ComputerComputer
Door 12 februari 2018 Lees verder →

Sony A7R III

Met de A7R III heeft Sony onlangs een nieuw topmodel in de A7-reeks op de markt gebracht. Belangrijkste kenmerken zijn een 42,4-megapixel Exmor R-beeldsensor, vernieuwde Bionz X-beeldprocessor, razendsnel hybride autofocussysteem, 100-32000 ISO-bereik, 14-bits RAW-opslag, 4K-HDR videofunctie, pixelverschuivingsfunctie, AF-joystick, twee media-sleuven en een in de body ingebouwd vijf-assig beeldstabilisatiesysteem. Wij voelden dit nieuwe topmodel in combinatie met het nieuwe 24-105mm/F4 zoomobjectief uitgebreid aan de tand. Wij hebben ons daarbij beperkt tot de fotofuncties.

De Sony A7R III bezit net als zijn voorganger een 42,4-megapixel full-frame Exmor R CMOS-beeldsensor met achtergrondverlichting en een ingebouwd 5-assig optisch beeldstabilisatiesysteem. Hierdoor kunt u vanuit de hand scherpe opnames maken in omstandigheden waarvoor u in het verleden een statief nodig had. De hoge resolutie en grote pixels van de full-frame beeldsensor zorgen voor meer gevoeligheid en minder beeldruis, zodat het volledige potentieel van de optische prestaties van de lens benut kan worden. Beelden worden prachtig weergegeven en de achtergrondonscherpte (bokeh) is zoals we die alleen van full-frame beeldsensoren kennen. De beeldsensor wordt gecomplementeerd door de geavanceerde Bionz X beeldverwerkingsprocessor. De snelle verwerking die deze processor mogelijk maakt, versterkt beelden op verschillende manieren door ‘detailreproductietechnologie’, die zorgt voor natuurlijk ogende texturen, zelfs in de allerkleinste details van een opname; ‘diffractieverlagingstechnologie’ om detailverlies te voorkomen als de lensopening sluit; en ‘zonespecifieke ruisvermindering’ zorgt voor een enorme ruisvermindering terwijl details en textuur nog steeds uitzonderlijk goed worden weergegeven, zelfs als er weinig licht is, zoals ’s nacht of in huis.

Scherpstelsnelheid

De A7R III beschikt over een aanzienlijk verbeterde scherpstelsnelheid ten opzichte van zijn voorganger, daarnaast maken AF-tracering en oog-AF-tracering in combinatie met het continu kunnen fotograferen een snelheid van 10 bps het mogelijk om belangrijke momenten probleemloos vast te leggen. De camera beschikt, dankzij het gebruik van een 399-punts AF-sensor in combinatie met contrastdetectie van 425 AF punten, over een brede scherpsteldekking. De scherpstelpunten zijn geplaatst over een breed gebied van het scherm, waarbij ze gebruik maken van de volgfunctie van de fasedetectie AF, zodat het mogelijk is scherpe opnames te maken van bewegende objecten die anders misschien uit focus verdwijnen. Een doorontwikkeld beeldverwerkingssysteem en eerder al voor de A9-camera geoptimaliseerde AF-algoritmen ter verbetering van de AF-snelheid, precisie en traceringssprestaties zijn nu in de A7R III toegepast. Door de tot wel tweemaal hogere scherpstelsnelheid en tweemaal nauwkeurigere scherpsteltracering kan men foto’s maken en scherp ingesteld blijven bij vlugge dieren in het wild met onvoorspelbare bewegingen. De autofocus van de A7R III blijft ook betrouwbaar bij helderheden tot EV-3. Dus ook onder minder goede lichtomstandigheden laat de scherpstelfunctie van de A7R III de gebruiker niet in de steek!

Body

De body van de A7R III is op enkele punten gewijzigd ten opzichte van zijn voorgangers. Met name dankzij de grotere handgreep ligt de camera beter in de hand dan zijn voorgangers. Door de verbeterde vorm van de handgreep kan men de camera ook beter stil houden, zelfs wanneer men een grote telelens gebruikt. De sluiterknop is naar voren verplaatst, naar een plaats die ook natuurlijker aanvoelt. Dit zorgt er samen met de grotere knop voor dat de camera minder beweegt bij het maken van een opname. Verder kan de gebruiker aan diverse instelbare knoppen maar liefst 61 functies toewijzen. Op die manier kan men de camera helemaal naar zijn of haar voorkeur en manier van werken instellen. De kantelbare 3 inch display heeft een White Magic TFT-scherm met een resolutie van 1.440.000 pixels en de Quad-VGA OLED Tru-Finder elektronische zoeker heeft een resolutie van maar liefst 3.686.400 pixels. Hierop worden gemaakte instellingen duidelijk weergegeven en is nauwkeurig scherpstellen mogelijk. In de zoeker is het ook mogelijk eerder gemaakte opnamen terug te bekijken. Omdat de camera volledig APS-C-compatibel is, geeft hij het volledige beeld weer, zelfs als er APS-C lenzen zijn gebruikt.

