DxO PhotoLab 1.1 Elite
Softwaremaker DxO Labs heeft onlangs een nieuwe versie van hun beeldbewerkingsprogramma DxO OpticsPro uitgebracht. Men heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om het programma niet alleen op tal van fronten te verbeteren, maar ook om het van een nieuwe, meer toepasselijke naam te voorzien: DxO PhotoLab. Meest in het oog lopende vernieuwing in deze nieuwe versie is de toevoeging van Nik Software U Point technologie. Hierdoor kan men nu ook op lokaal niveau zeer krachtige aanpassingen doen.
Het nieuwe DxO PhotoLab 1.1 is verkrijgbaar in de versies Essential en Elite en beide zijn beschikbaar voor Windows- en Mac-computers. De minimale systeemvereisten zijn voor Windows een Intel Core 2 Duo of AMD Athlon 64 X2 processor met 4 GB werkgeheugen en minimaal Windows 7 SP1 (64 bit). Mac-gebruikers dienen te beschikken over een Mac-computer met minimaal een Intel Core i5 processor, 4 GB werkgeheugen en OS X 10.10 of hoger. Meer werkgeheugen wordt geadviseerd. Wij hebben de Windows-versie van PhotoLab 1.1 getest op een Microsoft Surface Pro 4 met een Intel Core i7 processor en 8GB werkgeheugen. Op deze machine liep het programma als een zonnetje. DxO Labs staat bekend om haar rigoureuze wetenschappelijke kalibratie van fotoapparatuur. Dit stelt de firma in staat om ongekend exacte optische correcties op beeldbestanden uit te kunnen voeren. Net als zijn voorganger OpticsPro maakt het programma daarvoor gebruik van downloadbare modules voor zo ongeveer elk type camera en objectief dat op de markt verkrijgbaar is. Zodra u een beeld opent en de module voor de gebruikte camera en/of objectief is niet aanwezig, dan verschijnt de DxO Optics Module installer met de vraag of u de benodigde modules wenst te downloaden. Hierna past u met DxO PhotoLab correcties toe die specifiek toegespitst zijn op de gebruikte apparatuur.
Organize
De DxO PhotoLab interface is redelijk eenvoudig en bestaat uit twee delen. In het onderdeel Organize kunt u door de mappenstructuur op de computer wandelen of naar projecten gaan. Miniaturen worden onder in beeld getoond, een groot voorbeeldvenster helpt om het juiste beeld te selecteren. Dit beeld wordt al direct geoptimaliseerd door PhotoLab. Via de knop Apply Preset rechtsboven kan één van de ingebouwde voorinstellingen op de geopende opname worden toegepast, voor een snel resultaat. De presets zijn onderverdeeld in groepen, zoals Portrait and Landscape, Black & White, Atmospheres, High Dynamic Range, Smartphones en DxO ONE scene modes. Door te klikken op een miniatuur wordt het desbetreffende effect op de geselecteerde opname toegepast. Met behulp van de knop Compare boven het voorbeeld kunt u de situatie voor en na correctie vergelijken of met de knop Side-by-side preview ernaast de twee situaties naast elkaar zetten. Via de knop reset kan men de bewerking eventueel weer ongedaan maken. Rechtsonder het voorbeeld vinden we de knoppen Print, voor het afdrukken van de opname, en Export to disk. Door op de pijlknop naast Export to disk te klikken kunt u het aangepaste beeldbestand ofwel opslaan naar een lokale schijf of exporteren naar Adobe Lightroom of een andere applicatie, ofwel naar bijvoorbeeld een online fotodienst Flickr of Facebook uploaden.
Customize
Liever gaan wij direct met de geselecteerde opname naar het onderdeel Customize. Hierdoor verdwijnt de mappenlijst en komt u in een modus waar het (RAW) beeld op allerlei manieren is aan te passen. In het midden zien we het geopende beeld. Links daarvan zijn een venster Move/Zoom met het volledige beeld, een palet met EXIF-informatie en EXIF-editor, en een Preset-editor te vinden. De belangrijke zaken bevinden zich aan de rechterkant. Helemaal bovenaan staat een histogram van het geopend beeld en daaronder de Essential Tools. Hier vinden we de essentiële bewerkingen weer terug plus diverse specifieke bewerkingen. Deze bestaan uit paletten die kunnen worden opengeklapt met vervolgkeuzelijsten en/of schuifbalken waarmee tal van instellingen kunnen worden gewijzigd. Denk hierbij aan witbalans, belichtingscompensatie, DxO Smart Lightning, selectieve kleurtonen, DxO ClearView, contrast, kleur, ruisreductie, horizon en Crop ofwel uitsnede. Onder deze essentiële hulpmiddelen zitten de groepen Light, Color, Detail, Geometry en DxO Viewpoint. Voor elke functienaam zit een aan/uitknop waarmee de werking van de functie kan worden in- en uitgeschakeld. Stel dat u de ruisonderdrukking niet wilt gebruiken, dan klikt u eenvoudigweg op het vierkante knopje voor de naam Noise reduction (het wordt dan dof gekleurd weergegeven). Via het kruisje rechts van de paletnaam, kan men eventueel het hele palet uit de lijst verwijderen. Via de menu-optie Palettes kan men instellen welke wel en welke niet in deze lijst worden getoond. Via F9 kan men alle paletten verbergen of weer tevoorschijn halen.
