ComputerComputer
Door 23 oktober 2017 Lees verder →

Download: batch converter XnConvert

Softwarefabrikant XnSoft heeft de afgelopen jaren diverse aantrekkelijke freewareprogramma’s beschikbaar gesteld. Een van deze freewareprogramma’s is XnConvert, een conversieprogramma waarmee vrij vlot grote hoeveelheden beelden kunnen worden bewerkt. Met dit programma kan men meer dan 80 bewerkingen op een partij beelden toepassen. Wij namen de proef op de som.

XnConvert is beschikbaar voor Windows, Mac en Linux in 32- en 64-bit versies. Het programma ondersteunt meer dan 20 talen, waaronder het Nederlands. Via de website kan men het programma downloaden. Wij probeerden de 64-bit Windows versie uit. Na het downloaden en installeren van het benodigde programmabestand (Xn-Conert-win-x64.exe), starten we het programma. Het eerste dat opvalt, is de strakke en minimalistische vormgeving. De gebruikersinterface bestaat uit een groot leeg scherm met zes tabbladen, genaamd Invoer, Acties, Uitvoer, Status, Instellingen en Over, en eronder een aantal knoppen. De werking is kinderlijk eenvoudig: via de knop Bestanden toevoegen bladert men naar een map met te converteren beelden, men selecteert de gewenste beelden en klikt vervolgens op Openen. De geselecteerde beelden verschijnen nu als miniaturen in het tabblad Invoer. Via de optie Map toevoegen kan men in plaats van individuele bestanden ook de hele inhoud van een map in één keer selecteren. Via Veelgebruikte mappen kan men eventueel mappen die men veelvuldig gebruikt aan een lijst toevoegen, zodat men de beelden sneller kan benaderen. Handig als men bijvoorbeeld een map Productie of iets dergelijks gebruikt. Heeft men alle gewenste beelden geselecteerd, dan schakelt men over naar het tweede tabblad genaamd Acties.

Acties

Hier kan men via de knop Actie toevoegen een of meer specifieke bewerking in een lijst plaatsen. Men kan kiezen uit vier categorieën, te weten Afbeelding, Aanpassen, Filter en Diversen. In de eerste categorie vinden we opties als Automatisch bijsnijden, Automatisch rechttrekken, Bijsnijden, Doekgrootte aanpassen, DPI instellen, Draaien, Extreem bijsnijden, Formaat aanpassen, ICC converteren, IPTC-IIM/XMP, Kanaal extraheren, Kleur vervangen, Kleurdiepte aanpassen, Masker toevoegen, Metadata opschonen, Spiegelen, Tekst, Vervloeien en Watermerk. Via de tweede categorie Aanpassen kunnen we kiezen uit de opties Aanpassen, Automatisch contrast, Automatische niveaus, Belichting, Component wisselen, ConBright, Gammaverzadiging, Gelijkmaken, Histogram uitlijnen, Kleurbalans, Logarithmisch, Negatief, Niveau’s, Normaliseren, Normaliseren+, Overbelichten, Posterize, Schaduw/Oplichten, Sepia, Temperatuur, Tint/Helderheid/verzadiging en Verzadiging. Via de categorie Filter kan men kiezen voor Detail verbeteren, Focus herstellen, Focus verbeteren, Gaussiaans vervagen, Gemiddeld, Maximum, Mediaan diagonaal, Mediaan rechthoek, Minimum, Randen detecteren, Randen versterken, Reliëf aanbrengen, Reliëf versterken, Ruis onderdrukken, Verscherpen, Vervagen en Verzachten. Via Diversen kan men kiezen uit 3D-kader, Band, Bloeien, Deïnterliëren, Fantasie, Fotospreiding, Golven, Halftoon, Kader, Kristalliseren, Lens, Mozaïek, Olieverf schilderij, Olieverf schilderij 2, Oude camera, Plakje, Pointillisme, Retro, Ruis toevoegen, Scheren, Symmetrie, Tegel, Verspreiden en Werveling. In totaal kan men dus meer dan 80 acties selecteren!

Instellingen

Elke geselecteerde actie wordt in een lijst geplaatst met de rechtsboven de optie Geactiveerd aangevinkt. Bij veel acties kan men de werking eventueel aanpassen. De instellingen variëren van een eenvoudige schuifbalk tot zeer gedetailleerde instelopties. Erg handig is het voorbeeldvenster waarin men het resultaat van een zojuist toegevoegde actie kan zien. Eventueel kan men het vinkje bij Geactiveerd uitzetten om het effect voor en na te kunnen beoordelen. Is men niet tevreden over een specifieke actie, dan kan men die uit de lijst verwijderen door op het rode minteken te klikken. De actie wordt dan uit de bewerkingslijst verwijderd. Het resultaat van alle acties kan men beoordelen door op de knoppen Voor en Na boven het voorbeeldvenster te klikken. Niet tevreden, dan kan men via Alles wissen alle acties verwijderen en opnieuw beginnen. Eventueel kan men een lijst met acties opslaan voor hergebruik. Is alles naar wens ingesteld, dan gaan we naar het tabblad Uitvoer. Hier kan men een doellocatie instellen, de bestandsnaamweergave en bestandstype opgeven, en diverse opties instellen om bijvoorbeeld de datum en tijd, het kleurprofiel en de metadata van het origineel te behouden. Ook de mappenstructuur kan men eventueel behouden. Bij Bestandstype kan men het gewenste bestandsformaat selecteren. Een groot aantal bestandsformaten, waaronder JPGF, TIFF en zelf PSD en RAW, wordt ondersteund. Heeft men alle instellingen gedaan, dan is een druk op de knop Converteren voldoende om de opgegeven bewerkingen op de geselecteerde beelden uit te voeren.

Conclusie

XnConvert is een hulpprogramma om grote hoeveelheden beelden om te zetten. Niet alle acties zijn even handig en sommige dragen onduidelijke namen. Ook de gekozen indeling in vier categorieën is discutabel, maar dankzij de voorbeeldweergave kan men echter snel zien wat een actie doet en of het resultaat bevalt of niet. De meer dan 80 acties en de ondersteuning van bijna alle gangbare bestandsformaten maken XnConvert tot een uiterst handig en krachtig stuk gereedschap dat we dan ook van harte kunnen aanbevelen. En voor de prijs hoeft u het niet laten!

Kijk voor meer informatie op www.xnview.com/en/xnconvert/.

Geplaatst in: Downloads