ComputerComputer
Door 6 november 2017 Lees verder →

Macphun Luminar 2018

Softwarefabrikant Macphun heeft een nieuwe versie van hun beeldbewerkingsprogramma Luminar aangekondigd: Luminar 2018. Dit programma is beschikbaar voor Mac- én Windows-computers en dat laatste is ook de reden dat de bedrijfsnaam binnenkort gewijzigd gaat worden in Skylum. De recente aankondiging van Adobe dat toekomstige versies van Lightroom alleen nog via een abonnement op de Adobe clouddienst beschikbaar zal zijn, maakt de komst van Luminar 2018 extra interessant. Wij namen de proef op de som.

Luminar 2018 is geschikt voor Mac-computers met minimaal een Intel 64-bit Core 2 Duo processor (vanaf 2009 of nieuwer), 4 GB werkgeheugen, OS X 10.10.5 of hoger, 2 GB opslagruimte en een beeldschermresolutie van 1280×768 pixels of meer. Retina beeldschermen worden ondersteund. De Windows-versie draait op Windows 7 of hoger met minimaal een Intel Core i3 processor, 4 GB werkgeheugen, 2 GB opslagruimte, Direct X10-compatibele grafische kaart en een beeldschermresolutie van 1280×768 pixels of meer. Eén licentie mag worden gebruikt op maximaal 5 computers! Luminar 2018 is in principe een standalone programma, maar kan eventueel ook worden gebruikt als plug-in in Adobe Photoshop, Lightroom, Apple Aperture en Photos for Mac. Op die manier kan men Luminar 2018 gemakkelijk integreren in de eigen workflow. Al met al biedt het programma gebruikers alle functionaliteit die men van een volwaardig beeldbewerkingsprogramma mag verwachten, zoals RAW-ondersteuning, lagen, filters, voorinstellingen, aanpasbare gebruikersinterface, maskers, niet-destructieve bewerkingen enzovoort. Deze nieuwe editie telt ten opzichte van de vorige versie ook een groot aantal uitbreidingen en verbeteringen. Zo is het programma nu compatibel met Adobe plug-ins, bezit het een verbeterde RAW-processing engine en diverse geavanceerde gereedschappen op het gebied van maskers, beeldruisreductie en lenscorrecties, en heeft men een Digital Asset Management module aangekondigd die volgend jaar beschikbaar zal komen.

Gebruikersinterface

Na het starten van het programma verschijnt een openingsscherm met links vier opties, te weten New to Luminar, User guide, More presets en Aurora HDR 2018. De eerste optie brengt je naar een website met een groot aantal instructiefilms. De tweede optie opent de online gebruikershandleiding, die men eventueel in PDF-formaat kan downloaden. Via de optie More presets komt men op een webpagina waar men meer voorinstellingen – deels gratis en deels betaald – kan vinden en downloaden. De vierde optie Aurora HDR 2018 biedt informatie over het HDR-programma van dezelfde makers. Via de knop Open Image kan men een te bewerken beeld openen. Dat kan een JPEG-, PNG-, TIFF- of GIF-beeld zijn, maar ook een PSD- of RAW-beeld. Nadat we dat hebben gedaan, oogt het programma zoals zoveel beeldbewerkingsprogramma’s met bovenaan het scherm een menubalk, een groot venster met daarin het geopende beeld, een rij voorinstellingen (presets) eronder en rechts een histogram en eronder een lijst van de gebruikte gereedschappen en filters. De voorinstellingen of presets zijn in feite sets van filters en gereedschappen waarmee men vrij snel het beeld kan bewerken. Deze voorinstellingen zijn onderverdeeld in zes categorieën, te weten Basic, Dramatic, Outdoor, Portrait, Street en Travel. Via de standaard optie All Presets kan men door alle presets bladeren. Veelgebruikte presets kan men door ze met de ster rechtsonder te markeren plaatsen in de categorie Favorite. Zelfgemaakte voorinstellingen kan men opslaan via de knop Save Filters Preset en later terugvinden in de groep User Presets. Via Get More Presets komt men op de eerder genoemde website waar men meer presets kan downloaden. Zeker doen, want er zitten fraaie (gratis) presets tussen.

