ComputerComputer
Door 8 juni 2017 Lees verder →

Review: PhotoFast CR-8710 SD-kaartlezer

PhotoFast heeft met de CR-8710 een SD-kaartlezer voor iOS-apparaten op de markt gebracht. De CR-8710 ondersteunt SD-geheugenkaartjes tot een maximum van 512 GB. De CR-8710 kan worden gebruikt voor het maken van een back-up van bijvoorbeeld alle foto’s op een iPhone of iPad, maar ook om beelden gemaakt met een digitale camera over te brengen naar een iOS-apparaat voor verdere bewerking. De PhotoFast CR-8710 werkt daarvoor samen met de gratis PhotoFast ONE app. Wij namen de proef op de som.

Een van de grootste minpunten van iOS-apparatuur is het ontbreken van een ingebouwde kaartlezer. PhotoFast speelt daar slim op in met producten als de i-FlashDrive en MemoryCable. De nieuwe PhotoFast CR-8710 maakt het nu ook mogelijk om SD-geheugenkaartjes (SD, SDHC en SDXC Low Power Mode) te gebruiken in combinatie met een iPhone 5, 5c, 5s, SE, 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus, 7, 7 Plus, iPad Air, Air2, mini en iPad Pro. Het apparaatje weegt minder dan 7 gram en is 35,4 x 31,7 x 8,5 mm groot. Het bezit aan één kant een Lightning-connector en aan de andere zijde een SD-kaartlezer. De SD-kaartlezer haalt een maximale lees- en schrijfsnelheid van 26MB/s. De Photofast CR-8710 is compatibel met iOS 7, 8, 9 en 10. Om gebruik te kunnen maken van alle functies dient men de bijbehorende PhotoFast ONE App te downloaden uit de Appstore. Nadat men dat heeft gedaan is de CR-8710 gereed voor gebruik.

App

In het hoofdmenu van de PhotoFast One app zien we twee grote knoppen, genaamd In-App opslag en Externe opslag. De knop In-App opslag geeft de vrije ruimte in het flash-geheugen van de iPhone of iPad weer. De knop Externe opslag toont de vrije ruimte op het SD-geheugenkaartje in de CR-8710. Daaronder zien we diverse kleurige knoppen met namen als Muziek, iTunes Music, Photo Viewer, Video, YouTube, Vimeo, Dropbox, GoogleDrive, iCloud Drive, OneDrive, Instagram Backup, Contact backup, Kalender backup enzovoort. Wij zijn in eerste instantie vooral geïnteresseerd in het overzetten van al onze foto’s. Welnu, dat is kinderlijk eenvoudig: in een volgend scherm staat een gele knop genaamd Foto Backup. Met een simpele druk op deze knop verschijnt er een scherm in beeld met twee grote knoppen, respectievelijk genaamd Backup en Herstellen. We drukken op de knop Backup en alle foto’s op onze iPhone of iPad worden gekopieerd naar het SD-geheugenkaartje in de CR-8710. Via de knop Instellingen (rechtsboven) kunnen we eventueel via de optie Auto Backup de optie Foto aanzetten zodat er elke keer automatisch als we de CR-8710 in de iPhone of iPad steken automatisch de backup wordt bijgewerkt. Daarbij worden alleen de nieuw gemaakte foto’s aan de map Backup toegevoegd. Heb je daarna per abuis een of meer foto’s op je iPhone gewist, dan kun je ze altijd weer terugzetten via de knop Herstellen. We halen de CR-8710 uit de iPhone, verwijderen het SD-geheugenkaartje uit de CR-8710 en steken deze middels een adapter in de USB-poort van onze computer. Onmiddellijk verschijnt er een nieuwe drive met daarin een map genaamd Backup. In deze map vinden we een map genaamd iPhone of iPad van XXXX. Hier vinden we al onze foto’s terug. Handig!

