ComputerComputer
Door 22 januari 2018 Lees verder →

Fujifilm X-E3

Nieuw van Fujifilm is de X-E3 systeemcamera. Het is een verbeterde versie van de populaire X-E2s uit 2016. De X-E3 oogt net als zijn voorganger als een klassieke meetzoekercamera. Belangrijkste kenmerken van dit model zijn een 24-megapixel X-Trans CMOS-III beeldsensor in APS-C formaat, X-Processor Pro beeldprocessor, ingebouwde elektronische zoeker en een vast 3 inch LCD-scherm. De belangrijkste verbeteringen ten opzichte van het vorige model zijn het aanraakgevoelige LCD-scherm, een AF-joystick, WiFi met Bluetooth-functie, 24-megapixel beeldsensor en een compactere body. De nieuwe Fujifilm X-E3 is verkrijgbaar in het zwart met zilverkleurige bovenkant of geheel zwart.

Fujifilm borduurt met de E-X3 duidelijk voort op de eerder uitgebrachte Fujifilm E-X2 en E-X2s. Ook dit waren digitale systeemcamera’s gebaseerd op het oude meetzoekerprincipe met een elektronische zoeker. Het hart van de Fujifilm X-E3 is de door Fujifilm zelf ontwikkelde 24-megapixel X-Trans CMOS-III beeldsensor in APS-C formaat. Het meest opvallende aan deze beeldsensor is dat deze geen optisch low-pass filter bezit. Dat verdient enige toelichting: als twee reguliere patronen elkaar overlappen en elkaar verstoren dan wordt een patroon gecreëerd dat in werkelijkheid niet bestaat. Dat staat bekend als moiré. Dit is een veelvoorkomend probleem bij camera’s die gebruik maken van traditionele Bayer-filters, waarbij er een conflict ontstaat tussen het reguliere patroon van de beeldsensor en het opgenomen patroon. Op basis van hun ervaringen met traditionele fotografie heeft Fujifilm de patronen in de rode, groene en blauwe fotodelen op het oppervlak van de X-Trans-beeldsensor op een meer willekeurige manier gerangschikt. Hierdoor wordt het moiré-effect zo verlaagd dat de X-E3 geen gebruik hoeft te maken van een low-pass filter. Dit draagt bij aan een effectief hogere resolutie en scherpte. Het X-Trans CMOS’s 6×6 pixelpatroon zorgt er volgens Fujifilm tevens voor dat kleurreproductie beter is dan die met een reguliere Bayer-filter wordt gerealiseerd. De reden daarvan is dat alle horizontale en verticale lijnen ten minste één R-, G- en B-pixel bevatten, terwijl bij Bayer-filtersensoren een aantal lijnen geen R- en B-pixel heeft met als gevolg een onjuiste kleurreproductie.

Body

De Fujifilm X-E3 is iets compacter dan zijn voorganger en oogt als een klassieke meetzoekercamera met aan de linkerkant de zoeker, rechts bovenop de ontspanknop, sluitertijden draaiwiel en bij de duim een draaiwiel om een belichtingscompensatie toe te passen. Het diafragma stel je in via een ring op het objectief. Dit is de klassieke indeling die al decennialang tot volle tevredenheid van miljoenen fotografen heeft gewerkt. Nieuw in relatie tot een klassieke meetzoekercamera is natuurlijk het 3 inch LCD-kleurenscherm achterop de body, de elektronische zoeker en de diverse bedieningsknoppen om tal van instellingen te doen. Wat gebleven is, is de intuïtieve bediening waarbij de belangrijkste bedieningselementen direct onder de vingers en duim gepositioneerd zijn. Bij het vasthouden van de camera valt de traditionele diafragmaring om het objectief als het ware in een natuurlijk positie onder de duim en voorvinger van de linkerhand en met de rechterhand kan net zo intuïtief de sluitertijdenknop worden gevonden. Met de handmatige belichtingsinstellingen kunt u het heft helemaal zelf in handen nemen en de goed gepositioneerde Q-knop biedt toegang tot alle niet-mechanische foto-instellingen die op een gemakkelijk te gebruiken scherm worden weergegeven. Nieuw is de AF-joystick op de achterzijde. Deze kan men met de duim bedienen om zo het scherpstelpunt vlot te verplaatsen. Ten opzichte van het vorige model ontbreekt de ingebouwde pop-up flitser, maar er wordt wel een compacte opsteekflitser (richtgetal 8 bij 100 ISO) meegeleverd. Handig voor het inflitsen van bijvoorbeeld portretten. Al met al is de ergonomie van de Fujifilm X-E3 is dik in orde!