Voorinstellingen

Elke preset of voorinstelling is in feite een set filters en/of gereedschappen die in één keer op het geopende beeld worden toegepast. Elke preset die men toepast toont in de bijbehorende thumbnail een schuifbalk waarmee men de intensiteit van de voorinstelling kan instellen. Een goed startpunt om een geopend beeld te bewerken is de voorinstelling Auto Smart Enhancer, die het complete beeld analyseert en vervolgens met behulp van kunstmatige intelligentie zoveel mogelijk optimaliseert. Wij probeerden deze preset uit op een strandscène (een RAW-beeld van een Sony A7R II) en het beeld zag er in één klap een stuk aantrekkelijker uit. Via de schuifbalk in de thumbnail van de preset kan men de intensiteit eventueel aanpassen en rechts van het beeld kan men daarna nog alle door de preset toegepaste filters en gereedschappen met behulp van schuifbalken handmatig verder naar wens aanpassen. Een specifiek onderdeel van een preset kan men ook uitschakelen door de desbetreffende schuifbalk op nul te zetten. Zo kan men spelenderwijs het beeld helemaal naar eigen inzicht aanpassen en via de knop Add Filters eventueel nog een extra filter toepassen of specifiek gereedschap gebruiken om het beeld nog verder te verbeteren. Via de knop Before/After boven het beeld kan men het resultaat vergelijken met het origineel. Er is ook een knop Compare waarmee men via een schuifbalk de verschillen tussen het origineel en het bewerkte beeld zichtbaar kan maken.

Filters Catalog

Uiteraard kan men er ook voor kiezen om een beeld vanaf het begin helemaal zelf te bewerken zonder eerst gebruik te maken van een voorinstelling. In dat geval kiest men via de knop Add Filters in de zogeheten Filters Catalog voor de filters en gereedschappen die men op het geopende beeld wil toepassen. Deze Filters Catalog toont standaard een alfabetische lijst van alle filters en gereedschappen, maar men kan ook specifieke groepen filters – genaamd Essential, Issue Fixers, Creative, Professional en Utility – zichtbaar maken. We openen een straatbeeld van Amsterdam waarvan de voorgrond nogal donker is. Vervolgens selecteren we het filter Accent en dan gebeurt er niets. Dat is dus een groot verschil met de presets. We moeten nu zelf handmatig via de schuifbalk Boost de sterkte van het filter op het geopende beeld toepassen. Daarbij dient men op te passen dat men niet overdrijft omdat het beeld anders wel erg onnatuurlijk gaat ogen. Is men tevreden, dan kan men (via de optie Add Filters) eventueel een tweede filter op het beeld toepassen. En daarna een derde enzovoort. Alle toepassingen worden in aparte lagen opgeslagen, dus men kan rustig wat experimenteren. Filters als Advanced Contrast, Brilliance/Warmth, Clarity, Color Temperature, Exposure, Highlights/Shadows, Saturation/Vibrance en Sharpening zijn vaak prima om een beeld verder te optimaliseren. Via de knop History kan men terugzien wat er allemaal is gedaan. Een toegepast filter of gereedschap kan men eventueel tijdelijk uitschakelen via het oog-knopje. Via de optie Tools kan men filters en gereedschappen – met behulp van de opties Brush, Gradient Mask en Radial Mask – ook op delen van een beeld toepassen, prima! Via de menu-optie Tools is nog een vijftal gereedschappen, te weten Move, Masking Brush, Gradient Mask, Radial Mask en Crop, beschikbaar.

Conclusie

Luminar 2018 is een prima beeldbewerkingsprogramma. Of het een goed alternatief is voor Lightroom zal nog moeten blijken. In de door ons geteste Windows-versie ontbraken nog een aantal gereedschappen (die volgen via een update later dit jaar) en de Digital Asset Management module volgt pas volgend jaar. Desondanks zijn de pluspunten nu al talrijk: dankzij de vele handige presets kan men vrij vlot beelden optimaliseren of een compleet andere uitstraling geven, en desgewenst kan men zelf presets samenstellen, deze opslaan en later hergebruiken. Ook filters als Dodge & Burn (het klassieke doordrukken en tegenhouden) en Issue Fixers als Dehaze, Denoise, Polarizing Filter, Remove Color Cast en Sharpening zijn handig in gebruik. En dankzij de diverse masking gereedschappen kan men ook delen van een beeld bewerken. Luminar 2018 kost $ 69,- (of $ 49,- als men al andere Macphun software gebruikt) en voor dat geld krijgt men een krachtig beeldbewerkingsprogramma boordevol handige gereedschappen. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op macphun.com/luminar.

Geplaatst in: Software