ComputerComputer
Door 7 augustus 2017 Lees verder →

Olympus Tough! TG-5

Olympus heeft in de waterdichte Tough!-serie een nieuw topmodel uitgebracht. De robuuste Tough! TG-5 heeft een nieuwe 12-megapixel backlit CMOS-beeldsensor, de nieuwste TruePic VIII-beeldprocessor en een 25-100mm zoomobjectief. Bovendien kan er nu video worden opgenomen in 4K- en 120 bps Full-HD kwaliteit. Ook zijn er nieuwe regelaars en knoppen toegevoegd, evenals dubbellaags glas dat volgens de fabrikant niet beslaat.

De Olympus Tough!-camera’s zijn gebouwd om gebruikt te worden onder de meest uitdagende omstandigheden. De TG-5 is bestand tegen een val van een hoogte van 2,1 meter, een druk van 100 kg, temperaturen tot -10°C, stof en een waterdruk die overeenkomt met een diepte van 15 meter, zonder speciaal onderwaterhuis. Met het apart verkrijgbare PT-58 onderwaterhuis kunnen zelfs foto- en filmopnamen worden gemaakt tot op een diepte van maximaal 45 meter. De superheldere 25-100mm lens heeft over het zoombereik een maximaal diafragma van F2 tot F4.9. Dat betekent dat men met de TG-5 groothoekopnamen in een relatief donkere omgeving kan maken, waar u niet ontkomt aan snelle sluitertijden en lage ISO-waarden. Denk bijvoorbeeld aan 15 meter onder water zonder onderwaterhuis of hulplicht. Duikers profiteren niet alleen van de ingebouwde manometer, maar ook van de Onderwater-HDR-functie voor een verbetering van de donkere en lichte delen, de AF Area om de scherpstelling te verplaatsen binnen het kader en de menuschakelaar met een nieuw wieltje dat zelfs met handschoenen aan goed te bedienen is. Voor spectaculaire dichtbij opnamen beschikt de TG-5 over een geavanceerd variabel macrosysteem met vier standen: Microscope, Microscope Control, Focus Bracketing en Focus Stacking. De laatste werkt zonder software en dat is in deze cameracategorie uniek. Voor een nog realistischer weergave, betere kleuren en minimale ruis ondersteunt de TG-5 ook RAW-bestanden. Vermeldenswaard is verder dat de TG-5 over een ingebouwde GPS-ontvanger beschikt. De camera kan de ingebouwde GPS-ontvanger activeren bij het aanzetten, waarna elke foto automatisch de juiste GPS-coördinaten meekrijgt.

Body

De TG-5 wordt geleverd met een zeer stevige, rode polsband. Dat is bijzonder prettig als u actief bezig bent of de camera onder water vasthoudt. Fotograferen met één hand is mogelijk doordat de aan/uitknop bovenop de camera direct naast de ontspanknop zit. Aanzetten en direct afdrukken is dus geen probleem. Onder de ontspanknop zit de zoomhendel, zodat in- en uitzoomen ook met één hand kan plaatsvinden. De camera is na het aanzetten vrijwel direct gebruiksklaar, ook al omdat het objectief niet hoeft te worden uitgeschoven. Bovenop de body zien we verder een schakelaar om de GPOS-logfunctie aan of uit te zetten en helemaal rechts zit een draaiwiel waarmee standaard een belichtingscompensatie kan worden uitgevoerd. Aan de voorkant zit rechtsonder een drukknopje waarmee de ring rond het objectief kan worden ontkoppeld. Via deze ring kan men diverse accessoires, zoals een telelens converter of een visoogvoorzetlens, op het objectief plaatsen. Aan de achterzijde zien we een links het 3 inch LCD-scherm met rechts daarvan de videoknop, de functiekiezer, info-knop, afspeelknop, multi-selector en de Menu/WiFi-knop. De bedieningsknopjes zijn betrekkelijk klein, maar wel dusdanig gepositioneerd dat ze gemakkelijk zijn te bedienen. Dat leverde dan ook geen problemen op. Enig kritiekpunt is het LCD-scherm dat in direct zonlicht niet goed afleesbaar is. Een kantelbaar LCD-scherm zou dat probleem kunnen oplossen.

