ComputerComputer
Door 3 juli 2017 Lees verder →

Panasonic Lumix GX800

Panasonic heeft met de Lumix GX800 een zeer compacte Micro Four Thirds systeemcamera op de markt gebracht, die voorzien is van functies als 4K Photo, Post Focus, Focus Stacking en 4K Video, en aan de achterkant een opklapbaarscherm heeft voor unieke geavanceerde selfie-functies. De GX800 heeft een slank, stijlvol uiterlijk met het design van een traditionele camera en is verkrijgbaar in de kleuren zilver en oranje.

Met de GX800 kunnen gebruikers dankzij de 16-megapixel Digital Live MOS beeldsensor zonder low-pass filter en de nieuwe Venus Engine levendige, natuurgetrouwe en scherpe beelden vastleggen. Door het low-pass filter te verwijderen is de maximale resolutie verbeterd. De Venus Engine reproduceert levendige kleuren – van bijvoorbeeld een strak blauwe lucht – door de kleurtoon, verzadiging en lichtsterkte te scheiden en ze elk nauwkeurig aan te passen. De Digital Live MOS-sensor en de Venus Engine zorgen samen voor een gevoeligheid van maximaal ISO 25600. Hierdoor wordt een minimale hoeveelheid ruis weergegeven, zelfs bij weinig licht. Het Contrast AF-systeem met DFD (Depth From Defocus) technologie is snel en nauwkeurig. Omdat het digitale signaal tussen de camera en de lens bij 240 bps wordt uitgewisseld kan er bij een snelheid van circa 0,07 seconden automatisch worden scherp gesteld.

Selfies

De GX800 is ontworpen om het nemen van selfies leuker te maken. Door toepassing van de 4K-technologie, is het mogelijk het beste moment vast te leggen bij groep-selfies, zodat iedereen er lachend op staat of in situaties waarbij de achtergrond beweegt, zoals een voorbijrijdende trein. Het 3 inch statische touchscreen met 1.040.000 pixels kan 180 graden worden gekanteld en de camera schakelt automatisch over naar de Self Shot-modus als het scherm wordt opgeklapt. De Self Shot-modus van de GX800 biedt verschillende functies voor het maken van selfies, zoals de nieuwe 4K Selfie-modus en de panorama-modus. De GX800 beschikt verder over verschillende Beauty-functies waarmee gebruikers aantrekkelijkere portretten kunnen maken met mogelijkheden als Soft Skin, Defocusing en Slimming. Nadat de foto is gemaakt, is het zelfs mogelijk om in de camera esthetische/make-up retouchering toe te passen met de functie Beauty Retouch. Met de modus Background Control kunnen gebruikers de achtergrond scherp of juist onscherp vastleggen. Daarnaast kunnen selfies worden vastgelegd als Panorama-opnames, wat ideaal is voor groep-selfies en selfies met een dynamische achtergrond.

Hands-free

Met de Hands-free Selfie-functie kunnen gebruikers vrijer en expressiever poseren. Verder kunnen de functies Face Shutter en Buddy Shutter worden gebruikt om de sluiter van de GX800 te ontspannen. Deze functies worden geactiveerd als een gezicht één keer wordt bedekt door een zwaaiende hand of wanneer er twee gezichten dichter bij elkaar komen in een frame. Voor meer creatieve vrijheid beschikt de camera over Creative Control, Creative Panorama en Photo Style, waaronder de modus L.Monochrome. Door de iA (Intelligent Auto) modus en Scene Guide is de GX800 gebruiksvriendelijk, zelfs voor mensen die voor het eerst een digitale systeemcamera met verwisselbare lens gebruiken. De camera biedt uiteraard verbindingsmogelijkheden via Wi-Fi, zodat gebruikers verschillende opnamemogelijkheden hebben en beelden heel eenvoudig onmiddellijk kunnen delen.

4K-technologie

De GX800 legt hoge resolutie QFHD 4K-videobeelden vast in 3840×2160 bij 30p/25p (50 Hz) 30p (60 Hz) of 24p in MP42. Hoewel de GX800 vloeiende hoge resolutie 4K-video’s kan vastleggen, is de camera energiezuinig en compact van formaat. Doordat de camera beschikt over 4K-technologie, kan men gebruikmaken van de functie 4K Photo en van verschillende afgeleide functies, zoals Focus Stacking, Post Focus en Light Composition. Met de 4K Photo-functie kunnen spontane fotomomenten vastgelegd worden bij 30 bps door het frame met de beste timing uit een 4K-burstbestand op te slaan als foto. In 4K Photo is er afhankelijk van de situatie keuze uit drie exclusieve modi: 4K Burst, 4K Burst (Start/Stop) en 4K Pre-burst. Bij al deze modi in 4K Photo kunnen gebruikers foto’s opslaan in een hoge resolutie van 8-megapixel, waarmee foto’s in hoge kwaliteit kunnen worden afgedrukt op A3-formaat. In de bulksaving modus kunnen direct 150 frames uit de burst-reeks worden opgeslagen als JPEG afbeeldingen. De GX800 heeft een Post Focus-functie waarmee gebruikers precies dat deel kunnen selecteren dat scherp moet zijn, zelfs nadat de foto is gemaakt. Deze functie werd ontwikkeld door de ultrasnelle, uiterst nauwkeurige DFD (Depth From Defocus) autofocustechnologie te combineren met 4K-technologie.

