Computer algemeen
Door 9 november 2017 Lees verder →

Panasonic kondigt komst Lumix G9 aan

Panasonic heeft met de Lumix G9 een nieuw topmodel MFT-systeemcamera aangekondigd. Deze nieuwe camera is uitzonderlijk mobiel en reageert ultrasnel. De G9 bouwt voort op de uitstekende prestaties van de GH5 en door toepassing van een 20,3-megapixel Digital Live MOS-beeldsensor zonder low-pass filter was het mogelijk de resolutie, kleurgradaties en kleurweergave verder te verbeteren. Daarnaast produceert de camera in de High Resolution modus prachtige 80-megapixel equivalente beelden in JPEG- en RAW-formaat.

De Lumix G9 is door zijn volledig gegoten voor- en achterframe van een magnesiumlegering bestand tegen zware omstandigheden buiten. Hij is niet alleen spatwater- en stofdicht maar ook vorstbestendig tot -10 graden Celsius. Door de grootste status-LCD in zijn klasse bovenop de camera is het maken van opnames nog gemakkelijker en comfortabeler geworden. Aan de achterkant heeft de camera een 3,0-inch vrij kantelbaar LCD-scherm met een beeldverhouding van 3:2 en een hoge resolutie van 1.040.000 pixels. De G9 heeft twee SD-geheugenkaartsleuven die compatibel zijn met snelle UHS-II-kaarten met hoge capaciteit. De Lumix G9 biedt verbindingsmogelijkheden via Bluetooth en Wi-Fi, zodat gebruikers verschillende opnamemogelijkheden hebben en beelden heel eenvoudig direct kunnen delen. Compatibiliteit met Bluetooth 4.2 (bekend onder de naam BLE: Bluetooth Low Energy) maakt een continue verbinding met een smartphone of tablet mogelijk bij een minimaal stroomverbruik. Voor Wi-Fi kan 5 GHz worden geselecteerd naast het gebruikelijke 2,4 GHz voor een nog veiligere en stabielere verbinding.

Beeldstabilisatie

Het in de body ingebouwde beeldstabilisatiesysteem (Image Stabilizer) is aanzienlijk verbeterd, waardoor een 6,5 stops langere sluitertijd kan worden gebruikt. Dit wordt mogelijk gemaakt door een nauwkeurige berekening van trillingen bij verschillende opnameomstandigheden. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van informatie over de hoeksnelheid en bewegingsvector afkomstig van niet alleen de gyrosensor maar ook de beeld- en versnellingsmetersensor. Door B.I.S. (Body Image Stabilizer, 5-assig) en O.I.S. (Optical Image Stabilizer, 2-assig) te combineren, compenseert de 5-assige Dual I.S. (Image Stabilizer) in de Lumix G9 grotere bewegingen die tot nog toe niet onderdrukt konden worden. Het optimaal benutten van zowel O.I.S. als B.I.S. komt vooral tot zijn recht bij teleopnames en in lastige omstandigheden, zoals ’s avonds of bij het maken van opnames vanuit één hand. De 5-assige Dual I.S. 2 werkt zowel voor foto- als voor video-opnames, inclusief 4K-video.

Autofocus

De snelle, uiterst nauwkeurige AF met DFD-technologie maakt ’s werelds snelste AF-snelheid van 0,04 seconden mogelijk. Door zijn uitstekende trackingprestaties blijft de Lumix G9 het gekozen onderwerp altijd volgen. De Lumix G9 biedt ook de snelste framesnelheid in zijn klasse met 20 bps (AFC)/60 bps (AFS) bij 20,3-megapixel in volledige resolutie om unieke momenten te kunnen vastleggen. Omdat de camera de functies 6K Photo en 4K Photo biedt, kunnen gebruikers afhankelijk van de situatie naast de standaard opnamemodus de meest geschikte burstopnamemodus kiezen. De Lumix G9 beschikt over de grootste elektronische zoeker (Live View Finder) in zijn klasse. Deze heeft een verbluffende grote vergrotingsfactor van circa 1,66x/0,83x (equivalent van 35mm-camera). Zelfs bij snelle burstopnames doen zich geen black-outs voor. Verder is de camera voorzien van een nachtmodus en AF Point Scope-functie. Door toepassing van OLED voor de LVF worden beelden vloeiend weergegeven bij 120 bps en is de respons zeer snel met een minimale vertraging van minder dan 0,005 seconden. De hoge contrastratio van 10.000:1 zorgt voor uitzonderlijk goed zicht.

De Panasonic Lumix G9 komt in januari 2018 beschikbaar en gaat € 1.699,- (alleen body) kosten. Aan de kit bestaand uit een body en het 12-60mm zoomobjectief hangt een prijskaartje van € 2.299,-.

Kijk voor meer informatie op www.panasonic.nl.

Geplaatst in: Nieuws