ComputerComputer
Door 7 september 2017 Lees verder →

Canon EOS M6

Met de EOS M6 heeft Canon een systeemcamera vol met high-end technologie op de markt gebracht. Deze nieuwe systeemcamera combineert Canons nieuwste Digic 7 beeldprocessor met een 24-megapixel beeldsensor in APS-C formaat. De EOS M6 bezit ook twee draaiwielen, een aparte belichtingscompensatieknop en dankzij de knop Quick setup zijn de belangrijkste camerafuncties vlot bereikbaar. De camera ontbeert een ingebouwde elektronische zoeker, maar kan wel worden voorzien van een losse elektronische opsteekzoeker. Wij voelden de EOS M6 in combinatie met het EF-S 18-150mm zoomobjectief uitgebreid aan de tand.

De Canon EOS M6 is verkrijgbaar in geheel zwart of met een zilverkleurige bovenplaat. De EOS M6 beschikt over een 24,2-megapixel CMOS-beeldsensor in APS-C formaat. Canon heeft de CMOS-technologie speciaal ontwikkeld voor gebruik in combinatie met de eigen Digic-processoren. Hun CMOS-beeldsensoren beschikken bij elke pixel over een geavanceerd systeem voor ruisreductie om zoveel mogelijk ruisvrije opnamen te produceren. Vergeleken met de CCD-technologie hebben de Canon CMOS-sensoren een lager energieverbruik, wat mede bijdraagt aan een langere gebruiksduur van de accu. De signaalconversie wordt bij Canon CMOS-beeldsensoren uitgevoerd door individuele versterkers die zich bij elke pixel bevinden. Onnodige ladingoverdracht wordt vermeden, waardoor het signaal sneller de beeldprocessor bereikt. De ruis wordt gereduceerd, het energieverbruik is lager en de snelheid neemt toe. De in de EOS M6 toegepaste CMOS-beeldsensor zorgt met 14-bits AD-conversie voor fijne tintgradaties bij zowel hoge als lage ISO-gevoeligheden. De functie EOS Movie stelt gebruikers in staat Full HD-movies (1920×1080 pixels) vast te leggen met volledig handmatige controle over de belichting.

Beeldprocessor

De EOS M6 beschikt over Canons Digic 7 beeldprocessor. Deze beeldprocessor is ontworpen om snel beeldgegevens te verwerken om zo elk deel van de scène met natuurlijke kleuren en vloeiende tinten nauwkeurig te reproduceren. Omdat de beeldgegevens snel worden verwerkt, stelt de Digic 7 beeldprocessor de EOS M6 gebruiker in staat te werken met een reeks geavanceerde opname-instellingen en -programma’s om de beeldkwaliteit te verhogen en de creatieve mogelijkheden te vergroten. Dankzij Digic 7 kan de EOS M6 continu hoge resolutie foto’s maken met een snelheid van 7 beelden per seconde, opnamen bij weinig omgevingslicht met minimale ruis vastleggen met ISO 25.600 en zijn geavanceerde functies als HDR Backlight Control mogelijk. Het AF-systeem beschikt over 49 scherpstelpunten in een 7×7 raster die de in het midden gelegen pixels van de sensor gebruiken voor continu-AF tijdens opnamen in de Live View modus en tijdens het vastleggen van videoclips. Het AF-Systeem gebruikt een combinatie van zowel fase- als contrastdetectie om snel en nauwkeurig automatisch scherp te stellen. De EOS M6 biedt fotografen One-shot AF of Servo AF bediening. Uiteraard kan men ook kiezen voor handmatige scherpstelling (MF).

