ComputerComputer
Door 5 oktober 2017 Lees verder →

Sony FE 85mm F1.8

Sony heeft voor haar full‐frame Sony E systeemcamera’s een lichtsterk én betaalbaar 85mm teleobjectief geïntroduceerd. Het Sony FE 85mm F1.8 objectief is door de brandpuntsafstand breed inzetbaar en heeft een laag gewicht van 371 gram. Dit laatste maakt dit objectief ook prima geschikt om mee op reis te nemen. Wij probeerden het 85mm F1.8 objectief uit op een Sony A7R II full-frame systeemcamera.

Het Sony 85 mm/F1.8 objectief is vervaardigd uit hoogwaardige kunststof en heeft een metalen vatting. Het objectief heeft een beeldhoek van 29 graden op de full-frame A7R II systeemcamera. Het objectief kan ook worden gebruikt op een Sony systeemcamera met een APS-C-beeldsensor, zoals de A6500. Dan wordt het in feite een 127,5 mm teleobjectief (35mm equivalent) en bedraagt de beeldhoek ruim 19 graden. Het objectief weegt 371 gram en dat is voor een lichtsterk 85mm objectief betrekkelijk licht. Dat is vooral te danken aan de toegepaste kunststof behuizing. De diameter van het objectief is circa 7,8 cm, de lengte zonder zonnekap 8,2 cm, de filtermaat 67 mm en de minimale scherpstelafstand is 80 cm. Al met al dus een zeer handzaam full-frame teleobjectief. Het minimale diafragma bedraagt F22. Het optisch ontwerp bevat 8 lensgroepen met in totaal 9 elementen. In de lensconstructie is één asferisch lenselement toegepast. De brede gedempte scherpstelring loopt redelijk soepel en biedt dankzij het geribbelde oppervlakte ook een goede grip. Dat is vooral handig als men handschoenen aan heeft. De standaard meegeleverde zonnekap en lensdoppen zijn van kunststof.

Prestaties

De met het Sony FE 85 mm/F1.8 objectief gemaakte beelden zijn zo goed als vrij van vertekening. Onze metingen geven een zeer lichte tonvormige vertekening aan van circa 0,3%, maar dat is met het blote oog niet waar te nemen. De vignettering of lichtafval in de JPEG-beelden direct uit de camera bedraagt bij volle lensopening (F1.8) in de hoeken circa 1,3 stop. Dit neemt na diafragmering snel af naar minder dan 1/3 stop bij F4. Dit is allemaal alleszins redelijk voor een full-frame camera en – indien nodig – achteraf prima te corrigeren. In RAW zijn de cijfers wat minder fraai: bij F1.8 zijn de uiterste hoeken circa 3 stops donkerder! Dit verschil heeft alles te maken met de softwarematige correctie die bij het opslaan van de JPEG-beelden in de camera plaatsvindt. Op het gebied van scherpte presteert dit objectief uitstekend. Bij volle lensopening (F1.8) is het beeld in het centrum al zeer scherp. De hoeken blijven iets achter, maar zijn ook al scherp. Na diafragmering neemt de scherpte stapsgewijs nog iets toe, maar de hoeken blijven wel steeds iets achter bij het centrum. De maximale scherpte in het centrum wordt bereikt bij F5.6 en F8. Op F4 zijn het centrum en de hoeken echter het meest in balans qua scherpte. Vanaf F11 treedt er enige diffractie op en neemt de scherpte weer af. Pas bij F22 wordt dat echter ook duidelijk zichtbaar. Van chromatische aberratie (paarse randjes langs randen met een hoog contrast) is nauwelijks sprake. De achtergrondonscherpte (bokeh) oogt dankzij de toegepaste negen diafragmalamellen met afgeronde hoeken over het algemeen zeer fraai, maar soms ook wat onrustig. Bekijk onderstaande testbeelden en oordeel zelf.

Testbeelden

Conclusie

De Sony 85 mm/F1.8 is een heerlijk compact en met een prijskaartje van € 650,- ook betaalbaar full-frame teleobjectief. Pluspunten zijn de degelijke constructie, het relatief lichte gewicht, de maximale lichtsterkte van F1.8, de uitstekende scherpte en de zeer geringe vertekening. Minpunt is de minimale scherpstelafstand van 80 cm. De optische prestaties in combinatie met de aantrekkelijke prijs maken de Sony 85 mm/F1.8 echter tot een zeer aantrekkelijk objectief. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.sony.nl.

Geplaatst in: Objectieven (syscam)