Digital Film Tools DFT v1 Photo
Softwarefabrikant Digital Film Tools heeft onder de naam DFT een nieuwe bundel plug-ins geïntroduceerd. DFT v1 is de opvolger van de Composite Suite Pro, Tiffen Dfx en zMatte filterbundels en simuleert vele honderden combinaties van bekende filters, gespecialiseerde lenzen, ontwikkelprocessen, filmkorrels en andere fotografische effecten. DFT is beschikbaar in twee verschillende bundels, te weten DFT Video/Film bedoelt voor het bewerken van videomateriaal en DFT Photo voor het bewerken van digitale foto’s. Wij probeerden laatstgenoemde versie uit.
DFT v1 Photo is beschikbaar als stand-alone programma en als plug-in versie. Wij bekeken de plug-in versie omdat deze gemakkelijker in een work flow is in te passen. Een licentie voor DFT v1 Photo plug-in draait in Adobe Photoshop (CS5 en hoger), Photoshop Elements (9 en hoger) en Adobe Lightroom (3 en hoger), mits geïnstalleerd op een en dezelfde computer. Men dient verder te beschikken over een Windows computer met Windows 7 of hoger, Dual Core Intel of AMD processor, 8 GB werkgeheugen (16 GB aanbevolen), minimaal 1 GB vrije harddisk ruimte (voor cache en tijdelijke bestanden) en een muis of Wacom tablet. Of een Mac-computer met een 64 bit Intel processor, Mac OSX 10.9 of hoger, 8 GB werkgeheugen (16 GB aanbevolen), minimaal 1 GB vrije harddisk ruimte (voor cache en tijdelijke bestanden) en een muis of Wacom tablet. De aanbevolen grafische kaart is een NVIDIA GTX 460 of beter, AMD Radeon 57xx series of beter, OpenCL 1.0 grafische kaart met minimaal 1 GB werkgeheugen. Via de website van Digital Filmtools kunt u een 15 dagen probeerversie van de software downloaden. De download is fors, maar het installeren verloopt vlot. U moet dan wel even aangeven voor welk programma u de plug-in wilt installeren
Photo
DFT v.1 Photo telt maar liefst 111 verschillende filters, te weten Ambient Light, Auto Adjust, Black and White, Bleach Bypass, Blur, Borders, Cartoon, Center Spot, Chroma Bands, Chromatic Aberration, Color, Color Correct, Color Gradient, Color Infrared, Colorize Gradient, Color Shadow, Color Spot, Cross Processing, Curves, Day for Night, DeBand, DeBlock, DeFog, DeFringe, DeNoise, Depth of Field, Detail, Develop, Diffusion, Dot, Double Fog, Dual Gradient, Enhancing, Eye Light, Fan Rays, Film Stocks, Flag, Flashing, Fluorescent, Fog, F-Stop, Gels, Glow, Glow Darks, Glow Edges, Grain, Grunge, Harris Shutter, Haze, High Contrast, Hot Spot, Ice Halos, Infrared, Kelvin, Key Light, Lens Distortion, Lens Flare, Levels, Light, Looks, Low Contrast, Match, Mist, Multi-Star, ND Gradient, Net, Night Vision, Overexpose, Ozone, Paint, Pastel, Pencil, Photographic, Polarizer, Printer Points, Rack Focus, Radial Exposure, Radial Streaks, Radial Tint, Rainbow, Random Spikes, Rays, Reflector, ReLight, Selective Color Correct, Selective Saturation, Sepia, Shadows/Highlights, Sharpen, Skin Tone, Silk, Sky, Soft Light, Spikes, Spiral Rays, Split Field, Split Tone, Star, Streaks, Sunset, Telecine, Temperature, Texture, Three Strip, Tint, Tone Adjust, Two Strip, Vignette, Water Droplets, Wide Angle Lens en X –Ray. Daarnaast telt het programma duizenden aanpasbare voorinstellingen of presets.
Werking
Het starten van het filterprogramma hangt uiteraard af van de gebruikte applicatie. In Photoshop CS/CC en Photoshop Elements kiest u na het openen van het te bewerken beeld uit het menu Filter de optie Digital Film Tools >> DFT v1. In Lightroom kiest u Foto >> Bewerken in >> DFT v1. Vervolgens verschijnt een schermgroot venster met in het midden een voorbeeld van de geopende opname. Om een filter of effect toe te passen gebruikt u de filmstrip onder in beeld, die onderverdeeld is in de tabbladen Color, Diffusion, Film Lab, Grads/Tints, Image, Lens, Light, Special Effects en Favorites. In elk tabblad bevindt zich een groot aantal filters. Na het selecteren van een filter worden vervolgens diverse presets of voorinstellingen getoond in het paneel Presets aan de rechterkant van het scherm. Kies hier de preset die u het meest aanspreekt. Zowel de miniaturen onderin als in het rechterdeel tonen een effect zoals het op uw foto zal worden toegepast. Dat maakt de selectie een stuk eenvoudiger. Het gekozen effect (de combinatie van het geselecteerde filter onderin en de preset rechts) wordt als een nieuwe laag toegepast. In het linker deel van het scherm ziet u in het venster Effect dan ook twee lagen: de laag Original en daarboven een laag met het geselecteerde filter. Net als in Photoshop is het mogelijk de transparantie van deze laag in te stellen en de overvloeimodus te wijzigen. Overvloeiopties zijn bijvoorbeeld Darken, Multiply, Color Burn, Linear Burn, Darker Color, Lighten, Screen, Color Dodge of Lineair Dodge. U kiest ze in plaats van de optie Normal in het pull-down menu van het desbetreffende filter. Andere opties zijn het snel in- of uitschakelen van het filter en het toevoegen van een nieuwe laag. Dit laatste is belangrijk, want anders zou u steeds maar één filter kunnen toepassen.
