ComputerComputer
Door 19 maart 2018 Lees verder →

Panasonic Lumix DC-G9

Panasonic heeft met de Lumix G9 een nieuw topmodel in hun reeks Micro Four Thirds-systeemcamera’s op de markt gebracht. De Panasonic Lumix DC-G9 borduurt voort op de uitstekende prestaties van de GH5 en door toepassing van een 20,3-megapixel Digital Live MOS-beeldsensor zonder low-pass filter was het mogelijk de resolutie, kleurgradaties en kleurweergave nog verder te verbeteren. Daarnaast produceert de camera in de High Resolution modus 80-megapixel equivalente beelden in JPEG- en RAW-formaat. Wij namen de proef op de som

De Panasonic Lumix DC-G9 oogt als een klassieke reflexcamera. Dankzij zijn volledig gegoten voor- en achterframe van magnesiumlegering is de camera gebouwd om bestand te zijn tegen zware omstandigheden buiten. Hij is niet alleen spatwater- en stofdicht, maar ook vorstbestendig tot -10 graden Celsius. Door het royale status-LCD-scherm rechts bovenop de camera is het bedienen van de camera nog gemakkelijker en comfortabeler geworden. Aan de achterkant heeft de camera een 3 inch aanraakgevoelig, draai- en kantelbaar LCD-scherm met een beeldverhouding van 3:2 en een resolutie van 1.040.000 pixels. De G9 heeft twee SD-geheugenkaartsleuven die compatibel zijn met snelle UHS-II-kaarten met hoge capaciteit. De G9 biedt verder verbindingsmogelijkheden via Bluetooth en WiFi, zodat gebruikers verschillende mogelijkheden hebben om gemaakte beelden direct te kunnen delen. Compatibiliteit met Bluetooth 4.2 (bekend onder de naam BLE: Bluetooth Low Energy) maakt een continue verbinding met een smartphone of tablet mogelijk bij een minimaal stroomverbruik. Voor WiFi kan naast het gebruikelijke 2,4 GHz-kanaal ook het 5 GHz-kanaal worden gebruikt voor een nog snellere verbinding.

Beeldstabilisatie

Het in de body ingebouwde beeldstabilisatiesysteem (Image Stabilizer) is aanzienlijk verbeterd, waardoor een 6,5 stops langere sluitertijd kan worden gebruikt. Dit wordt mogelijk gemaakt door een nauwkeurige berekening van trillingen bij verschillende opnameomstandigheden. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van informatie over de hoeksnelheid en bewegingsvector afkomstig van niet alleen de ingebouwde gyrosensor, maar ook de in de body aanwezige beeld- en versnellingsmetersensor. Door B.I.S. (Body Image Stabilizer, 5-assig) en O.I.S. (Optical Image Stabilizer, 2-assig) te combineren, compenseert de 5-assige Dual I.S. (Image Stabilizer) in de G9 grotere bewegingen die tot nog toe niet onderdrukt konden worden. Het optimaal benutten van zowel O.I.S. als B.I.S. komt vooral tot zijn recht bij teleopnames en in lastige omstandigheden, zoals ’s avonds of bij het maken van opnames vanuit één hand. De 5-assige Dual I.S. 2 werkt zowel voor foto- als voor video-opnames, inclusief 4K-video. De G9 biedt met 20 bps (AFC)/60 bps (AFS) in volledige resolutie (20,3-megapixel) ook een uiterst snelle framesnelheid om elk denkbaar moment goed vast te kunnen leggen. De elektronische zoeker heeft een vergrotingsfactor van circa 1,66x/0,83x (equivalent van 35mm-camera). Zelfs bij snelle burstopnames doen zich geen black-outs voor. Verder is de camera voorzien van een nachtmodus en AF Point Scope-functie. Door toepassing van OLED voor de LVF worden beelden vloeiend weergegeven bij 120 bps en is de respons zeer snel met een minimale vertraging van minder dan 0,005 seconden. De hoge contrastratio van 10.000:1 zorgt voor een uitzonderlijk goed zicht.