Aanraakgevoelig LCD-scherm

De resolutie van de ingebouwde elektronische zoeker is met 2.360.000 pixels bijzonder hoog en stelt dan ook niet teleur. Integendeel, het is een van de betere elektronische zoekers die we tot nu toe zijn tegengekomen. Uiteraard kan men ook het LCD-kleurenscherm (1.040.000 pixels) achterop de body gebruiken om een beelduitsnede te bepalen. Dankzij een oogsensor naast de zoeker vindt het wisselen tussen LCD-scherm en elektronische zoeker geheel automatisch plaats. In beide zoekerstanden worden de meest essentiële camera-instellingen, te weten programmastand, sluitertijd, diafragma, belichtingscompensatie, ISO-waarde en accu-status, getoond. Via het menu kan men via de optie Display instellingen op maat een en ander naar eigen inzicht aanpassen. Zo kan men er in dit menu voor kiezen om bijvoorbeeld een elektronische waterpas, afstandsschaal en histogram zichtbaar te maken. Via de knop Display/Back kan men er eventueel voor kiezen om het LCD-scherm alleen te gebruiken voor het weergeven van camera-informatie of om alle camera-informatie op het LCD-scherm uit te zetten. Men kan dan het gehele LCD-scherm als zoeker gebruiken. In de elektronische zoeker blijft de camera-informatie gewoon zichtbaar. Via het aanraakgevoelige LCD-scherm kan men nu ook het scherpstelpunt selecteren en eventueel de camera ontspannen. Vooral als de camera op een statief staat is dat erg handig.

Kitobjectief

De Fujifilm X-E2a wordt standaard geleverd met het Fujinon XF 18-55 mm/F2,8-4 R LM OIS zoomobjectief. Het zoombereik van dit kitobjectief in kleinbeeldtermen is 27-84 mm. De Fujinon objectieven staan al decennialang bekend om hun uitstekende kwaliteit. Dit zoomobjectief weegt circa 330 gram en dat is voor een zoomobjectief alleszins redelijk. De diameter van het objectief is circa 6,5 cm, de lengte zonder zonnekap circa 7 cm, de filtermaat 58 mm en de kortste scherpstelafstand 30 cm. Het minimale diafragma bedraagt F22. Het objectief is vervaardigd uit een stevige kunststof. De lensconstructie telt 14 elementen in 10 groepen met drie asferisch lenselementen en één extra low dispersion element. Op de testbank presteert dit zoomobjectief prima. Het objectief heeft in de groothoekstand (18 mm) een lichte (circa 1%) tonvormige vertekening en het lichtafval bedraagt in de hoeken bij F2,8 circa ½ stop. Op het gebied van scherpte presteert dit objectief uitstekend. De achtergrondonscherpte (bokeh) is dankzij de 7 afgeronde diafragmalamellen bijzonder fraai. Het zoomobjectief wordt geleverd inclusief voor- en achterdop en een kunststof zonnekap. Daar kan menig camerafabrikant een voorbeeld aan nemen!

Praktijk

De X-E3 weegt met accu, geheugenkaart en 18-55 mm zoomobjectief circa 650 gram. Dat is voor een systeemcamera niet heel erg licht, maar het is natuurlijk wel beduidend lichter dan een vergelijkbare reflex. De camera ligt dankzij de iets uitstekende grip aan de voorzijde en de uitstulping bij de duim aan de achterkant prima in de hand en ook de bedieningsknoppen zijn goed gepositioneerd. De belangrijkste instellingen – diafragma, sluitertijd, belichtingscompensatie en nu ook het scherpstelpunt – zijn vlot te wijzigen. Ook de AEL-, AFL- en Q-knop zijn goed bereikbaar en verder vinden wij het prettig dat de aan/uit-schakelaar onder de ontspanknop met de wijsvinger te bedienen is, in plaats van met een knop ergens achterop de body. De elektronische zoeker functioneerde prima. Het zoekerbeeld is helder en ook de informatie, zoals sluitertijd, diafragma, ISO-waarde enzovoort, is goed te zien. De oogsensor waarmee automatisch gewisseld wordt tussen zoeker en LCD-scherm is een pluspunt. Minpunt is dat het LCD-scherm niet draai- of kantelbaar is, maar een grote verbetering ten opzichte van voorgaande modellen is dat het nu wel aanraakgevoelig is. Plezierig is ook dat de X-E3 over een royale (-4 tot +2) dioptrie-instelling beschikt. Door het toekennen van de ISO-waarde aan de Fn-knop konden we ook die vlot wijzigen. Prima! Al met al is er weinig mis met de ergonomie van de X-E3.

