Computer algemeen
Door 21 augustus 2017 Lees verder →

ON1 brengt upgrade Photo RAW 2017 uit

Softwarefabrikant ON1 heeft met Photo RAW 2017 eerder dit jaar een compleet nieuwe RAW-converter op de markt gebracht. Inmiddels heeft ON1 in de maanden na de introductie van Photo RAW 2017 maar liefst zes maintenance releases uitgebracht. Met elke release werd het programma niet alleen stabieler, maar werd ook de functionaliteit verder uitgebreid. De zesde maintenance release is de meest uitgebreide en tilt het programma naar een hoger plan.

ON1 Photo RAW maakt in tegenstelling tot bijvoorbeeld Adobe Lightroom geen gebruik van een eigen catalogus waarin de beelden eerst moeten worden geïmporteerd. Men kan de RAW-bestanden in hun eigen folder op harde schijf of via een gekoppelde netwerkmap op een NAS openen, bewerken en weer wegschrijven. De originele RAW-bestanden worden daarbij dankzij de non-destructieve bewerkingen van de software ongemoeid gelaten. De zesde maintenance release van ON1 Photo RAW 2017 verbetert vooral de module Browse, maar telt ook een aantal andere interessante verbeteringen uitbreidingen. Dit zijn de belangrijkste verbeteringen en aanvullingen:

 • Wanneer je terugkomt van een fotosessie of fototrip en je wilt het resultaat bekijken, dan kun je dankzij de Fast Preview modus razendsnel de gemaakte beelden bekijken. Het is niet nodig om ze eerst te catalogiseren!
 • Het bladeren door beelden gaat sneller dan ooit tevoren. Zowel thumbnails als scherm vullende beelden laden razendsnel en het programma onthoudt meer dan voorheen zodat het later bekijken van dezelfde foto’s nog sneller gaat.
 • De zogeheten Indexed folders zijn nu Cataloged Folders. Deze mappen worden automatisch up-to-date gehouden. Grote voorbeeldfoto’s worden automatisch op de achtergrond gegenereerd, zodat het bladeren door schermgrote foto’s nog sneller gaat.
 • Door de krachtige database achter de Cataloged Folders gaat ook het zoeken naar beelden sneller.
 • Tijdens het verwerken van RAW-beelden wordt de kleurtemperatuur nu in graden Kelvin weergegeven voor nog accuratere aanpassingen.
 • Beelden kunnen nu in de modules Browse, Develop en Effects worden geroteerd.
 • Beelden opgeslagen in Photoshop PSD-bestandsformaat zijn nu gecomprimeerd waardoor ze geringer van omvang zijn.
 • Zoomen en pannen is intuïtiever geworden en de Crop tool houdt de laatste instellingen vast.
 • De ondersteuning voor Google en Dropbox is verbeterd.
 • Automatische lenscorrectie voor camera’s met een vast objectief is toegevoegd.
 • De Canon EOS 200D, Canon EOS 6D Mark II, Leica TL2, Nikon D7500, en Olympus TG-5 worden nu ondersteund.
 • Diverse bugs zijn opgelost en tal van verbeteringen doorgevoerd.

Softwarefabrikant ON1 heeft met Photo RAW 2017 een compleet nieuwe RAW-converter op de markt gebracht. Hoewel het programma gepositioneerd is als RAW-converter, kan men er ook andere beeldbestanden, zoals JPEGs, prima mee bewerken. Groot pluspunt is de ingebouwde Browse module waarmee men de te bewerken beelden gemakkelijk kan benaderen, zonder dat men ze eerst in het programma moet importeren. Ook de talrijk ingebouwde voorinstellingen zijn erg handig en bieden veel gemak. De bediening van het programma is redelijk snel intuïtief en gemakkelijk. Versie 2017.6 is stabieler en beter dan voorheen. Het programma kost € 119,99 en een upgrade $ 99,99. Op de website van de makers kan men een 30-dagen probeerversie downloaden. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.on1.com.

Geplaatst in: Nieuws