6K/4K-technologie

De G9 legt hoge resolutie 4K-videobeelden vast in 3840×2160 bij 30p in MP4-formaat. Doordat de camera beschikt over 6K/4K-technologie, kan men gebruikmaken van de functie 6K/4K-Foto en van verschillende afgeleide functies, zoals Focus Stacking, Post Focus en Lichtcompositie. Met de 6K/4K- Fotofunctie kunnen spontane fotomomenten vastgelegd worden bij 30 of 60 bps door het frame met de beste timing uit een 6K- of 4K-burstbestand op te slaan als foto. Afhankelijk van de situatie kan men kiezen uit drie modi: Burst, Burst (Start/Stop) en Voor-burst. Bij al deze modi in 4K- of 6K-Foto kunnen gebruikers foto’s opslaan in een resolutie van respectievelijk 8- of 18-megapixel, waarmee foto’s in hoge kwaliteit kunnen worden afgedrukt op A3-formaat en groter. In de bulkopslag modus kunnen direct 150 frames uit de burst-reeks worden opgeslagen als JPEG-afbeeldingen. De G9 heeft een Post Focus-functie waarmee gebruikers precies dat deel kunnen selecteren dat scherp moet zijn, zelfs nadat de foto is gemaakt. Bovendien biedt de G9 ook de Focus Stacking-functie. Het maken van één enkele macrofoto waarbij is scherp gesteld op specifieke delen van het onderwerp, kan soms lastig zijn. Met Focus Stacking kan de gebruiker meerdere beelden van hetzelfde frame maken met verschillende scherpstelpunten. Die kunnen vervolgens worden samengevoegd tot één beeld, waarna het gewenste deel onscherp kan worden gemaakt. Deze functies werden ontwikkeld door de ultrasnelle, uiterst nauwkeurige DFD (Depth From Defocus) autofocustechnologie te combineren met de 6K/4K-technologie.

Creatieve opties

De G9 is voorzien van diverse artistieke filters en functies waarmee in de camera creatieve effecten kunnen worden toegevoegd aan favoriete foto’s en video’s. De camera biedt via optie Filters op de functiekiezer maar liefst 22 filters, te weten Expressief, Retro, Vroeger, Overbelichting, Donker, Sepia, Zwart-wit, Dynamisch zwart-wit, Ruw zwart-wit, Zacht zwart-wit, Expressieve indruk, Hoge dynamiek, Kruisproces, Speelgoedcamera effect, Speelgoedcamera levendig, Bleach bypass, Miniatuureffect, Zachte focus, Fantasie, Sterfilter, Kleuraccent en Zonneschijn. Expressief versterkt de kleuren en geeft opnamen een popart-effect, Retro vervaagt de foto voor een ouderwetse indruk, Vroeger geeft het beeld een zachte en nostalgische uitstraling en Overbelichting zorgt voor een heldere uitstraling. Donker geeft het beeld een donkere uitstraling en Sepia geeft het te maken beeld een nostalgisch sepia-effect. De diverse zwart-wit effecten zorgen voor opvallende zwart-witbeelden, Expressieve indruk levert een beeld op met sterke contrasten en Hoge dynamiek zorgt voor een optimale helderheid in zowel de donkere als de heldere delen. Kruisproces geeft foto’s een opvallend kleureffect en bij gebruik van beide speelgoedcamera-effecten lijkt het op een opname uit een speelgoedcamera. Bleach bypass verhoogt het contrast en verlaagt de verzadiging voor een sober, rustig beeld en Miniatuureffect wekt de indruk van een kijkdoos. De effecten Zacht focus en Fantasie zorgen voor een dromerige sfeer en Sterfilter verandert lichtpunten in sterretjes. Met Kleuraccent kunt u een specifieke kleur accentueren en andere kleuren vervagen en Zonneschijn voegt invallend zonlicht aan een foto toe. Via het menu zijn nog diverse andere creatieve functies beschikbaar, te weten een HDR-functie (instelbaar op Auto, +/-1, 2 of 3EV) met Auto uitlijnfunctie, Multi-belichtingsfunctie (beeld samenstellen uit meerdere belichtingen), Intervalopname en een Stop-motionanimatiefunctie. Al met al zit er een groot aantal creatieve functies onder de motorkap van deze systeemcamera!

Praktijk

De Lumix DC-G9 en het 12-60mm kitzoomobjectief wegen samen circa 1015 gram. Dat is alleszins redelijk, maar niet echt licht te noemen. De camera ligt mede dankzij de royale uitstulping met handvat goed in de hand en de bedieningsknoppen zijn goed gepositioneerd. De ontspanknop met daaronder de aan/uit-schakelaar, draaiwielen, functiekiezer en diverse knoppen zijn allemaal goed gepositioneerd. De ontspanknop is wel erg gevoelig: bij de minste aanraking wordt er een opname gemaakt. Aan drie knoppen (Fn1, 2 en 3) op de achterzijde van de body kan men zelf eventueel een andere functie toekennen. Een belichtingscompensatie kan men na het indrukken van de desbetreffende knop bovenop de body toepassen door te draaien aan het draaiwiel bovenop de body bij de duim of aan het draaiwiel op de achterkant van de body. Via de dezelfde draaiwielen kan men ook de witbalans en ISO-waarde vlot aanpassen. Sluitertijd en diafragma kan men aanpassen via de draaiwielen bij de wijsvinger en duim. De elektronische zoeker en het aanraakgevoelige LCD-scherm voldoen in de praktijk prima. Echter, het automatisch overschakelen van LCD-scherm naar de elektronische zoeker via de sensor onder de zoeker vertoonde af en toe wat kuren. Al met al is de bediening van de G9 redelijk intuïtief en kwamen we verder niet voor verrassingen te staan. En dankzij de drie programmeerbare knoppen is het mogelijk de camera helemaal naar zijn of haar hand te zetten. Prima, dus!