Body

De compacte body bezit afgeronde hoeken en een kleine duimgrip aan de achterzijde om de camera beter vast te kunnen houden. Het aantal instelknoppen is beperkt, maar talrijker dan bijvoorbeeld op de eerder door ons geteste EOS M10. Bovenop zit rechts de aan/uit-schakelaar met daar boven een draaiwiel en de belichtingscompensatieknop (+/-3), Daarnaast zit de functieschakelaar en ervoor de ontspanknop met eronder een draaiwiel en een multifunctionele (M-Fn) knop. Aan de achterzijde zien we een in de duimgrip de AF-kaderknop en AE-vergrendelingsknop en naast het LCD-scherm de menu-knop, afspeelknop, info-knop, videoknop en multi-selector. In deze multi-selector zitten de flitsinstellingen, prullenbak, handmatige scherpstelling (MF), ISO-waarde en het Quick-menu verwerkt. Via dit laatste menu kan men snel zaken als scherpstelmethode, beeldkwaliteit, filminstellingen, transportmodus, zelfontspanner, witbalans, beeldstijl, lichtmeetmethode en dergelijke instellen. Via de menu-knop komt men in het voor Canon-gebruikers vertrouwde menu met diverse submenu’s. Hier kan men een groot aantal camera-instellingen vinden. Aan de zijkant zit een ontgrendelknopje voor de ingebouwde pop-up flitser. Deze flitser heeft een richtgetal van 5 (bij 100 ISO). Handig voor bijvoorbeeld het inflitsen van portretten op een zonnige dag.

Touchscreen

De achterzijde van de EOS M6 wordt gedomineerd door het 3 inch (7,5 cm) grote Clear View II LCD- touchscreen. Dit scherm bezit capacitieve technologie om een op gebaren gebaseerde bediening tijdens het fotograferen en afspelen mogelijk te maken. Daarbij worden diverse gebaren, zoals een knijpbeweging, vegen en slepen, ondersteund. Deze touch-interface stelt gebruikers in staat scherpstelpunten te selecteren, gezichten en onderwerpen te volgen, de touch-ontspanner te gebruiken om via de scherminterface opnamen te maken of via het Quick-menu direct beeldinstellingen aan te passen. Het scherm heeft een resolutie van circa 1,04 miljoen punten en staat garant voor een prima weergave van opnamen. Een duurzame constructie elimineert de luchtlaag tussen het LCD en de beschermlaag van gehard glas, zodat weerspiegelingen worden voorkomen. Een speciale coating voorkomt dat vlekken op het scherm verschijnen en zorgt dat de kleuren op het scherm een natuurlijke uitstraling in overeenstemming met de sRGB-kleurruimte hebben. Het scherm is 180 graden naar boven kantelbaar, wat onder andere het maken van selfies mogelijk maakt. Ook kan men het scherm 45 graden naar beneden kantelen om bijvoorbeeld boven het hoofd te kunnen fotograferen.

Creatieve filters

De EOS M6 biedt een serie filters voor creatieve effecten die kunnen worden toegepast op RAW-opnamen en alle JPEG-bestanden. Omdat het filter kan worden toegepast nadat de opname is gemaakt, zijn gebruikers in staat op dezelfde opname verschillende filters uit te proberen en de effecten daarvan te bestuderen. Het effect Korrelig Z/W zorgt voor een korrelig zwart-wit beeld en Softfocus geeft een beeld een zachte, dromerige uitstraling. Het filter Fisheye-effect zorgt voor de cirkelvormige vervorming van een fish-eye lens. Het effect kan worden aangepast en afhankelijk van de mate van vervorming kan de rand van de afbeelding worden bijgesneden. Het effect Kunst opvallend geeft het effect van een olieverfschilderij en het filter Aquareleffect geeft met zachte kleuren het effect van een aquarel. Het filter Speelgoedcamera zorgt voor een kleurzweem die kenmerkend is voor speelgoedcamera’s en het filter Miniatuureffect zorgt voor het effect van een hele kleine scherptediepte, zodat de scène de uitstraling krijgt van een schaalmodel. Met het effect High Dynamic Range kan men beelden met een hoog dynamisch bereik maken. Hieronder enkele voorbeelden van in de EOS M6 ingebouwde creatieve filters.