Effecten

De TG-5 zit boordevol effecten en filters. Via de stand SCN op de functiekiezer kan men vijf verschillende groepen voorinstellingen, genaamd Personen, Nachtlandschappen, Beweging, Landschap en Binnenshuis, benaderen. Elk groep telt meerdere voorinstellingen of scènes waarmee men onder specifieke omstandigheden, bijvoorbeeld bij het maken van een portret, het beste resultaat kan realiseren. Specifiek voor het maken van onderwaterfoto’s is er een stand Onderwater en de TG-5 bezit ook een groot aantal creatieve filters die foto’s een compleet andere uitstraling geven. Dit zijn de filters Pop-art, Soft-focus, Bleke/lichte kleur, Lichte tonen, Korrelige film, Gaatjescamera, Diorama, Cross-Process, Zacht sepia, Dramatische toon, Key Line, Aquarel, Vintage en Gedeeltelijke kleur. Pop-art geeft de kleuren sterker en levendiger weer waardoor de opnamen doen denken aan de pop-art stijl. Soft-focus geeft de opname een zachte, romantische sfeer. Bij gebruik van Bleke/lichte kleur wordt de voorgrond gelijkmatig en subtiel belicht, zoals bij een flashback. Zachte toon zorgt voor een vriendelijke opname, waarbij de donkere en de lichte delen heel subtiel worden weergegeven zodat er een verfijnde sfeer ontstaat. Korrelige film roept de sfeer op van korrelige en contrastrijke zwart-witopnamen en Gaatjescamera vermindert de scherpte aan de randen alsof het beeld door een gaatje is gemaakt. Diorama vergroot de scherptediepte van een compositie en geeft de opname een onwerkelijke sfeer met een soort modelstructuur. Cross-Process genereert met behulp van een cross-processingtechniek opnamen met opvallende kleur- en contrastverschuivingen zoals vroeger bij analoge filmontwikkeling werd toegepast. Zachte sepia geeft het beeld een nostalgische sepia-uitstraling en Dramatische toon geeft een beeld dat erg lijkt op een dramatische HDR-opname. Key Line maakt er een soort pentekening van, Vintage een klassieke foto en Aquarel een schilderij in aquareltinten. Gedeeltelijke kleur toont slechts een kleur en de rest in zwartwit. De filters worden direct in de camera toegepast zodra de foto is gemaakt. Hieronder een aantal voorbeelden van deze effecten.

Creatieve effecten

Beeldkwaliteit

De Olympus Tough! TG-5 heeft een 12,7-megapixel beeldsensor, waarvan er effectief 12 miljoen pixels worden gebruikt. Dat resulteert in beelden met een maximale resolutie van 4000×3000 (L) pixels. Er kan ook gekozen worden voor lagere resoluties, te weten 3200×2400 (M) en 1280×960 (S) pixels, evenals diverse 16:9, 3:2, 1:1 en 3:4 beeldformaten. De camera slaat de gemaakte beelden op in JPEG, RAW of JPEG+RAW. Voor wat betreft JPEG-compressie kan men kiezen uit de standen Standaard en Fijn. De beelden worden opgeslagen in JPEG- of, RAW-formaat op een SD-geheugenkaart. Voor wat betreft kleurruimte ondersteunt de TG-5 de kleurruimten sRGB en Adobe RGB. Verder kan er gekozen worden uit de kleurstanden i-Enhance, Vivid, Natural, Laag contrast, Portrait, Montoon en Aangepast. Via deze laatstgenoemde optie kan men zelf een kleurstand aanmaken en opslaan. Bij ISO-waarden van 100 tot en met 400 is de opnamekwaliteit goed. Daarboven neemt de hoeveelheid ruis snel toe. De automatische witbalansfunctie deed zijn werk goed. Onze moeilijke testopstelling leverde geen problemen op. Wij hebben onze JPEG-testopnamen gemaakt in de hoogste resolutie met compressiestand Normaal. Voor wat betreft kleurruimte hebben we gebruik gemaakt van sRGB. Daarnaast hebben we veelal de kleurstand i-Enhance gebruikt. Bekijk onderstaande testbeelden (de onderwateropnamen zijn aangeleverd door Olympus) en oordeel zelf.

Testbeelden

Conclusie

De adviesprijs van de Olympus Tough TG-5 bedraagt € 479,- en dat is duurder dan andere waterdichte modellen. De TG-5 maakt zijn (hogere) prijs echter waar door de uitstekende bediening en de goede, lichtsterke lens. De wat grotere body is prettiger te bedienen dan de kleinere concurrenten en ook op videogebied springt de TG-5 dankzij de 4K-functiionaliterit er wat ons bovenuit. De foto’s zijn voor een waterdichte camera prima, maar onderscheiden zich niet van het gebruikelijke compact-niveau. Op basis hiervan kunnen we de Olympus TG-5 alleen aanraden als men regelmatig foto’s en video’s wil maken in een stoffige omgeving of in of bij water. Voor alle andere gevallen zijn er goedkopere en betere camera’s verkrijgbaar.

Kijk voor meer informatie op www.olympus.nl.

Geplaatst in: Compacts