Foto-effecten

De A7R III bezit een groot aantal in de camera ingebouwde foto-effecten. Men kan kiezen uit de volgende foto-effecten: Speelgoedcamera (normaal, koel, warm, groen en magenta), Hippe kleuren, Posterisatie (kleur en zwart-wit), Retrofoto, Zachte felle kleuren, Deelkleur (rood, groen, blauw en geel), Hoog contrast monochroom en Monotoon met rijke tonen. Verder kan men onder de noemer Creatieve stijl kiezen uit diverse kleurweergaven en scène-instellingen, te weten Standaard, Levendig, Neutraal, Doorzichtig, Diep, Licht, Portret, Landschap, Zonsondergang, Nachtscène, Herfstbladeren, Zwart-wit en Sepia. Veel effecten kan men veel gemakkelijker achter de computer in Photoshop of een ander beeldbewerkingsprogramma toepassen, maar dat geldt niet voor allemaal. We zijn met name gecharmeerd van de HDR-functies waarmee men beelden kan maken met een hoger dynamisch bereik. Ook erg leuk is het foto-effect Deelkleur waarmee men een zwart-witfoto kan maken waarin nog één kleur aanwezig is. Er kan daarbij gekozen worden uit de kleuren rood, groen, blauw en geel. Naast bovengenoemde foto-effecten kan de A7R III ook overweg met zogeheten PlayMemories Camera Apps. Dit zijn kleine applicaties – net als op een smartphone – waarmee de functionaliteit – vaak tegen betaling – van de camera kan worden uitgebreid. Hieronder een voorbeeld van een beeld gemaakt met het foto-effect Deelkleur waarin alleen de kleur rood zichtbaar is en de rest zwart-wit.

Pixelverschuiving

Nieuw voor een Sony A7-systeemcamera is de mogelijkheid om door middel van pixelverschuiving (shifting) vier afzonderlijke RAW-afbeeldingen te maken, die later in de gratis Sony Imaging Edge-software tot één super gedetailleerd beeld kunnen worden samengevoegd. Let op: men krijgt met deze functie geen 168-megapixel beeld, maar nog steeds een 42-megapixelbeeld dat echter wel een veel betere detaillering laat zien. De functie vindt men in het menu Opnamemodus/transport1 onder de naam Pixelverschuiving. De ongecomprimeerde RAW-indeling en stille modus worden automatisch geselecteerd. Wel kan men zelf de tijd (1, 2, 3, 4, 5, 10, 15 of 30 sec) tussen de vier opnamen instellen. Na het indrukken van de ontspanknop verplaatst de camera tijdens het opnameproces de beeldsensor met behulp van de in de body aanwezige beeldstabilisatie steeds met één pixel. Dit gebeurt vier keer – een keer elke kant op – om zo de vier beelden te maken, die later kunnen worden samengevoegd tot een beeld met een gedetailleerdere textuur, meer evenwichtige kleuren en een realistische sfeer met weinig moiré en kleurartefacten. De beeldsamenstelling werkt mogelijk niet als beweging van de camera of het onderwerp ruis veroorzaakt. Het gebruik van een statief is dan ook een vereiste en draadloze bediening vanaf een pc of een afstandsbediening is aanbevelenswaardig. Dit alles maakt deze functie vooral geschikt voor stillevens en interieuropnamen.

Praktijk

De A7R III ligt dankzij de royale handgreep – die mede door de nieuwe batterij ook iets groter is – prima in de hand. Aan de achterzijde zit rechts van het TFT-kleurenscherm een kleine verdikking waartegen de duim kan worden geplaatst. De body met accu en geheugenkaart weegt circa 660 gram en als we het nieuwe 24-105 mm zoomobjectief erop plaatsen dan weegt het geheel ruim 1300 gram. Dat is voor een full-frame 42-megapixel camera alleszins redelijk, maar zeker niet echt licht te noemen. De body zelf is ook iets zwaarder dan voorgaande modellen. De kwaliteit van het kantelbare 3 inch TFT-scherm is prima en de kwaliteit van de elektronische Quad-VGA OLED zoeker is uitstekend. Op het TFT-scherm en in de zoeker kan tijdens het fotograferen een live histogram zichtbaar worden gemaakt, hetgeen zeker nuttig is om onder moeilijke lichtomstandigheden tot een goede belichting te komen. Ook het ingebouwde raster – in het menu aangeduid met de merkwaardige naam stramienlijn – is nuttig. De body beschikt verder over een programmaknop, belichtingscompensatieknop, twee draaiwielen, een multi-selector, AF-joystick en diverse knoppen. Via een druk op de knop Menu komt u in een scherm met zes verschillende submenu’s. Het aantal instellingen is talrijk, maar de menustructuur is redelijk overzichtelijk. De meest essentiële instellingen – denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van de ISO-waarde, transportmodus en belichtingscompensatie – zijn echter via knoppen en draaiwielen op de body direct instelbaar. De aan/uit-schakelaar zit onder de ontspanknop. Ook handig is het feit dat men aan een aantal knoppen zelf een functie kan toekennen. Door het toevoegen van bijvoorbeeld de functie Foto-effect aan knop C1 en de functie Creatieve stijl aan knop C2, heeft men alle creatieve functies altijd binnen handbereik, prima!

