ComputerComputer
Door 17 augustus 2017 Lees verder →

Canon EF-S 35mm F2.8 Macro IS STM

Canon heeft met de EF-S 35mm F2.8 Macro IS STM een opvallend macro-objectief voor APS-C reflexen op de markt gebracht. Het objectief bezit een ingebouwde beeldstabilisator, heeft een vergrotingsmaatstaf van 1:1 en aan de voorzijde twee LED-lampjes om het onderwerp – indien nodig – extra bij te kunnen lichten. Met een gewicht van slechts 190 gram en een minimale scherpstelafstand van 3 cm vanaf de voorzijde is dit objectief ideaal voor hobbyfotografen die op zoek zijn naar een compact en lichtgewicht macro-objectief voor onderweg. Wij probeerden het objectief uit op een Canon EOS 750D.

Het Canon EF-S 35mm F2.8 Macro IS STM objectief wordt op een APS-C reflex een 56 mm objectief met een beeldhoek van circa 42 graden. Het objectief weegt 190 gram en dat is voor een macro-objectief mét ingebouwd LED-verlichting zeker licht te noemen. De diameter van het objectief is circa 6,9 cm, de lengte circa 6 cm, de filtermaat (bevestig aan de lenskap) bedraagt 49 mm en de kortste scherpstelafstand is 13 cm (dat is 3 cm vanaf voorzijde objectief). Het minimale diafragma bedraagt F32. De lensconstructie telt 10 elementen in 6 groepen met één asferisch lenselement. Een speciale lenscoating optimaliseert de beeldkwaliteit vanuit het midden van de lens tot aan de rand. Een scherpstelvizier op het objectief ontbreekt. Links zit een schuifknop om de Autofocus (AF/MF) in te stellen en een schuifknop om de in het objectief ingebouwde beeldstabilisator aan of uit te zetten. Daaronder zit een drukknopje om de LED-verlichting te kunnen bedienen. Met één keer drukken zet je beide LED-lampjes vol aan. Door nog een keer te drukken wordt de lichtintensiteit verlaagd. Na nog een keer drukken gaat de verlichting uit. Door na het aanzetten de knop even ingedrukt te houden kan men één kant van de verlichting uitzetten en daarna kan men via drukken de verlichting dimmen en van zijde wisselen. Dit werkt bijzonder intuïtief. Het objectief wordt geleverd inclusief lens- en bodydop, evenals een speciale zonne- annex beschermkap voor de LED-verlichting met filterschroefdraad. Een buidel om het objectief in op te bergen ontbreekt.

Prestaties

Het EF-S 35mm F2.8 Macro IS STM objectief stelt dankzij de nieuwe ingebouwde Silent Stepping Motor (STM) geruisloos scherp. Na automatisch te hebben scherp gesteld is het eventueel mogelijk om de gevonden scherpstelling handmatig aan te passen – om bijvoorbeeld de scherptediepte te verleggen – door aan de smalle scherpstelring voorop het objectief te draaien. De met objectief gemaakte beelden hebben een lichte tonvormige vertekening. Onze metingen geven een vertekening aan van circa -2% en dat is in de praktijk in de meeste opnamen nauwelijks waar te nemen. In opnamen met rechte lijnen echter wel. Indien nodig is de vertekening achteraf eenvoudig in Photoshop of een ander beeldbewerkingsprogramma te corrigeren. Op het gebied van scherpte presteert dit macro-objectief zeer goed. Het objectief is al op F2.8 scherp, maar presteert het meest optimaal op F8. Van chromatische aberratie (paarse randjes langs randen met een hoog contrast) is mede dankzij de speciale coating nauwelijks sprake. De achtergrondonscherpte (bokeh) oogt dankzij de 7 afgeronde lamellen fraai en over het algemeen betrekkelijk rustig. De vignettering of lichtafval is bij volle lensopening (F2.8) in de uiterste hoeken circa -2 stops, maar dit neemt snel af na diafragmering. De ingebouwde beeldstabilisator staat garant voor zeker 3 stops extra tijdens het uit de hand fotograferen. In de praktijk valt dat echter tegen en is een statief voor echt scherpe resultaten toch echt een vereiste! Ook moet men goed opletten bij reflecterende onderwerpen dat de LED-lampjes niet zichtbaar zijn. Hieronder enkele beelden gemaakt met dit macro-objectief.

Testbeelden

Conclusie

Met het EF-S 35mm F2.8 Macro IS STM objectief heeft Canon een aantrekkelijk macro-objectief voor amateurfotografen op de markt gebracht, dat mede dankzij de in het objectief ingebouwde LED-lampjes ook onderweg prima inzetbaar is. Voor de beste resultaten is een statief – ondanks de ingebouwde beeldstabilisatie – wel vereist, maar dan presteert het objectief op het gebied van scherpte en contrast ook uitstekend. Het EF-S 35mm F2.8 Macro IS STM objectief heeft een adviesprijs van € 439,- en dat is stevig aan de prijs. Echter op basis van de prima beeldkwaliteit kunnen we fervente macrofotografen dit macro-objectief zeker aanbevelen!

Kijk voor meer informatie op www.canon.nl.

Geplaatst in: Objectieven (reflex)