ComputerComputer
Door 26 juni 2017 Lees verder →

Review: Photomatix Pro 6.0

Softwarefabrikant HDRsoft heeft een nieuwe versie van Photomatix Pro uitgebracht. Photomatix Pro was in 2003 één van de eerste professionele programma’s voor het vervaardigen van HDR-beelden. Veel fotografen gebruikten en gebruiken het om optimaal belichte beelden samen te stellen uit een reeks trapsgewijs belichte opnamen. Versie 6.0 heeft onder andere een nieuwe HDR rendering methode genaamd Tone Balancer en biedt nog meer controle over lokale kleuraanpassingen dan voorheen.

De systeemeisen van Photomatix Pro 6.0 zijn bescheiden. Zo ongeveer elk systeem waar minimaal Windows XP, Vista, 7, 8 of 10 op draait, of Mac OS X 10.5 of hoger, is geschikt. Naast deze professionele versie heeft HDRsoft ook nog twee eenvoudigere versies in de vorm van Photomatix Essentials en Photomatix Essentials RE. De eerstgenoemde versie heeft een vereenvoudigde gebruikersinterface en biedt 3 HDR-renderingmethodes en 30 presets. De RE-editie is bedoeld voor het maken van HDR-interieuropnamen uit de hand. De aanduiding RE staat dan ook voor Real Estate. Photomatix Pro 6.0 is met 5 HDR-renderingmethodes, meer dan 40 presets en een speciale Brush tool de meest uitgebreide en professionele versie van Photomatix. Vandaar de toevoeging Pro. Deze versie ondersteunt ook de RAW-bestandsformaten van een groot aantal camera’s.

Praktijk

Wij proberen Photomatix Pro uit met drie uit de hand gefotografeerde beelden van een marktkoopvrouw op een kleurrijke markt in het Caribisch gebied. Na het opstarten van Photomatix Pro zien we een eenvoudig venster genaamd Load Photos. Hier kan men de te bewerken beelden op twee manieren laden: ofwel door afbeeldingen vanuit de Verkenner naar dit gebied te verslepen of door op de knop Browse & Load te drukken om de te bewerken beelden via een dialoogvenster binnen te halen. We halen de drie beelden binnen. In het venster Load Photos zien we vervolgens een lijst met miniaturen van elke opname. Met de vinkjes voor elke miniatuur bepaalt u of deze opname wordt meegenomen naar de volgende stap. Photomatix Pro maakt hier ook melding van mogelijke belichtingsfouten, zoals beelden die hetzelfde belicht zijn. Bij Set an EV Spacing kan men eventueel de gebruikte bracketing waarde opgeven. Hierna klikt men op Next: Choose Merge Options. In het volgende venster Merge to HDR Options kan men tal van zaken instellen, zoals het uitlijnen van de beelden, het verwijderen van ghosting, ruisonderdrukking, verwijderen van chromatische aberratie, witbalans en kleurruimte. Daarna klikt men op Align & Show Deghosting. De RAW-beelden worden nu geconverteerd, daarna worden de aangevinkte bewerkingen uitgevoerd en samengevoegd tot één HDR-beeld.

Deghosting

In het volgende venster Deghosting Options kan men bij Brightness via een schuifbalk de helderheid aanpassen en links de mate van Deghosting (van None tot Very Strong) instellen. Wij moeten de helderheid stevig opschroeven en de Deghosting op Strong zetten, maar dan hebben een prima resultaat. Via het vinkje bij Preview Deghosting kan men het beeld voor en na bekijken. Nu alles naar wens is, klikken we op OK om het HDR-beeld samen te stellen. Tot slot kunnen we in het venster Adjust & Preview het zojuist gemaakte HDR-beeld verder optimaliseren. Dat kan via presets die rechts worden getoond of handmatig via de optie HDR Settings, Color Setting en Blending links. Een histogram dient als hulpmiddel bij het aanpassen van het beeld. De presets zijn onder te verdelen in diverse groepen, genaamd Artistic, Realistic, Architecture, Black & White, Details Enhancer, Conrtast Optimizer, Tone Compressor, Tone Balancer en Fusion. Voor dit portret kiezen we voor de groep Realistic. Hier vinden we de presets Balanced, Realistic, Photographic, Natural, Enhanced, Enhanced 2, Realistic 2, Interior, Interior 2, Interior 3, Interior 4, Deep, Soft, Soft 2, Soft 3, Soft 4, Smooth, Smooth 2, Smooth 3, Monochrome, B&W Realistic, B&W Photographic en B&W Natural. Zodra we op een van de presets klikken, wordt deze toegepast op het grote beeld in het midden. Op deze manier kan men vrij vlot de gewenste ‘look & feel’ selecteren en deze vervolgens via de schuifbalken links nog verder optimaliseren. Met een klik op Next: Finish kan men de gedane aanpassingen op het HDR-beeld toepassen.

Finishing Touch

Tot slot kan men het zojuist samengestelde HDR-beeld via het venster Finishing Touch nog aanpassen op het gebied van contrast en scherpte, eventueel uitkaderen en – indien nodig – rechtzetten. Ook hier kan men gebruik maken van diverse voorinstellingen of presets. Bij Contrast kan men bijvoorbeeld kiezen uit Mild, Medium, Strong en Extreme Contrast, en bij Sharpening voor Mild, Medium en Strong Sharpening. Via de optie Show Options kan men een en ander via diverse schuifbalken nog verder optimaliseren. Zo kan men bijvoorbeeld bij Contrast de hoge lichte, lichte, donkere en schaduwpartijen via schuifbalken verder aanpassen. Bij Crop kan men kiezen uit de opties Free, Square, 3×2, 4×3, 16×9 en Original. En via Straighten kan men het verticale en horizontale perspectief en de rotatie wijzigen. Een raster over het beeld is de gebruiker behulpzaam bij uit eventueel uitlijnen. Is men klaar, dan klikt men op Done. Via de optie Save Final Image in het venster Workflow Shortcuts kan men tot slot het HDR-beeld opslaan in JPEG- of TIFF (8 of 16 bit) formaat.

Conclusie

www.pixelmania.nlPhotomatix Pro 6.0 kost $ 99,- en wordt voor dat geld geleverd inclusief een plug-in voor Adobe Photoshop Lightroom. Men kan op de website van HDRsoft eventueel eerst een probeerversie downloaden, maar die plaatst wel een watermerk in de aangemaakte beelden. Desondanks krijgt men dan wel een goed beeld van de werking van het programma. Photomatix Pro behoort al laren tot de top van de HDR-software en versie 6.0 is krachtiger dan ooit tevoren. Op basis van de krachtige HDR-renderingmethodes, de talrijke presets en de intuïtieve gebruikersinterface kennen wij Photomatix Pro 6.0 een Pixelmania Award toe in de categorie HDR-software. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.hdrsoft.com.

Geplaatst in: Pixelmania Award, Software