Beeldkwaliteit

De Sony A7R III bezit een 42,4-megapixel full-frame beeldsensor, waarvan er effectief 42,2 miljoen pixels worden gebruikt. Dat resulteert in beelden met een maximale resolutie van 7952×5305 (L) pixels. Lagere resoluties zijn eveneens beschikbaar, zoals 5168×3448 (M) en 3984×2656 (S) pixels. Naast deze 3:2 beeldstanden zijn er ook drie 16:9 breedbeeldstanden beschikbaar en bij gebruik van een APS-C objectief krijgt men automatisch een kleiner beeldbestand. Voor wat betreft compressie kan er gekozen worden uit de instellingen Standaard, Fijn en Extra fijn. De beelden worden opgeslagen in JPEG-, RAW- en JPEG- en RAW-formaat op een Secure Digital-geheugenkaart. Het gebruikte RAW-formaat (.ARW) wordt gecomprimeerd of ongecomprimeerd opgeslagen. Voor wat betreft kleurruimte ondersteunt de A7R III de kleurruimten sRGB en Adobe RGB. Verder kan er gekozen worden uit een groot aantal kleurstanden, te weten Standaard, Levendig, Neutraal, Doorzichtig, Diep, Licht, Portret, Landschap, Zonsondergang, Nachtscène, Herfstbladeren, Zwart-wit en Sepia.

Kleurstanden

Wij hebben onze JPEG-testopnamen gemaakt in de hoogste resolutie met compressiestand Extra fijn. We hebben gebruik gemaakt van het nieuwe 24-105mm F4 zoomobjectief. Voor wat betreft kleurweergave hebben we veelal de stand Standaard gebruikt. Zoals altijd hebben we de verschillen bekeken tussen de diverse kleurstanden: de standaardinstelling Standaard heeft een licht verzadigde kleurweergave, terwijl de stand Levendig sterk verzadigd is. De stand Neutraal is wat aan de koele kant. De standen Portret en Landschap zijn toegespitst op het goed weergeven van respectievelijk huid en landschappen. Ook deze standen zijn respectievelijk licht en stevig verzadigd. Elke kleurstand kan voor wat betreft contrast, verzadiging en scherpte (+/-3) aan de eigen smaak worden aangepast.

Beeldruis

De camera ondersteunt ISO-waarden van 100 tot en met 32.000 ISO (uitbreidbaar tot 50-102.400 ISO). Voor wat betreft beeldruis presteert de A7R III prima. Beelden tot en met 6400 ISO zijn zonder meer bruikbaar en ook de 12800 ISO-beelden zijn dat na enige bewerking ook. De standen 25600 en 51200 ISO vertonen meer ruis, maar zijn eventueel in zwart-wit of sepia onder bepaalde omstandigheden ook nog bruikbaar. Prima! De automatische witbalansfunctie liet een licht steekje vallen. Onze moeilijke testopstelling werd met een lichte kleurzweem vastgelegd. Scherpte en contrast zijn prima en eventueel ook in de camera aan de eigen smaak aan te passen. Al met al levert de A7R III zeer fraaie 42-megapixel JPEG-beelden. Bekijk onderstaande testbeelden en oordeel zelf. Klik op een beeld om door de beelden te bladeren.

Testbeelden

Conclusie

www.pixelmania.nlDe Sony A7R III is verkrijgbaar als losse body voor een adviesprijs van € 3.499,-. De beeldkwaliteit die de A7R III levert is uiteraard mede afhankelijk van de kwaliteit van het ‘glas’ dat men gebruikt. In combinatie met het nieuwe FE 24-105mm zoomobjectief beschikt men over de ideale high-end reiscamera, die onder bijna alle omstandigheden niet teleurstelt. Voor de meest optimale beeldkwaliteit zijn prime-objectieven echter te prefereren. De Sony A7R III is wat ons betreft een van de beste – zo niet de beste! – full-frame camera’s die op dit moment verkrijgbaar is. Het prijskaartje is weliswaar stevig, maar deze camera is zijn geld dubbel en dwars waard. Op basis van de uitstekende beeldkwaliteit is een Pixelmania Award dan ook op zijn plaats. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.sony.nl.