Paletten
In het palet Light vinden we de functie DxO ClearView. Hiermee verwijdert men geheel automatisch atmosferische waas uit vrijwel elke landschapsopname, maar ook uit stadsfoto’s die vaak te kampen hebben met smog. DxO ClearView is gebaseerd op een krachtig algoritme en maakt een soort dieptekaart van de opname. Dit is nodig omdat de waas sterker wordt naarmate onderwerpen verder van de camera af staan. Waas wordt zo uitsluitend verwijderd waar dat nodig is, zonder dat de gebruiker een verlopend masker hoeft te maken. Hoewel het een automatische functie is, kan de intensiteit van de ClearView correctie worden aangepast met behulp van een schuifbalk Intensity of een numerieke waarde. De functie DxO Smart Lighting optimaliseert het beeldcontrast door slimme aanpassingen op basis van de inhoud. Ook de paletten Detail en Geometry bezitten krachtige functies. Het palet Detail heeft functies als Noise Reduction, Lens Sharpness, Chromatic Aberration, Repair, Unsharp Mask (verscherpen), Moiré en Red Eye. Lens Sharpness verbetert de scherpte van beelden die wellicht niet helemaal haarscherp waren. Denk daarbij aan het gebruik van minder scherpe (zoom)objectieven of ongunstige omstandigheden. Via het palet Geometry kan men beelden rechtzetten, uitsnijden en tevens geometrische vervormingen corrigeren. Dat werkt dankzij de ingebouwde DxO Optics Modules heel goed. De benodigde modules voor uw camera en objectief worden automatisch gedownload van de website van DxO. Ook handmatige correctie is mogelijk. In DxO PhotoLab kunnen de geometrische correcties van het gespecialiseerde programma DxO ViewPoint worden toegepast door middel van een plug-in.
Local adjustments
Nieuw in deze versie is de mogelijkheid om correcties op specifieke delen van het beeld toe te passen. DxO Lab maakt daarvoor gebruik van de bekende Nik Software U Point-technologie. DxO Labs heeft recent Nik Software overgenomen van de vorige eigenaar Google en de aangekochte technologie meteen in PhotoLab toegepast. Via de knop Local adjustments kan men een zogeheten Control Point op de te bewerken plek plaatsen. Door de getoonde cirkel via verslepen te vergroten of verkleinen kan men de omvang van het te bewerken gebied instellen. Daarna heeft men de keuze uit tien schuifbalken – van links naar rechts: Exposure, Contrast, Microcontrast, ClearView, Vibrancy, Saturation, Temperature, Tint, Sharpness en Blur– om respectievelijk de belichting, contrast, microcontrast, helderheid, levendigheid, verzadiging, kleurtemperatuur, kleurtint, scherpte en onscherpte naar wens aan te passen. Via de Reset knop kan men alle gedane bewerkingen ongedaan maken en opnieuw beginnen. In feite is de werking hetzelfde als we gewend zijn van de populaire Nik Collection plug-ins. Vermeldenswaard zijn ook de functies DxO Smart Lightning om het dynamische bereik van een beeld te verbeteren en DxO Prime om beeldruis in RAW-beelden te onderdrukken.
Conclusie
DxO PhotoLab Elite is een zeer doordacht en goed werkend beeldoptimalisatieprogramma annex RAW-editor. De ClearView functie maakt beelden duidelijk helderder en ‘driedimensionaler’, Smart Lighting haalt het uiterste uit de contrasten, de ruisonderdrukkingstechnologie DxO PRIME is uitzonderlijk goed en dankzij de toevoeging van Nik’s U Point-technologie kan men nu ook op lokaal niveau gedetailleerde aanpassingen doen. DxO PhotoLab is hierdoor nog completer en krachtiger geworden. Reden voor ons om DxO PhotoLab 1.1 een Pixelmania Award toe te kennen in de categorie beeldbewerkingsprogramma’s. DxO PhotoLab Essential kost € 129,- en de door ons geteste Elite editie gaat voor € 199,- over de toonbank. Dat is gezien de uitgebreide functionaliteit en het hoge gebruiksgemak alleszins redelijk. Op de website van DxO zijn 30 dagen probeerversies beschikbaar. Warm aanbevolen!
Kijk voor meer informatie op www.dxo.com.