Beeldkwaliteit

De Fujifilm X-E3 beschikt over een 24,3-megapixel X-Trans CMOS-III beeldsensor. Dit resulteert in een maximale beeldgrootte van 6000×4000 (L) pixels; er kan eventueel ook gekozen worden voor 4240×2832 (M) en 3008×2000 (S) pixels. Naast de gebruikelijke beeldverhouding 3:2, kan men ook kiezen voor diverse 16:9 of 1:1 standen. Daarnaast beschikt de camera over een zogeheten Motion Panorama (maximaal 9600×2160 pixels) stand. De X-E3 slaat de gemaakte beelden op in JPEG, RAW of RAW+JPEG op SD-geheugenkaarten. Voor wat betreft JPEG-compressie kan men kiezen uit de standen Normaal en Fijn. De X-E3 ondersteunt de kleurruimten sRGB en AdobeRGB. Het standaard ISO-bereik is 200-12800 (uitbreidbaar tot 100-51200 ISO). Via de optie Filmsimulatie kan de fotograaf een specifiek beeldprogramma kiezen. Daarbij hanteert Fujifilm enkele vertrouwde filmnamen van Fujifilm uit het analoge tijdperk, te weten Provia/Standaard, Velvia/Levendig, Astia/Laag, Classic Chrome, Pro Negative Hi, Pro Negative Standard, Acros (+geel-, rood- of groenfilter), Monochroom (+geel-, rood- of groenfilter) en Sepia. Daarnaast heeft de E-X3 ook een aantal creatieve filters aan boord, te weten Speelgoedcamera, Miniatuur, Pop-kleur, High-key, Laag-toon, Dynamische kleurtoon, Zachte focus en Gedeelte kleur (rood, oranje, geel, groen, blauw en paars). Deze filters zitten enigszins verborgen onder knop Drive. De door ons gemaakte testopnamen in de beeldstand Provia/Standaard zijn aan de verzadigde kant. De stand Velvia/Levendig is fiks verzadigd en de stand Astia/Laag is eveneens redelijk verzadigd. Via het menu kan men overigens de kleurintensiteit eventueel aanpassen (Laag, Middel Laag, Standaard, Middel Hoog en Hoog). Wie een meer neutrale beeldstand zoekt kan daar terecht.

Kleurstanden

Voor wat betreft scherpte en contrast presteert de X-E3 zeer goed. De automatische witbalans functioneerde redelijk. Opnamen van onze altijd moeilijke testopstelling vertoonden – net als bij de E-X2s – een duidelijke kleurzweem. Beelden gemaakt met hogere ISO-waarden zien er echter zeer goed uit. De kwaliteit van de beelden gemaakt met 1600 ISO doen niet of nauwelijks onder voor beelden die gemaakt zijn met 200 ISO. Ook de 3200 en 6400 ISO-beelden ogen prima. De hogere standen H (25600 en 51200 ISO) zouden wij vermijden.

Beeldruis

Het viel verder op dat de X-E3 onder bepaalde omstandigheden de neiging had om beelden iets (1/3 stop) onder te belichten. Desondanks levert de X-E3 met het 18-55 mm zoomobjectief bijzonder fraaie en vooral scherpe beelden. Bekijk de testbeelden en oordeel zelf.

Testbeelden

Conclusie

De Fujifilm X-E3 is weer een stukje beter dan zijn voorganger. Vooral de AF-joystick is een hele verbetering en ook het aanraakgevoelige LCD-scherm is een pluspunt. Het betreft verder geen revolutionaire zaken, maar alles bij elkaar is fotograferen met de E-X3 daardoor wel een stuk plezieriger geworden dan met de E-X2s. Het 18-55 mm kitobjectief presteert voor een zoomobjectief uitstekend. Grootste minpunt blijft het vaste LCD-scherm. Wij zouden een kantelbaar scherm wel op prijs stellen. Aan de Fujifilm X-E3 met het 18-55 mm zoomobjectief hangt een prijskaartje van € 1.249,- en een losse body is te koop voor € 899, -. Dat is gezien de geboden kwaliteit alleszins redelijk. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.fujifilm.eu/nl/.

Geplaatst in: Systeemcamera's