Foto’s bewerken

Nu is het kunnen maken van een back-up van foto’s gemaakt met een iPhone of iPad natuurlijk niet verkeerd, maar wat de PhotoFast CR-8710 echt handig maakt is de mogelijkheid om beelden gemaakt met een digitale reflex of systeemcamera te openen op bijvoorbeeld een iPad Pro om ze te bekijken of verder te bewerken in een app als Lightroom of Snapseed. De werking is simpel: men steekt de CR-8710 met het SD-geheugenkaartje met foto’s in de iPad, opent de PhotoFast One app en kiest de optie Photo Viewer. Een Fotoalbum met de op het iOS-apparaat aanwezige foto’s wordt in de zogeheten Smart View modus getoond. De foto’s zijn op datum gesorteerd en men kan snel door de beelden bladeren en ze bekijken. Via Browse Mode kan men er ook voor kiezen op de beelden in Comfy View of Gallery View te bekijken. Beelden kunnen eventueel worden voorzien van een tag en favoriete beelden kunnen met een hartje worden gemarkeerd. Ook kopiëren naar de externe opslag of een Clouddienst behoort tot de mogelijkheden. Met een tik op Fotoalbum kan er gekozen worden voor de optie Externe opslag. Hier gaan we vervolgens naar de map met beelden (veelal DCIM) en kunnen we door de aanwezige beelden bladeren. Via de optie Delen kunnen we het geopende beeld in een van de op de iPad aanwezig foto-apps, zoals Snapseed of Lightroom, openen en op de gebruikelijke manier bewerken. Sterk punt daarbij is dat ook alle populaire RAW-bestandsformaten, zoals CR2, ORF, NEF, DNG en CRW, worden ondersteund. Het op locatie bewerken van (RAW-)beelden en ze vervolgens met anderen delen behoort dan ook tot de mogelijkheden.

Opties

Naast diverse multimediabestanden als foto’s, video’s en muziekbestanden, kun je ook je contacten, kalender en agenda back-uppen. Maar er is meer: er kan ook een koppeling worden gemaakt met diverse Clouddiensten, zoals Dropbox, Google Drive, iCloud Drive en One Drive. Uiteraard dient men daar wel eerst een account voor openen en vervolgens je via de app op de desbetreffende dienst aanmelden. Daarna kan men foto’s en video’s vrij eenvoudig vanaf de iPhone of iPad naar de geselecteerde Clouddienst kopiëren. Hiervoor hoeft de CR-8710 niet eens in het apparaat te worden gestoken. Ook kan men geplaatste foto’s op Instagram en Tumblr of video’s op YouTube of Vimeo back-uppen. Verder is er een ZIP-functie aanwezig om bestanden te zippen en unzippen. Via de Recorder functie kan men geluid opnemen en de knoppen Muziek en iTunes Music maken het mogelijk om audiobestanden (MP3, AAC, AIF, AIFF, WAV, M4A en CAF) te back-uppen. Helaas wordt het door ons gebruikte FLAC-bestandsformaat niet ondersteund.

Conclusie

www.pixelmania.nlDe PhotoFast CR-8710 biedt gebruikers een handige manier om al hun multimediabestanden op hun iPhone en/of iPad te beheren. Men kan eenvoudig een back-up maken van alle mediabestanden zonder dat men verbinding hoeft te maken met internet. De multimediabestanden zijn daardoor altijd veilig en blijven zo altijd in eigen beheer zonder tussenkomst van derde partijen. Fotografen kunnen beelden gemaakt met hun digitale reflex of systeemcamera onderweg op hun iPhone of iPad (Pro) bekijken, eventueel bewerken en delen met anderen of direct uploaden naar een Clouddienst. De Photofast CR-8710 kost € 39,99. Op basis van het prima gebruiksgemak en de uitgebreide functionaliteit kennen wij de PhotoFast CR8710 een Pixelmania Award toe. Bezitters van een digitale camera en een iPhone en/of iPad (Pro) kunnen we de PhotoFast CR-8710 warm aanbevelen!

Kijk voor meer informatie op www.photofast.com en www.digitrading.nl.

Geplaatst in: Opslag, Pixelmania Award