Beeldkwaliteit

De Panasonic Lumix DC-G9 heeft een 21,8-megapixel beeldsensor, waarvan er effectief 20,3 miljoen pixels worden gebruikt. Dat resulteert in beelden met een maximale resolutie van 5184×3888 (L) pixels. Er kan ook gekozen worden voor lagere resoluties, te weten 3712×2784 (M) en 2624×1968 (S) pixels, evenals diverse 3:2, 16:9 en 1:1 beeldformaten. De camera slaat de gemaakte beelden op in JPEG, RAW of JPEG+RAW. Voor wat betreft JPEG-compressie kan men kiezen uit de standen Standaard en Fijn. De beelden worden opgeslagen in JPEG-, RAW- en JPEG+RAW-formaat op een SD-geheugenkaart. Voor wat betreft kleurruimte ondersteunt de G9 de kleurruimten sRGB en Adobe RGB. Verder kan er gekozen worden uit de fotostijlen Standaard, Levendig, Natuurlijk, Zwart-wit, L.Zwart-wit, Landschap, Portret en diverse Custom-standen. Via deze laatstgenoemde opties kan men zelf vier fotostijlen aanmaken en opslaan. De L.Zwart-witstand produceert zwart-witbeelden een rijkere tintschakering waardoor ze qua stijl nog meer lijken op beelden gemaakt met aan klassieke zwart-witfilm.

Kleurstanden

Zoals altijd hebben we de verschillen gemeten tussen de diverse kleurstanden: de kleurstand Standaard is al redelijk verzadigd, terwijl de stand Levendig fiks verzadigd is. De stand Natuurlijk is nog altijd licht verzadigd en de standen Landschap en Portret zijn weer aan de verzadigde kant. In de stand Landschap ligt het accent op blauw en groen en de stand Portret is geoptimaliseerd voor huidtinten. Elke kleurweergave kan overigens voor wat betreft contrast, scherpte, ruisreductie en kleurtoon (+/-5) aan de eigen smaak aan worden gepast.

Beeldruis

Bij ISO-waarden van 200 tot en met 3200 is de opnamekwaliteit zeer goed. Daarboven neemt de hoeveelheid ruis weliswaar toe, maar zelfs beelden gemaakt op de stand ISO 12800 zijn – zeker als men in RAW of zwart-wit fotografeert – na gebruik van een ruisonderdrukkingsprogramma nog altijd zeer goed bruikbaar. Kortom, de G9 presteert op het gebied van ruis prima. De automatische witbalansfunctie deed zijn werk ook goed. Onze moeilijke testopstelling leverde geen problemen op. Wij hebben onze JPEG-testopnamen gemaakt in de hoogste resolutie met compressiestand Fijn. Voor wat betreft kleurruimte hebben we gebruik gemaakt van sRGB. Daarnaast hebben we veelal de standaard kleurstand Standaard gebruikt. Bekijk onderstaande testbeelden en oordeel zelf.

Testbeelden

Conclusie

De Panasonic Lumix DC-G9 met het 12-60mm zoomobjectief kost € 2.299,- en een losse body gaat voor € 1.699,- over de toonbank. Dat is stevig aan de prijs voor een systeemcamera met een 20-megapixel Micro Four Thirds beeldsensor. De camera is weliswaar lekker snel, goed hanteerbaar en zit bomvol creatieve opties, waaronder een groot aantal filters, 4K-videofunctie en diverse slimme 6K/4K-fotofuncties, maar lijkt vooral gericht op sport- en natuurfotografen. Voor het maken van reguliere foto’s en incidenteel een video heeft ook Panasonic betere en meer betaalbare alternatieven. Wie echter op zoek is naar een snelle en goed hanteerbare systeemcamera kunnen we de Panasonic Lumix DC-G9 zeker aanbevelen!

Kijk voor meer informatie op www.panasonic.nl.

Geplaatst in: Systeemcamera's