Creatieve filters

Beeldkwaliteit

De Canon EOS M6 bezit een 24,2-megapixel beeldsensor, waarvan er effectief 24 miljoen pixels worden gebruikt. Dat resulteert in beelden met een maximale resolutie van 6000×4000 (L) pixels. Lagere resoluties zijn eveneens beschikbaar, zoals 3984×2656 (M), 2976×1984 (S1) en 2400×1600 (S2) pixels. Naast het 3:2 beeldformaat zijn er ook nog drie andere beeldratio’s beschikbaar, te weten 4:3, 16:9 en 1:1. Voor wat betreft compressie kan er gekozen worden uit de instellingen Normaal en Fijn. De beelden worden opgeslagen in JPEG-, RAW- en JPEG+RAW-formaat op een Secure Digital-geheugenkaart. De EOS M6 kan maximaal circa 7 beelden per seconde in volledige resolutie vastleggen. Voor wat betreft kleurruimte ondersteunt de EOS M6 alleen de stand sRGB. Verder kan er gekozen worden uit een aantal kleurstanden, te weten Auto, Standaard, Portret, Landschap, Gedetailleerd, Neutraal, Natuurlijk en Monochroom.

Kleurstanden

Via de knop Instellingen kan men elke kleurstand voor wat betreft scherpte, contrast, verzadiging en kleurtoon aan de eigen smaak aanpassen. Kortom, er zijn voldoende instelmogelijkheden om de beeldkwaliteit van de EOS M6 helemaal aan de eigen smaak aan te passen. Zoals altijd hebben we de verschillen gemeten tussen de diverse kleurstanden: de kleurstand Standaard heeft een redelijk verzadigde kleurweergave, terwijl de stand Neutraal ook inderdaad zo goed als neutraal is. De standen Portret en Landschap zijn echter stevig verzadigd, maar vooral toegespitst op het goed weergeven van respectievelijk huid en landschappen. De stand Natuurlijk oogt licht verzadigd.

Beeldruis

Voor wat betreft beeldruis presteert de EOS M6 zeer goed. Beelden tot en met 6400 ISO zijn zonder meer bruikbaar en zelfs de hogere ISO-beelden – zeker als men in RAW fotografeert – zijn dat na enige bewerking ook. Scherpte en contrast zijn prima en eventueel ook in de camera aan de eigen smaak aan te passen. De automatisch witbalans deed zijn werk goed. Onze moeilijke testopstelling werd zonder kleurzweem vastgelegd. Al met al levert de EOS M6 prima ogende 24-megapixelbeelden. Bekijk onderstaande testbeelden en oordeel zelf.

Testbeelden

Conclusie

De Canon EOS M6 is een aantrekkelijk ogende systeemcamera met veel beproefde Canon-technologie onder de ‘motorkap’. Het ontbreken van een ingebouwde elektronische zoeker is een minpunt, maar de gebruikersinterface is met twee draaiwielen, een eigen belichtingscompensatieknop, aanraakgevoelig LCD-scherm en het Quick menu dik voor elkaar. De Canon EOS M6 kost € 739,- (losse body) en voor de kit met het 18-150mm F3.5-6.3 IS STM zoomobjectief moet maar liefst € 1.149,- worden neergeteld. Dat maakt de EOS M6 aan de prijzige kant, want voor dat geld zijn ook systeemcamera’s mét ingebouwde elektronische zoeker te koop. Zeker als men bedenkt, dat een losse elektronische opsteekzoeker (EVF-DC2) ook nog eens € 279,- kost. Dan kan men beter de eerder door ons geteste EOS M5 mét ingebouwde elektronische zoeker (à € 1.399,- op Bol.com) aanschaffen. Kortom, de Canon EOS M6 is een prima systeemcamera, maar wat ons betreft te duur.

Kijk voor meer informatie op www.canon.nl.

Geplaatst in: Systeemcamera's