ComputerComputer
Door 29 januari 2018 Lees verder →

Sony FE 24-105mm F4 G OSS zoomobjectief

Sony heeft met de FE 24-105mm F4 G OSS een aantrekkelijk zoomobjectief voor Sony full-frame systeemcamera’s op de markt gebracht. Met dit nieuwe zoomobjectief kan men uiteenlopende onderwerpen – van landschappen tot fraaie portretten – fotograferen. De minimale scherpstelafstand van 38 cm en ingebouwde optische beeldstabilisatie bieden nog meer veelzijdigheid. Dit alles maakt dit zoomobjectief tot een ideale reispartner.

Het Sony FE 24-105 mm/F4 G OSS objectief is stof- en vochtbestendig. Op de door ons tijdens deze test gebruikte Sony A7R III full-frame systeemcamera heeft dit zoomobjectief een beeldhoek van circa 84 tot 23 graden. Het is mogelijk dit zoomobjectief ook te gebruiken op bijvoorbeeld een Sony A6500, dan wordt het dankzij de APS-C beeldsensor in feite een 36-158 mm zoomobjectief met een beeldhoek van circa 61 tot 15 graden. Het zoomobjectief weegt 663 gram, is circa 11,3 cm lang en heeft een diameter van ongeveer 8 cm. Het heeft een maximaal diafragma van F4 over het gehele zoombereik en een minimaal diafragma van F22. De lensconstructie telt 17 elementen in 14 lensgroepen. Het lensontwerp telt vier asferisch geslepen lenselementen (waarvan twee AA oftewel geavanceerd asferisch) en drie elementen van ED-glas (met extra lage verstrooiing), wat allemaal bijdraagt aan uitstekende optische prestaties in een relatief compacte behuizing. Een speciale fluorcoating op het voorste lenselement stoot vuil en vingerafdrukken af en maakt het lensoppervlak gemakkelijker af te vegen. Het objectief heeft een filterdiameter van 77 mm. De minimale scherpstelafstand is 38 cm. Een geavanceerd Direct Drive SSM (DDSSM) AF-aandrijfsysteem zorgt voor een snelle en accurate automatische scherpstelling. De ingebouwde Optical SteadyShot (OSS)-beeldstabilisatie is zeer welkom voor tele-opnamen vanuit de hand en scènes met weinig licht bij langere sluitersnelheden. In combinatie met het in de A7R III ingebouwde vijfassige beeldstabilisatiesysteem, kan men ook bij minder licht probleemloos door fotograferen. De 9 afgeronde diafragmalamellen verzorgen de achtergrondonscherpte (bokeh). Het zoomobjectief wordt geleverd inclusief kunststof lensdoppen en zonnekap. Een buidel om het objectief in op te bergen wordt standaard niet meegeleverd.

Prestaties

Het Sony FE 24-105 mm/F4 G OSS zoomobjectief stelt op onze A7R III zeer vlot scherp. Na automatisch te hebben scherp gesteld is het eventueel mogelijk om de gevonden scherpstelling handmatig aan te passen – om zo de bijvoorbeeld scherptediepte te verleggen – door aan de smalle scherpstelring te draaien. Via schuifknoppen aan de zijkant kan men de autofocus en beeldstabilisatie aan- en uitzetten. Met de drukknop voor op het zoomobjectief kan men de scherpstelling vergrendelen. Dankzij de soepel lopende scherpstelring gaat het handmatig scherpstellen prima. De bredere zoomring loopt wat minder soepel, maar dat zal waarschijnlijk nieuwigheid zijn. De met dit zoomobjectief gemaakte JPEG-beelden hebben dankzij de in de camera ingebouwde correctiesoftware nauwelijks last van enige vervorming. In RAW-beelden is de vertekening wel duidelijk zichtbaar. Onze metingen geven in de groothoekstand een duidelijke tonvormige vertekening (ruim -4%) aan. Na inzoomen gaat deze tonvormige vertekening snel over in een kussenvormige vertekening (bijna +3%). Een en ander is overigens met een lensprofiel vrij vlot achteraf te corrigeren.

24mm                                                                    105mm

Scherpte

De vignettering of lichtafval kan eveneens softwarematig worden gecorrigeerd. Deze bedraagt in de uiterste hoeken in de groothoekstand (24 mm) bij volle lensopening (F4) ruim 1,2 stop, rond F8 circa 0,5 stop en in uiterste telestand (105 mm) circa 1 stop. Overigens is de lichtafval eenvoudig in een goed beeldbewerkingsprogramma achteraf te corrigeren. Op het gebied van scherpte presteert dit zoomobjectief zeer goed. Bij volle lensopening is het beeld in de groothoekstand (24mm) aan de randen nog wat aan de zachte kant, maar in het centrum is het objectief zeer scherp. Na diafragmering (naar F5.6) neemt de scherpte aan de randen nog iets toe en is dan over het gehele beeldvlak zeer goed te noemen. Ook in de uiterste telestand (105 mm) krijgt men het scherpste resultaat rond de F5.6. Na F11 neemt de scherpte af. Kortom, de beste resultaten krijgt men over het gehele zoombereik in de range F4-F8, maar ook bij F11 is de scherpte nog steeds goed te noemen . Van chromatische aberratie (paarse randjes langs randen met een hoog contrast) is nauwelijks sprake. Ook fotograferen met tegenlicht leverde geen noemenswaardige problemen op. Al met al prima waarden voor een 4,3x telezoomobjectief. De achtergrondonscherpte (bokeh) oogt dankzij de negen lamellen ook fraai. Bekijk onderstaande testbeelden en oordeel zelf.

Testbeelden

Conclusie

www.pixelmania.nlSony heeft met dit FE 24-105mm F4 G OSS objectief een uiterst aantrekkelijk reiszoomobjectief voor Sony full-frame systeemcamera’s afgeleverd. Zowel weidse vergezichten als portretten laten zich er probleemloos mee vastleggen. Mede dankzij de korte scherpstelafstand van 38cm én de fraaie achtergrondonscherpte (bokeh) behoren ook aantrekkelijke close-ups tot de mogelijkheden. De scherpte is zeer goed en lichtafval en vertekening zijn voor een 4,3x zoomobjectief alleszins acceptabel. Met een adviesprijs van € 1.345,- is dit zoomobjectief gezien de degelijke constructie en de geboden beeldkwaliteit alleszins redelijk geprijsd. Wie op reis geen hele fototas gevuld met diverse prime-objectieven wil rondzeulen, kan met dit zoomobjectief prima resultaten boeken. Op basis van de degelijke constructie en de zeer goede beeldkwaliteit kennen wij dit objectief dan ook een Pixelmania Award toe. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.sony.nl.