Parameters
Natuurlijk hoeft u niet tevreden te zijn met de standaard opties. Wanneer u in het rechter schermdeel kiest voor de tab Parameters, verschijnt een paneel met alle instelmogelijkheden. Deze verschillen per filter. Bij complexe filters zoals een Three Strip zijn dat veel opties en schuifbalken, bij een standaard ND Gradient (grijsverloop) filter zijn dat er wat minder. In elk geval kunt u de instelmogelijkheden gebruiken om het filter geheel naar uw hand te zetten. Een zelfgemaakte filterinstelling kan vervolgens worden bewaard voor hergebruik. Eerst typt u in het tekstvak onder Parameters een nieuwe naam in. Daarna klikt u op de knop Create Custom Preset. Uw preset wordt onder de opgegeven naam getoond in het tabblad Presets. Met de knop Done (een tandwieltje links bovenin) wordt het effect toegepast en sluit u de plug-in. Om meerdere filters tegelijk toe te passen maakt u steeds een nieuwe laag boven het laatste filter aan. Door te slepen kunnen de filterlagen worden omgewisseld. Het effect van elke laag is eenvoudig te beoordelen door op de laagminiatuur te klikken. Het is ook mogelijk een ‘voor’ en ‘na’ weergave te krijgen. Hiervoor dienen onder meer de opties boven het voorbeeldvenster. U kunt dit voorbeeldvenster verticaal of horizontaal splitsen. Met de muis is de splitsing bovendien te verplaatsen. Er is ook een Snapshot modus om de huidige instellingen te bewaren, zodat u deze weer kunt vergelijken met andere filterparameters. Kortom, de instelmogelijkheiden zijn eindeloos te variëren.
Masker
Een interessante optie is het toevoegen van een masker. Er zijn verschillende maskertypen, maar ND Gradient is nuttig om een verlopend effect toe te voegen. Hoewel DFT v1 Photo grijs- en kleurverloopfilters heeft, kunt u met deze optie van elk filter een verloopfilter maken. Om zo’n masker te maken klikt u op de knop Add Mask in het menu linksboven. Vervolgens kiest u een maskertype, zoals Gradient. Een extra werkbalk verschijnt waarmee de maskeropties te wijzigen zijn. Bovendien wordt een maskerminiatuur getoond naast de filterminiatuur waarop het masker betrekking heeft. De witte delen van het masker zijn transparant, hoe zwarter het masker des te minder van het filtereffect wordt doorgelaten. Het maskertype Selection is een speciaal geval. Dit maakt een intelligent masker op basis van de inhoud van uw opname. En ook daarop kunt u weer invloed uitoefenen. Door helderheid, verzadiging of kleur te kiezen bevat het masker afwijkende delen van het beeld, zoals de lucht of de huid van een portret. En met het maskertype Snap is het zelfs mogelijk complexe vormen in een masker op te nemen, zoals haar. De optie EZmask biedt zoals de naam al aangeeft een ‘easy’ manier om een masker toe te voegen.
Conclusie
Digital Film Tools DFT v1 Photo is een zeer uitgebreide plug-in voor het werken met filters en fotografische effecten. Behalve de gebruikelijke kleur- en verloopfilters zijn er ook filters voor het omzetten naar zwart-wit, het toevoegen van korrel of bijvoorbeeld het fraai onscherp maken van een beeld. Alle effecten kunnen ook op delen van het beeld worden toegepast. Hiervoor is een zeer uitgebreide maskerfunctie voorhanden. DFT v1 Photo is zo compleet dat het wel even duurt voordat u ermee kunt lezen en schrijven. Voor de digitale donkere kamer liefhebber is dat ideaal: je raakt nooit uitgekeken op de mogelijkheden. De prijs van plug-in versie is $ 145,- en de stand-alone versie kost $ 95,-. Dat is gezien de geboden kwaliteit alleszins redelijk. Op basis van de uitgebreide mogelijkheden en de hoge kwaliteit van de filters kennen wij Digital Film Tools DFT v1 Photo een Pixelmania Award toe. Warm aanbevolen!
Kijk voor meer informatie op www.digitalfilmtools.com.