Creatieve opties

De GX800 is voorzien van diverse artistieke filters en functies waarmee in de camera creatieve effecten kunnen worden toegevoegd aan favoriete foto’s en video’s. De camera biedt via optie Filters op de functiekiezer maar liefst 22 filters, te weten Expressief, Retro, Vroeger, Overbelichting, Donker, Sepia, Zwart-wit, Dynamisch zwart-wit, Ruw zwart-wit, Zacht zwart-wit, Expressieve indruk, Hoge dynamiek, Kruisproces, Speelgoedcamera effect, Speelgoedcamera levendig, Bleach bypass, Miniatuureffect, Zachte focus, Fantasie, Sterfilter, Kleuraccent en Zonneschijn. Expressief versterkt de kleuren en geeft opnamen een popart-effect, Retro vervaagt de foto voor een ouderwetse indruk, Vroeger geeft het beeld een zachte en nostalgische uitstraling en Overbelichting zorgt voor een heldere uitstraling. Donker geeft het beeld een donkere uitstraling en Sepia geeft het te maken beeld een nostalgisch sepia-effect. De diverse zwart-wit effecten zorgen voor opvallende zwart-witbeelden, Expressieve indruk levert een beeld op met sterke contrasten en Hoge dynamiek zorgt voor een optimale helderheid in zowel de donkere als de heldere delen. Kruisproces geeft foto’s een opvallend kleureffect en bij gebruik van beide speelgoedcamera-effecten lijkt het op een opname uit een speelgoedcamera. Bleach bypass verhoogt het contrast en verlaagt de verzadiging voor een sober, rustig beeld en Miniatuureffect wekt de indruk van een kijkdoos. De effecten Zacht focus en Fantasie zorgen voor een dromerige sfeer en Sterfilter verandert lichtpunten in sterretjes. Met Kleuraccent kunt u een specifieke kleur accentueren en andere kleuren vervagen en Zonneschijn voegt invallend zonlicht aan een foto toe.

Scènes

De GX800 bezit ook nog eens 21 scènemodi, te weten Zachte huid, Zacht tegenlicht, Ontspannen atmosfeer, Landschap, Blauwe lucht, Romantische zonsondergang, Levendige zonsondergang, Glinsterend water, Heldere nachtopname, Koele nachtopnamen, Warme nachtopname, Artistieke nachtopnamen, Fonkelende verlichting, Nachtopname uit de hand, Nachtportret, Bloemen, Gerechten, Desserts, Bewegende dieren, Sport en Monochroom. Bij deze scène-voorinstellingen zijn alle instellingen in de camera geoptimaliseerd voor de desbetreffende situatie. Ze zijn te vinden onder de optie SCN op de functiekiezer. Op deze functiekiezer vinden we ook de Panorama-functie voor het in-camera aan elkaar monteren van meerdere beelden. Via het menu zijn nog diverse andere artistieke functies beschikbaar, te weten een HDR-functie (instelbaar op Auto, +/-1, 2 of 3EV) met Auto uitlijnfunctie, Multi-belichtingsfunctie (beeld samenstellen uit meerdere belichtingen), Intervalopname en een Stop-motionanimatiefunctie. Al met zit er een ongekend groot aantal creatieve functies onder de motorkap van deze wel zeer compacte systeemcamera! Hieronder een HDR-opname gemaakt in een slecht verlichte kerk in Italië.

Praktijk

De Lumix DMC-GX800 met 12-32mm wegen samen slechts 345 gram. Dankzij het inschuifbare zoomobjectief is de camera ook lekker compact tijdens het vervoer. De camera ligt goed in de hand en de bedieningsknoppen zijn – zeker voor een dergelijk compacte camera – goed gepositioneerd. Ondanks de krachtige en talrijke creatieve functies is het aantal bedieningsknoppen beperkt gebleven. De ontspanknop, functiekiezer, een multi-selector en diverse knoppen aan de achterkant van de body zijn goed gepositioneerd. Aan drie knoppen (Fn1, 2 en 3) kan men zelf eventueel een andere functie toekennen. De meest essentiële camera-instellingen zijn via de knop Quick Menu vlot oproepbaar. Een belichtingscompensatie kan na indrukken de desbetreffende knop op de multi-selector met het draaiwiel van de multi-selector worden gedaan. Via ditzelfde draaiwiel kan – afhankelijk van de gekozen functie – het diafragma of de sluitertijd vlot worden aangepast. Al met al is de bediening van de GX80 redelijk intuïtief en kwamen we niet voor verrassingen te staan. En dankzij de drie programmeerbare knoppen is het mogelijk de camera helemaal naar zijn of haar hand te zetten. Prima, dus! Er is echter wel een maar en dat is het ontbreken van een elektronische zoeker. Het kantelbare scherm werkt in de praktijk prima, maar in zeer fel zonlicht

