiecorrectie, Meervoudige belichting, HDR-modus, RAW-beeldbewerking alleen tijdens het weergeven van foto’s, en formaat wijzigen naar M of S1, S2. Bij HDR- (High Dynamic Range) opnamen worden details in de hoge lichten en in de schaduwen behouden, zodat een opname met een groter dynamisch bereik wordt gerealiseerd. Vooral landschappen en stillevens hebben daar bij baat.

Beeldkwaliteit

De Canon EOS 6D Mark II beschikt over een 27,1-megapixel CMOS-beeldsensor waarvan effectief maximaal 26,2 miljoen pixels worden gebruikt. Dit resulteert in een maximale beeldgrootte van 6240×4160 (L) pixels; er kan eventueel ook gekozen worden voor 4160×2768 (M), 3120×2080 (S1) of 2400×1600 (S2) pixels. De Canon EOS 6D Mark II slaat de gemaakte beelden op in JPEG, RAW of RAW+JPEG. Voor wat betreft JPEG-compressie kan men, gekoppeld aan de hierboven genoemde beeldformaten die dan aangeduid worden als respectievelijk L(arge), M(edium) en S(mall), kiezen uit de standen Normaal en Fijn. De EOS 6D Mark II ondersteunt de kleurruimten sRGB en Adobe RGB. De gemaakte beelden worden opgeslagen op Secure Digital (SD, SDHC en SDXC) geheugenkaarten.

Kleurstanden

De door ons gemaakte testopnamen in de beeldstand Standaard zijn licht verzadigd. Ook de standen Neutraal en Natuurlijk zijn betrekkelijk licht verzadigd. De stand Landschap is echter zeer stevig verzadigd. Elke beeldstand is voor wat betreft scherpte, contrast, verzadiging en kleurtoon overigens aan de eigen smaak aan te passen. Een meer neutralere kleurweergave voor bijvoorbeeld de stand Neutraal is dan ook eenvoudig te realiseren. Voor wat betreft scherpte en contrast presteert de EOS 6D Mark II goed en dat geldt ook voor de automatische witbalans. Onze altijd moeilijke testopstelling werd probleemloos vastgelegd. De camera heeft wel de neiging om eerder iets over dan onder te belichten.

Beeldruis

Zoals we inmiddels gewend zijn van Canon reflexen zijn ook de hogere ISO-waarden goed bruikbaar. De kwaliteit van de beelden gemaakt met 400 ISO doen niet of nauwelijks onder voor beelden die gemaakt zijn met 100 ISO. Ook de 1600 en 3200 ISO-beelden ogen prima en zelfs de 6400 ISO-beelden zijn in de meeste gevallen nog prima bruikbaar. Bekijk de testbeelden en oordeel zelf.

Testbeelden

Conclusie

Canon heeft met de EOS 6D Mark II een prima opvolger van de EOS 6D op de markt gebracht. Voor fotografen die de overstap willen maken van APS-C naar full-frame is de EOS 6D Mark II een goede keuze. De full-frame beeldkwaliteit is goed en de ingebouwde GPS-ontvanger maakt deze reflex vooral voor reisfotografie erg aantrekkelijk. De Full-HD videokwaliteit blijft achter bij de concurrentie, waar 4K tegenwoordig de standaard is. De Canon EOS 6D mark II kost momenteel € 2.029,- (alleen body) en de kit met een body en het 24-105mm zoomobjectief gaat nu voor circa € 2450,- over de toonbank. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.canon.nl.

Geplaatst in: Reflexen