ComputerComputer
Door 26 december 2017 Lees verder →

PortraitPro Body 2

Softwaremaker Anthropics brengt al jaren het veelbekroonde programma PortraitPro op de markt om portretten te verbeteren. Met PortraitPro Body is het mogelijk om ook lichamen op een slimme en vooral snelle manier te bewerken, zodat ze er op de foto beter uitzien. Onlangs verscheen versie 2 van dit opvallende programma. Wij namen de proef op de som.

PortraitPro Body 2 is verkrijgbaar in een Standard en Studio versie voor Windows (Vista en hoger) en Mac (OSX 10.7 en hoger) computers. De Standard versie is alleen te gebruiken als stand-alone programma. De Studio versie kan ook als plug-in vanuit een Photoshop compatibel programma worden aangeroepen en ondersteunt daarbij ook DNG- en RAW-bestandsformaten in 16 bits. Op de website van de makers kunt u een gratis probeerversie voor zowel Windows- als Mac-computers vinden. Na het downloaden en installeren ervan blijkt dat u hiermee uitstekend kunt oefenen en de resultaten kunt bekijken. In deze tweede versie van PortraitPro Body 2 is een aantal nieuwe functies toegevoegd. Met de nieuwe functie Warp Fixer kan men andere delen van de foto, die door de bewerking van een lichaam zijn aangetast, weer worden gecorrigeerd. PortraitPro Body kan nu ook als een niet-destructief Smart Filter in Photoshop worden gebruikt, waardoor men altijd achteraf nog aanpassingen aan een gedane bewerking kan doen. Nieuw is ook de Lite Mode. Ideaal voor het snel doen van eenvoudige aanpassingen. Het programma is ook sneller en accurater dan zijn voorganger. De gebruiker heeft meer dan ooit volledige controle over het resultaat. Wij probeerden de stand-alone Windows-versie uit.

Werking

Om een opname in de stand-alone versie van PortraitPro Body te openen kiest u File >> Open (Ctrl+O) of Open image in het kader Projects. Vervolgens bladert u naar het te openen bestand en klikt u op Openen. Het is ook mogelijk een beeldbestand vanuit de Windows Verkenner naar de interface van PortraitPro Body te verslepen. Deze laatste werkwijze werkt sneller en efficiënter. Met de Studio versie is het ook mogelijk om het programma als plug-in vanuit Photoshop compatibele beeldbewerkingsprogramma’s aan te roepen. In alle gevallen verschijnt links naast het geopende beeld in PortraitPro Body de vensters Navigator en Markup. In de Navigator ziet men het geopende beeld en kan men via de schuifbalk gemakkelijk in- en uitzoomen. Rechts van het beeld staat een venster Instructions met uitleg over de werking. Via Markup dient men eerst door middel van vijf stappen de persoon of personen te identificeren. Klik daartoe eerst op de neus van de te bewerken persoon. Er verschijnt vervolgens een venster waarin men het geslacht moet selecteren (Male of Female). Daarna dient men achtereenvolgend de rechter schouder, elleboog en pols, de linker schouder, elleboog en pols, buik, rechter heup en knie, linker heup en knie te markeren. Daarna worden de rondingen van armen, benen en lichaam gemarkeerd. Tijdens de vijfde en laatste stap worden overlappingen geïdentificeerd. Tot slot verschijnt de boodschap Finish markup and edit body. Is men niet tevreden met de gedane markeringen, dan kan men eventueel kiezen voor Modify markup en een en ander aanpassen.

Bewerkingen

Wij klikken op Finish markup and edit body en kunnen in het volgende venster het lichaam van ons onderwerp aanpassen. Dat kan vlot door middel van de markeerlijnen rondom torso, armen en benen of uitgebreider in het venster Shape sliders met een groot aantal schuifbalken, De eerste vier schuifbalken Slim, Curvy, Lift en Tall leveren algemene aanpassingen op Daarna kan men via de opties Torso, Arms, Legs en Skeleton deze specifieke delen van een lichaam zeer gedetailleerd aanpassen. Vooral de opties bij Skeleton zijn zeer krachtig. Zo kan men hier onder andere de neklengte, breedte van de schouders, lengte van het lijf en beenlengte aanpassen. Via de opties Edit body en Edit body local onder Shape Tools kan men globale aanpassingen aan het lichaam aanbrengen door het verslepen van de markeringen en met Drag, Expand en Contract kan men lokaal kleine aanpassingen dopen. Met Repair en Fix bulges and pinches kan men kleine correcties aanbrengen. Via Skin kan men de huid aanpassen en via Face het gezicht. Ook hier brengt men eerst markeerlijnen aan en vervolgens kan men de vorm van het gezicht, de ogen en huid aanpassen. Met de nieuwe functie Warp fixer kan men daarna delen van de foto die door de lichaamsbewerkingen zijn aangetast corrigeren. In de laatste stap Picture kan men het contrast, de belichting, kleurtemperatuur, tint, verzadiging en dergelijke aanpassen. Ook kan men hier het beeld eventueel omzetten naar zwart-wit of sepia. Is men tevreden met het resultaat, dan kan men het beeld opslaan via Export finale image. Hieronder een aantal voorbeelden van voor en na beelden.

Voor                                                Na

Lite Mode

Nieuw in deze versie is de Lite Mode. Het verschil zit in het feit dat in deze modus het markeren van het te bewerken lichaam niet hoeft worden uitgedaan. Nadat men een te bewerken beeld via de optie Open image (lite mode) heeft geopend, wordt het desbetreffende automatisch geanalyseerd en komt men meteen terecht in de Shape tools. Met het Warp tool kan men hier eenvoudige aanpassingen aan het lichaam doen door delen te verslepen. Via de schuifbalken Tool size en Tool strength kan men de omvang en sterkte van de aanpassingen instellen en wijzigen. In deze modus is ook de optie Skin beschikbaar, zodat men ook de huid kan aanpassen. Tot slot kan men via de optie Picture het contrast, de belichting, kleurtemperatuur, tint, verzadiging en dergelijke van het beeld nog aanpassen. Ook kan men hier het beeld eventueel omzetten naar zwart-wit of sepia. Is men tevreden met het resultaat, dan kan men het beeld opslaan via de knop Export finale image boven de menuvensters. In het venster Export options kan men het gewenste bestandsformaat, JPEG, TIFF of PNG, selecteren. Bij JPEG kan men de mate van compressie via een schuifbalk instellen en bij TIFF kan men kiezen uit gecomprimeerde of ongecomprimeerde opslag. Klik tot slot op Save om het beeld op te slaan.

Conclusie

www.pixelmania.nlPortraitPro Body 2 is vrijwel onmisbaar voor elke (professionele) fotograaf die zonder tussenkomst van Photoshop zijn opnamen wil verbeteren. Want dat is meteen het grote voordeel van PortraitPro Body: u hoeft er geen Photoshop-specialist voor te zijn. Pas de effecten wel met mate toe, want voor je het weet kan een lichaam er erg onnatuurlijk uitzien. Wij waren dan ook vooral gecharmeerd van de nieuwe Lite mode omdat de bewerkingen in deze modus vanzelf een stuk subtieler zijn. De stand-alone versie van PortraitPro Body 2 kost normaal € 79,90, maar is tijdelijk voor slechts € 39,95 te koop. Voor dat geld moet u dit uitstekende programma zeker niet laten liggen. De Studio versie kost tijdelijk € 69,95. Op basis van de krachtige bewerkingsfuncties en het hoge gebruiksgemak is een Pixelmania Award op zijn plaats. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.portraitprobody.com.

Geplaatst in: Pixelmania Award, Software