Beeldkwaliteit

De Panasonic Lumix DMC-GX800 heeft een 16,8-megapixel beeldsensor, waarvan er effectief 16 miljoen pixels worden gebruikt. Dat resulteert in beelden met een maximale resolutie van 4592×3448 (L) pixels. Er kan ook gekozen worden voor lagere resoluties, te weten 3232×2424 (M) en 2272×1704 (S) pixels, evenals diverse 3:2, 16:9 en 1:1 beeldformaten. De camera slaat de gemaakte beelden op in JPEG, RAW of JPEG+RAW. Voor wat betreft JPEG-compressie kan men kiezen uit de standen Standaard en Fijn. De beelden worden opgeslagen in JPEG-, RAW- en JPEG+RAW-formaat op een microSD-geheugenkaart. Voor wat betreft kleurruimte ondersteunt de Lumix GX80 de kleurruimten sRGB en Adobe RGB. Verder kan er gekozen worden uit de fotostijlen Standaard, Levendig, Natuurlijk, Zwart-wit, L.Zwart-wit, Landschap, Portret en Custom. Via deze laatstgenoemde optie kan men zelf een fotostijl aanmaken en opslaan. De L.Zwart-witstand produceert zwart-witbeelden een rijkere tintschakering waardoor ze qua stijl nog meer lijken op beelden gemaakt met aan klassieke zwart-witfilm. Wij hebben onze testbeelden gemaakt met het 12-32mm kitobjectief veelal in de kleurstand Standaard en in de kleurruimte sRGB.

Kleurstanden

Zoals altijd hebben we de verschillen gemeten tussen de diverse kleurstanden: de kleurstand Standaard is al redelijk verzadigd, terwijl de stand Levendig fiks verzadigd is. De stand Natuurlijk is nog altijd licht verzadigd en de standen Landschap en Portret zijn weer aan de verzadigde kant. In de stand Landschap ligt het accent op blauw en groen en de stand Portret is geoptimaliseerd voor huidtinten. Elke kleurweergave kan overigens voor wat betreft contrast, scherpte, ruisreductie en verzadiging (+/-5) aan de eigen smaak aan worden gepast.

Beeldruis

Bij ISO-waarden van 200 tot en met 3200 is de opnamekwaliteit zeer goed. Daarboven neemt de hoeveelheid ruis weliswaar toe, maar zelfs beelden gemaakt op de stand ISO 12800 zijn – zeker als men in RAW of zwart-wit fotografeert – na gebruik van een ruisonderdrukkingsprogramma nog altijd zeer goed bruikbaar. Kortom, de GX800 presteert op het gebied van ruis prima. De automatische witbalansfunctie deed zijn werk ook goed. Onze moeilijke testopstelling leverde geen problemen op. Wij hebben onze JPEG-testopnamen gemaakt in de hoogste resolutie met compressiestand Fijn. Voor wat betreft kleurruimte hebben we gebruik gemaakt van sRGB. Daarnaast hebben we veelal de standaard kleurstand Standaard gebruikt. Bekijk onderstaande testbeelden en oordeel zelf.

Testbeelden

Conclusie

De Panasonic Lumix DMC-GX800 is licht, lekker compact en levert prima 16-megapixel foto’s en videoclips in 4K-kwaliteit. Daarnaast zit de camera bomvol creatieve opties, waaronder een groot aantal filters, diverse praktische scène-voorinstellingen, 4K-functies, panoramamodus, selfies-opties enzovoort enzovoort. Voeg daarbij het royale aanbod uitstekende Micro Four Thirds-objectieven en zelfs de meest veeleisende fotograaf kan met deze kleine krachtpatser fraaie resultaten boeken. Er is echter een minpunt en dat is het ontbreken van een elektronische zoeker. In zonnige omstandigheden hadden we moeite om het LCD-scherm als zoeker te kunnen gebruiken. De Panasonic Lumix GX800 met 12-32mm zoomobjectief kost € 549,-. Voor dat geld kan men ook de met een Pixelmania Award bekroonde Panasonic GX80 mét elektronische zoeker aanschaffen. Wie op zoek is naar een systeemcamera voor het maken van selfies of vlogs kunnen we de GX800 zeker aanbevelen, maar anders heeft de GX80 onze voorkeur.

Kijk voor meer informatie op www.panasonic.nl.

Geplaatst in: Systeemcamera's