ComputerComputer
Door 16 oktober 2017 Lees verder →

Macphun Aurora HDR 2018

Softwaremaker Macphun heeft met Aurora HDR 2018 een nieuwe versie op de markt gebracht van hun programma voor het samenstellen van High Dynamic Range- oftewel HDR-beelden. Aurora HDR 2018 is ontwikkeld in samenwerking met de bekende HDR-fotograaf Trey Ratcliff en beschikbaar voor zowel Macintosh- als Windows-computers. Wij bekeken de meeste recente Windows versie 1.0.1 (682) van Aurora HDR 2018.

Hoewel steeds meer high-end digitale camera’s over een ingebouwde HDR-functie beschikken, heeft de meeste controle over het eindresultaat als men de diverse belichte beelden op de computer samenvoegt tot een HDR-beeld. Aurora HDR 2018 biedt gebruikers een groot aantal gereedschappen en voorinstellingen verpakt in een intuïtieve gebruikersinterface. De systeemvereisten voor het programma zijn Windows 7 of hoger, Intel Core i3 processor of beter, 4 Gb werkgeheugen of meer, Direct X 10 compatibele grafische kaart of beter, 2 Gb vrije harddiskruimte en een beeldschermresolutie van minimaal 1280×768 pixels. Mac-gebruikers dienen te beschikken over een MacBook, MacBook Air, MacBook Pro, iMac, iMac Pro, Mac Pro of Mac mini met een Intel 64-bit Core 2 Duo processor of beter, 4 Gb werkgeheugen of meer, macOS Sierra 10.12.6, El Capitan 10.11.5 of Yosemite 10.10.5, 2 Gb vrije harddiskruimte en een beeldscherm met een minimale resolutie van 1280×768 pixels. In geval van twijfel, geen nood want op de website van Macphun kan men een 30 dagen probeerversie van Aurora HDR 2018 downloaden om het programma op de eigen computer uit te proberen. Het programma kan zowel standalone draaien of als plug-in functioneren in Adobe Lightroom 4, 5, 6 en CC, Photoshop Elements 10 en hoger, Apple Aperture 3.2 (Mac), Apple Photos, Adobe Photoshop CS5, CS6 of СС, CC 2014, CC 2015 en CC 2017.

Nieuw

De 2018 editie van Aurora HDR telt diverse vernieuwingen en verbeteringen. Zo oogt de nieuwe gebruikersinterface modern en is het bewerken van beelden een stuk gebruiksvriendelijker en ook gemakkelijker geworden. Zo bezit deze versie een nieuw Tone Mapping algoritme dat automatisch de beeldruis reduceert en een realistischer en meer natuurlijk ogend beeld produceert. Een nieuw lenscorrectie gereedschap corrigeert alle soorten lensvertekeningen evenals chromatische aberratie en lichtafval in de hoeken. Met de nieuwe Transform tool kan men beelden gemakkelijker schalen, roteren en verplaatsen. Een nieuw HDR Enhance Filter zorgt voor een betere detaillering en helderheid, en corrigeert kleuren, details en contrast zonder bijwerkingen. En met het nieuwe Dodge & Burn filter kan men selectief delen van een beeld donkerder of lichter maken zoals vroeger in de donkere kamer. Dankzij het History Menu kan men bewerkingen eventueel ongedaan maken met Image Flip and Rotate kan men beelden vlot rechtzetten. Met HDR Details Boost kan men details in een beeld er nog beter laten uitspringen. Verbeterd ten opzichte van de vorige versie zijn onder andere de ondersteuning van RAW-beelden, de verwerkingssnelheid, het Structure en Crop gereedschap. Voor MacBook Pro gebruikers is de ondersteuning van de Touch Bar nog vermeldenswaard.

Welkomstscherm

Na het starten van het programma wordt een welkomstscherm getoond. Om het programma beter te leren kennen kan men hier kiezen voor de opties New to Aurora HDR 2018? of User Guide. Achter de eerste optie gaat een webpagina schuil met diverse instructievideo’s. De tweede optie opent een Engelstalige met uitleg over de installatie en werking van het programma. Rechts van deze opties zien we een blauwe balk met de tekst Open Image. Via deze knop kan men beelden in het programma laden. Eventueel kan men eerst ook klikken op de optie eronder: Open Sample Image. Er worden dan drie beelden geopend die men kan samenvoegen tot een HDR-beeld. Een prima manier om kennis te maken met dit programma. Wij kiezen voor deze optie en er verschijnt een venster genaamd HDR image will be made from this met daarin drie beelden. Het eerste dat opvalt is de strakke en zeer rustig ogende gebruikersinterface. De werkruimte is zwart met grijsblauwe balken. Linksonder in dit venster vinden we die opties, te weten Alignment, Ghost Reduction en Chromatic Abberation Removal, die eventueel kunnen worden aangezet door middel van een vinkje. Is alles naar wens ingesteld, dan is een druk op de knop Create HDR voldoende om de drie beelden samen te voegen tot een DHDR-beeld. Dit beeld verschijnt nu in de werkruimte en staat klaar om nu verder te worden bewerkt.

Werkruimte

De werkruimte bestaat uit een menubalk met daaronder een rij knoppen, het te bewerken beeld met daaronder thumbnails die de voorinstellingen of presets vertegenwoordigen en rechts een histogram met daaronder de opties Layers en Filters. Via de rij knoppen kan men onder andere een te bewerken beeld openen, in- en uitzoomen, schakelen tussen het origineel en bewerkte beeld, een bewerking ongedaan maken, de bewerkingsgeschiedenis bekijken, een beeld croppen, de voorinstellingen en de rechterkolom aan- en uitzetten. Om snel een beeld te bewerken kan men het beste eerste een voorinstelling kiezen die dicht in de buurt komt van het beeld dat men voor ogen heeft. Het programma telt diverse categorieën met voorinstellingen, te weten Basic, Landscape, Realistic, Architecture, Dramatic, Indoor, Captain Kimo, Serge Ramelli en Trey Ratcliff. We kiezen hier eerst de gewenste categorie en daarna in de getoonde thumbnails de voorinstelling die ons het meest aanspreekt. Daarna kan men via de diverse gereedschappen onder Filters rechts het beeld verder bewerken. De gereedschappen die men hier tot zijn of haar beschikking heeft zijn HDR Basic, Color, HDR Structure, HDR Denoise, Image Radiance, Polarizing Filter, HDR Details Boost, Glow, Top & Bottom Adjustment, Tone Curve, HSL, Color Toning, Dodge & Burn, en Vignette. Bijna elk gereedschap werkt met schuifbalken om specifieke wijzigingen door te voeren. Is men klaar, dan kan men via de knop Export to Image rechtsboven ervoor kiezen het zojuist gemaakte HDR-beeld op te slaan of te delen met anderen via Facebook, Twitter of email.

Conclusie

Macphun Aurora HDR 2018 is een prima programma voor het vervaardigen van HDR-beelden. Met 99 presets verdeeld over 9 categorieën beschikt het programma over voldoende aanknopingspunten om tot een goed resultaat te komen. De gebruikersinterface is doordacht en de werkwijze intuïtief. Het programma kost € 99,- en is dat wat ons betreft ook zeker waard. Liefhebbers van HDR-beelden kunnen we dit programma dan ook van harte aanbevelen. Ons advies: download de probeerversie en probeer het programma zelf uit!

Kijk voor meer informatie op www.aurorahdr.com.

Geplaatst in: Software