Computer algemeen
Door 21 juli 2017 Lees verder →

Focus op fotografie: Compositie & Licht

Camera’s worden slimmer en laten zich steeds eenvoudiger bedienen. De meeste foto’s zijn daarom tegenwoordig technisch prima in orde. Desondanks kan het zo zijn dat u bij thuiskomst niet helemaal tevreden bent over wat u gefotografeerd hebt. Belichting, scherpte en kleuren zijn dan misschien wel in orde, maar toch ontbreekt er iets. Dat ‘iets’ heeft dan waarschijnlijk te maken met de compositie van de opname. Krijgt het hoofdonderwerp genoeg aandacht of wordt de aandacht afgeleid door een drukke achtergrond? Ziet u iets terug van de weidsheid van het landschap waarin u stond? Is het licht op de foto net zo mooi als toen u die zonsopkomst zag? Kortom; hebt u sfeer, diepte en beleving kunnen ‘vangen’? In de serie Focus op fotografie is bij uitgeverij Van Duuren Media een boek verschenen waarin u in heldere bewoordingen en met duidelijke voorbeelden en illustraties antwoord krijgt op al deze vragen.

Het boek Focus op fotograferen: Compositie & Licht (ISBN 9789059409491) van auteurs Pieter Dhaeze en Johan van de Watering is gelardeerd met veel praktische tips en opmerkingen en uw inspiratie wordt geprikkeld met prachtige fotografie van toegankelijke onderwerpen. Het 200 pagina’s dikke boek telt vijf hoofdstukken, genaamd Compositie en standpunt, Licht en kleur, Scherpte en beweging, Publicatie, en Inspiratie. In het eerste hoofdstuk wordt uitgebreid stil gestaan bij zaken als vlakverdeling, kijkgeleiding, dynamiek en diepte, panorama, camerastandpunt, perspectivische vervorming, lenskeuze enzovoort. In het hoofdstuk Licht en kleur komen zaken aan bod als lichtsoorten, lichtmeting, witbalans, kleurtoon, verzadiging en contrast, AdobeRGB en sRGB, kleurcompositie, weersverwachting en zonnestand enzovoort. In het derde hoofdstuk draait het allemaal om scherpte, scherpstelpunt, onscherpte, diafragma, lensafwijkingen, achtergrondonscherpte (bokeh), sluitertijd, beeldstabilisatie, bewuste beweging enzovoort. In het hoofdstuk Publicatie worden zaken als resolutie, beeldverhouding, verscherpen, bestandstype en kleurruimte besproken. In het hoofdstuk Inspiratie staat een groot aantal voorbeeldfoto’s een toelichting. De opzet van dit boek is dat u aan het eind niet alleen een paar trucjes hebt geleerd, maar dat u zich voortaan vóór het indrukken van de ontspanner hebt afgevraagd of alle ingrediënten voor een goede foto binnen het kader van de zoeker aanwezig zijn. Door het lezen van dit prima boek maakt u die keuzes bewuster en zult u minder vaak ‘iets’ missen op uw foto’s. Het boek kost € 29,99 en is onder andere te koop bij Bol.com. Aanbevolen!

 

Geplaatst in: Boeken