ComputerComputer
Door 6 juli 2017 Lees verder →

Review: Luminar Neptune

Softwarefabrikant Macphun heeft een nieuwe versie van hun beeldbewerkingsprogramma Luminar voor de Mac op de markt gebracht. Deze nieuwe versie is sneller en bezit nu ook een Artificial Intelligence-fotofilter genaamd Accent. Hiermee kan men volgens de makers matige foto’s in een handomdraai omzetten naar een veel fraaiere versie. Behalve filters telt het programma ook veel handige presets. Wij namen de proef op de som.

Luminar Neptune is geschikt voor Mac-computers met minimaal een Core 2 Duo processor (vanaf 2009 of nieuwer), 4 GB RAM, OS X 10.10.5 of hoger, 2 GB opslagruimte en een beeldschermresolutie van 1280×800 pixels of meer. Retina beeldschermen worden ondersteund. Eén licentie mag worden gebruikt op maximaal 5 computers. Luminar Neptune is in principe een stand-alone programma, maar kan ook worden gebruikt als plug-in in Adobe Photoshop, Lightroom en Apple Aperture. Op die manier kan men Luminar gemakkelijk integreren in de eigen workflow. Het programma telt meer dan 300 gereedschappen en biedt gebruikers alle functionaliteit die men van een volwaardig beeldbewerkingsprogramma mag verwachten, zoals RAW-ondersteuning, lagen, filters, presets, aanpasbare gebruikersinterface, masking, niet-destructieve bewerkingen, batch processing enzovoort. Wij zijn echter vooral geïnteresseerd in de filters en presets om beelden snel te verbeteren.

Filters

Na het starten van het programma verschijnt de eerste keer een openingsscherm met drie opties. De eerste optie, genaamd Powerful, yet intuitive photo editing, biedt toegang tot one-click presets in combinatie met de mogelijkheid om beelden te optimaliseren met allerhande gereedschappen. De tweede optie, genaamd Quick and easy image enhancement, biedt presets om met een enkele klik beelden te optimaliseren. Voor uitgebreide bewerkingen kiest men de derde optie, genaamd Super-charged advanced image manipulation. Na de eerste verschijnt een scherm met de opties Open Image en Batch processing. We kiezen hier voor Open Image en openen een beeld dat we met het nieuwe Accent – AI filter willen verbeteren. Na het openen kiezen we Filters > Add New Filter. Er verschijnt rechts van het geopende beeld een dialoogvenster Add Filters met daarin een alfabetische lijst van alle aanwezige filters. Eventueel kan men ook specifieke groepen filters selecteren via de opties Color, Creative, Tonal Enhance, Details of Utility. Via Recent kan men recente gebruikte filters oproepen en via New kan men recente toegevoegde filters bekijken. Ook kan men filters door middel van het aanklikken van het sterretje voor de filternaam toevoegen aan de groep Favorites. Het filter Accent dat we willen gebruiken begint met een A en staat bovenaan de lijst met filters. Dit filter is ook samen met de filters Clarity en Saturation/Vibrance onderdeel van de Quick & Awesome workspace die men via de optie Workspace kan selecteren.

Accent

We openen een straatbeeld van Amsterdam waarvan de voorgrond nogal donker is. Vervolgens selecteren we het filter Accent en… er gebeurt niets. We klikken helemaal rechtsboven op het Side Panel en het venster Filters verschijnt met daarin het Accent – AI Filter geactiveerd. Via de slider Boost kunnen we nu handmatig de sterkte van het filter op het geopende beeld toepassen. Daarbij dient men op te passen dat men niet overdrijft en het beeld wel erg onnatuurlijk gaat ogen. Evetueel kan men het originele beeld en het beeld waarop het filter is toegepast met elkaar vergelijken via de functie Compare. Het beeldvenster wordt dan gesplitst in een Before en After versie en door middel van een slider kan men de beelden met elkaar vergelijken. Erg handig. Is men tevreden, dan kan men via de optie Add Filter eventueel een tweede filter op het beeld toepassen. En daarna een derde enzovoort. Alle toepassingen worden in aparte lagen opgeslagen, dus men kan rustig wat experimenteren. Filters als Clarity, Color Temperature, Exposure, Saturation/Vibrance en Sharpening zijn vaak prima om een beeld verder te optimaliseren. Maar nogmaals, overdrijf niet want dan lijkt het beeld als snel onecht. Via de optie History kan men terugzien wat er allemaal is gedaan. Hieronder een aantal Voor en Na beelden na bewerking met het Accent – AI Filter.

Voor                                                                            Na

Presets

Luminar Neptune telt ook een groot aantal presets of voorinstellingen om beelden te optimaliseren. De presets zijn beschikbaar via View > Show Presets of door rechtsboven te klikken op het Preset Panel of de Tab-toets. Onder het geopende beeld verschijnt nu een aantal miniaturen van de groep Basic presets, te weten Clarity Booster, Image Enhancer, Mid Image Enhancer, Vivid, Sharp & Crisp en Sky Enhancer. Klikken we op de knop Basic, dan kunnen we andere groepen met presets, zoals Street, Outdoor, Portrait, Travel en Dramatic, selecteren. Kiezen we voor ons Amsterdams straatbeeld voor de groep Street, dan krijgen we miniaturen van presets met namen als 60’s B&W, Center of Attention, Cold Morning, Enhanced Reality, Noble, Only nYellow, Peruvian Desert en Subway te zien. Door te klikken op een preset worden de bijbehorende instellingen in het Side Panel getoond en kan met door middel van schuifbalken een en ander verder optimaliseren. Naast de filters en presets bezit Luminar Neptune alle denkbare gereedschappen, die men nodig kan hebben om een beeld te bewerken. In het rechtermenu vindt men opties als Move (H), Masking Brush (B), Gradient Mask Mode (G), Radial Mask Mode (R), Transform Tool (CMD+T), Clone & Stamp Tool (CMD+J), Erase Tool (CMD+E), Denoise Tool (CMD+D) en Crop Tool (C). Deze gereedschappen zijn ook beschikbaar via de menu-optie Tools.

Conclusie

Luminar Neptune is een prima beeldbewerkingsprogramma. Dankzij de vele handige filters en presets kan vrij vlot beelden optimaliseren of een compleet andere ‘look & feel’ geven. Het Accent – AI Filter valt een beetje tegen omdat het programma niet automatisch een suggestie geeft wat de meest optimale instelling zou kunnen zijn. Desondanks kan men in de werkomgeving Quick & Awesome met de filters Accent, Clarity en Saturation/Vibrance vrij veel beelden vrij vlot kwalitatief verbeteren. Ook de vele presets zijn handig en desgewenst kan men zelf presets samenstellen, deze opslaan en later hergebruiken. Luminar Neptune kost € 69,- (of € 59,- als men al andere Macphun software gebruikt). Voor dat geld krijgt men een krachtig beeldbewerkingsprogramma boordevol handige gereedschappen. Het is nu alleen nog beschikbaar voor Mac-gebruikers, maar een Windows-versie is in de maak. Op de website van maker Macphun kan men een probeerversie downloaden. Ons advies: zeker doen! Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op macphun.com/luminar.

Geplaatst in: Software